Škôlka a choroba
Ženy pomoc. Som samoživiteľka. Za 2 týždne nastupujem do novej práce. Dcéra chodí do škôlky 2 mesiace a odkedy nastupila tak katastrofa. Teploty nemá, len kašle a sople. Ja si nemôžem dovoliť byť doma, bojím sa, že ma prepustia a to by bol konec. Peňazí moc nie je, mám byt, mám auto ktoré musím ,,živiť"
Čo robiť? Malú nedržim v bavlnke, chodíme von často, nikdy predtým chorá nebola odkedy ju mám až na jedenkrát a to bola za dva dni fit.
Máte skúsenosti s nejakymi doplnkami? Ja mám taký strach že prídem o všetko.... Nemám nikoho kto by sa okrem mňa o malú postaral. Babysitterka by mi zhltla viac peňazí ako zarobím...
@fazulka21 a tie rady, ze nech sa o chore dieta postaraju stari rodicia ci ina dochodkyna... Ako fakt? Po prve nakazit starsich ludi mi pride este nezodpovednejsie nez dat dieta do skolky a po druhe, chore dieta tiez asi nebude skakat od radosti byt s nejakou dochodkynou, ktoru ledva pozna...
Nehovoriac o tom, ci by v pripade potreby dieta akceptovalo, keby mu robila neprijemne procedury typu zabaly (nase deti napr. vsetky mavali pri chorobach horucky 40-41 ⁰C, to sme sa zabalom nevyhli).
...skor mi pride schodnejsie, ak je vzhladom k Tvojmu typu zamestnania mozny home office, dohodnut sa so zamestnavatelom, aby si mohla pocas choroby dietata pracovat z domu...
@chillibubble ty mi vkladaš '' do úst '' čosi čo si vymyslela ty...a že ja to omielam. No koniec.... Robím v škôlke tak asi niečo viem o našich 80 deťoch... Ty asi nie... Našťastie sa ten tvoj vymysel nedostane do praxe... A ja nikde netvrdím, že by neboli deti choré ale sú rodičia, čo úplne ignorujú zdravotný stav svojho dieťaťa a dajú ho do škôlky za každú cenu... A vďaka ním sa to všetko deje...
@fazulka21 nas mal pred mesiacom sarlach, netusim, od koho sa nakazil 🤷 ...10 dni bol doma... A tyzden na to sa v jeho triede objavili kiahne, takze ho kazde rano a poobede po vyzdvihnuti zo skolky pohladom skenujem, ci ich chytil... Predpokladam, ze sa tomu nevyhne... Nastastie robim HO, ale ked boli male starsie deti, HO neexistoval na mojej pozicii... Co Ti poviem, co mesiac to OCR a nie ze soplik sem a kaslik tam, zakazdym 40-ky horucky, dusenie, premodravanie... managera a kolegyne slo rozdrapit... A uprimne... Ani som sa im necudovala 🤷 ...ale nemala som kam s detmi, zavesit ich v kulturaku za usko na vetrovke na vesiak sa nedalo...). A raz uplny extrem, chora jedna, hned za nou druha a dva dni pred skoncenim skoro 3-tyzdnovej OCR-ky si jedna z nich zlomila nohu, spadla z postele 🤦 ...tiez som ju nemohla dat do skolky...
@sasitimi17 veď preto som ti napísala priamo, že ohrad sa tým soplom, veď to im potvrdí každy ORL lekár. Chápem, že mať kopec deti ktorým visia z nosa soplave sviečky nie je príjemné, ale ked má dieťa len nádchu ..aj oni musia pochopiť, že nemôžu byť mamy doma s každým soplom, veď zo začiatku je nádcha každý druhý týždeň. Aj my sme to tak mali, až som sa spýtala učiteľky kde to dieťa mám akože dať, keď musím byť v práci a my kde žijeme nemáme nikoho, rodiny sú ďaleko.
@mamatroch to je sialene...🤦
@maminastatinom ale veď tá nádcha nie je z ničoho nič.. Buď je to vírus alebo baktéria a obidve sú nákazlivé...
@babulkomale juuuj aká si ostrá … a trosku mimo témy . Radšej končím , do tohto sa nenechám vtiahnuť 😉
@ludmila73 co je mimo temy? Ze dieta ma nastupit do skolky s diagnozou, ktoru este nema? Tak to je riadne mimo vsetkeho, co som pocula, nielen mimo temy. Nikto ta do nicoho nevtahuje, poukazala som na nezmysel co si napisala. Keby som mohla vratit cas, tak ho do tej skolky vobec nedam. Antibiotika mal dvakrat v zivote.
Po precitani diskusie uz chapem preco je moje dieta nonstop chore🤦 len soplik, len kaslik a dieta so slabsou imunitou hned zlozene. Posledne som mala maleho v skolke az 4dni. Posledny 4ty den sa mi ucitelka stazovala ze maly velmi malo jedol na desiatu aj obed. Ze prakticky nic. Chytila som ho a on vrely! Ked sme dosli domov mal vyse 38. No jasne, ze nejedol a bol divny....rano este mu nic nebolo. Takze za mna dat dieta len soplik, kaslik do skolky je hazard. Ucka si vsimne, ze dieta neni ok asi az so sebou prasti s febrylnymi krcami🙈
žiadna z vás neodpovedala na moju otázku - môžem ísť zajtra do práce -> do škôlky medzi (vaše) deti? mám iba soplík a občas zakašlem.. a nemám teplotu 🤷🏻♀️
@poopsie bakterie a virusy su vsade naokolo, nonstop, kto ma slabsiu imunitu podlahne, niekedy viac niekedy menej, a nadcha je jeden z priznakov. Ale je samozrejme rozdiel nadcha a nadcha. Ak ma dieta cerveny nos, leskle slzave oci, upchaty nos, malatne a viditelne je chore a slabe, malo by ostat doma a liecit sa. Ak ma dieta len nadchu, ale inak je cule ako bezne preco by malo ostat doma? Infekcnost zvycajne trva 2-3 dni a vtedy je to ta uvodna nadcha kedy jej este ani nevenujeme poriadnu pozornost. Stred priebehu ktory vidime vsetci uz vacsinou infekcny nie je a kazdy preziva obvykle ten. Pri zaciatku nadchy byva zvycajne suchy kasel, no ak sa hlieny uvolnia, dostanu sa von lahsie a to je ten takzv. vlhky kasel a byva po cca 3-4 dňoch. Ak sa dieta neciti az tak zle, nie je uz rizikove pre kolektiv. Navyse caste nadchy u deti byvaju sposobene napr. zvacsenou nosnou mandlou, ale tiez nizkou hladinou zeleza , vtedy dieta okamzite zareaguje "na akykolvek" virus vo vzduchu pri ktorom okolie "nepostrehlo" ze bol prave naokolo. Dieta je chore stale, ale nemusi nikoho nakazit.
@nikaeli áno a kľudne argumentuj tým, čo tu napr aj odomna zaznelo
@nikaeli hm... ked sme chori my s muzom, nase deti sa nenakazia. Vzdy sa nakazia medzi detmi...
@nikaeli Učiteľky v škôlke mojej dcéry chodia do práce aj prechladnute. Vôbec mi to nevadí, lebo od koho to asi tak majú? No jedine od nejakého decka, ktoré tam na moju dcéru už aj tak chrchlalo a na 100% aj z oveľa väčšej blízkosti než tá učiteľka 😄
@fazulka21 nám nepomáhalo žiadne vitamíny ani imunoglukan a tomu podobne.. Naše začiatky v škôlke boli také, ze keď vydržala 3 dní, tak sme mohli otvárať šampanské a oslavovať, chvalabohu sme už boli dávno pred tým objednaný na alergologiu imunológiu, koli podozreniu na alergiu a rovno sa poriesila aj jej imunita... Dostala dvoje lieky, jedny sa volali bronxovaxom/n alebo tak nejako a druhe už neviem a to medzi tým tam chytila ešte aj kiahne a to som neverila, ze môže byt imunita na tom ešte horšie, no po kiahnach to bolo ešte horšie,kľudne aj 3 týždne doma... Liečba tými liekmi trvala cca 4 mesiace, ale po nich to bolo neporovnateľne... Vydržala v škôlke aj 2-3 týždne a keď ochorela bola za pár dní fit... A dovtedy mávala také kašle, ze mi z nich aj vyše týždňa vracala... Druhý rok prakticky skoro vôbec nebola chorá až na jednu vracačku, pri ktorej skončila v nenocnici... A týmto by som chcela 'poďakovať jednej úžasnej mamine', ktorá tam pravidelne nechávala svoje choré decko, aj keď jej ju učiteľka nechcela zobrať, koli tomu, ze je chorá, lebo ho nemala, kde nechat(žije s manzelom a jeho rodičmi, ktorý sú na dôchodku).
Keď som si prečitala tuto diskusiu, už viem prečo je moje dieťa nonstop choré. Chodi druhý rok do škôlky, prešli sme si cez alergologiu (nieje alergií), vyber nosnej mandle…mal niekoľko krát skolkarskych bacilov. A teraz sa pytam ja vás mamičky, ktoré posielate deti do škôlky “iba” so soplíkom, príde vám to okej? Myslite si, že ste jediné na svete samoživitelky a pracujete? Že ste jedine na tom takto? Nie! Ked pošlete dieťa choré do škôlky, sťaží to situáciu xy rodinám a vy budete spokojne, pretože si veselo chodíte do práce. Ja žasnem nad ľudskou ľahostajnosťou!
Inak ma fakt potešilo ked som si na Edupage precitala odpoved arogantného otecka ze “deti si musia prejsť tými to chorobami”ked ich aj učiteľky prosili aby nedávali choré deti do škôlky a škôlka posiela kazdy mesiac výzvu aby nechali deti preliecit. Hadam nebude choré dieťa sedieť doma a liečiť sa. Ale tak aspon vsetci vedia ktoré choré dieťa tam určite pride.
@nikaeli ked deti su v posteliach, tak koľkokrát hovorím, že sa cítim ako na jiske, furt niekto kašle, sopli.
Ak je chorá ma ostať doma..ak to je podľa teba len zmenou prostredia treba k mudr kde ti napíše že dieťaťu nič nie je.
Mne sa zas otvára nožík z takých mamičiek ako ty usoplwne a ukaslane dieťa dajú do škôlky lebo veď ty potrebuješ ísť do roboty.vsetci potrebujeme.
S budovaním imunity to nemá nič.keby teba ako dospelú zavrú na 8h do izby s niekym chorým tiež by si ochorela...apropo skus to spraviť v novej robote ze napriek tomu ze budeš kašľať a smrkat ako besná prídeš medzi kolegov.urcite to ocenia.
@sandra49 Dobré ránko. Ja toto nepochopím, takúto dr. Samozrejme, že sa testy robia. Náš malý má na stromy, čiže od januára do augusta máme vystarané. Jemu robila tak, že mu nakvapkala na ruku a povedala, že sa robia aj krvné. Vypísala nám aj papier do škôlky. Určite by som svojim deťom nedala lieky len tak, lebo si dr. niečo myslí 🤦♀️ Náš pediater nás vždy poposiela kam treba...
@chillibubble ja fakt niekedy rozmýšľam, čo všetko dokážu vymyslieť matky, ktoré za každú cenu davaju deti choré do školy. Ale toto je strop 😂 akože dať samostatne deti so soplikom do inej triedy? To si ako predstavuješ? Na to treba ďalšiu miestnosť, ktorá musí spĺňať hygienické štandardy. Nejakú spalničku. Ďalšieho pedagóga, ktorý bude ochotní pri takychto deťoch byt. Čo v škôlke ako je naša, ktorá ma len 4 triedy? Kde by umiestnila deti so soplikom? Do riaditeľne? 😂 rano by sa pri vstupe vyselektovali deti so soplikom a bez. Staršie mladšie, proste choré do jednej triedy. Teraz kde budú mat pomôcky? Svoje lehatka? Všetko by sa muselo premiestňovať. Deti každý týždeň robia niečo iné, iné aktivity. Teraz riešiť aj toto, kde ktoré dieťa ma aktuálne akú aktivitu. To by sa musela reorganizovať každá škôlka. Pretože drvivá väčšina škôlok kapacity na to nemá. Na SK je problém koli kapacitám prijať dieťa do školy . A tu by niekto veselo chcel, aby chodili deti si soplom do škôlky, ale do inej triedy 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Akože horšiu s prepáčením “kravinu” si so seba vypustiť ani nemohla. Ale chápem, človek, ktorý nemá zábranu poslať choré dieťa do škôlky, bude mat takéto výplody svojej fantázie v hlave stále. Niesi jediná samoživiteľka, je veľa rodicov, ktori potrebujú pracovať. NIELEN TY. Chcela by si selektovat deti, napriek tomu, že nie sú kapacity. Ale veď čo…ja budem môcť chodiť do práce, napriek tomu, že mám choré decko a ostatní rodičia, nech majú deti doma koli tomu, že ich deti do škôlky nezoberú koli kapacite. Hlavne že bude miestnosť pre choré deti. A potom take matky ako ty, si poviedia. A veď čo…keď je tam taká miestnosť, môžem dať decko aj s teplotou do škôlky.
Ja som si myslela, že som videla už všeličo. Ale tento tvoj výplod fantázie je navrh na istú skupinu na Instagram, kde si pripomínajú hlúposť niektorých takých ako si ty 😂
@kikajavor hej, ovela lepsie je ked da matke zamestnavatel vypoved, lebo taku co ocr-kuje mu netreba. alebo este lepsie, zeny s detmi do 6 rokov nech ani neprijima, vyhne sa problemom s vyhadzovanim a nepracovanim. a dotycna tiez nebude mat problem s pracovnou dobou, ze ako stihat po dieta do skolky do 16:30. jak dobre...
ten napad som vysvetlila, nechce sa mi uz o tom pisat. ale je mi jasne, ze v dnesnych podmienkach by to bolo nerealne. co vsetko by sa v nasom skolstve dalo spravit keby niekto chce 😉 to, ze nie je miesto v skolkach ani pre bezne deti je tiez vysledkom nastavenia spolocnosti, ze matka si ma hladat to miesto sama. nech necaka ze jej stat a zamestnavatelia v niecom vidu v ustrety 😉
a este raz, ja nepisem o chorom dietati. ja pisem o dietati s cirym soplom. ako som pisala, ten sa v nasej skolke toleruje. zaujimave, ze v jednej sa to da, v inej nie. co sa tyka choroby, treba zavolat matke, ze ma dieta horucku, zvracia, prehana ho a nech si pren pride. ked tam take dieta dala, tak s tym musi pocitat.
@nikaeli kedze moje dieta sa nakazi jedine v tej skolke, tak ucitelka co sa nakazila tiez od nejakeho dietata mi nevadi. bud to moja nechyti, alebo to uz chytila od niekoho ineho.
ak si tym dieta nebuduje imunitu, preco ma vacsina mam skusenost, ze prvy rok to bola katastrofa a druhy rok sa to zlepsilo? moja bola tiez prvy rok doma po tyzdni na 2 tyzdne a tento rok chyti nieco tak raz za mesiac - dva
Ja urcite odporucam Rinimun.Moje boli doma od decembra az cca do polovice januara,z jednej choroby do druhej.Odkedy uzivame,tak chodia do skoly/skolky pravidelne,dokonca aj ked bola chorobnost 70%,tak moja chodila.Boli trosku presvitne sopliky a mini kasel,ale nic preco by mala byt vyradena z kolektivu…
@chillibubble v každej skolke sú deti so soplom, nie len vo vašej škôlke, to, že vaša škôlka to oficiálne povoľuje, nie je ina od iných vôbec …a potom to tak tak vypada…sorry
@fazulka21 najdi si pracu vo verejnom alebo statnom sektore..ak si sama na nu, je to idealne..mozes byt doma na ocr kedy budes potrebovat..moja je extra zdrava od malicka, raz mala ATB od narodenia, bude mat 7...sme na nu dvaja s manzelom plus staraie deti postrazia ked treba a aj tak som sem tam na ocr..ked skratka ochorie..nechavam ju doma..kvoli nej samej..niekedy staci 2,3 dni a je fit..a aj kvoli ostatnym..chore dieta potrebuje oddych doma s vitaminami a maminu naruc..nie kolektiv a ucitelku..o ohladuplnosti voci inym ani nevravim..

@babulkomale ďakujem za tip..skúsim