Skúsenosti s endokrinológiou u pubertálneho dieťaťa
Neviete mi poradiť Syn má 14 rokov (v júni 15) a má výšku 165 cm muž má 184 a ja 163 Narodil sa v 36 týždni 2,89 kg/148 cm teraz má váhy 52
Doktorku znepokojuje prírastok 2,2 cm za rok a že vraj má aj oneskorený nástup puberty. Bol odoslaný na endokrinologiu a už sa blíži termín
Má niekto skúsenosť?
165 je malo? Moj ma 155 cm a 14r a ziadne znamky puberty. A na preventivke vobec nic k tomu nehovorila. Vsak ty nie si vysoka, co ma mat 170cm teraz? My sme boli na endokrinologii kvoli mladsej,ktora rastie na 3 percentile a Dr.povedala,ze pred pubertov sa rast vzdy zastavi a potom prudko vyrastu,co by vysvetlovalo ten maly prirastok.
Má úplne normálnu výšku aj váhu. Nemusí byť vysoký po mužovi. Môj je druhý vysoký a prvý nízky.
Môj má cca 182cm a mal 13r v novembri. Puberta nič okrem toho že je premúdrelý a drzý 😂 Vyzerá že chce v raste pokračovať.
@majamat známky puberty ako papulnatosť a zmeny správania má už dlhšie, ale nezarastá.
A meranie mal na 13 ročnej prehliadke a potom mal také tráviace problémy a migreny tak sa bol 2x premerať a prevážiť má aj málo železa. , ale hraničnú hodnotu.
@cukroska no u nas to tal vyzera, ze prvy 13r ma uz 165cm a o chvilu ma prerastie, puberta uz u nehk frci a bude vyssi. A dalsi 2 rastu stale pod priemer, 9r vyzera na 7r s 123cm. S nim sme boli na endo uz pred 2r a hormony boli ok. Beriem to tak, ze asi zdedil genetiku po svokrinej rodine...malicki gulati. Puberta este ukaze.
@iwesska myslíš si, že ten rast sa zastavil a pride poriadna puberta a vyskočí?
Môj syn v jeho veku nemal ani taku výšku. Bol jeden z najnižších v triede. Ja 165cm. Jeho otec 176cm. Teraz ma 19rokov a výšku 182cm 😁 cca v 16-17ke zrazu narastol. U chlapcov je to bežné v tomto veku...v neskoršom ako u dievčat. K puberte sa asi nebudem vyjadrovať 🙈začala relativne skoro a stále trvaaa a trvaaa a trvaaa 🤪
No nas na meni uz od juna...meni sa mi doslova pred ocami...tvar sa mu meni...tam to vidim na moju rodinu, rastie, chlpatie, mutuje...fyzicky sa meni...no a papulnaty a premudrety je
V skole sme mali spoluziaka...stale bol maly...on siel z 8r, ja z 9r...na gymku sme sa o rok stretli a skoro som ho nespoznala ako vyrastol za ten rok 14-15r.
@euka210 môj bude mať ochviľu 15 a nemutuje
@majamat v 13 mal na prehliadke 163 a v 14 teda o 14 mesiacov mal 165 váhu mal cca rovnakú. V januári bol na gastre mal 52 a mne sa zdá že mal viac kg predtým.
Mala som spolužiaka. V 9 bol menší ako ja (ja mám 168cm), taký chlapček, žiadne známky puberty. Na SŠ šiel do iného mesta. Stretla som ho asi o 3/4 roka. Chalanisko o 2 hlavy vyšší odomna, pod nosom kefa. Takže ja absolútne nevidím dôvod sa stresovať. Veď chlapci vždy šli o trošku neskôr do puberty ako dievčatá. Niekto by chcel pubertiaka pomaly v škôlke.
@majamat v 11 mal 148 cm. V 13 ho merala na prehliadke, potom keď sa vrátil z nemocnice bol tam na pozorovaní, tak ho opäť premerala, tam aj bola správa o puberte. Na gastre ho len vážili, krv iba železo bolo zlé, inak nič mu nenašli D vitamin si ma doplňať.Robili mu aj sono aj dychový test. To bolo ok
Urcite,kazdy v puberte narastie. Ja som mala na strednej v 1.rocniku spoluziaka,ako taky chlapcek v 7.roc.vyzeral, hladucky,nezarasteny,detsky hlasok. Vyrastol a zmuznel az v 3r.
A tym,ze nezarasta myslis tvar? Lebo puberta zacina ochlpenim pohlavnych organov.
@majamat 11r 148 13r. 163 a 14r 165
@iwesska no a práve, mne to vysvetlila ak nejaké známky puberty nenastanú v 14 rokoch je to treba vyšetriť? Neviem ako je na tom tam, ale dr mu tam nakukla😁
@majamat myslím si že na meranie bol použitý ten istý meter , v 13 si nepamätám , ale po tej hospitalizacii mu aj hlavu nastavovala aj s nohami manipulovala.
Celiakiu mu vylúčili, ukončila to vitamínom D a odporučila doplnky na železo.
@majamat ochlpenie tvár nič. horná časť tela brucho nič. Nohy má také jemné svetle chlpky aj to len do polky lýtka ostatné je pre mňa tabu Kukla len na sekundu.
Nas syn sa neskutocne vytiahol az v 15-16 rokoch. Az v prvom rocniku na strednej, vyrastol za polroka hadam aj 20 cm. Muz to ma takto v rodine, jeho bratranec sa presne takto vytiahol a teraz ma cez 2 metre. Syn ma teraz 17 a stale skoro vobec nezarasta, ale uz meria viac ako 180 cm. Tak snad tiez nebudeme kupovat 48-cky topanky. 🙂