icon

Riešenie vpáčeného hrudníka u detí: Poradenstvo a cvičenia

adda
27. mar 2007

Ahojte, maminky,
máte niektorá dieťa, ktoré má trochu vpáčený hrudník, čo sa s tým dá robiť, máte na to nejaké cviky?

sandri
16. nov 2024

Ahojte, tak my sme vcera mali kontrolu po roku bez zvonu a zial sa nam potvrdilo to, co sme videli aj volnym okom. Doslo k zhorseniu ☹ v podstate sme opat na zaciatku, zhorsilo sa to na povodny stav. Dovodom je prudky rast - za 6 mesiacov vyrastol o 4 cm. Zaroven ideme aj na ortopediu s podozrenim na skoliozu. Dostal naspat zvon, kontrola o 6 mesiacov. Nestastna som z toho ☹

dobromila1111
16. nov 2024

@jananovotna88 ano,dlaha sa tam vklada operacne

jananovotna88
16. nov 2024

@dobromila1111 to vieme😀, rovnako som ako @sandri nešťastná.
Našťastie nám vyšetrenia ukázali, že operácia by bola len z dôvodu kozmetického a nie zdravotného.
@sandri aj my máme k tomu skoliozu

jananovotna88
16. nov 2024

@dobromila1111 u nás je skôr dilema z toho, že je aktívny športovec a operácia by ho na 9 mesiacov vyradila.

sandri
16. nov 2024

@jananovotna88 nejaku vyraznu skoliozu ci len miernu? U syna doteraz bolo len zle drzanie tela, az tento rastovy spurt spustil skoliozu. A to je pri tom aktivny sportovec ☹

jananovotna88
16. nov 2024

@sandri iba 12 st. o cm kratšia noha aj to zo spôsobené skoliozou, nie je to strašné, len sa musí niečo s tým robiť.
A že športom k zdraviu😁 Rast je výrazný faktor pri tých deformáciach

jana202020
16. nov 2024

@jananovotna88 Dobrý večer, moja dcéra cvičila cviky podľa Kataríny Schrotovej pod vedením školenej fyzioterapeutky. Pravidelné cvičenie pomáha. Držím palce.

jananovotna88
16. nov 2024

@jana202020 Ďakujem, Skoliozu poctivo cvičíme, pod dohľadom fyzioterapeutky, som presvedčená, že aj skúsenou fyzioterapeutkou, keďže je aj ako fyzioterapeutka tvárou hokejového klubu.
Sama tvrdí, že na hrudník sú tie cvičenia iba placebo a dokážu ho len stabilizovať.

jana202020
16. nov 2024

@jananovotna88 Áno, na hrudník hlavne dychové cvičenia. Nosí syn aj podpätenku do topánky, kvôli kratšej končatine?

jananovotna88
16. nov 2024

@jana202020 nosí a berie to poctivo, lebo športovec. Na hrudník aj dychové aj rozpažovačky aj plávanie.

sandri
16. nov 2024

No my sme prave v plavani polavili. Od babatka chodil plavat, vie olavat vsetky styly, ale pri treningu futbalu 4x do tyzdna + zapas cez vikend ma uprosil, ze plavanie je uz privela. Kedze mal ten zdravotny stav lepsi, povolila som a plavanie sme zrusili. Teraz sa obavam, ze to bola chyba.

jana202020
Autor odpoveď zmazal
jana202020
16. nov 2024

@sandri Nevyčítajte si to že už neplava. Nám povedal pán doktor (v Brne), že plávanie je síce fajn, ale nie je to liek na ten hrudník. Že pozná intenzívnych plavcov a stav sa im počas rastu aj napriek plávaniu zhoršil.

jananovotna88
16. nov 2024

@jana202020 Koľko má rokov?
@sandri choďte rovno k fyzioterapeutovi, najlepšie športovému

jana202020
16. nov 2024

@jananovotna88 Má 14 rokov (ťažká puberta momentálne)

jananovotna88
16. nov 2024

@jana202020 môj bude mať v januári 15

jana202020
16. nov 2024

@jananovotna88 Podpätenku ale už nenosí. Nosil ju dosť dlho- pár rokov a končatiny sa mu postupom času vyrovnali. Panvu má už našťastie v rovine.

sandri
16. nov 2024

Rozmyslam nad cvicenim SM systemu. Cvici to niekti na skoliozu?

jana202020
16. nov 2024

@sandri Vyskúšajte a uvidíte. My sme mali dobrú skúsenosť s cvikmi podľa Kataríny Schrotovej.

jananovotna88
16. nov 2024

Najlepšie poradí fyzioterapeut, on vidí viac

luciella
16. nov 2024

@sandri Ahoj, a koľko má syn rokov? Zvon mali hneď k dispozícii, že vám ho hneď dali? My rok čakáme, vyrástol 15 CM za rok a hrudník sa o pol CM asi prehĺbil....

dobromila1111
16. nov 2024

@jananovotna88 aj ja som nestastna,to asi vsetci rodicia su. No s odstupom casu to neberieme tak tragicky,nakolko dieta to nevnima ako vadu. To je ale dosledok nasho doterajsieho vysvetlovania. Uz neviemkto nam poradil vysvetlovat mu to tak,ze nie je vadny,ale vynimocny. To ale zase na druhej strane ho vobec nemotivuje nieco s tym robit. Mame vakuum bell, ako je na predch.strane odfoteny, davame na noc,no to odpadava,takze nvm,kolko to realne ma na sebe. Skusam teraz cez den. On to ma tiez kozmeticke, pluca aj srdce su ok,aj ked logicky posunute,ma to navyse nesumerne,cize ani nie uplne v strede a viac vlavo. Tak aj ten bell davam tak nabok. Rastie pomaly,je drobny,navyse velmi chudy, aktivne sportuje 3x do tyzdna,tiez ma miernu skoliozu a je aj hypermobilny,cize tie spoje ma stale volne a je predpoklad,ze aj ked mu bell hrudnice vytlaci,vrati sa mu to spat. Ale skusame 🙂 kym bude zrely na pripadnu operáciu, bude zase ina doba a mozno uz aj menej invazivne riesenia pribudnu. Kazdopadne som rada,ze mame UN v Martine a mala som sa s kym poradit,lebo tu v BB by siel bud.rok pod noz.

sandri
16. nov 2024

@luciella ma 11 rokov. Zvon nam dali ihned - mali sme stastie, akurat v ten den ho niekto vratil, takze mu ho rovno dali. Funguje to tak, ze ked uz zvon nosil a vratil a treba ho dat opat, tak je automaticky hned na prvom mieste v poradovniku. Jemu sa to za rok zhorsilo o 1 cm! Zacinali sme so zvonom ked mal 7 rokov - mal priehlbinu 1,6 cm. Po 2 rokoch so zvonom sa to zmensilo na 0,8 cm. Dalsi rok to zvon uz len udrziaval na 0,8 cm. A teraz sme na 1,8 cm ☹

jananovotna88
17. nov 2024

@dobromila1111 Ďakujem, nám už asi plynie čas na rozhodnutie čo s tým. Je to len kozmetická chýba. Ešte raz Ďakujem

elenka.k
23. jan 2025

ahojte ženy, ako sa darí? Nám sa hrudník zdvihol o 5 mm, ale v poslednom čase sa syn / 14 r. / cíti unavený, hlavne na telesnej , musí sa až zastaviť a predýchať - chytiť dych, keď behá. Chcem sa opýtať, vaše deti niečo také spomínali? Či mám hľadať príčinu - súvis s niečím iným? Sa obávam, raz sa nám stalo, že nás syn zobudil v noci s tým, že sa nemôže nadýchnuť, leteli sme s nám na pohotovosť výsledky mal všetky v poriadku, tak, že musel spať veľmi skrčene, to preto skonštatovala dr.
Budeme musieť zájsť na kardio. Inakšie telesnú majú často - je to športová trieda.

sonelka
23. jan 2025

@elenka.k áno, aj moja dcéra má problém s dýchaním pri vpáčenom hrudníku, nevládze dýchať hlavne teda pri športe. Ale stáva sa jej aj v klude, že sa jej ťažšie sem tam dýcha. nám sa hrudník dvihol o 8mm. dcéra má tiež 14 r, chodíme k Omaníkovi do BA

mmoni89
23. jan 2025

@elenka.k môj zatiaľ nemá problém s dýchaním, chodí aj na atletiku 2x do týždňa.Ale my chodíme pravidelne na kontroly na kardiologiu aj na plucne-spirometriu

elenka.k
23. jan 2025

@sonelka waw 8 mm, je pekné číslo, ďakujem za odpoveď, čiže má to súvis , presne to tak máme aj my ☹ Už sa pomaly syn informuje ohľadne operácie, ale až niekedy koncom roka to bude možné, ak nie na druhý rok až.

@mmoni89 kým športuje, to je dobré, môj už dávno nechal šport - aktívne. rozmýšľam, že pôjdem s ním aj ja na kardio, hoci, čo sme boli na pohotovosti - tam mu robili a bolo ok.

Baby, tak si držme navzájom prsty, nech už je iba dobre.....

luciella
23. jan 2025

@elenka.k Synovi sa to stávalo pri športe, hlavne ak nemal dlho pohyb a potom mu chýbala akoby kondicia. Šiel aj do zvýšeného pulzu a akoby pocitu na odpadnutie....
Vy zvon nepoužívate, takže sa mu sám hrudník dvihol?
Odporúčam ísť za obvodným lekárom, my chodíme aj na kardiológiu a aj pľúcne. Určite choďte a riešte to pre istotu, veľmi dobre kardio je u nás v Ke, detailné pani doktorka v DFN- detskej nemocnici pozerá srdce a aj pľúcne vyšetrenie sme veľmi spokojní.
Syn má rok zistenu alergiu na roztoče, takže ma aj akoby zle hodnoty jedného testu -akoby nábeh na astmu. V noci ťažko dýcha niekedy, tiež spal jednu dobu s 2 vankúšmi tam som mu to zatrhla kvôli hrudníku.
Chodíme na dychové cvičenia, ale necvici každý deň, to tiež pomáha. Všetci lekári zatiaľ uisťujú že je to len kozmetická vada a ja dúfam že to tak bude nielen u nás.
Skúste naozaj ísť potom tu do Košíc,budeš spokojnejšia.

elenka.k
23. jan 2025

@luciella určite pôjdem, jasne, nemôžem to zanedbať, aj pre kľud. Môžete mi napísať meno dr?. Veľmi pekne ti ďakujem. Nie syn nesmie zvon pre Glaukóm .Tak Marko v lete veľa, veľa plával, tak asi aj to pomohlo, ináč cvičí iba v škole, majú učiteľa a je zároveň aj trénera futbalu - on im teda dáva fajne zamakať na telesnej.