icon

Škôlka a choroba

fazulka21
5. máj 2023

Ženy pomoc. Som samoživiteľka. Za 2 týždne nastupujem do novej práce. Dcéra chodí do škôlky 2 mesiace a odkedy nastupila tak katastrofa. Teploty nemá, len kašle a sople. Ja si nemôžem dovoliť byť doma, bojím sa, že ma prepustia a to by bol konec. Peňazí moc nie je, mám byt, mám auto ktoré musím ,,živiť"
Čo robiť? Malú nedržim v bavlnke, chodíme von často, nikdy predtým chorá nebola odkedy ju mám až na jedenkrát a to bola za dva dni fit.
Máte skúsenosti s nejakymi doplnkami? Ja mám taký strach že prídem o všetko.... Nemám nikoho kto by sa okrem mňa o malú postaral. Babysitterka by mi zhltla viac peňazí ako zarobím...

alana1
8. máj 2023

prvy rok v kolektive je bohuzial taky, kazdy mesiac soplik a kasel...u nas to bolo tiez take...

mooonika1975
8. máj 2023

@lyci dôchodkyňa a choré dieťa? Och, ja ribim v škôlke a mna tie škôlkarské bacily odrovnajú aj na dba tyzdbe , dvakrát do mesiaca. Ozaj zlý nápad

babulkomale
8. máj 2023

@mooonika1975 presne, to su len take zbozne priania, dochodkyne a opatrovatelky co sa trhaju strazit chore deti 🤦

cherrystone
8. máj 2023

@fazulka21 mne sa otvara nozik kazdy jeden krat, co pocujem kaslat a smrkat nejake decko v satni. lebo podla niektorých mamiciek, kym je decko schopne zajst a prezit, tak je ok. nevadi, ze ma teplotu a grca uz cestou do skolky, vsak je ok a ona ho nema kam dat. ale to, ze niekto nema kam dat chore dieta je jeho problem, ktory vsak takto prenesie na dalsich 15 rodicov o ucitelkach nehovoriac. u nas sa niektore nase ucitelky uz kvoli chorobnosti od decembra ani nevratili do skolky a ostali dlhodobo pn.

hendikep
8. máj 2023

moja dcerka nastupila v januari… potom nasledovalo kolecko chorob asi 2,5mesiaca a teraz uz dlho taha vdaka panu Bohu bez choroby, / musela si asi zvyknut / akoze priesvitny sopel neriesim… slaby kasel tiez nie, ucitelky praveze mi este povedali ze keby riesili kazdy sopel nikoho by tam nemali :D co ma ale stve ze sa tam tocia dokola choroby ako zapal soojiviek, teraz najnovsie kiahne a vsi 🤦🏼‍♀️ tomu sa asi fakt nik nevyhne 🤷🏼‍♀️autorka drzim palce ✊🏻

adkadz81
8. máj 2023

@fazulka21 Viem, ze je to strasne tazke pre maminu samozivitelku..Nam pediatricka na skole vravela, ze je normalne, ked si dieta prejde 6-8 virozami za rok, imunita sa buduje najma do 6 roku. My sme mali odskusany Arko Defens Kid- 5 ampul.Kazdy den sa da rano po 1 amp. V rovnake dni kazdy mesiac, okrem letnych mesiacov.Preparatov na imunitu je viac, je dobre ich aj prestriedat.Po 3-6 mesiacoch.Pri 1-vych priznakoch nachladnutia nasadte Kalobu, do nosa ViruStop sprej.Ak chorobu nezastavi, aspon skrati dobu liecby.Drzim palce.

rakahaka
8. máj 2023

Sko led citam tieto nazory tak sa necudujem ze su v skolke chore deti 🤦🏻‍♀️
Uvedom si ze ak tam strcis chore decko, tak to tvoje nakazi dalsie a dalsie, nakazi doma mozno malych surodencov, kojencov, s ktorymi sople a kasle nie su napzaj sranda a neuveris, ale jeden z rodicov musi ist na ocr. Takto zavaris x rodinam, miesto toho aby si zodpovedne ostala s dietatom doma.
Pre ine matky: akoze ma “len sopel” vsak tym soplom a kaslanim a kychanim sa tie virusy roznasaju. Precitajte si o tom ze zavaznejsi je ciry sopel ako zeleny. Alebo kludne skocte za pediatrim nech vam to vysvetli. Keby bol kazdy zodpovedni, neboli by v skolkach chore deti 🤯

alenamedvedova
8. máj 2023

@fazulka21 ja som začala toto dávať synovi, prvý ročník v MŠ stále chorý po pár dňoch, druhý Ročník to isté a až keď sme nasadili sirup tak býva menej často chorí a kratšie. Ale efekt nastane až tak keď aspoň 2 mesiace bude toto brať, chvíľu to trvá kým sa posilni imunita. https://serafinbyliny.sk/produkt/serafinkuv-det...

nikaeli
8. máj 2023

@chillibubble a kto s nimi v tej samostatnej triede bude? choré dieťa je často podráždené, nechce spolupracovať pri aktivitách, nechce jesť, nechce piť, mrnčí, počas spánku nespí, lebo nemôže dýchať.. Učiteľka tam nie je od toho, aby celý deň strážila choré deti a utierala sople 🤦🏻‍♀️ a vôbec, prečo by mala ohrozovať svoje zdravie v "samostatnej" triede plnej chorých detí?

bluka2
8. máj 2023

Samo o seba ta situácia nie je blbá, len blby ten zvyk sa zbavovať deti, keď majú nejaký mierny soplik a kašeľ. Ja ti poradím len naparovanie s eukalyptovymi listami. Tak to robia v Afrike s čerstvými listami a ja aspoň so sušenými. To je u nás vždy kašeľ za den polovičný a za ďalší den nula. Absolútne žiadny sirup sa s tým nedá porovnať - tie ani nekupuj - tie sú len pre dobrý pocit rodica

hendikep
8. máj 2023

@rakahaka pre deti je celkom bezne mat sople, aj to ze si ich podavaju, vyliecuju a tak dokolecka.. o tom je budovanie imunity. Je nerealne aby v skolke boli len uplne zdrave deti, lebo furt bude ten jeden rodic ktory tam ta dieta s tuberackym kaslom … a ostatni budu vsetko doma mesiac doliecovat ??

poopsie
8. máj 2023

Poznáme veľmi dobre, všetko je zrazu alergia, čo tam po tom, že polka triedy skončí so zapáleným uchom, však v tých soploch nie sú baktérie, že? Mali sme jedného chlapca s alergiou, nakazil malu sestru s tou svojou alergiou a z jej výterov vyšli všetky škôlkarske bacile... Vôbec tie sople nie sú nákazlivé 🤔je úžasné v podstate mať stále odpálené hrdlo a nos na maderu samá krv a sople.... Každé dva mesiace atb a pn...to je na tejto práci najhoršie... A najviac má štvú takí čo si myslia, že je to len o nich a ich dieťati, to že aj ja mám potom chorú rodinu od ich dieťaťa už nikoho nezaujíma... 😡

chillibubble
8. máj 2023

@rakahaka precitaj si ako to funguje v skolke u mona333 a ako ma kazdu chvilu aj tak dieta doma chore... mne sa uz xy krat doma stalo, ze dieta slo z domu v absolutnom poriadku a poobede v skolke prislo so zaschnutym soplom okolo nosa. takze ako mam zabranit tomu, aby tam v priebehu dna nakazila dalsie deti? ako si tie deti maju inak vybudovat imunitu kym pojdu do skoly? to aj v skole budu tyzden doma, dva tyzdne v skole?

chillibubble
8. máj 2023

@nikaeli ta ista ucitelka, co s nimi je aj v beznej triede, ked tam ma cast soplavych deti, cast kaslucich... moja dcera ked ma sopel, tak beha a skace rovnako ako ked je zdrava. ked vidim, ze je naozaj chora, nechavam ju doma. myslela som to na cisto "choroby", ktore dieta nijako neovplynuju. obcas vyfuka nos, obcas zakasle. ked to teda ostatnym matkam tak vadi, ze pre niekoho je az existnencne nutne mat dieta co najviac v skolke.

poopsie
8. máj 2023

@chillibubble tak to môže fungovať v nejakej úschovni detí, ak si zabudla v škôlke sa deti vzdelávajú majú vlastné pracovné zošity napr..farbičky ..vôbec nevieš o čom je škôlka ale múdra ako rádio

chillibubble
8. máj 2023

@poopsie a co ine to dieta robi ked ostane doma ako by robilo ked by bolo v samostatnej triede? doma pracuju s tymi zositmi pocas sopla? ja nepisem o detoch s teplotou a pod. kedy sa o dieta treba specialne starat.

poopsie
8. máj 2023

@chillibubble organizačne si to predtavauješ ako hurvinek válku 🤦‍♀️a dokonca deti sú citovo naviazané na svoje učiteľky, stavím sa že toto ti ani nenapadlo, niektoré prepadne totálna úzkosť ak majú ísť niekam inam s niekým iným, majú svoju skrinku, svoje prezuvky na svojom mieste ysvoj vankúš na svojej posteli....

poopsie
8. máj 2023

@chillibubble každý deň budú všetci lietať po škôlke a presúvať z triedy do triedy? Choré dieťa do škôlky nepatrí, pre niekoho sopel pre iných hemofil, moraxela, pneumokok, streptokok a kolotoč problémov

babulkomale
8. máj 2023

@ludmila73 ano? Hovori ti nieco objednavacie terminy? Na alergologiu sme cakali desat mesiacov! Skoro pätinu zivota maleho 5 rocneho dietata. A alergia a astma sa mu vyvinula v skolke. My koberce nemame, tam sa miesi dvadsat deti na koberci a nemusim pokracovat, je to proste prostredie ako stvorene pre choroby. Staci citat tuto temu.

chillibubble
8. máj 2023

@poopsie u nas su deti kazdu chvilu s inou ucitelkou, poznaju vsetky. neviem preco tolko rozoberas nieco, co sa aj tak nikdy nestane. aj tak budu nadalej rodocia davat deti len so soplom do skoly(a ako tu tak citam, tak aj s vaznejsimi chorobami). podla mna tie co tvrdite ze keby nikto neda tak su vsetci zdravi mate len utopisticku predstavu, lebo tie deti to aj tak chytia davno pred priznakmi a aj tak sa ponakazuju kade tade. ale ok, myslite si.
nam na zaciatku sk. roka bolo povedane, ze ciri sopel sa toleruje. vdaka za nasu skolku...

sandra49
8. máj 2023

@lenkaaa25 ak mozem k tej alergii..dcéra má v škôlke dievcatko a rozprávala som sa s jej mamou, stále ma kašeľ, sopeľ klasika a nič nepomáha, led ovedala dr.ze ona ma alergiu tak dala malej lieky..a pýtam sa na testoch ste boli? A ze nieee dr.vravela ze uz sa testy nerobia tak jej dala nejaké lieky..trocha pomáhajú tak uvidíme co bude..a teraz sa dievcatko možno zbytočne davkuje liekmy na alergiu..a co je horšie majú rovnakú pediatricku ako my 😅🙈🙈

babulkomale
8. máj 2023

@sandra49 testy sa nerobia? 👀👀👀 Nedavno sme boli.

sandra49
8. máj 2023

@babulkomale no ja neviem keďže sme takéto zatiaľ neriešili..ona mi povedala toto a mala papa lieky na alergiu bez testov..takže asi je to od pediatricky alebo co..😏

samkolea
8. máj 2023

@eternity24 keby ken sople, autorka by mala vediet, ze pridu kiahne, osypky, sarlach, mums, 5-6-7 choroba, zapal oci, zakvasene oci-nos, usi, a toto dokola. Teraz je toho pomerne vela, viac ako bolo pred 2020. Jaj este take rotavirusy- dieta zvracia/hnacka jeden den, no dospely odrovnany na 2tyzdne. A kopec ineho. A dokola.

babulkomale
8. máj 2023

@sandra49 nam dal pediater zachranne lieky zatial, kym sme sa dostali na plucne a alergologiu. Ale nie ze povedat ze testy sa nerobia a vyprdnut sa na to, to som este ani nepocula.

mamatroch
8. máj 2023

@fazulka21 skus dcerku naucit preplachovat nos konvickou. Moze sa to bud denne ako sucast hygieny (napr. rano pred skolkou a poobede po skolke) alebo aspon pri chorobe, hned pri prvych priznakoch, idealne viackrat denne. Je to uplne prirodne a co ja mam skusenost, vyznamne sa tym skrati trvanie choroby.
Fyziologicky roztok si do toho vies zarobit aj sama (jeden liter prevarenej vody, v ktorej rozpustis 9 gr soli, ci uz s jodom, morskej alebo himalajskej).
Nas to naucili v kúpeloch, tam to zvladali uz 2-2,5 rocne deti...
Odvtedy na tom ficime hned od prvych naznakov choroby ja aj deti.

https://www.benulekaren.sk/vincentka-nasalis-st...

1gabriela13
8. máj 2023

@poopsie aaah no ja by som o tom vedela rozprávať svoje. Aj o len prehľadných soploch. A my ležiac s moraxelou v nemocnici týždeň 🙈ja už keď počujem že nejaké dieťa kašle jak turek v triede tak sa otáčam s dcérkou na päte a riešim narýchlo kto by s ňou mohol ostať kým sme v práci 🙈nestojí mi to zas o pobyt v nemocnici kde sme ležali na infekčnom ratajuc koľko motoriek prejde cez deň na ceste 🙈

mooonika1975
8. máj 2023

@adkadz81 imunitu na virusy sa nedá budovať vo virusovom prostredi, imunita človeka sa buduje stravou, pohybom, dobrým psychickým a fyzickým zdravim. Na virusy by som mala byť podľa tejto rovnice ja imunna, keďže robim v školstve, opak je pravdou. Som čoraz viac chorá. Zdravá som len cez prádzniny, keď som mimo detských chorôb

sandra49
8. máj 2023

@babulkomale no vidíš.. možno mi to len zle zreprodukovala..netuším.. ale pôjdem s dcérou lebo furt ma kašeľ a sopeľ už niekoľko mesiacov s vacsimi prestavkami, tak nech jej urobí výter a ak by sme sa dostali k alergii tak ja si isto budem pýtať papier aby sme mohli ísť..

babulkomale
8. máj 2023

@sandra49 rovno sa objednaj nech plynie cas, vymenny listok dovtedy doriesis