icon

Skúsenosti s diagnózou Torticollis

lenusska72
8. júl 2021

Dobrý večer, chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosť s diagnózou Torticollis, rada by som sa poradila ohľadom liečby. Ďakujem

Strana
z2
lenusska72
autor
10. júl 2021

@akirlu ďakujem krásne 🙂

oblecenie99
10. júl 2021

@lenusska72 Keď sa tak nad tým zamyslím, nám vyslovene na torticolis ta Vojtovka ako tak pomohla. Nepomáhalo to na iné veci, tam sme potrebovali iný postup, najmä spevnenie hornej časti tela. Lebo my sme s Vojtovkou skončili okolo toho šiesteho mesiaca a vtedy nám aj povedali, že torticolis už je v pohode. Len náš ešte dlho dával do boku tu hlavu aj potom, presne ako vyššie píšu, keď už pár týždňov bol pokoj, potom zase 2 týždne hlava do boku, aj ja som dokonca zakladala diskusiu
Pred rokom v súvislosti s touto diagnózou, lebo som bola zúfalá. Skusajte tu Vojtovkou ďalej, ak ale máte pocit, že by ste chceli počuť iný názor, tak jedine navrhujem hľadať centra, kde cvičia aj iné veci. Ja som mala šťastie ze sme priamo v KE a tu je celkom dobrý výber fyzio a natrafili sme na dve plus neurologicky, ktoré sa vzdelávali v zahraničí a riešili tieto stavy aj ináč ako Vojtovkou. Nebojte sa, malej sa to napravo, len to cele stojí a padá na Vás, ako budete vy cvičiť, a aj keď viem ze to je ťažké, zvládnete to určite 😉 budúci rok v takomto čase to už bude len spomienka, uvidíte 🙂 k tomu plávaniu, toto este preverte, ako a kto trénuje, ak je to v rámci fyzio tak OK, ja som to tiež chcela, ale náš sa napr. dával do zaklonu a na toto nás vyslovene upozornovali, že plávanie to môže práveže viac pokaziť (myslím ten zaklon) a ze potom je to už na mne aby som ustrážila, ako trénujú s nim v bazéne.

oblecenie99
10. júl 2021

A ešte niečo.. Viem, že najčastejšie sa dočítate že okolo toho šiesteho mesiaca sa upravilo, ale každé dieťa je iné a závisí to aj od stupňa stuhnútia svalu, niekomu to trvá dlhšie, to ale ešte neznamená, že to už nebude rovné a treba zúfať. Nam vraj tiež bolo OK, a ja som to nevidela a bola presvedčená že ešte tam treba čo naprávať. Krásne sa naučil hlávku držať rovno. Bude to fajn.

lenusska72
autor
10. júl 2021

@oblecenie99 aha tak to si ešte prezistim, ďakujem vám 🙂

lenusska72
autor
10. júl 2021

@oblecenie99 teraz mi napadlo že malú skúsim odfotit... Podľa mňa je to lepšie omnoho ako to bolo po narodení... Ten tvar hlavičky jej už asi taký ostane...

nelka0810
10. júl 2021

@lenusska72 nas ma 8 mesiacov, ale u nas sa to zacalo riesit az ked mal 5 a pol mesiaca. On ked sa narodil preferoval jednu stranu a potom sa to vsetko narovnalo. A ako zacali ist zuby v tych 5,5 mesiacoch tak vtedy sme sli 1x fyzio. Ale my necvicime vojtovku (aj ked ja by som aj bola za). Skor take motivacne cviky na strany a momentalne trenujeme aby zacal stvornozkovat. Fyzio mi tvrdi ze ked zacne s tym, ze mu pekne ten krk spevni a bude to ok.
Samozrejme som nebola velmi spokojna s takymto argumentom a u nas v NR som ineho detskeho fyzio nenala, tak sme vcera boli v BA a teda tiez mi tam dr povedala ze vojtovka asi uz v jeho veku ani nema vyznam, ale mame sa tam objednat na rehabky, v papieroch je napisany bobath, tak uvidime co to bude, skusime.

nelka0810
10. júl 2021

@oblecenie99 ako prosim priblizne vyzera to cvicenie bobatha, aj pri tom placu drobci?

lenusska72
autor
10. júl 2021

@nelka0810 my cvičíme vojtovku... Ale tiež si myslím že už dlho nebudeme a prejdeme na inú... 27 máme ísť na rehabilitáciu tak uvidíme čo tam povie... Na rehabilitáciu sme chodili každé 2 týždne od jej 1 týždňa... Od 3 mesiaca chodíme 1x za mesiac a teraz nás objednala po 2 mesiacoch... Na ortopédiu sme chodili 1x do mesiaca do jej 3 mesiaca... A na neurológiu od narodenia a pred týždňom nás už vyradila lebo podľa nej už vraj nie je potrebná kontrola lebo to nie je také vážne... A ja neviem čo robiť komu veriť 🤷‍♀️
Ale tiež by ma zaujímalo ako je to s bobathovou 🤔

oblecenie99
10. júl 2021

@nelka0810 Je to cvičenie na lopte, aj na podložke, mne sa páčilo preto, lebo na rozdiel od Vojtovky tu netreba stimulovať tie nervové zakončenia. Je to viac hravou formou, ale treba na to aj nervy lebo nie stále chce dieťa spolupracovať. Môj plakal, aj sa smial, kedy ako, keď bolo horúco, alebo sa proste zle vyspal, tak aj plakal, ale nebol to ten istý kvikot ako pri Vojtovke. Ale áno, treba s tým počítať pri každom cvičení, že nie každý deň si to bude dieťa užívať. Konkrétne cviky...nuz,ono je to indi vindi a blbo sa vysvetľuje, ale my sme na lopte cvičili najmä na to, aby používal obidve strany, motivovať ho z keď je druhej strany, špeciálne podržať dieťa aby sa ono zdvihlo vlastnou váhou a správne posilňovali svaly,aj ten krk.. Alebo na podložke, aj pomocou hraciek, on si myslel, že sa hráme, posadila som ho špeciálne bokom a pod. A mal sa nacahovat za hračkou, on sa hral a pritom cvičil. Keď sa na to tak spätne pozriem, Vojtovka je "jednoduchšia" v tom ze ci sa dieťaťu chce, nechce, chytím, stláčam, držím, hotovo. Pri bobate to chce aj jeho spoluprácu, ale mne napriek tomu sa mne osobne ten bobat viac páčil, aj malému. Keď sa už vycvičil a dal sa na štyri (a tu nedám dopustiť na osteopatku, bez nej by to trvalo oveľa oveľa dlhšie ak vôbec), tak už stvornozkovanim sa posilnoval sám a postupne sme od cvičenia upustili.

nelka0810
10. júl 2021

@oblecenie99 je dost mozne ze my ju aj cvicime podla popisu len mi to asi fyzio tak nepomenovala 😄 opytam sa jej na buduce, lebo tiez cvicime aj na lopte, a vsetko tak formou hry, za pomoci hraciek, pricom ho ucime napr. klacat, sikmy sed atd.
Osteopatku som zhanala, u nas v NR marne a nasla som nejaku na Orave a ta na plno a novych neberie ale chcela by som velmi k nejakej.

lenusska72
autor
10. júl 2021

@nelka0810 môžem vás poprosiť ako sa volá tá osteopatka? My sme z Oravy ale nepočula som ešte o nej...

nelka0810
11. júl 2021

@lenusska72 Milota Šváčová, venuje sa canisterapii aj, ale vie pomoct aj babatkam. Mne ju odporucila nasa fyzio.

janka393
10. apr 2022

@lenusska72 dobrý deň, môžem sa opýtať, ako ste dopadli? Upravil sa malej ten krcik? Nasa mala ma 2 mesiace a tiez torticollis, zacinam byt z toho na nervy.

ggabie18
17. nov 2023

@akirlu ako ste to rozcvicili bez vojtovky prosim?

reni111
19. feb 2024

Maminky, ak vas to nezaťaží, mohli by ste napisat rehab centra kam ste chodili na rehabilitacie detičiek s diagnostikovaným torticollisom? K záverečnej práci by som potrebovala odoslat dotaznik pre fyzio k tejto diagnoze , velmi by to pomohlo, dakujem krasne

oblecenie99
19. feb 2024

@reni111 Ahoj, ja som s malým chodila sem: https://centrumsimkova.sk/tim/ k pani Mgr. Berešovej 🙂

reni111
21. feb 2024

@oblecenie99 dakujem pekne 🍀

Strana
z2