Rozdiel medzi ADHD a autizmom

14. feb 2024

Dobrý deň, chcela by som sa informovať aký je rozdiel medzi dieťaťom s ADHD a autistickym dieťaťom.
Syn 4.5 roka, reaguje na meno, hra sa funkčne, ale teda nevyhľadáva deti, (max staršie) odplienkovaný od 2 rokov aj na noc, sebaobslužný. Reč nabieha pomaly, a stále nie je funkčná (má diagnozu NKS). Nerozvíja vety, sme na úrovni 2-3 slová, všetko čo potrebuje si vypýta odpovie, odkomunikuje svoje pocity, vníma pocity ostatných, ale nedokáže viesť plnohodnotný rozhovor. (k tomu máme terapie) Syn je jedináčik, a jedine dieťa v rodine takže sa mu veľa dovolilo. Je hlučný, neposedny, všetko ho zaujíma a keď nie je po jeho robí poriadny cirkus. Teda výbuchy hnevu si myslim, že máme zvládnuté, ale niekedy si tvrdohlavo trvá na svojom.
Chodíme s ním k psychológovi, ten tvrdí, že autista syn nie je, ale, že podľa neho to nevyzerá ani na ADHD. Myslíte si, žeby to mohli byť prejavy autizmu? Alebo s toho vyrastie prísnejšíou výchovou?

katkaseiner
14. feb 2024

prepac, podla mna ho az tak nesleduj. Kazde dieta robi cirkus...aj dcera ho robila ako prve dieta, syn ako druhe. Po kazdom cirkuse som vedela ako budem dalsi riesit ...a vzdy ma novy cirkus prekvapil 🙈

lonely66
14. feb 2024

však si si ho jednoznačne oddiagnostikovala. "veľa sa mu dovolilo". teraz máš dôsledok...

autor
14. feb 2024

@lonely66 v tomto máš pravdu, teraz keď ideme na neho prísnejšie je to iné dieťa. Veľa veci sme si uvedomili až neskôr, my s manželom sme mali prísnu výchovu, tak sme malému chceli toho viac dovoliť. Ale zrejme to nebola dobrá cesta.

autor
14. feb 2024

@katkaseiner no presne ten cirkus nás najviac rozčuľuje, chápe, že je to nesprávne a aj napriek tomu to urobí. On si to aj uvedomí a potom to urobí znovu 🙈

zuzinka888
14. feb 2024

Nie, dieta s ADHD neprevychovas- tym myslim,ze su tam nejake znaky spravania a vnimania tie nepopries. Ale kazde dieta potrebuje hranice tie nastavte a trvajte na nich.

kacena4
14. feb 2024

toto na autizmus nevyzera. skor nezvladnuta vychova mozno fakt adhd treba nastavit hranice a dodrziavat ich na oboch stranach. vybuchy zlosti mozu byt aj z NKS kedze dieta nevie spravne reagovat je casto frustorovane. drzim palceky

katkaseiner
14. feb 2024

ale ty s tym nic neurobis, je to obdobie vzdoru. Kazde jedno dieta a rodic si tym prejdu a hadaj....ani jednému rodicovi to nie je prijemne. Je to uplne nornalny vyvin, je to len obdobie....počkaj si na pubertu, radsej by si vratila obdobie vzdoru (mam 11rocnu pubertu, je to s nou na zabitie).

xsuzannex
14. feb 2024

Zatial nastavte hranice a nepopustite.. na nejaku diagnostiku mate este cas, kym pojde do skoly. Skuste logopeda, mozno neurologa a vyhladaj centrum vcasnej intervencie, tam poradia ako s nim pracovat.. a po case uvidis ako sa vyvija..

jumama
15. feb 2024

Odporucam ti knizku Gabor Mate Rozptylena mysel. Je to knizka o tom, ako vznika ADHD, a je tam popis vsetkych prejavov. A nasledne aj pristupov. Vlastne na zaklade toho, ze mas popisany prejav, tak pochopis ake spravanie voci ADHD cloveku je ucinne a ake je kontraproduktivne. Neviem to tak nejako lepsie povedat, ale je to knizka, ktora mne mnohe objasnila, na ktorej som to pochopila, hoci dovtedy som mala uz vselico precitane, tak tu som to do hlbky pochopila a osvietilo ma.

Pre mna zasadna kapitola bola o "protivoli" (ja som ju citala v cestine, tak mozno v slovenskej je to nazvane inak ako "protivule") - je to cosi strasne silne, ked sa ADHD clovek rozhodne nieco robit. Je akoby v tuneli, sustredeny na ten svoj zamer, je akoby hluchy voci vsetkemu. Mam velmi tvrdohlaveho muza aj dceru a vzdy som si myslela, ze je to proste ich povaha. To nie je, ze ja by som chcela, aby ma posluchali, ale casto ten ich tvrdohlavy zamer poskodzuje vsetkych. Aj ich samych. Neviem to vysvetlit, je to spusta malickosti, sputa zbytocnosti, ktore ADHD cloveku odvadzaju pozornost a drzia ho nasmerovaneho nezelanym smerom, rozptyleneho, akoby v tuneli, nic nepocuje, nevidi, nevnima... ak by si ich chcela presmerovat niekam inam, tak to nedokazes, lpeju na tom svojom zamere, idu za nim. A bojuju - hnevom, az amokmi.

Tato kapitola o protivoli mi to vysvetlila. Ja som potom o tom rozpravala muzovi a on povedal, ze ano, presne tak sa citi, ako je to tam napisane. Ze on to pozoroval hlavne pri praci, ako ked si vsimne nejaky detail a aj vie, ze by nemal ist tym smerom, ze uz je to take silne, ze nedokaze prestat a venuje sa tomu detailu, ze ho to stoji potom nesmierne vela sily sustredit sa spat na to co ma robit. Ale asi by na tom zamerani na detail trvdohlavo lpel, keby ho niekto upozorni, ze teraz rob nieco ine. To by az obratil svoj hnev voci tomu cloveku. Hoci moj muz sa zdanlivo nevie hnevat, a zostava pasivny.

A na zaklade toho pochopenia, priznal aj ked sme sa spatne pozreli na rozne problematicke situacie, ze ano aj tam mal take tunelove videnie, lpenie na detailoch, na ktorych nezalezalo a ze vlastne to casto ani nebolo v jeho prospech, len proste na tych detailoch nedokazal netrvat. Tym nehovorim, ze som svojho muza alebo dceru ako ADHD diagnostikovala 🙂 ADHD vnimam podobne ako PAS ako skalu, kazdy z nas nejake priznaky moze mat , niekto slabsie niekto silnejsie prejavene. Ja som si tam tiez svoje nasla, aj ked z ineho sudka, ja zas skor takeho sudka neistoty 🙂 Skratka da ti ta knizka taky vhlad do prezivania ADHD, ktory som inde nenasla.

Tak male dieta ako mas, by urcite nevedelo poisat co preziva tak ako dospely, ale ta kniha moze pomoc velmi tebe - pochopit ako ADHD funguje a ako mozes k tomu pristupovat, napomahat. A ak by si chcela naopak taku knizku "navodov" ako sa k ADHD dietatu chovat - tiez to vyzaduje trosku zmenu tvojho pristupu, dieta tu svoju AHDH zmenit nedokaze - tak si najdi knizky od manzelov Kopsovych o tigrovi (Tiger robi ua ua a dalsie diely...)

autor
16. feb 2024

@kacena4 ďakujem, malému sme toho viac dovolili, ale na zallade odporúčaní od psychologa s ním pracujeme. Psycholog tvrdí, že keď sa zlepší porozumenie a reč, tak by sa aj výbuchy zlosti mali obmedziť.

autor
16. feb 2024

@jumama ďakujem za rady, knihu si objednám, chcem ak ma naozaj poruchu ADHD pochopiť ten jeho svet aj zmýšľanie. Lebo niektoré situácie ma dostávajú do rozpakov ine do miernej frustrácie. Ta kniha o tom tigrovi je aj v slovenskom jazyku? Všade kde ju vidim je v českom.