icon

Skoro mi umrelo dieťa kvôli neočkovaniu

michaelamd
1. júl 2017

Mile mamicky! pokladam za dolezite podelit sa s vami o moju skusenost ktora bola horsia ako najhorsi horor! ano tiez som patrila k 100% odporcom ockovania lebo som sa bala vedlajsich ucinkov vakcin, tiez som bola ta uvedomela, zaroven vsak stale si uvedomujem ich vedlajsie ucinky a preto toto nepisem ani proti ockovaniu ani za!
Dna 29.6.2017 cize tuto stredu bol najhorsi den mojho zivota. V utorok sme sli so synom (3roky) na navstevu ku kamaratke ona ma dve deti (3 a 2r) oni su zaockovane a chodia do skolky. prisli sme k nim o 17:20 akurat sli zo skolky cely vecer sa hrali, jej dcera este mala trosku kaslik ale nic mimoriadne. prisli sme domov a moj syn sa celu noc budil s placom a potom hned zaspal, nechapala som co sa deje, az rano sa stazoval ze ho boli jazyk a mal na nom biely povlak, zvysenu tepltou a bolo hned jasne ze nieco nieje v poriadku! o 10:00 som s nim bola v ambulancii pediatricky odobrala mu vyter z ust a poslala nas na krcne, o 12:00 povedala krcna ze okamzite sa vrate k lekarke on ma ocividnu teplotu a hnisa mu hrdlo, dali mu vodicku na jazyk a prikaz na CRP, o 12:30 vysetrenie u pediatra CRP v norme teplota 39! poslala nas domov ze sa mame vratit na krv zajtra, AVSAK ziadne zajtra uz nemuselo byt! prisli sme domov dali sme mu lieky aj na horucku, zaspal tazko dychal a cely den mal huste sliny ako sliz ktore nemohol zhltnut, o 16:00 sa dostal do kritickeho stavu sliny hustli dychanie sa stazovalo no zase trochu zaspal okolo 17:00 vyskocil a dusil sa!!! vobec sme netusili co sa deje a ze od zivota ci smrti ho delia minuty v sekunde sme volali zachranku! prisli o 15 minut, mali podozrenie na laringitidu no neboli to celkom tie priznaky, nastastie lekarka mu dala rectodelt a utekali sme na urgent syn ledva lapal po dychu a kazdu sekundu sa mu mohli zavriet dychacie cesty o com som este stale netusila myslela som ze tazko dycha iba koli slinam atd... nebolo mi nic jasne! na urgente s davkou velkeho stastia objavili pricinu! on nieje zaockovany???? !!!! preboha. a uz to islo kyslik adrenalin nositka, RTG a najhorsia sprava, vasmu dietatu hrozi okamzite udusenie ! Zápal hrtanovej príchlopky (epiglotitída) ! ktoru sposobuje bakterialna infekcia ktora sa prenasa kapockovou infekciu z cloveka na cloveka! ockovatelna HEXA vakcinou !!! vo vytahu smerom na intenzivku mu zacal klesat kyslik .... ostali sme na chodbe cakat ci sa im podari vcas ho intubovat, nastastie mu v hrdle ostalo par milimetrov cez ktore mu prestrcili hadicku a napojili ho na pristroje do umeleho spanku. mali sme stastie ! obrovske a neopisatelne! ked som si to uvedomila zrutila som sa! toto je choroba ktora za 24hodin zabije neockovane dieta ! ockovane mali iba kaslik !!!!!!!!! je to tazko diagnostikovatelne lebo priznaky ak uz su tak mate sakra malo casu mu pomoct ! umrtnost vysoka pri nepodani vcasnej liecby udusenie. pri podani liecby sa to antibiotikami da zvladnut. MAMICKY UVEDOMTE SI ZE ... hlevne riziko je ze u ockovaneho dietata bakteria sposobila iba kasel dostala sirup a uz sla do skolky no toto dieta sa stalo bacilonosicom a obetou je neockovane dieta lebo nema protilatky na tieto veci a uz vobec 3 rocny ! takze je to naopak nie ockovane dieti su v ohrozeni koli neockovanym ale neockovane , vzhladom na tento pripad, plati to obojstranne! treba si uvedomit riziko toho ze ak date neockovane dieta do skolky tak choroba s ktorou sa ockovane dieta popasuje ako s kaslikom nadchou vase dieta moze zabit ! rozne bakterie sposobuju rozne ochorenia a v ockovacom plane su vypisane len tie hlavne ja som o epiglotitide ani nepocula v zivote! lebo bakteria napadla tu sliznicu priklopky, mohla aj inam sa dostat. skratim to ! neockovane deti su naozaj ohrozene a vy ani netusite cim ako... fakt ani sajnu nemozete mat ja som si tiez citala tolko materialov a clankov a vysledok ??? o hodinu idem na kramare za synom mozno ho uz konecne preberu z umeleho spanku. VELMI DOSLEDNE ZVAZTE OCKOVANIE A NEOCOKOVANIE A NEHADAJTE SA TU O TOM ! je vela deti ktore mali nasledky z vakcin su vela deti ktore nie.. ja vsak viem jedno ! mojho syna zachranil iba boh a veeeelka daaavka stastia. pretoze bolo tolko ktorickych momentov ktore to mohli zavriet.. to nejdem rozpisovat... obrovske stastie ktore nemusi mat kazdy ! preto si zapametajte ak vase dieta tazko dycha posadte ho a okamzite volajte lekara radsej zbytocne akoby sa vam malo udusit pred ocami ! sposobit to mozu rozne bakterie a stat sa to moze hocikomu. ale ako hovorim neockovane dieta v skolke s ockovanymi to si koledujete o pruser !

evittam
2. júl 2017

@aristka Každá matka - nielen "neočko"......

hivanik
2. júl 2017

Niektore mamicky nemusia ani napisat ci su za alebo proti lebo krasne sa da podla reakcii vydedukovat ci dali alebo nedali zaockovat svoje dieta. A ani sa necudujem ze reaguju na autorku tak ako reaguju. Obavy su na mieste. Trocha empatie by neuskodilo. A ked uz lekar nepozna co obsahuje vakcina tak akym sposobom laik moze dospiet k rozhodnutiu neockovat.

holubicka28
2. júl 2017

Hemofila mali v zime aj dve 1,5r neocko deti z rodiny (ockovanie neodporucal neurolog, chcu ich dat ockovat, ale az neskor), priebeh zvladli doma. Mysleli najprv, ze je to laryngitida, ale nebola. Samozrejme sa bali ako to bude prebiehat, ked im dr povedal, co vsetko sa moze stat, ale nastastie do nemocnice nemuseli ist. Kazde dieta reaguje inak, ako na ockovanie, tak aj na chorobu.

beatricer
2. júl 2017

@hivanik a ako môže lekár tvrdiť, že po očkovaní sa dieťaťu nič nestane?, Prečo zahraničné letáky majú v popise viac nežiadúcich účinkov ako tie naše? Prečo lekár nepodpíše papier, že v prípade nežiadúce ho účinku riziká berie na seba? Tak ako jej neočkované dieťa môže skončiť aj očkované. Prečo mojej kamošky očkované dieťa malo zápal stredného ucha- pneumokoky a moja neockovaná to nemala? Náchylné na choroby sú obe strany. A nikto nemá 100% imunitu. Ako dospelý človek viem, že stačí stres a hneď je oslabená😉.

aristka
2. júl 2017

@evittam ockoje sa prave preto ,aby sa taketo veci nestavali....takze nejde o tak castu dg....to je fakt ,ktory sa ti mozno nepaci...

evittam
2. júl 2017

@aristka Fakt je to, že báť sa tejto diagnózy musia ci uz očkovaní alebo neockovani. A to,ze ty poukazujes na to,ze len "neocko mamičky" je zavadzajuce. To je vsetko. Hadat sa nemienim a uz vobec nie s tebou.

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa no ja som ockovanie studovala uz asi pred 7-8 rokmi , starsi syn plne ockovany, mladsi ma len hexavakcinu, som skor priklonena na stranu ockovania

michaelamd
autor
2. júl 2017

Syn je uz konecne pri vedomi a dycha...fakt vacsie stastie neexistuje.zajtra nas prelozia na oddelenie. Silne ATB zaberaju dobre chvalabohu

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa a vies co, hoci mam maturitu z biologie, tak vacsine veci, co som citala nerozumiem a pribehy ludi sa mi citat nechce, kedze je XY ludi, ktori napisu ,ze dany problem im sposobilo ockovanie a zase xy ludi napise,ze trpia vzlhladom na to, ze ockovani neboli, no a ja neviem a pochybujem,ze ostatne matky, ktore mnohe nemaju mozno ani maturitu, ze by rozumeli odbornym clankom, ako vravim, ja som sa biologii venovala na gymnaziu, sice je to vyse 20 rokov dozadu, ale teda mnohym veciam nerozumiem, takze cele samostudium mi je nanic.

alikaa
2. júl 2017

@zuzana76 pisala si, ze sa stale rozhodujes a si na vazkach, takze si sice priklonena na stranu ockovania, ale nie na 100%. Si proste v procese rozhodovania sa a studovania. Co je uplne normalne, lebo zobrat vedome na seba zodpovednost, ci uz za ockovanie alebo neockovanie svojho dietata, je velmi narocne.
Zobrat zodpovednost za zdravie svojho dietata nesuvusi vobec so vzdelanim.

michaelamd
autor
2. júl 2017

Ja nebudem odpovedat na tupe otazky to uz ako sorry bolo to povedsne x krat ale ste lenive citat vsetko. Ale vy viete lepsie vy mate vysoke skoly medicny a niekolko rocnu prax a doma laboratorium v obyvacke

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa no medzi tym som starsieho syna dala zaockovat a ideme aj teraz MMR v 11 rokoch, takze ano, mam respekt ale ockojume, tak by som to nazvala

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa a nemusim sa bat osýpok, mumpsu a pod...aj ked mumpsu sa nejako nebojim ani rubeoly, len osýpok, keby existovala jednotliva vakcina , dala by som len tu

michaelamd
autor
2. júl 2017

Este raz hovorim je mi vysostne jedno ci ockujete. Ja som neockovala a bola som tie ako mudrlant a poukazovala som len na to aka je vakcina nebrzpecna aj tu kamaratku som presviedcala aby neockovala a vysledok jej deti zdrave moj na jiske... nech sa rozhodnete akokolvek nech to dobre dopadne!

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa suvisi to so vzdelanim podla mna, podla mna matky so zakladnym vzdelanim nerozmyslaju nad nicim, vacsina, idu k dr. pichnu vakcinku a hotovo, neriesia, ockovanie riesi len vacsina VS a nejaka mensina SS vzdelaných ludi,

alikaa
2. júl 2017

@zuzana76 tak potom nie si v procese rozhodovania 🙂
Ja som mala osypky aj napriek ockovaniu. Mumpsu u ockovanych deti mas stovky rocne v CR aj na SR, len sa to akosi nemedializuje, aj v nasej skolke a skole bol mumps u plne ockovanych deti. To je fajn, ze sa tych chorob nebojis, ved nemas ani preco, aj keby deti na to ockovane neboli. Su to volakedy bezne detske ochorenia, tak ako zatial teraz kiahne, ci 5ta, 6ta choroba a pod.

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa no predstav si osýpok sa bojim, syn, inak ten menej ockovany prekonal zapal mozgových blan q to teda z osýpok hrozi, takze dakujem, neprosim

zuzana76
2. júl 2017

@alikaa ja som mala mumps, ale ockovana nan nie som, vtedy sa este necokovalo, na osypky sa ockovalo, tie som nemala

maciatkolulu
2. júl 2017

@michaelamd prosim ta iba mi napis, ze ako je mozne, ze v jednom prispevku pises, ze deti kamaratky, si spokojne ziju s hemophilom a vzapati napises, ze nevies, ci to mali oni, ono to by si nikam a nikdy nemohla chodit, to ti je jasne, toto, co sa vam stalo mohola sposobit aj ina bakteria, o nebudes uz nikam chodit, nikdy????? Lebo proti zlatemu streptokokovi nezaockujes a moze urobit rovnaku sarapatu a 1000inych chorob, ale dobre, stojim si za tym, ze nie je celkom ok, po noci stravenej v strachu o zivot dietata, ta napadne registrovat sa na kona, kde nechdois a zaroven priebezne informovat....trochu divne a a ko matka dietata po operaciach, ci reagujem, tak ci onak si to proste neviem predstavit....kazdy sme iny, vela zdravia a pokial je to blabol, tak ver tomu, ze je to nechutne

miba33
2. júl 2017

Moja dcéra mala pneumokoka proti ktorému sa očkuje, mimochodom plne očkovana. Takže milé maminky pokiaľ si myslíte, že vaše dieťa nedostane chorobu proti ktorej sa očkuje ste naivné. Ockovanie, neockovanie je to proste ruska ruleta. A na každom rodičovi je ako sa k tomu postaví. Ale takéto výlevy spôsobuju len nevraživosť medzi ľuďmi. A myslím, že o to autorke ide. Mne keby zomieralo dieťa v nemocnici tak nesedim na MK a nevypisujem tu slohovú prácu.

candii
2. júl 2017

@zuzana76 sorry ale chces povedat ze pokial clovek nie je vzdelany tak je neinteligentny a nevie co je pre jeho dieta dobre? To vedia len ludia s VS? Tak teraz si dost vela ludi urazila

alikaa
2. júl 2017

@zuzana76 ok, ako som pisala. Ja som mala osypky aj napriek ockovaniu, mam to v karte napisane. Takze som dokaz toho, ze ockovanie nechrani na 100%. Podobne je to aj s mumpsom ci ciernym kaslom, ktorych su stovky rocne u zaockovanych ludi.

cocogogo
2. júl 2017

@zabka147 Vazena .... vedci niesu zajedno co sa tyka ockovania, doktori niesu zajedno, rodicia uz vobec nie. Len Vy s urcitostou tvrdite opak.Ked tento ,,pribeh'' tu nie je fikcia tak ako mozete vediet ze keby bolo dieta ockovane tak by to malo iny priebeh. Sorry ale ockovanie je ako loteria nikdy neviete s urcitostou povedat ako sa skonci. Ak ano klamete!!
A mimochodom moje deti niesu zaockovane a ked nahodou dostanu chorobu na ktoru sa ockuje urcite nebudem kricat do sveta ockujte pretoze tak isto ako ocko tak aj neocko moze dostat tuto chorobu. Narozdiel od Vas som si toho vedoma a nezijem v medialnej bubline.
A na zaver by som Vam este povedala ze mne nieje ziadne dieta ukradnute na rozdiel od vas ci uz ocko alebo neocko.

zuzana76
2. júl 2017

@maciatkolulu asi zlaty stafylokok si myslela

maciatkolulu
2. júl 2017

@michaelamd do prdele odkial vies, ze to maju od tvojej kamaratky, ked neboli na vyteroch a nemaju nic potvrdene, to uz naozaj trochu prehanas, ci aj to sa zistilo z pozretia?😉 Mrk na dieta a je to jasne, maju hemophilus a oni urobia kuc kuc a tvoj je na jiske.... ach boze

zuzana76
2. júl 2017

@candii napisala som, ze vacsina ludi so zakladnym vzdelani, absolutne neriesi, ci sa ich dieta ide zaockovat, idu proste na preventivnu prehliadku a hotovo, neriesia, ano, myslim si to, ockovanie riesia ludia , ktori maju vyssie vzdelanie, alebo taki, co mali nejaku negativnu skusenost s niecim

pallacinka
2. júl 2017

@zuzana76 Ocenujem tvoju uprimnost a sebareflexiu, kiezby to tak bolo castejsie. Ked sa tu spomina samostudium z internetu, zdviha ma zo stolicky, pre mna je to nieco nepochopitelne. Mam doktorat z molekularnej biologie, 10 rocnu prax vo vyskume na jednom z najlepsich svetovych vedeckych institutov, a aj tak si netrufam o takychto zasadnych veciach rozhodovat len na zaklade mojho samostudia- radim sa s doktormi a verim im (mimochodom, osobne nepoznam jedineho vedca alebo lekara, ktory by nemal zaockovane deti). Jedine spolahlive zdroje su tie primarne, tie su skoro vzdy v anglictine a skoro vzdy spoplatnene, pre laicku verejnost teda takmer nepristupne. A aj k tym treba pristupovat kriticky, lebo publikacny proces nie je zdaleka neomylny (hlavne v pripade ockovanie nemusime chodit daleko po priklady, vsakze).

zuzana76
2. júl 2017

@candii a chcela by so vidiet, nejakého cloveka so zakladnym vzdelanim, ktory ma probley porozumiet beznemu textu , ako si " nastudovava" fakty o ockovacich latkach

zuzana76
2. júl 2017

@pallacinka presne, cele to samostudium, ktorym sa ohanaju mi je na smiech, akoby vsetci mali PhD z biologie a chemie, ja sa priznam, ze tomu nerozumiem, takze mozem sice nieco citat, nieco sa mi aj spoji s nejakymi faktami, ale teda netrufam si tvrdit, ze "nastudovala " som si, tak ja viem a rozhodla som sa spravne

zuzana76
2. júl 2017

a je rozdiel citat si pribehy ludi, ak niekto toto povazuje za nastudovavanie si faktov, tak zasnem