icon

Škodí, či neškodí chodítko?

lucia006
21. apr 2013

Ahojte.co myslite chodak naozaj skodi detickam alebo nie je to celkom tak?ja som chcela pre mojho drobca kupit,ale neurologicka ma zastavila,ze chodak NIE. 😨

paela
26. apr 2013

@lucia006 ahoj, dávala som dcérku do chodítka aj napriek zákazu našej pediatričky a nič jej nie je. bola trošku lenivá, nechcelo sa jej pretáčať, ani loziť, ale v chodítku bola ako švela 😀 veď kto by ju stále vynášal na rukách? a pomerne skoro začala chodiť. chodítko sme mali dokonca požičané a približne 20 rokov staré 😀

bibianka
27. apr 2013

Na celej tejto diskusii sú najzarážajúcejšie názory matiek, ktoré akoby sa ešte vystatovali tým, že napriek varovaniu lekára dali svoje dieťa do chodítka. Nedokážem si predstaviť myšlienkové pochody týchto žien. Pripomína mi to alkoholikov alebo fajčiarov, ktorí sa obhajujú tým, že si dajú len "pár" cigaretiek alebo pohárikov a že tento alebo tamten fajčil alebo pil celý život a dožil sa dlhého veku, resp. naopak - niekto nikdy nefajčil ani nepil a napriek tomu na tieto choroby ochorel. To, že spústa iných alkoholikov a fajčiarov skončila s cirhózou pečene, rakovinou alebo rozdutím pľúc, pre nich nie je podstatné. Tento postoj je do určitej miery pochopiteľný u závislákov, ktorí sa všemožne snažia ospravedlniť svoje závislosti, ale je absolútne nepochopiteľný u matiek, ktorých prvoradou a najprirodzenejšou úlohou je starať sa o dobro dieťaťa. Tie rozosmiate smajlíky pri ich vystatovaní sa vedomým ohrozovaním zdravia vlastných detí vyzerajú strašidelne...

babulka
27. apr 2013

@bibianka tak je. Pamätám si na jednu matku tu na fóre, ktorá už od troch mesiacov dávala decku pribináčiky a čokoládku a k tomu 30 smajlíkov, ako mu to chutí s dodatkom, že však už má rok a nič mu nie je. Potom som sa s jej nickom stretla v diskusii o večne chorých deťoch a antibiotikách 7 x do roka. Ale o tri roky málokomu dôjde, že ten základ po.ratej imunity asi bude v tom, čo do dieťaťa pchali a ako mu pokašlali tráviaci trakt. Takýmto rodičom by som liečbu ich dieťaťa dala uhradiť v plnej výške (rovnako ako všetkým feťákom, alkoholikom, fajčiarom a iným individám, ktoré si vedome ničia zdravie).

billam
27. apr 2013

@paela tým by som sa nechvalila ☹

paela
27. apr 2013

@billam nechápem, veď som nič zlé nenapísala. 😨

euphoria
27. apr 2013

Ani na sekundu som tam nedala ani jedno z mojich deti! Nebudem predsa vedome poskodzovat ich chrbticu !

monikajaco
27. apr 2013

akurat som dnes o tom citala ako to skodi detom na chrbticu a celkovu motoriku a svalstvo .. nikdy by som do toho sveje dieta nedala len preto aby som si ja ulahcila zivot-pracu ....

billam
27. apr 2013

@paela napisala si, že si dávala dcérku do choditka napriek zákazu pediatricky

sissmiss
27. apr 2013

@babulka chapem ako myslis tych alkoholikov, fetakov....Ale alkoholizmus je choroba. Tak ako si nevyberies rakovinu alebo cukrovku, tak si nevyberies ani alkoholizmus. To ze sice ti ludia piju a fetuju a robia to sami sebe je jedna vec...ale za zamyslenie stoji ze preco si to nerobia vsetci konzumenti alkoholu. Alkoholizmus je normalna diagnoza

lauricka
27. apr 2013

@uzuzana diskutabilne je to len pre tych, ktori tomu nerozumeju a neviem, co to ma spolocne s tabulkami, akymi presne? Tvoje deti mali stastie, ze napriek Tvojim zasahom to nemalo na ne az taky zly vplyv, aj ked, chrbat ich moze bolievat v dospelostia nebudu vediet z coho. Vselico ludia nevedia...tak naco to riskovat.

ejuska79
27. apr 2013

nikdy mi ani nenapadlo kupit choditko..je to skodlive na klbiky, chrbticu, cvicila som s dcerkou vojtovku 8 meisacov, takze by som jej nedokazala takto ublizit, bola som stastna ze som ju cvicením dala dokopy.. ja som si ich poctivo odnosila a to ich mam po 1,5 roku...

billam
27. apr 2013

@sissmiss asi by som nezrovnavala alkoholizmus s rakovinou, alebo cukrovkou....k diagnózu alkoholizmus si zapricini človek sám...rakovinu vo veľkom % si sám neprivodis, ani cukrovku...je tam vela faktorov, hlavne dedicnych.

uzuzana
27. apr 2013

@paela To je v pohode..nič zlé ste nenapísali..aj ja som si napísala vlastný názor a už ma tu múdra maminka napráva.ale dobré je,že od chodítka sa prešlo už na alkoholizmus..možno dajú aj nejaké recepty za chvíľu 😀 ja už nekomentujem,lebo ma tu ukameňujú múdre ženy.. 🙂

paela
28. apr 2013

@uzuzana všimla som si, že už si ani tu pomaly nebudeme môcť vyjadriť svoj vlastný názor. moja dcéra má zdravú chrbticu aj keď bola v chodítku a poznám dieťa, ktoré ani nevie ako chodítko vyzerá a má chrbtičku zle vyvinutú. je to individuálne. ja tvoj názor rešpektujem.

paela
28. apr 2013

@billam prepáč, ak som ti mojím názorom ublížila. ja ten tvoj rešpektujem 😉

katieg85
28. apr 2013

@uzuzana
@paela no ved neviem naco to tu uz choditko pripisuju ku alkoholizme,fajceniu a ktovie co este,to nema s tym nic spolocne.zato ze svoje deti davame do choditka to neznamena ze teraz robime uz vsetko zle.ja som proti alkolu, fajceniu.a zasadne si davam zalezat aby moje deti jedli zdravsie.len tie mudre uz nevedia co vytiahnut ta uz pisu o inom a nie o choditku.a ked niekoho boli chrbtica,tak vetsinou to je z plochych noch a poloche nohy z choditka urcite niesu.a klby tak isto.uz nevedia co pisat tak vsetko pripisuju choditku.

sissmiss
28. apr 2013

@billam nie je to sice k teme, ale male off topic. Alkoholizmus je choroba. Lekarmi uznana ako diagnoza. Zial, niekto pije, je konzument, nie je alkoholik a niekto alkohol raz ochutna a spusti sa to unho a je v tom. Poviem uprimne, ze o tom neviem vela, ale nejake malo ano, nejake terapie, stretnutia s abstinujucimi alkoholikmi, rozhovory so psychologmi ktori im pomahaju...kedysi som si tiez myslela ze alkoholik je si na vine sam.

billam
28. apr 2013

@paela mne si neublizila...napisala som len, že by som sa nechvalila tým - že ti pediatricka neodporucila choditko a aj napriek tomu si si jej názor nevzala a spravila si opak....mne je to v podstate jedno, je to tvoje dieťa....ale občas treba aj lekárov brat vážne.

billam
28. apr 2013

@sissmiss to fakt? Ak je niekto alkoholik, tak si nie je na vine sám? 😕

bibianka
28. apr 2013

@katieg85 nechcem tu vnášať ďalšiu offtopic tému, tak si skús sama vygoogliť pojmy "prirovnanie" a "metafora" (ak teda tušíš, čo je to googliť...). Možno (ale fakt len možno) ti docvakne, v akom zmysle sa tu alkoholici a fajčiari vyskytli...
A prepáč, ale na teba sedí príslovie "komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí" ako šerbel na zadok (sorry admin, pokojne to zmaž, fakt som sa nemohla zdržať 😀 😀 😀 )

sissmiss
28. apr 2013

@billam tak tak. Su proste ludia, ktori maju tuto chorobu, poruchu. Ten clovek si uvedomuje ze si skodi, alebo moze sa pripadne klamat, ze ved vsetci ostatni piju, a nic na tom nie je zle. Ale proste nevie prestat. A ak sa rozhodne skoncit, s pomocou, uz nesmie nikdy pit alkohol, pretoze jednoducho nevie pit konzumne, len destruktivne

mery7
28. apr 2013

Mamule pisete zechoditka urcite nie.len je rozdiel dat tam dieta na dve hodky a na 10-15 min len na zmenu.ale tiez je rozdiel tam napchat 3 mesacne dietatko a 6-7 mesacne.a klokanky ste pouzivali?

zuzanockamt
28. apr 2013

@mery7 ziadne dieta by som do choditka nedala ... naco ma robit to, co este samo nedokaze - ked bude vediet chodit, tak pojde aj same, pripadne sa bude pridrziavat okolitych predmetov ... a klokanky mimochodom tiez skodia - mame miesto nich ergonomicke nosice a satky 🙂

katieg85
28. apr 2013

@bibianka ako matka sa mozes hambit za svoje spravanie.

bibianka
28. apr 2013

@katieg85 Nuž - na rozdiel od tvojho urputného a nezmyselného obhajovania chodítok (ktorými ako matka poškodzuješ svoje ratolesti) moja uštipačná poznámka nemá s materstvom nič spoločné. Klobúk dole pred maminami, ktoré si dokázali priznať chybu, žiaľ Ty zrejme patríš k tým, ktoré budú svoje deti dávať do chodítok už natruc... Takže hanbenie by som na Tvojom mieste radšej nespomínala...

katieg85
29. apr 2013

@mery7 mas uplne pravdu ze je rozdiel dat na 2 hod.a na 10-15.min.ved predsa by som tam dieta nenechala 1--2hod.a uz nie 3 mesacne ale 8.a tiez tam nieje kazdy den. 🙂

billam
29. apr 2013

Ak si potrebujete oddýchnuť, odskocit, upratat....kupte si radšej ohradku...pretože chodtiko neslúži na nic iné, len na odloženie dieťaťa....a prave vtedy sa stavaju tie najhoršie úrazy....mam dve male deti a naozaj nikdy by má nenapadlo kúpiť, alebo aspon vyskúšať choditko.

katieg85
29. apr 2013

@billam a ohradka neni na odlozenie dietata?ja mam ten pavuk co nim nejazdi,bo ma naspodku okruhli tanier ,a kolo seba ma hracky takze tam si nema jak ublizit 🙂 🙂 🙂

billam
29. apr 2013

@katieg85 áno, veď to som napisala...ak potrebuješ odložiť dieťa, kup si radšej ohradku...je bezpečnejšia, ako choditko. Na nic iné totiž choditko neslúži, len na odloženie dieťaťa.

marissenka
29. apr 2013

ja som tiez decka davala do choditka na chvilu,cca od 7. mesiaca.trosku sa pobavili a bolo...chodti zacali v 11. a 10, mesiaci,pekne aj stvornozkovali.ziadna kriva chrbtica...ale 100 ludi 100 chuti. kazdy sam uzna ,co je pre jeho dieta vhodne...