icon

Škôlka a choroba

fazulka21
5. máj 2023

Ženy pomoc. Som samoživiteľka. Za 2 týždne nastupujem do novej práce. Dcéra chodí do škôlky 2 mesiace a odkedy nastupila tak katastrofa. Teploty nemá, len kašle a sople. Ja si nemôžem dovoliť byť doma, bojím sa, že ma prepustia a to by bol konec. Peňazí moc nie je, mám byt, mám auto ktoré musím ,,živiť"
Čo robiť? Malú nedržim v bavlnke, chodíme von často, nikdy predtým chorá nebola odkedy ju mám až na jedenkrát a to bola za dva dni fit.
Máte skúsenosti s nejakymi doplnkami? Ja mám taký strach že prídem o všetko.... Nemám nikoho kto by sa okrem mňa o malú postaral. Babysitterka by mi zhltla viac peňazí ako zarobím...

nikpa
5. máj 2023

@fazulka21 vyhodiť nie ale proste ti ju dajú domov aby si si ju vzala

nikaeli
5. máj 2023

@fazulka21 to môže povedať každá mamička, že práve tento kašeľ je reakcia na zmenu prostredia. Aj iná mamička sa môže ohradiť, že tvoje dieťa kašle 🤷🏻‍♀️ je to nekonečný kruh, večný boj rodičov a učiteliek, ktorý sa nikdy nezmení (som toho súčasťou už takmer dve desaťročia).

zorkahorka
5. máj 2023

@mona333 ty brdo, to je riadna drezura... pritom tie deti nejako tu imunitu musia ziskat. A medzi uplne zdravými ju neziskaju

andreatytler
6. máj 2023

@fazulka21 Neda sa ti hladat ina skolka. Citala som ze su aj skolky kde mozu deti chodit so soplom.

fazulka21
autor
8. máj 2023

@nikaeli nie je kašeľ ako kašeľ. Je rozdiel suchý kašeľ a hlienity kašeľ. Nie ke sopel ako sopel. Je rozdiel vodnaty číry sopel a zelený sopel. Som názoru že deti si tým musia prejsť.

nikaeli
8. máj 2023

@fazulka21 my - či už ako matky, či už ako učiteľky, tu nie sme od toho, aby sme posúdili, či ten, či onen sopeľ je ok, zvlášť u detí, ktoré nevedia fúkať nos a sopeľ majú až na brade, poprípade na rukávoch. Pôsobím v špec.MŠ, mám v triede iba 5 detí a asistentku. Spomínané dieťa sme poslali domov. Včera mi už mamičky avizovali, že sú deti zase choré a asistentka tiež. Ja som dnes začala sopliť. Jedno dieťa odpálilo celú triedu. Takže áno, nie je sopeľ ako sopeľ, ale tiež netreba byť bezohľadný. Ja s tým sopľom a kašľom tiež nepôjdem zajtra medzi deti. Alebo môžem? nech si tým prejdú všetci?

aurora33
8. máj 2023

@fazulka21 nam veľmi pomohol imunoglukan. Naozaj veľmi, nedám naň dopustiť. Len ho treba užívať dlhodobo.

maminastatinom
8. máj 2023

@sasitimi17 Zelené sopliky sú zvyčajne ranné a neznamenajú, že dieťa je nebezpečne choré ale že sa mu dlhšie zdržali v nose (zjednodušene povedané), keďže v noci fukame nos menej. Infekcnost prebieha prvé 2-3 dni a vtedy, ako všetci vieme je soplik u všetkých riedky a priesvitný! Ak je dieťa choré,slabé,unavené, má zostať doma ak má len nádchu, tak z toho netreba robiť vedú. Všetky deti si musia budovať imunitu.

chillibubble
8. máj 2023

@sasitimi17 citala som rozhovor s lekarkou a ta vysvetlovala, ze zeleny sopel je uz len vysledok reakcie tela na nadchu. infekcny je prave ten priesvitny sopel. mojej paradoxne priesvitny v drvivej vacsine do zeleneho ani neprejde a ani z neho nekasle, nema teplotu...

samkolea
8. máj 2023

@fazulka21 pre tieto, ked som bola single mom, opatrovatelku. Ano bolo to financne o hubu! Platit byt, auto, proste vsetko a este aj opatrovatelku ale mohla som robit, nic ma neobmedzovalo a tym padom som mala aj na opatrovatelku. Fungovalo to ale peniaze boli LTT. Nieco za nieco, nikdy nebide vsetko a ruzove.

letfenixa
8. máj 2023

@fazulka21 syn chodí do škôlky 4.rok a stále je viac doma ako tam. Ja sa desim školy.

lucia147852
8. máj 2023

@fazulka21 nuž, ja chápem, že máš ťažkú situáciu, ale tiež musíš chápať, že choré dieťa do kolektívu nepatrí. A nie vždy je ciri sopel neškodný. V škôlke môže byť aj dieťa, ktoré skončí v nemocnici kvôli soplu tvojho dieťaťa. My sme boli naposledy chorí 6 týždňov z kychajuceho dieťaťa. A to moja nebýva chorá skoro vôbec. A aj pre tvoje vlastné dieťa je ťažké chodiť choré dakde do kolektívu, kde musí aktívne fungovať. Ale všetky detí majú odrazu alergiu a zmenu prostredia a potom je z toho v škôlke 5 z 20 detí

adka1122
8. máj 2023

@fazulka21 u nas v skolke akonahle dieta v skolke kasle alebo sopli volaju rodicom a musia si prist pre dieta. A nepotesim ta, ale kazde dieta si tym prejde, moj chodi od septembra a do skolky a prave je chory siedmy krat, viac ako 2 tyzdne vkuse este v skolke nevydrzal, minuly utorok isiel po chorobe, vydrzal 3 dni a od piatka je doma...bez teploty, priesvitny soplik, ktory mu zateka a z toho kasle a kasle, takze tak do skolky nemoze.

chillibubble
8. máj 2023

je to stresne nespravodlive v tomto voci matkam. zarabat musis, zarabame menej ako muzi, nechcu nas kvoli malym detom zobrat do prace, netoleruju zenam ocr-ky, ale v skolke je dieta len so soplom pripadne s kaslom z toho sopla tiez problem. ja by som bola kludne za to, aby sa "chore" deti bez teploty a bolesti davali do samostatnej triedy. aj tak jej doma nic nie je, davam len volnedostupne "lieky".
moja tiez bola prvy rok tyzden v skolke a dva tyzdne doma len so soplom. tento rok uz priesvitny sopel ignorujem. nechavam doma pri fakt silnej nadche a samozrejme pri horucke. je jedinacik, s inymi detmi sa okrem skolky nestretava, takze to chyta len tam. ale ako som pisala vyssie, my matky to mame oproti muzom velmi tazke, takze sa na ziadnu nehnevam, ked moje dieta v skolke nieco chyti...

samkolea
8. máj 2023

@chillibubble presne moj nazor, keby sa to dalo zrealizovat bolo by to super. Hlavne milujem legendarnu vetu ako musia tym prejst, a ako? Zavrete deti doma? 🤭👍🤣. Fakt prezitok

katarinkan
8. máj 2023

@gabika128 ahoj, nepamätáš si prosím aký podcast to bol?

chillibubble
8. máj 2023

@samkolea mne moja mama stale vravi, ze preco asi sa malym detom vravelo ze soplosi? lebo stale soplili a sople v rukavoch poutierane. a nikto neriesil. mama musela do prace... skolky sa takto v niektorych pripadoch az extremne riesia len posledne roky, pritom v com su tie deti ine ako kedysi?

sono2
8. máj 2023

@fazulka21 žiaľ, dieťa občas býva choré, musíš si fakt nejako zorganizovať!

adriana138
8. máj 2023

Ja ti môžem poradiť z vlastnej skúsenosti detský sirup od firmy Natures Beta glukan.Nám veľmi pomohol vždy keď syn prišiel zo školy domov a začal byť chory.A davala som ho aj mojej 3 ročnej dcere.

eternity24
8. máj 2023

@fazulka21 ani imunoglukan nepomôže. Ja som malej nasadila imunoglukan v septembri keď nastúpila do škôlky. Extra som sa pytala lekárničky či si mysli, že davat vitamíny dieťaťu ma zmysel, keďže dcérka nastupuje do škôlky. Povedala áno, tak som to kúpila. Mala je v škôlke skoro každý mesiac chorá. Kým nechodila, nebola áni raz, nikdy nezvracala a ani ATB nikdy nepotrebovala. Skolka to sú sople, kašeľ, grcky, mala pauza a zase znova

babulkomale
8. máj 2023

@chillibubble presne akoby som toto ja pisala. Myslím ze aj alergii bolo dost ale kedze ich nevedeli zistit, tak to brali proste ze decka mavaju sople a hotovo ( nehovorim ze to bolo dobre).
Takisto napriklad celiakia - kopec ludi desiatky rokov problemy, povedalo sa ze ma slaby zaludok a hotovo.
Kamoskinej mame ju zistili az po 60 - tke, ked isla na testy kamoska. Az vtedy jej mama zistila preco mala cely zivot zazivacie problemy a bola chuda ako trieska.

sandra49
8. máj 2023

@fazulka21 ahoj. Ja mam malú od septembra v škôlke..a od vtedy je tyzden-dva v škôlke a zas týždeň dva doma..a takto dokola od septembra..všetky možné vitamíny mala a nič nepomáha.. doktorke vždy len volám,kedze nemava teplotu a furt len nadiktuje nejaký sirup ked mame kasel, a povie ze morskú vodu a olynth a dovidenia..ani na preventivku s nou neviem ísť lebo keď je v 100% stave tak to trvá par dni a nestihneme ísť.🙈 ja jej davam dokonca aj inhalovat vincentu, pomáha to, ale nie uplne..proste nič nepomáha tak si tým chudence musia asi prejsť..k nám do škôlky chodia aj chore deti..moja bola raz celý deň s horúčkou 38,5 a nikto mi celý deň nezavolal aby som po ňu prišla. Ráno bola ok a keď som pre ňu prišla, bola už jak zombiee s vysokou teplotou..a učiteľka ze nevšimli sme si..jaaaaaaj..🙈 lebo keď je 20 deti na jednu učiteľku ani sa nečudujem.🙄

zorkahorka
8. máj 2023

@eternity24 ja som zas poculs,ze imunoglokan pomaha k lahsiemu a rychlejsiemu priebehu choroby. Moj predskolak kedysi tyzden v skolke, dva doma. Teraz je s imunoglojanom chory raz za mesiac, byva len prevhladnuty. chripkova epidemia v decembri ho len lizla. Ale od septembra doteraz mal atb 2x. Druhykrat ich mizno nebolo treba, ale s nimi rychlejsie vyzdravel,tak som mu ich dala

ludmila73
8. máj 2023

@chadkroeger takto by som to zhrnula… učiteľky nemudruju, povinnosť prijať iba zdravé dieta do kolektívu je ich povinnosť , chránia tým ostatné deti. A pediatričke ktorá vystaví matke papier o tom že dieta je zdravé bez toho aby ho videla by som odobrala licenciu… zvlášť teraz v čase eko bio matiek, ktoré chránia deti aj pred povinným očkovaním. Apropo, ešte nikdy som nepočula že pre chorobu je smerodatná teplota.. ja som ju mala iba 2 x v živote 🤔
A ešte jedna poznámka ak dovolíte .. keď počujete že dieta kašle , čo je častokrát už v šatni , prečo to nepoviete milé mamičky rovno konkrétnej “zodpovednej” matke ale vyvršujete sa na ucitelkach??

babulkomale
8. máj 2023

@ludmila73 ja sa na ucitelkach nevyvrsujem, ale nedovolim si povedat nic inej matke, pretoze velmi dobre viem co je alergia, astma a pridruzene problemy. Takze nikto nema co posudzovat preco dieta kasle, iba lekar.

ludmila73
8. máj 2023

@babulkomale to že je dieta alergické ma byt uvedené v zázname už pri prijímaní dieťaťa do škôlky
Mňa len zaráža že sa všetky témy podobne tejto zvratia na “zle” učiteľky . Bohužiaľ moja 26 ročná prax v školstve mi vraví presný opak..

lenkaaa25
8. máj 2023

@fazulka21 a nie je alergik? Čo napr. nosná mandla? To je náš prípad. Alergia a zvacsená mandla 2.stupňa. Malý
5r. ide zajtra po dvoch mesiacoch do škôlky. Dúfam, že vydrží tie tri týždne a potom si ho nechávame doma kvôli operácii mandlí.

daja0760
8. máj 2023

@fazulka21 alebo skus si najst nejaku pani v dochodku,ktora by sa ti o dietatko pri nevyhnutnosti postarala.a za nie vela peniazkov.alebo nejaku nezamestnanu mamicku.

sasanka605
8. máj 2023

Preventan, Dcko, rakytnikovy sirup … je toho mrte ale kombináciu co vyhovuje tvojmu dietatu najdes len časom. Zbytočne sa ti nožík otvára ked počuješ ze dieťa s kašľom a soplami nema byt v kolektíve. Na tom nie je nic nelogické. Mozno ked nakazí tvoje dieťa ine, to môže mat ovela horší priebeh tej istej choroby, môžu mat doma novorodenca a pod.

sasitimi17
8. máj 2023

@maminastatinom u nás robia vedu aj zo sopla a ked mne pošlú decko so soplom domov tak prečo nie aj druhé decko ? Ja mám riešiť každý "prd" a druhé si tam budú veselo chodiť ?