Skoré príznaky autizmu u detí: Diskusia mamičiek
Mala by som otázku na mamičky, ktorých detičky majú potvrdený autizmus.
Syn (13 mesiacov) mi príde iný. Viem, že na diagnostiku to je skoro, ale už dlhšie mi to vŕta v hlave.
Nerozpráva ani jedno slovíčko, podľa ASDetect kde sú príznaky autizmu by mal. Neopakuje po mne vôbec nič, na meno sa otočí na niekedy hneď, niekedy vôbec. Prstom ukazuje na niečo len niekedy, nepoužíva to vždy. Niečo mu vezmem čo nemôže alebo zakažem a začne vrieskať, červený od nervov, strašný amok dostane. Od minulého týždňa začal kývať hlavou nie a áno, ale sem tam vidím ako ňou krúži len tak. Vraj aj obzeranie ruk je príznakom, robí to keď zaspáva sem tam.
Sú to príznaky autizmu? Alebo sú to veci, ktoré k takémuto veku patria. Je to prvé dieťa, ale neviem príde mi iný a neviem povedať prečo.
Nechcem aby mi tu iné mamičky písali, že veľa článkov čítam atď, chcem len vedieť, či je niečo take u môjho syna možné 🙂
@kiki68 môžem Vám napísať súkromnú správu? 😊
Minuly tyžden tu taka jedna ako ty písala. Zobuď sa
@hedviga2 ja som tu minuly týždeň určite nepísala ohľadom tejto témy. Zobudiť by ste sa mali Vy, že som na verejnom fóre, ktoré slúži na to, aby som sa mohla iných mamičiek opýtať otázku, ktorú chcem. Mám právo sa báť o svoje dieťa, tak láskavo ak nemáte čo k tejto téme povedať vyvarujte sa týmto poznámkam na moju osobou, keďže kamarátky určite nie sme.
Treba pockat, urcite este rok. Moja mala 15 mesiacoch neukozovala nic v knizke, vedela povedat papa, mama, havo. Uz som mala tiez obavy. Knizky sme mali prelistrovane , ona aj tak nic ani nenapodopnila ani neukazala ked som ju o to prosila. Kamaratkina dcera pomaly spajala vety a nasa nic. Hrozne som ju porovnavala s snou. A budis v 18 mesiacoch si listovala v knihe a zrazu sama pre seba. Tu MUU, tu BEE. Jazyk sa jej rozviazal velmi rychlo. Teraz si sama cita knizky podla obrazku, trebe 2 na 3 😃😃😃 Nedavno mala 3 basnicku, a ked ju porovnavam z rovesnikmi tak fakt vsetkych preskoci. Inac znamej synovec, formu lahkeho autizmu, mu zistili, pri testoch. Je narodeny zaciatkom septembra tak ho chceli dat skor do skoly. Do vtedy mal muchy ako kazde dieta, nerisili. Ani vo sme by ich nenapadlo,ze ma istu formu autizmu.
Pisala som ze jedna taka ako ty…a určite keby šlo o moje dieťa radila by som sa s pediatričkou, nie na fóre mk. Nič iné som mojím príspevkom nemyslela. Druhý krá si radsej pohladaj stare príspevky, je ich tu na mraky.
ASDetect je skvelá aplikácia. Väčsinou sa tu očividne vyjadrujú mamičky, ktoré túto aplikáciu nepoznajú a nevedia, o čom je 🤦🏻♀️ Ja som toho názoru, že niektoré znaky autizmu sú viditeľné už aj vo veku 13 mesiacov. Ak sa vám niečo nepozdáva, určite to spomeňte pediatrovi, alebo vyhľadajte Centrum včasnej intervencie vo vašom okolí 🙂
Jasne mozete
Ahoj autorka, ako sa s odstupom casu vodi syncekovi?

Ja by som naozaj neplasila, tiez som v tomto smere nielen rodic, ale aj profi a ten dotaznik bez terminu u odbornika je nic moc. Vela veci tazko v takom veku este odhadnut. Moze tam bud napr dysfazia reci, proste cokolvek ine. Ako ked tak, objednajte sa napr k Dr Janosikovej, centrum Andreas, Adept, dajte si termin o rok. Podla toho, co pisete je tam normalne porozumenie a medzi detmi okolo 10-24 mes su velke skoky. Niektore su velmi napred s recou a ine este vobec nehovoria. To iste je level sustredenia. Napr syn ma vysoky level sustredenia, v jeho veku je tam presah asi o 5 rokov veku. Ale napr socialna oblast a to help stale este intaktne dieta je nic moc. Tiez je dobre sa pozriet na socialnu oblast, napr prekazaju dietatu ine deti? Zacne kricat ako ranena zver ked sa k nemu dieta priblizi, napr sa ho dotkne? Ako reaguje na krik deti na ihrisku? Pripadne ide za detmi a objima, povali dieta bez nejakych hranic? Lebo toto su tiez znaky niecoho ako autizmus, ale stale to moze byt take, ze z toho dieta vyrastie. Ako napr reaguje na male zmeny v rezime? Lebo na ako dospely autista reagujem strasne. Moje chovanie je potom uplne ako male decko. Cize Moj muz napr ked niekde ideme, tak vie kedy mam dost. Mna vytoci uz taky detail, ze by mi zmenili napr cislo vozna alebo nieco taketo trivialne. Ako napr reaguje na okolitu rodinu? Lebo mna keby niekto len tak stiska, tak mu jednu prastim a dovi. Tiez jedlo a pitie, napr vela autistov neznesie dve veci na tanieri, neznesu pachy a konzistencie, kombinacie. Tam to moze byt napr take, ze odmieta ine ako dve jedla a musi mat vzdy to iste v rovnaky cas. Inak je na dve hodiny krik