Skúsenosti s lekárskym odporúčaním pri detskom kašli
Dobry den, minuly tyzden moj syn zakaslal
...islo o vykasliavanie, bez inych priznakov..... zavolala som doktorke...ktora mi hned polozila otazku a ine priznaky? Moja odpoved bola ziadne... poradila mi kvapky proti kaslu a dodala, ak dieta je,pije, nema horucku, ma dobru naladu netreba riesit, v pripade zhorsenia prist.... Dobre....kedze ziadne ine tazkosti nemal, syn chodil do skolky na 4 den prisla horucka a ja som syna zobrala do ambulancie..... a to vynadanie ktorw som dostala.... neprajem ziadnej, najprv som sa branila ze ved s kaslikom ako ste vy povedala nemusime riesit som nezostala snim doma.... no nakoniec zahambena,zdrvena, len tak tak drziac plac...som bola rada ze ma poslala domov stym ze v lekarni si kupite hento a tamto..Volnopredajne....ak sa zhorsi pridte.....takze zienky....upustim od "milej pani Dr." ako vyliecim syna? Co praktizujete? Inhalujeme...berieme proti kaslu kvapky a teraz lieky proti horucke. (Mam vycitky ze som nezostala snim z prace doma skor ale ked pani doktorka povedala netreba riesit kazdy kaslik....nechala som sa obalamutit).
@adaluc338 ponaučenie do budúcna, každý sa učí na niečom , znie to chladne, ale nejde mi o zlé, proste rada
nemala právo kričať pani doktorka aj ja by som hlasno povedala jej slová,
u nás zaberali trifed, je na predpis, teraz keď sú väčší tak solmucol
ja som vždy mala možnosť nechať deti doma so mnou, alebo s mojou maminou, takže ja som nedávala deti do kolektívu
Netreba riesit neznamena, ze ma chodit do kolektivu nakazit dalsie deti 🙈 to si ale dost zle pochopila… netreba riesit znamena ze nemusis hned s kaslikom soplikom (a zvycajne ani s horuckou trvajucou menej ako 3 dni) utekat k dr kedze aj tak ti da len odporucanie na volnopredajne lieky, ktore si vies a musis kupit sama (a to co nasadit uz by tiez rodic mohol vediet ked to nie je prvykrat). Do skolky chore dieta urcite chodit nema, je rozdiel ked dieta zacne kaslat a ked kasle tri tyzdne obcas (obcasny kasel niekedy trva dlho a pritom uz dieta je zdrave), v prvych dnoch je choroba najnakazlivejsia a zaroven je imunita dietata oslabena a hrozi este superinfekcia.
@anavixy no jednazne nesuhlasim. Premna neries znamena neriesit.... a riesit znamena pre pracujucu mamu riesit papiere, ocr,dovolenku apod...ked lekarka povie dieta kasle mesiace a vykasliava mesiace
....a netreba riesit...tak pre mamu to ma akoze co znamenat? Ma dat vypoved? A zostat doma mesiace len tak? Lebo pani DR . POVEDALA ze neriesit. A druha mamicka povie lebo pani dr povedala neresiesit ale to nemyslela tak ze chore dieta dat do skolky. ( podotykam bez priznakovi kasle) . Tak akoze teraz co?
@anavixy no a dalsia otazka prw Vas ked nemam ist za doktorkou "lebo neries" ale chod do lekarne.... tak taka poznamnak pre vas vy viac verite pani predavacke v lekarni? Lebo zvycajne ( sa kludne opytaje na 99% su to len predavacky) u nas v meste poznanam pani ktora zabezpecuje ako jedina vysokoskolsky vystudovana lekarnicka na MD na polovicny uvazok 10 lekarni...v praxi to znamena ze kazdy pondelok a stvrtok chodi do lekarne namiesat krem. Inac ostatok su predavacky. Takze tolko o vasom kupte si volnopredajny liek
@anavixy veď ale tak jej hádam mala dať lekárka aspoň potvrdenie na OČRku predsa. A ďallšia vec lekárka sa nemá čo rozkrikovať je v práci tak sa má hádam tak aj správať.
Bez priznakov kasle? Kasel nema priznaky, kasel je priznak. Priznak choroby, ktory ale nevyzaduje hned lekara. Chapem, ako ste to pochopili, ale pochopili ste to zle. S chorym dietatom nemusite okamzite utekat k lekarovi, ale nesmiete ho davat chore do skolky. Dovody hadam vysvetlovat netreba.
A ano, tie predavacky zvycajne nie su magistry ale mavaju vystudovaneho faramceutickeho laboranta napr, co je tiez vysoka skola, pripadne stredna, ale to je vedlajsie. A nie, ja sa naozaj nespolieham na pracovnikov lekarne, dokonca ani ked su ti farmaceuti, mam svoje zdroje informacii, ktore su volne dostupne.
Ja netvrdim ze mate viac verit “predavackam”, tvrdim, ze ked vase dieta nie je chore prvykrat v zivote, tak hadam viete, ake lieky doktorka odporuca uzivat a viete tym padom co si mate od predavacky pytat 🤷🏻♀️ okrem toho aj na internete najdete kopec informacii OD LEKAROV o tom ake lieky su na co dobre a ubezpecujem vas, ze na vacsinu detskych chorob naozaj nie je potrebny lekar. Ja nastastie mozem verit sebe, lebo som zdravotnik a dovolim si tvrdit, ze mam dost vedomosti na to aby som dokazala riesit taketo stavy doma a tie vedomosti moze mat kazdy, aj bez patricneho vzdelania.
Ale opakujem, ja vam nekazem aby ste si sama ordinovali liecbu, ale aby ste sa riadili tym co uz vam bolo naordinovane.
@angeli121212 o tom ze kricala som ja absolutne nic nepisala, takze to sa ma netyka. OČR uz musi vediet matka ci potrebuje alebo nie, navyse pokial dobre chapem, tak lekarka nekricala preto, ze prisli az teraz, ale preto ze dieta chodilo chore do skolky, nie? Ja som nepisala nic o tom, ze doktorka postupovala spravne alebo sa spravala pekne, tak nemiesajme…
Takze ja pracujem v odbore stavebnictva a nikomu ziadnemu klientovi, zakaznikovi nepoviem najdi sa na internete.... chod na kataster, chod na urad, opytaj sa suseda.....a nastuduj si.....takze ,nie som zdravotnik teda neviem pomoct v tejto teme, a jednoznacne ziadam od lekara JEDINE aby mi poradil... (Podla mojich skusenosti odmietam ze predavacka v lekarni musi mat zdravotne vzdelanie...ale na tom uz teraz nezalezi). zalezi na tom po takomto pristupe lekarky INE MAMICKY!!! PORADTE CO MAM KUPIT V LEKARNI ABY SA MOJ SYN VYLIECIl. Dakujem
Kašeľ niekedy trvá dlho, moje decká sú soplave a pokasliavaju od jesene do jari, ale to k tomuto obdobiu patrí.... Ja už ani sirupy na kašeľ nekupujem, vždy to časom prejde...
@anavixy tak ale ono to s tým súvisí predsa veď ak by nevrieskala lekárka aj autorka by to zobrala normálne a poučila by sa do budúcna, keďniekto povie do telefónu neriešte a jedna sa o lekára tak asi mu dôverujem keď nie som zdravotník a nemám ešte napr skúsenosti nevuem posúdiť čo znamená neriešte predsa
@adaluc338 ale ved ste pisali, ze vam odporucila kvapky proti kaslu.. tak liecbu ma, nie? Potom ste boli ak v ambulancii, tak tam tiez asi nieco odporucila/predpisala, ci ani to nie? Dieta je prvykrat chore? Doteraz ste mu nikdy ziadne lieky na kasel na odporucanie lekara nedavali?
Pri kasli je najdolezitejsie vediet ci je kasel suchy alebo produktivny. Pokial dieta vykasliava bez problemov, ja nedavam nic (ale moje dieta ma 2r a takym sa neodporuca davat nic co zvysuje tvorbu hlienov), dobry je na zriedenie hlienov Sinupret, na vlhky kasel je vhodny napr Bromhexin, Solmucol, tieto nedavat na noc. Na suchy kasel je vhodny Tussin, Stoptussin, Paxeladine, tie davat na noc aj pri vlhkom kasli a pri suchom cely den podla davkovania v PL. Okrem toho zaklad pri kazdej chorobe je podpora imunity a to formou vitaminoterapie (D, C, zinok..), Kaloba, Imunoglukan, kazdy ma svoje preferencie. No a samozrejmy a velmi dolezity je kludovy rezim (nie nutne klud na lozku, ale nebehat, nepresilovat sa..), veela tekutin, lahka vyvazena strava a izolacia od inych deti a dalsich patogenov. Ked sa ani po tyzdni (liecba aj choroba potrebuju cas..) stav nezlepsil, alebo sa horsi, treba ist k lekarovi.

@adaluc338 kasleme brutalne uz od septembra. Nepomohlo nic iba ked dam akekolvek lieky,tak 2h pokoj. MUDr nakazala ist do skolky. Tym to pre nich haslo. Neumieraju,nemaju teploty ani sople.