Skúsenosti mamičiek s hypotonickými a hypertonickými deťmi
Ahojte maminky syn momentalne 9m.
U rehabilitačnej nám zistili hypotoniu na ruckach a hypertoniu na nozickach a panve. Prišli sme na to až teraz pretože do 7m. Mal dotazník ukážkový. Mali sme ťažši start omotany pupocnik a apgar skóre 4,8,10.
Očný kontakt má dobrý, rekacia na chrbatiku na meno sa otočí hneď pozrie do oci niekedy usmeje horšie je to v polohe na brušku a napríklad v jedálenskej stoličke. Hračky si pozera ako vedec, cudzích ľudí sa doteraz bál, keď ho mám na rukach a ma náladu naháňame staršieho súrodenca smeje sa , sleduje nás po izbe, vie dať päť na povel, keď bucha po stoličke tiež búcha, vie rukou chytiť môj nos, vlasy, jazyk, keď mu probim Kuku reaguje, keď mu schovam hračku pod krabicu odkryje ju. Keď mu ukážem na dudku prstom, naciahne sa po ňu a dá si ju do úst. Tapy tapy si robí skôr pre seba zatiaľ ako na povel. Pinzetovy uchop sa mu už vyvíja a sleduje padajúce predmety. Keď je v stoličke a papa nemá hračku tak sa pozera na mna, spievam mu ukazujem na sebe mám pocit že pozoruje aj ústa. Áno poviete mj čo všetko sledujem. Staršie dieťa bolo veľmi veľmi komunikatívne s popopredu ani má nenapadlo sa nad niečom zamýšľať. tento syn sa malo smeje, len na nás, na nejaké riekanku aj keď má náladu, je ako maly vedec . Mali sme očkovanie na to ochorel od brata a keď mal len soplik tak sme začali cvičiť Vojtovku a teraz si malo blaboce pred tým celkom pekne. Celkovo mi príde unavený mali ste to niektorá máte nejakú skúsenosť?.
Hrozné sa bojím všetkého, aké ste mali skúsenosti najmä v tej sociálnej sfére či ukazovanie prstom, giest tapy ťap, papa, a podobne u vašich deticiek ktoré mali hypotoniu a hypertoniu, či to mali posunuté, alebo normálne v rámci normy.
Hroznú úzkosť prežívam, či všetko dobre dopadne či nám bude rozumieť či úprimne nemá autizmus keď tá rekaica na meno a najmä keď má hračku úplne ignoruje.
Prosím mamičky vaše skúsenosti, vaše rady ktoré máte viac detičiek, lebo takto rozdielne som si ich absolútne nepredstavovala a neviem sa už triezvo hlavou na všetko pozrieť.
Ďakujem pripadne čo Vám pomohlo na úzkosti.
Hlavne sa skus upokojot, ja viem...lahko sa to hovori, ale dietatko velmi vela toho vyciti z rodica ☺️. Podla toho, ako dietatko opisujes, je to uplne normalne dietatko, len ty ho velmi sledujes, co je aj pochopitelne, ale naozaj je to najma v tvojej hlave 😁.
Moj syn mal tiez tazsi start, narodil sa v 36tt, ja som bola cele tehotenstvo hospitalizovana kvoli vysoko rizikovemu tehotenstvu, ked sa narodil mal problem s dychanim. On to mal tiez rovnako, teda hypertoniu noziciek a hypotoniu vrchnej casti tela, cvicili sme vojtovku 2x tyzdenne s rehabilitacnou sestrou, ktora mu velmi pomahala + doma sme mali take posilnujuce cviky hravou formou, ktore sme cvicili kazdy den. Rovnako kazdy vecer po kupani sme ho masirovali, nam velmi pomohla motylia masaz, takze tiez odporucam, hlavne na to napatie v nozickach pomaha genialne.
Aktualne je to jedno velmi zive, sikovne a zdrave dieta. Sice pravdepodobne ten predcasny porod sposobil troska tazsie dozrievajucu nervovu sustavu, takze sme mali dost velke problemy s agresiou a nezvladanim emocii tak vo vseobecnosti, zacali sme vsak cvicit TSMT pohybovu terapiu a odvtedy je ako vymeneny, velmi mu to pomaha. Podla odbornikov ma vsak nabeh na ADHD, sice zatial sa to iba vzhladom na vek sleduje a uvidime, ci je to iba tou nezrelou nervovou sustavou alebo naozaj ADHD (ja mam ADHD tiez diagnostikovane, takze by ma to neprekvapilo 😁...). U syna je to, ale aj kombinacia nadpriemerneho intelektu, vysli mu naozaj dost vysoke skore v ramci testov, takze je to u neho naozaj obcas dost zahul, co sa emocii tyka 😮💨...
Ale teda v konecnom dosledku je syn v uplnom poriadku 🤗. Takze sa skus ukludnit, drzim palce! ❤️
@jarkasmejka mám dve deti. Staršia dcéra je hypotonická a má zvláštnu povahu. Máme aj výmenný lístok ku psychiatričke no nikdy som nikde s ňou nebola. Iba som konzultovala so psychológičkami. Obe skonštatovali, že je to povaha. Ja som nesmierne vďačná, že ona, so zvláštnou povahou, je prvá a syn je druhý. Keby to malo byť naopak, tak by som cvokla načisto, lebo on rozumovo, povahovo a celkovo je úplne iný. On učí staršiu sestru, on ju naučil ošúpať banán, on ju učí hrať s hračkami...
Chcem týmto napísať: neporovnávaj deti.. každé je iné, každé má iné myslenie a iné tempo.
Čo môžeš urobiť: všímajte si, kedy u vás nastávajú výrazne zmeny a podľa toho rob aktivity. Moja dcéra vždy v období narodením urobila nejaký míľnik. Dva týždne pred prvými narodeninami sa naučila chodiť, týždeň po druhých narodeninách prestala nosiť plienky, v štyroch rokoch konečne začala rozprávať celé vety.
Čo môžeš s dieťaťom robiť v jeho 9.mesiacoch je cvičiť oromotorické cvičenia (dá sa nájsť na internete - v jeho veku vyplazovať jazyk a rôzne blbosti s jazykom, jesť celé kúsky napr.chrumky sú ideálne, rozvarené zemiaky, zeleninu). U nás sa oromotorické cvičenia výrazne zanedbali (neskoro sme išli na logopediu). Ďalej, vytvor doma dieťaťu prekážkovú dráhu a nech lozi- porozkladaj vankúše, zrolovane deky, mini matrace (také vzorky)...
@tomcimka ako sa prejavuje povaha ?… mali ste sj toto oneskorene ? Tieto gestá a podobne ? …
Hlavne sa skus upokojot, ja viem...lahko sa to hovori, ale dietatko velmi vela toho vyciti z rodica ☺️. Podla toho, ako dietatko opisujes, je to uplne normalne dietatko, len ty ho velmi sledujes, co je aj pochopitelne, ale naozaj je to najma v tvojej hlave 😁.
Moj syn mal tiez tazsi start, narodil sa v 36tt, ja som bola cele tehotenstvo hospitalizovana kvoli vysoko rizikovemu tehotenstvu, ked sa narodil mal problem s dychanim. On to mal tiez rovnako, teda hypertoniu noziciek a hypotoniu vrchnej casti tela, cvicili sme vojtovku 2x tyzdenne s rehabilitacnou sestrou, ktora mu velmi pomahala + doma sme mali take posilnujuce cviky hravou formou, ktore sme cvicili kazdy den. Rovnako kazdy vecer po kupani sme ho masirovali, nam velmi pomohla motylia masaz, takze tiez odporucam, hlavne na to napatie v nozickach pomaha genialne.
Aktualne je to jedno velmi zive, sikovne a zdrave dieta. Sice pravdepodobne ten predcasny porod sposobil troska tazsie dozrievajucu nervovu sustavu, takze sme mali dost velke problemy s agresiou a nezvladanim emocii tak vo vseobecnosti, zacali sme vsak cvicit TSMT pohybovu terapiu a odvtedy je ako vymeneny, velmi mu to pomaha. Podla odbornikov ma vsak nabeh na ADHD, sice zatial sa to iba vzhladom na vek sleduje a uvidime, ci je to iba tou nezrelou nervovou sustavou alebo naozaj ADHD (ja mam ADHD tiez diagnostikovane, takze by ma to neprekvapilo 😁...). U syna je to, ale aj kombinacia nadpriemerneho intelektu, vysli mu naozaj dost vysoke skore v ramci testov, takze je to u neho naozaj obcas dost zahul, co sa emocii tyka 😮💨...
Ale teda v konecnom dosledku je syn v uplnom poriadku 🤗. Takze sa skus ukludnit, drzim palce! ❤️
@oceanahory ako sa prejavilo to ťažšie dozrievanie ?
@jarkasmejka mali ste posunuté gestá, porozumenie reči a podobne ?
@jarkasmejka U nas vyslovene tymi emociami, okrem toho velmi placlive dieta, zly spanok, proste taky nepokoj kvoli vsetkemu...Nemal este 2 roky a vsetko riesil udieranim, hadzanim, ublizovanim sebe aj okoliu. Jemu stacilo, ked sa napr. potkol a bol z toho taky frustrovany, ze ma pouzival, ako boxovacieho panaka. Vsetko negativne riesil bitkou, bolo to miestami uz naozaj neunosne. Mimochodom este odporucam aj rybi olej, syn ho berie kvoli tej nervovej sustave, tiez som badala vyrazne zlepsenie po zaradeni, ale odporuca sa aj na podporu reci a pod. sice s tym u nas nebol problem.
On mi zas príde ako kludas je ešte malinky ale a kedy ste videli pokroky po rybom oleji ? A aké ?
On mi zas príde ako kludas je ešte malinky ale a kedy ste videli pokroky po rybom oleji ? A aké ?
@jarkasmejka Cca. tak po mesiaci uzivania, davame rybi olej Equazen. Vyrazne sa vedel lepsie sustredit, navnimat veci...no jednoducho ten fokus bol vyrazne lepsi, co vo vseobecnosti pomahalo naslednej aj pri zvladani emocnych vybuchov.

@jarkasmejka mám dve deti. Staršia dcéra je hypotonická a má zvláštnu povahu. Máme aj výmenný lístok ku psychiatričke no nikdy som nikde s ňou nebola. Iba som konzultovala so psychológičkami. Obe skonštatovali, že je to povaha. Ja som nesmierne vďačná, že ona, so zvláštnou povahou, je prvá a syn je druhý. Keby to malo byť naopak, tak by som cvokla načisto, lebo on rozumovo, povahovo a celkovo je úplne iný. On učí staršiu sestru, on ju naučil ošúpať banán, on ju učí hrať s hračkami...
Chcem týmto napísať: neporovnávaj deti.. každé je iné, každé má iné myslenie a iné tempo.
Čo môžeš urobiť: všímajte si, kedy u vás nastávajú výrazne zmeny a podľa toho rob aktivity. Moja dcéra vždy v období narodením urobila nejaký míľnik. Dva týždne pred prvými narodeninami sa naučila chodiť, týždeň po druhých narodeninách prestala nosiť plienky, v štyroch rokoch konečne začala rozprávať celé vety.
Čo môžeš s dieťaťom robiť v jeho 9.mesiacoch je cvičiť oromotorické cvičenia (dá sa nájsť na internete - v jeho veku vyplazovať jazyk a rôzne blbosti s jazykom, jesť celé kúsky napr.chrumky sú ideálne, rozvarené zemiaky, zeleninu). U nás sa oromotorické cvičenia výrazne zanedbali (neskoro sme išli na logopediu). Ďalej, vytvor doma dieťaťu prekážkovú dráhu a nech lozi- porozkladaj vankúše, zrolovane deky, mini matrace (také vzorky)...