Škodí, či neškodí chodítko?
Ahojte.co myslite chodak naozaj skodi detickam alebo nie je to celkom tak?ja som chcela pre mojho drobca kupit,ale neurologicka ma zastavila,ze chodak NIE. 😨
Vobec nie je dolezite "kedy" zacne chodit, ale "akym sposobom sa k tomu dopracuje". Hlavne z toho dovodu som zasadne proti pouzivaniu takychto :pomocok".
aj ja som chcela chodak,lebo sa syncek nevedel rozchodit a neurologicka ma stopla.....ze ma cakat,nech chodi az ked bude sam pripraveny...a myslim,ze som urobila dobre.....ani ja s o surodencami som nemala chodak a chodime 😀
@lucia006 áno škodí
@lucia006 moja 20 ročná neter bola v chodítku a nemá žiadne problémy aj môj syn bol v chodítku a myslím si že to neškodí 🙂
@ingmiriama Ale rozhodne to nicomu nepomoze. Akurat tak mamke, ktora ho do toho odlozi :(.
neriesila by som to tak ci skodi, alebo neskodi,... ale ci je to vobec potrebne... ano.. to co na MK sem tam citam, ze chodak a 4-6 mes dieta.. tak to je hruza, jemne povedane.. to jasne skodi, to bez debaty ( + nechapem, kde sa tie mamy ponahlaju.. preteky ktore dieta co skor ? na hlavu... )
kazde zdrave dieta sa chodit nauci a to vtedy, ked bude na to pripravene. My sme chodak dostali pri prvej dcere- urcite by som ho nekupovala, lebo mi uz intuicia hovori, ze je to somarina.. a aj som sa presvedcila, ze ma vnutorny pocit neklame 😉 prva dcera zacala chodit- sama sa pustila od stola vo veku 10m+3tyzdne. ja som ju do toho chodaka dala az vtedy, ked zacala sama chodit a to len na chvilu, ked som si sla umyt vlasy, wc napr, aby som mala istotu, ze je v bezpeci.. lebo ona sa mi velmi rychlo hocikde postavila a sla 😀 neriesila, ze padne.. a padala dozadu.. vystreta.. a rozne= tak nebezpecne. tak na to som ja mala chodak, lenze ona aj za tych par chvilok si navykla na to, ze chodila a potom si sadla... akoby sa hodila do sedu.. a ked potom sama chodila ( tie prve chodenia sama ) tak mi padala dozadu vystreta.. no soky.. a som presvedcena, ze to mala zlozvyk z chodaka. ( aj ked pravda je, ze ona uz ako zacala chodit tak si tak veselo vykrocila,,, ze aj vtedy ked este chodak neskusila padala blbo- vystreta nabok a rozne.. 😲 druhu dceru som tam dala asi 2x na 5-10 min, lebo sa tam skriabala.. a potom som ho skryla.. dcera chodila s kocikom, v nom babika 😉 uplne sama sa pustila v 13m. nic nezmeskala... ozaj ten prvy den presla sama 4x napriec celym bytom a poobede si uz vykracovala, akoby chodila mesiac 😀 uplne sama, na istotu, ak padla tak krasne bezpecne na zadok ( lebo vedela ako padat ) a ja cela spokojna, lebo sme to narocne obdobie ked dieta zacina chodit a aj blbo pada akoby preskocili 😀 😀 co bolo uzasne, hlavne ked sme uz deti mali 2 😉
vzhladom k tomu, ze sa ten chodak vyuzije fakt mozno 2-3 tyzdne, ho povazujem za nepotrebnu rarohu, ktora stoji peniaze, pouzije sa max mesiac ( vzniknu z neho zlozvyky ) a potom zavadzia a je problem, ze co s nim.. ja som ten svoj predala nastastie 😉
urcite by som chodak zaradila do zoznamu veci pre dieta, ktore urcite nie su nevyhnutne ( lebo ak by som chodak nemala, tu prvu dceru kvoli bezpecnosti odlozim pocas umyvania mojich vlasov do postielky napr )
radsej si tie peniaze usetrite a kupte cosi potrebne, ozaj potrebne ! ( alebo pre radost = dovolenku napr 😉 babka k babce...bude dovca 😉
@gretka2 no ako kto niekto ho tam odloží aby si mohol niečo urobiť....a niekto ho tam dá aby sa pobavil...ja som ho tam dávala aby sa pobavil a myslím si že to bolo fajn sme sa ponaháňali ...nebol tam dlho lebo mi začal chodiť sám od 10 mesiacov a chodítka sa zbalili....
ta diskusia by sa mala zmenit na nechoditkove mamicky,lebo uziva to vetsia polovica slovenska, len teraz ta co tu nieco napise, ze to pouziva hned sa nanu vrhnu jak tie hady.kto chce nech to pouziva ,komu sa to nepaci nemusi to mat.
Dieťa sa dá odložiť aj inde - na bezpečnejšie miesto - ohradka...pretože iný význam toto choditko nema. Určite nepomáha k rozchodeniu dieťaťa. Skôr mu škodí a navyse hrozí velmi nebezpečný pád - narazy do nábytku, v horšom prípade dole schodmi. Dieťa je v choditku zakliesnene, nema šancu sa schulit, skrcit do obrannej pozície v prípade pádu.
@gretka2 tak vojdi do druhych tem o choditku a mas ich tam dost,len tu sa teraz kazda boji neco napisat.a nepomahat dietatu to je trosku na hlavu kazda matka to robi.to tak povedali jakeby nedam decko na bycikel bo este nevie,nedam mu lyzicku do ruky aby papalo bo to este nevie.kazdy dieta uci
@onino Podla coho usudzujes, ze v druhych temach pise o vhodnosti choditka polovica matiek zo Slovenska? Ja napriklad mam vo svojom okoli vela odporkyn choditok, ktore ho naozaj nepouzivali a odmietaju to.
Pisala si "a nepomahat dietatu to je trosku na hlavu kazda matka to robi." Bavime sa o choditkach. A ano, ja som proti pomahaniu tymto sposobom - k pohybu, na ktory este fyzicky nema. Netreba ich posuvat k tomu, na co este nedozreli. Nebojte, oni dozreju, a chodit sa naozaj naucia, ked im to v mozocku dozrie, aj bez pomoci haraburd. Mam doma dva dokazy toho, ze sa to da aj bez pomoci. Bez choditok, bez "ruckovania". Bez mojej fyzickej pomoci. Nikde netvrdim, ze ich k tomu netreba motivovat, ale "bezdotykovo", ci ako to povedat 🙂 . Ale tak, aby sa k tomu samotnemu pohybu dopracovali same. Dam im hracku dalej, a ked chcu a ak sa budu SNAZIT, tak to dosiahnu. TO JE VYVOJ. Stimulovat ich, a ucit ich pomalicky rozmyslat.
Hovoris, ze "kazde dieta sa uci" - tak to nerobme za ne. (A k tomu bicyklu, co si spominala, tiez som proti "pomocnym kolieckam". 🙂 Ale to len mimo temy 🙂)
Polozila som otazku ci skodi alebo nie,a vydedukovala som z toho ,ze skodi,aj napriek tomu ze sa vzdy pouzivalo,pouziva a asi aj bude, ale ak dietatko sa uz samostatne postavi knabytku nemalo by niejako extra vadit ked tam stravi par minut ako to tu uz spominala ked si potrebujm odbehnut na wc a pod.lebo mame 4posch,dom a potrebujem si niekedy dost daleko odbehnut odmaleho a tak budem mat istotu ,ze nestane sa mu niejaki uraz,ale jedna vec sa mi nepaci ,ze sa tu vkuse spomina matka si ho tam odklada aby mala pokoj a pod.ale niekedy ja sama na sebe citim ze potrebujem aspon na 10minut vydychnut a takto sa to momntalne neda 😒 netvrim ,ze ho tam treba supnut 6mesacneho na hodinu a vylozit nohy a citat casak ale na tie 10minutky ak je dietatko uz pevne a vie sa samo postavit by sa mu nic vazne nemalo stat...
No ja by som v prvom rade, zašla s dieťaťom do obchodu a dala mu vyskúšať, či to vôbec chce. Môj prvý syn bol v chodítku rád. On vôbec nevedel chodiť po štyroch, chodiť chcel iba za rúčku a tiež sa bál pustiť. On mal chodítko a bol spokojný. Nemá žiadne problémy, takže toho chodítka by som sa vôbec nebála. Ja som bola spokojná, aspoň urobil niečo sám.
Dcéra tá zasa začala liezť po štyroch a chodítko vôbec nechcela.
@inguna no mne hovorila susedka ,ze mi pozicia ked by som chcela ich dcerka vnom bola iba mesiac a pol,ale vravela ,ze velmi pomohlo ked potrebovala skocit dokotolne prilozit alebo na wc alebo vyvencit psika 😉 ja by som bola velmi rada keby len stvornozkoval aspon by s nezgulal 😀 snazim sa ho to ucit 😉
@lucia006 ked si potrebuješ oddýchnuť, kúp radšej ohradku - tam bude určite v bezpečí, na tých pár minút, ked potrebuješ odskocit...nechcem si ani predstaviť, co sa môže stať - ako sama píšeš, že máte 4.posch. do a ty das dieťa do choditka, aby si si odskocila....pady zo schodov v choditku sú smrteľne!!!
@lucia006
aj ja som sa veľmi snažila naučiť syna štvornožky, no nešlo to. On sa naučil štvornožkovať potom, čo začal sám chodiť, takže trošku opačne, ale nevadí. Neviem či sa to dá vôbec naučiť, ale netreba z toho robiť vedu, že nevie štvornožky, keď dáva pekne nožičky, a chodí za rúčku tak je to v poriadku.
tie zeny asi nevedia pochopit ze uz ked sa dieta hodnu chvilu hra na zemi tak predsa potrebujes na chvilku ho zabavit do dacoho ineho aby nereval,ked matka tiez potrebuje nieco zrobit.to potom gratulujem matkam co nechavaju vsuse dieta na zemi je pokojne ,super mate potom dokonale dieta ktore vam tak vydrzi 😀 😀
@onino Moja dcerka, ked sa zacala pretacat, dala som na koberec makku deku, a bola na nej. Samozrejme, bola aj v kociku na prechadzke, mala som ju na rukach, ale ked bola na brusku, mala okolo seba zaujimave veci. Tak sa zacala dvihat na rucicky, potom pridala nozky, zacala sa pohupovat. Potom sme asi meter pred nu polozili "blikacku" od bicykla, a to ju nastartovala, lebo chcela vediet, dotknut sa toho, co svetielkuje. A tak sa babo dalo do pohybu, a zacala lozit. To uz teda bola "mobilna", tak sa dostala kam chcela. Byt sme prisposobili jej bezpecnosti, na rohy sme dali kryty a tak. Naucila sa sadnut si. Ked uz mala dost silny chrbatik a vedela sama sediet, kupili sm detsku stolicku na papanie, a ked som napr.varila, dala som si ju tam, a bola pri mne. Velmi rychlo sa naucila sama chodit, bez akejkolvek pomoci, naucila sa padat (velmi dolezite) a spoliehat sa sama na seba, nie na to, ze ju niekto chyti.
A nebola ( a ani nie je) rozhodne kludne dieta. Je vsade. Nijako nutrpela tym, ze do pol roka len lezala, alebo bola na rukach, ci v kociari.
Samozrejme, niektore deticky maju problemy, napr. su hypotonicke, slabe, k tym treba postupovat inac.
Ale no tak baby,vsetky ste odrastli v choditkach a ste tu!mate z toho problemy,alebo psych traumu?je jasne ,ze tam nenechate to male pol dna,ale myslim,ze ta chvilka mu ucite neublizi!tot moj nazor.🙂
@onino presne to ,obdivujem take matky ktore nedavaju deticky do kresielok,chodakov,ohradok a pod.a vsetko ine ako varenie upratovanie pranie pod.prinich stihaju a deticky len ticho sa hraju ,lebo moj Leo bohuzial nieje take babatko a ked ho nedam do kresielka,alebo jed.stolicky nemozem ist nikam ani naminutku,nebude mi len tak lezat na deke na zemi, 😒
dietatko sa spravne a najlepsie vyvija same, ked ma dostatok volneho pohybu.Kto si mysli,ze choditko neskodi, ma len nedostatok informacii. A ak ti na tom zalezi, lahko si ich na nete najdes az az. Ak nie, supni ho tam, ako mnohe ine mamicky, ktore sa ukludnuju tym, ako v nich super ich deti vedia "lietat". Mna zaraza jedno, kazda sa tu chvali aka je hrdinka, lebo koji, lebo chce to naj pre svoje dieta. A potom ostatne veci jedna katastrofa. Tam uz nechceme naj pre svoje deti? Nespravna manipulacia s detmi, posadzanie, ked sa este sami posadit nevedia, vlacenie za ruky pri akoze "chodzi",strkanie do choditok, atd. atd. Toto som stale nepochopila. Moje deti nemaju ohradky, ani choditka a to mam dvojicky. Urcite prasknut ich do choditka a mam lahsi zivot by bolo fajn, pre niekoho...komu je to jedno. Jedine to choditko na tlacenie pred sebou si mozes kupit.Posielam Ti jeden velmi mudry clanok a mas tam aj cast o choditkach
http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejs...
@billam aha tak sme sa nepochopili,ja teraz nemam problem ze kde ho dat ,zapnem ho do stolicky napr,ale myslela som vblizkej dobe ked bude vediet sa staviat sam napriklad 10mes,ze sa postavi vohradke a spadne niejakk nestastne ako to tu uz pisali ze rovno na zem hlavou nie na zadok ....

@horana Ako keby si mi to z ust zobrala 🙂 Treba deti motivovat, aby sa same dostali tam, kam treba. Nie je to iba o samotnom chodeni, ale hlavne o tom "ako to dosiahnut". Ten mozog sa to musi naucit. Nie nejaka haraburda na kolieckach. Ale niekomu to je tazke vysvetlit.
@1katkas Bude mat neskor dieta lepsi pocit, ked samo zvladne pisomku napisat na 1, alebo ked ju dostane za to, ze mu spravis tahak ? Blbeckovi bude jedno, hlavne ze ma 1, ale normalne inteligentne dieta bude mat dobry pocit, ze jednotka je odmenou za jeho namahu. To len take prirovnanie... 🤐