Škodí, či neškodí chodítko?
Ahojte.co myslite chodak naozaj skodi detickam alebo nie je to celkom tak?ja som chcela pre mojho drobca kupit,ale neurologicka ma zastavila,ze chodak NIE. 😨
Tiež som ho kúpila reku však aj ja som mala...mal ho asi mesiac a dávala som ho tam stále len na chvíľku...až kým nezačal divne vykrivovať nožku keď sám stál o niečo chytený...takže chodítko som odložlila do skrine a nožku do pár dní prestal vykrivovať...
Ja som tiež kúpila chodítko. Presne ako @atreyu že však aj ja som mala, aj súrodenci a všetci chodíme... A môžem povedať, že malého to strašne spomalilo... Iné deti už chodili popri nábytku a on sa nevedel ani sám postaviť, nechcel sa plaziť, loziť, nič, chcel len chodiť v chodítku, stúpal na špičku... Keď sa potom prvýkrát postavil pri nábytku, tak som chodítku zahodila takým veľkým oblúkom, že nikdy viac už tú vec nechcem vidieť... Potom sklz dobehol v priebehu týždňa a naučil sa chodiť sám ako ročný.
zalezi od toho kedy to dieta do choditka vlozite, ak ho tam vopchate ako 4mesacne, samozrejme je to viac na skodu ako na uzitok, ale ked uz vie trochu ovladat nohy, postavit sa pri opore, tak preco nie... ja nie som proti choditkam, ale treba brat do uvahy aj zrelost dietata.
Ja ho tiež vôbec neodporúčam, a hnevám sa, keď malého svokrovci do chodítka dajú... Ale chválabohu, odkedy lozí po štyroch tam ani nechce byť a zlostí sa... Ale každého vec... Ako hovorím, každý je "zodpovedný" za výchovu svojho dieťaťa... 🙂
mne skor unika NACO??? ho do toho choditka davat? sak lezi, potom lezie, potom stvornozkuje, potom sa chyti a chodi popri nabytku a potom sa pusti. V com je choditko napomocne? ako odkladak dietata kym nieco urobis? to sa da aj v do postielky/ohradky...ci?
@vierka0 jéminenko ty s tým narobíš, my sme mali doma chodítko ako deti všetky,liezť vieme aj po štyroch keď treba 😀, chodiť vieme, čo sme mali susedy všetky deti mali chodítka , moja dcéra mala tiež chodítko, a od 11 chodí na lezeckú stenu ! Som rada že som MK neobjavila predtým ako sa mi malá narodila inak by mi z tých niektorých diskusíí tu asi vybuchla hlava čo sa má čo sa nemá atď.
@lucia006 Jasne, ze deti to zvladnu aj bez stvornozkovania, ale nie je to spravny vyvojovy vzorec. Ten link, co sem dala @sissmiss , som citala volakedy aj ja. Myslim, ze kazdy, kto si to precita, tak musi uznat, ze tam je to naozaj super vysvetlene. Su to padne atgumenty, takze obhajovatelky choditiek uz nemaju co namietat.
@lucia006 nestvornozkuju, lebo im to nie je umoznene (pasivny sed, vodenie za ruky a podobne), pozri, mne je to jedno, za svoje dieta si zodpoveda kazdy sam, ja tu koncim, lebo stokrat opakovat to iste ma vobec nebavi, kludne si kup aj desat choditok, davaj ho tam kolko chces, nie je to moje dieta, ale tvoje..ked raz niekto nechce pochopit tak nepochopi
@vierka0 ja som pochopila co ste mi hvorili,ze preco nieje vhodne choditkoe atd ...ale stym sedenim a tak celkovo ved potom by som mjsela mat lea len na chrbte a brusku cele dni by len plakal a ja by som sa ztoho zblaznila,myslim si ,ze kazda mmina pouziva kresielka a pod.veci len to tu nehodi n nastenku .lebo ma aj ine povinnosti ktore nikto nespravi za nu,a neverim,zeby niejake diatatko ostalo lezat len tak 😀
Myslím si,že celé toto "CHODITKOVANIE " a "NECHODíTKOVANIE" je diskutabilné,prečítala som si tu par "mudrych" rád od predpokladám tabuľkových maminiek a musím podotknúť,že sa nezhodujem z názorom,že škodí mám 2 synov z toho 1 má už 8 rokov a samozrejme som použila aj chodítko..Včera mal v škole vyšetrenie chrbtice má správne držanie tela,statika primeraná,nožná klenba primeraná veku,žiadne ploché nohy.Takže neviem ako by som tieto vaše hádky zhodnotila,ale si myslím,že zbytočne strácate energiu zbytočnými dohadovaniami..a naozaj sa v živote netreba riadiť nejakými špecifickými tabuľkami,lebo o pár rokov nebude pravda to čo píšu teraz,ale niečo úplne iné..pekný ničím nerušený deň mamičky a nech len ľúbite svoje deti,to stačí.. 🙂
@lucia006 hlavne sa nestresuj, ja som mala malú v 19-tich a nič som nečítala, všetko som robila tak nejako inštinktívne, všetko prišlo samo, bývala som u svokry a keď som prala lebo nemali automatickú ale starú romo práčku čo bola práčka a vedľa žmýkačka (asi nepoznáš, spýtaj sa mami 🙂 ) tak som malú dala sedieť do kočíka nahádzala jej tam hračky a ona ich vyhadzovala určite by mi nevydržala ležať v postielke, revala tam ako tur keď ma nevidela a nikto nebol doma nejako som musela porobiť domáce práce. Na tvojom mieste by som tu nič nečítala lebo budeš len v strese, kopec mám vychovalo deti aj bez MK 😉
Ahoj, obe vyrastli s choditkom, uzasny odkladaci priestor 🙂 😀 Nie dlho, ale na chvilu posediet, potom pobehovali okolo mna v kuchyni, hrali sa spultikom, az mi to slo na nervy, obe su OK, aj chrbtica, aj nohy, prva behala v 11m, druha skoro az v 13m, ploche nohy nemaju, dostupuju spravne... ked tam boli, uz som davala pevne topanocky.. Co doktor, to nazor a to som ich teda pri nasom stahovani (13x za 8r) vystriedala 😀 Ale nikdy mi ziaden nepovedal, ze nesmiem... len "rozumne".
@lucia006 cela moja generacia ma problemy s chrbticou. Nerobia to bezne zeny roky. Robi sa to len nejaky cas a uz sa stihlo ukazat ze to bolo velmi zle. Kazdy sa prikloni k tomu co mu vyhovuje. Su nazory odbornikov za aj proti, kazdy rodic si moze vybrat a urcite najde k svojmu vyberu aj podporu. Tak ako s ockovanim. Aj tam su nazory odbornikov protichodne. Ja sa snazim rozhodovat sa podla logiky. Ja som bola v choditku, moj brat, obaja skolioza. Na ortopedii boli nehorazne rady v cca 90tych rokoch, o piatej sme sli na bus aby sme cakali a dostali sa okolo obeda na rad...Moj prvy syn nebol v choditku, chrbtica ok. Choditko nie je jedina nastraha ktora moze poskodit chrbticu, je vela dalsich veci.
Ja svojho 7mesacneho nedavam do choditka, ma postielu, ohradku, lehatko, ktore ale je v lahu, nie v sede a jedalensku stolicku, ktora je v pololahu a davam ho tam odkedy vie sediet sam, posadil sa a sedi bez opory, bez pomahania. Ked place mam ho na rukach, v satke, co sa da porobim s nim, alebo ked spi...proste nejako sa to musi dat sklbit. Vcera som s nim v satke vesala a skladala pradlo, zvyknem s nim vysavat, varit, umyt dlazky mopom. Never tomu, ze vsetky maminy robia tak ako ty a ked nedaju na MK fotku babatka oblozeneho vankusmi ze aj tak to robia 😉 Ja som si naozaj myslela ze si sa pytala lebo ta to zaujimalo. Ten clanok co som sem dala mne velmi pomohol, maly uz stoji a ja som mu pomahala dole, nastastie som si precitala a uznala ze je to blbost a uz sa snazim motivovat aby sa naucil ist dole sam.
@sissmiss lebo ma velmi prekvapili tie odpovede ake e to strasne re dieta ked ho tam dame na cca 10minut ked uz samo stoji 😒 chapete ma,necakala som taketo odpovede od podaktorych mna by zivote nenapalo,ze to co sa pouziva bezne v doacnosti pri detickach je vlastne tak nezdrave atd,sade de som doposial bola na navstevach som to videla vsade v obhodoch tak mi to prislo prirodzene ,pokial som sa sma odseba neopytala neurl.ako som pisala az vtedy mi to zacalo vrtat vhlave preco nie vlastne.
@lucia006 u nas v obchodoch ti ponukaju chodak alebo hojdacku na dvere,aby sa dieta nenudilo,nekupime,nepotrebujeme.........nas syn ma 8 mesiacov,je v postielke,pripadne sa plazi po koberci a parketach,nech sa posadi alebo postavi sam,ked bude chciet.........myslim si,ze chodak je zbytocny 😉 aj ja som vyrastla bez chodaka ...
@lucia006 chapem. Pozri si ten clanok, bez strasenia a odsudzovania je tam velmi dobre a logicky vysvetlene preco nie. Podla mna 10 minut denne rozhodne neuskodi...ale zober si toto: Dieta ma okolo 2 rokov obdobie vzdoru. 5 krat mu neustupis a raz mu ustupis. A potom zase, 5 krat nie a raz ano. To dieta bude trosku dezorientovane a bude viac skusat lebo vie ze niekedy pravidla neplatia. To hovorim o malych detoch, ktore este nechapu ze su nejake vynimky z pravidiel a nie je kazdy den nedela...A babatka sa ucia velmi rychlo ze co je pre ne kratkodobo vyhodnejsie. Tak male dieta este nedokaze posudit ze ho to brzdi vo vyvoji, jemu je tam dobre, nemusi sa namahat. Rodic si musi zvazit pre a proti. A tych 10 minut ako si pisala ti podla mna az tak za den nepomoze. Ja mam take lehatko polohovacie a bravala som si ho na wecko a do sprchy v tom, ked som bola cez den sama, lebo inak plakal ak ma nevidel a teda som sa aj bala nechat ho sameho malickeho, ked sa este nepretacal, proste pre istotu, raz mu zabehlo a zacal sa dusit, keby som ho nepocula tak neviem ci by to rozkaslal, tak som mala viac obavy
@lucia006 ja som dcerku davala do choditka ale az po 9- 10.mesiacoch, aj to len nachvilku, a nie kazdy den, len raz za cas! ale bez toho aby drzala sama pevne chrbatik, a nevedela sediet sama, by som ju tam skor ani nedala, ostatny z rodiny ma tlacili, no su to moje deti. Ja som sa riadila sebou, aj tak aby som malej neublizila. Bola dost mohutna a pevna, v choditku byvala chvilku, radsej som bola ked bola na zemi, plazila sa, neskor stvornozkovala, potom behala a drzala sa nabytku, to uz pouzivala choditko ze ho tlacila pred sebou, pridrzala sa 🙂 pripadne sme pouzivali autosedacku, miesto lehatka..behala po roku ale sama zacala v 15.mesiacoch, neodvazila sa skor pustit sama 🙂 zato syncek ma 8.mesiacov, je od dcerky chudsi, 4nozkovat sa uz snazi, sediet sedi len v polosede, ale to len ked sa sam da. Ked sa oprie o vankus, taha sa dopredu, behal by najradsej uz hadam aj od 4.mesiacov, no este treba spevnit chrbatik 🙂 medzi detmi vidim mensie rozdiely, syncek v choditku zatial nebol, asi ani nebude, nechavam to na nom 🙂 nie je dost pevnucky, bojim sa by si neublizil... podla mna hlavne ide o to aby maminka usudila sama co jej dietatku ublizi co neublizi... Ona sama pozna svoje dietatko 🙂 Mam znamu a dceru pchala do choditka velmi skoro uz v 5.mesiaci, toto nie je podla mna zdrave a ja by som to nikdy neurobila...
Ako vidím, niektoré deti sa uz narodili v choditku...smutne...
@vevinaaa no ja mam kamosku ktora na 20minut denne davala 3 a pol mes,syna bol pevny ale nie na tolko aby bol vchodaku teraz ma 6mes.a ked som jej povedala ,ze ci sa neboji ze mu to uskodi povedala ,ze nie naco tu citam take hovadiny.takze sto ludi,sto chuti.ja ani som nerozmyslala dat skor ako zacne stat sam pevne ,iba nekor som myslela trocha na pobavenie sa.
@lucia006 mas pravdu kazdy ma iny nazor, akurat ze si myslim ze mladsie deti ako tie ktore drzia pevne telo, by sa tam nemali davat aby si nepoblizili... ale to je len moj nazor, riad sa sebou poznas predsa svojedietatko najlepsie 🙂 zakazdym je pre a proti 🙂 je na tebe ako sa rozhodnes 🙂

@vierka0 ved aj mne doktorka povedala ze tak v 8mes.j ho nedvam sadnut ovankuse ,alebo takto on sa mi posadi vo vajicku alebo vstolicke alebo v lone mojom .a ostal mi uz aj bez uplnej opori sm seiet par sekund ako zabka akebo natoceny na jednu stranu oprety orucku 😉