icon

Skúsenosti s liekmi na ADHD u 8-ročných detí

18. apr 2024

Ahojte mamicky.

Su tu medzi vami maminky, ktorych dieta bolo dostatocne skoro diagnostikovane na ADHD, v skole dosahovalo zle vysledky aj navzdory tomu, ze sa skole a domacim uloham venovalo naozaj svedomite a po nasadeni liekov sa to zmenilo?

Nase dieta sa dostava do stavu, kedy je zo seba sklamane, frustrovane a spoluziaci ho zacinaju urazat nepeknymi vyjadreniami, ze aj tak dostane zo vsetkeho 4ku.

Neurolog nam odporucil lieky az v pripade, ze by malo dieta v skole zle vyaledky. Co aj ma.

Preto by ma zaujimali realne skusenosti, nakolko sme si s muzom nie uplne isti, ci chceme ist touto cestou, no sucasne nechceme, aby sa nam dieta utrapilo.

sara07
18. apr 2024

niekomu sadnu tie lieky niekomu nie
treba si pozriet pribalov letak lebo tie nežiaduce učinky su dost
my sme ich skusili ale museli sme ich vysadit lebo ostal totálne nerovzny až zurivy z toho že vkuse pil a chodil čurat ale proste fak to bolo až nekomfortné
cez vyučovanie aj 2x + prestvaka ani doma to nešlo ako keby pribral z nich to by mi nevadilo aj mu treba
lieky na adhd samotny problém neriešia , len ti utlmia dieta udajne sa viac sustredi
ak nemá záchvaty zurivosti by som do nich nešla
my sme ostali bez liekov že až v puberte že to nejak dáme a ked sme v puberte psychiater nam povedal že to nema vyznam viac a lepšie sa učit proste nebude a to sme si ich ako už pýtali
skuste možno zmenit triedu, školu
a tieto lieky by som riešila s pedopsychiatrom neurolog o adhd on nemá tie testy ako pedopsychiater proste ,
u nás zmena nastala k lepšiemu po zmene v škole , proste zrazu všetko šlo
asistenku asi nema čo ta dost pomôže

autor
18. apr 2024

@sara07 "len ti utlmia dieta udajne sa viac sustredi"

Ano, presne o to sustredenie ide a pozornost. Na pisomkach robi chyby cisto z nepozornosti. Triedna ucitelka musi opakovane zadavat 1 ulohu, kym ju realne zacne robit, lebo nevnima..

No, presne tych vedlajsich ucinkov sa bojim..

taisu
18. apr 2024

Áno. Nadpriemerné IQ a strašné chyby z nepozornosti. Teraz v škole sa zlepšil, najviac sa zlepšili diktáty a záchvaty hnevu takmer zmizli. Ale tá istá cholerická a kreatívna osobnosť, v škole sa stále nudi a radšej kresli na hodinách ako sa uci

autor
18. apr 2024

@taisu vdaka za odpoved. A ma nejake vedlajsie ucinky? Ci nic nebadate?

andrejka1974
18. apr 2024

Lieky veľmi na sústredenie nepomôžu skôr utlmila a každý liek ináč sadne

jaga18
18. apr 2024

Tieto lieky keď predpisuje odborník, tak ich veľmi opatrne a postupne davkuje práve kvôli tomu, aby sa predišlo nežiaducim účinkom. A nie sú o tlmeni. Na tlmenie je úplne iná skupina liečiv. Tie predpisuje pedopsychiater.
Náš bral stratteru, potom atominex. Znášal ich dobre, utlmeny určite nebol, ale vydržal v škole dlhšie udržať pozornosť. Bez liekov už na druhej hodine nevedel co sa okolo deje, s liekmi ako tak zvládol 4 hodiny.

autor
18. apr 2024

@jaga18 velmi pekne dakujem za odpoved

kacena4
18. apr 2024

moj nazor, liekmi neovplyvnis znamky. treba si dat vysetrit u psychologa intelekt napr. v cpp a na zaklade toho budete vediet ako je na tom s ucenim dieta, mozno je znizeny/hranicky intelekt, mozno ma ine oslabenia v cns... ine je sustredenie v skole to ma na svedomi adhd. ale ucenie urcite nie, aj dieta s adhd sa vie naucit a dostat dobru znamku, takze treba hladat kde je problem a ak je to v intelekte tak len prijat to co je a nestresovat dieta znamkami, nie vsetky v triede su sami jednotkari

taisu
18. apr 2024

Náš berie Concertu a ten mu dobre sadol, ale je to velmi individualne. Vedlajsie ucinky u nas zatiaľ žiadne, sledujeme pulz a tlak. Prvy mesiac pokial sa na ten liek zvykal mu sa zhorsil spanok, v noci sa budil, teraz sa spánok vrátil do normálu, inak nic

30katrusa40
18. apr 2024

Neskúšali ste najskôr ísť cestou úpravy stravy a doplnkov? Prípadne čo odporučila psychologička prípadne psychiater.

dupinka
19. apr 2024

Diagnostika v CPP? Má individuálny vzdelávací plán v škole? Pomáha mu špeciálny pedagóg+ psychológ - intervenčný tím v škole? Asistent ? Dieťa je frustrované, keď nie je pochválené, nedarí sa mu. Zvoliť v prvom rade láskyplný trpezlivý prístup. Skúste biofeedback - vo väčšine prípadov pomôže, aj keď nemusí úplne. Zapojiť pohybovú aktivitu aj dostatok spánku a oddychu. Lieky utlmujú a treba s tým veľmi opatrne. U mňa by to bola naozaj krajná možnosť.

sara07
20. apr 2024

ako ked dieta sa zapozera do okna lebo je unavene z triedy z tlaku zo všetkoho lieky ti nepomôžu
ano oni utekaju do takého nazvem to priestoru ked toho maju dost im vyhovuje pri učeni striedanie činnosti, proste 25 min monolog nedavaju
z toho večna frustracia ,uvedomuju si že všetko nie je ok
my sme spadli z 1 na 3 neriešim ..

nel33
13. jan 2025

Dobrý deň, ako ste dopadli? Nasadili ste lieky? Ak áno ako znášal? Máme ten istý problém a stále váham nad liekmi...

autor
13. jan 2025

@nel33 zdravim. Lieky sme zatial ziadne nenasadili. A stale nad nimi uvazujeme a zvazujeme ich.

autor
13. jan 2025

@kacena4 zdravim. Intelekt ma dobry, tam problem nie je.
U nas je problem s nespavostou, nezabera ani melatonin. Dieta sa stale v noci budi a ma strachy. Stravu ma prisposobenu uz dlhe roky. Neurolog nam povedal, ze je nastavena dobre. Rovnako aj psychologicka v CPP.
Ja si myslim, ze hlavny problem v nesustredenosti je to, ze mozog si neodpocinie ani cez den, ani v noci a teda nie je schopne prijimat infirmacie. Vydrzi vnimat tak 30sekund a uz je myslou inde. Pamat je potom nulova. Naucime sa, vsetko vie, vsetko chape, vyspi sa a ma vymazanu pamat. Moueme od znova. Spomenie si, vsetko funguje, vsetko vie, "vyspi sa" a zas to iste.

Uprimne, ta zufalost, ked dieta na to ma, lebo vysetrenie dopadne na vybornu a toto ho blokuje je pre mna velmi frustrujuce.

autor
13. jan 2025

@vsetci dakujem za odpovede. Aj ked takto oneskorene 🙂

stanulienkat
13. jan 2025

Dieta zrejme nespi kvoli psychike. Nema aj depresie? Zrejme ho trapi, co mu spoluziaci robia. Je to hrozne pre take male dieta taky kolektiv. Neuvazovali ste o zmene triedy, skoly?

autor
13. jan 2025

@stanulienkat to je od uplneho miminka. Pediatricka mi povedala, ze niektore deti jednoducho malo spia, neurolog, ze mi praje pevne nervy a mam si dat na spanok nieco ja, psychologicka odporucila na spanok melatonin - ten nezabera a v cpp mi povedali, ze lieky su na mojom zvazeni - no to uz bolo vseobecne na adhd, nie ohladom spanku.
V skole sa stale porovnava, kto je ako lepsi, ako komu co ide super.
Urcite veci sa zmenili k lepsiemu, dlhsie som nepocula o vysmechu. No su to deti. Tie su asi vsade rovnake. Neviem, ci by to pomohlo.