Riešenie vpáčeného hrudníka u detí: Poradenstvo a cvičenia
Ahojte, maminky,
máte niektorá dieťa, ktoré má trochu vpáčený hrudník, čo sa s tým dá robiť, máte na to nejaké cviky?
ahojte, moj syn ma 15r a toto leto som skoro odpadla, ked si dal dole tricko - ma prepadnuty hrudnik (dotaraz nic nebolo vidno, len dolny okraj rebier mal vyrazny, akoby nadvihnuty), teraz mam dojem, ze kazdym tyzdnom je to viac vidno. On je hrozne chudy a posledne mesiace sa brutalne vytiahol, za pol roka asi 10cm.
Konecne som sa dopatrala, aka je to diagnoza.
Chystam sa ku detskej dr po vymenny listok (ma 2t dovolenku). Byvame nedaleko KE, viete mi odporucit, kde by sme sa mali potom objednat ? Napr. DFN-chirurgia v KE, maju tam skusenosti,alebo inde v KE? Rada by som sa vyhla zbytočnemu pingongovaniu po lekaroch, predpokladam, ze bezny ortoped toto neriesi. Najhorsie je, ze syn sa chysta studovat v SNV, bude na internate, tak to bude narocne aj logisticky. vdaka
ahojte, moj syn ma 15r a toto leto som skoro odpadla, ked si dal dole tricko - ma prepadnuty hrudnik (dotaraz nic nebolo vidno, len dolny okraj rebier mal vyrazny, akoby nadvihnuty), teraz mam dojem, ze kazdym tyzdnom je to viac vidno. On je hrozne chudy a posledne mesiace sa brutalne vytiahol, za pol roka asi 10cm.
Chystam sa ku detskej dr po vymenny listok (ma 2t dovolenku). Byvame nedaleko KE, viete mi odporucit, kde by sme sa mali potom objednat ? Napr. DFN-chirurgia v KE, maju tam skusenosti,alebo inde v KE? Rada by som sa vyhla zbytočnemu pingongovaniu po lekaroch, predpokladam, ze bezny ortoped toto neriesi. Najhorsie je, ze syn sa chysta studovat v SNV, bude na internate, tak to bude narocne aj logisticky. vdaka
@jankah77 Ahoj my riešime Pectus Carinatum. Detská vás pošle na ortopédiu, kde zhodnotí, čo sa s tým dá robiť, ak je to stav, ktorý budete musieť riešiť cez chirurgiu, na Slovensku sú iba 2 špecializované pracoviská a to v Bratislave a Martine. Tam.sa urobia aj ďalšie vyšetrenia, kde zhodnotia či je operácia nutná alebo sa to skúsi ortézou. Je to.dlhá cesta.
Nám odporučili plávanie, rozpažovačky, odporúčam nájsť fyzioterapiu súkromnú kde vedia poradiť.
Mój je tiež vysoký a chudučký, čo mám známu, ktorá rieši to isté má syna chudého a vysokého.
@jankah77 Ahoj, najlepšie to riešiť v rámci ortopedie alebo aj rehabilitačnej lekárky. Ja ti odporúčam dr.v DFN,ktorá dôsledne deti vyšetruje a ona nás odporučila na vyšetrenie do Martina. Aj keď sama som to už zvažovala.
Vie sa na to pozrieť aj ortopéd, ale čo sa tyka chrbtice a zlého držania tela. Rehabilitačná dá rehabky,dýchacie cviku ktoré sa pri vpacenom hrudníku majú cvičiť.
A vpaceny hrudník sledovať, môj syn za dva roky vyrástol 25 CM, zväčšilo sa to,ale už má zvon ktory mu nález mierne zlepšil po necelom roku.
Taktiež pre istotu posielajú niekedy na kardio a pľúcne,. Kľudne sa pytaj čo ťa zaujíma.
Odporúčam dávať v období rastu vítammin D,nakoľko deti majú hypovitaminozu, aj iné vitaniny . My sme dlhé roky máločo dávali, a naozaj je to dôležité.
@jankah77 Ahoj, najlepšie to riešiť v rámci ortopedie alebo aj rehabilitačnej lekárky. Ja ti odporúčam dr.v DFN,ktorá dôsledne deti vyšetruje a ona nás odporučila na vyšetrenie do Martina. Aj keď sama som to už zvažovala.
Vie sa na to pozrieť aj ortopéd, ale čo sa tyka chrbtice a zlého držania tela. Rehabilitačná dá rehabky,dýchacie cviku ktoré sa pri vpacenom hrudníku majú cvičiť.
A vpaceny hrudník sledovať, môj syn za dva roky vyrástol 25 CM, zväčšilo sa to,ale už má zvon ktory mu nález mierne zlepšil po necelom roku.
Taktiež pre istotu posielajú niekedy na kardio a pľúcne,. Kľudne sa pytaj čo ťa zaujíma.
Odporúčam dávať v období rastu vítammin D,nakoľko deti majú hypovitaminozu, aj iné vitaniny . My sme dlhé roky máločo dávali, a naozaj je to dôležité.
@luciella dik...volala som na DFN, tam mi povedali, ze to neriesia, nakoniec som pisala na Ortocentrum, co je oproti starej nemocnici, tam maju aj ortopeda. Vraj toto spada pod nich, dali nam termin na oktober. Potom uvidime
Ahojte, riesili ste niekto unik vzduchu zo zvona? Uz v maji sme boli v Martine kvoli chybnemu zvonu, tam nam to "na kolene" opravili. Vydrzal asi mesiac a uz zase ho musi syn stale dofukavat. Novy zvon nam neponukli ☹

Ahojte, tie deti, ktore maju zvon zapozicany - mate skusenost s tym, ze "fuci"? Syn sa staxuje, ze z neho stale unika vzduch a neustale ho dofukuje. Kvoli tomu ho odmieta nosit. Doteraz problem nebol. Zvon sa zda byy funkcny, tak nechapem, jde moze byt problem.
Plus dalsi problem - kedze nema tu dieru presne v strede, zvon si dava tak, ze mu zasahuje az uolne na kraj tela. Tym padom mu ide cez bradavku. Ta bradavka mu zacala posledne razy kvoli noseniu zvona opuchat - stretli ste sa s tym? Je to ok?
@sandri Boli ste v Ambulancii pre deformity hrudníka v Martine?