icon

Skúsenosti s tupozrakosťou u 8-ročného dieťaťa?

alena68
12. jan 2025

Ahojte mamky, mojmu 8 ročnému synovi zistili tupozrakost. Mate niekto skúsenosť s tupozrakostou u tak starého dieťaťa? Nosime uz 2 mesiac okluzor a okuliare,bolo nam povedane ze lepsie uz vidieť nebude. Ako to bolo u vas? Bojim sa co bude na kontrole ci sa tam nieco pohlo alebo nie. Davali ste deťom nejake cviky, ako často ste lepili ocko,poradte dakujem

viestta
12. jan 2025

Som tupozraka a okrem toho, ze nemam uplne najlepsie priestorove videnie ma to nijak neobmedzuje. Nie je to sice nejaka vyhra, ale nic tragicke

taktotedanie
13. jan 2025

@alena68 no to ta mali informovat na ambulancii kde to dietatu diagnostikovali
Rozne pleopticke cvicenia, kreslenie, spajanie bodiek/cisel, navliekanie koralok, niektpre sukromne klinikymponukaju rozne taketo cvicenia /maju pristroje atd, to si treba prezistit ale ano, ten vek uz presvihol hranicu, kedy sa s tym da pracovat natolko aby z toho boli aj viditelne vysledky, zrak treba davat kontrolovat skor
Priestorove videnie bude horsie, niektore profesie nebude moct robit

ivka21
13. jan 2025

@alena68 toto sa žiaľ lieči len do 6 r. Mam to a obmedzuje ma to cim som staršia je to o dosť horsie a reálne zle vidím. Myslím ze v Martine je niečo také ze sa deti hrajú ako keby počítačové hry a to by malo pomáhať osobnú skúsenosť nemam

lenka_da
13. jan 2025

Ja mam skusenost, ze aj ta tupozrakost kolise. Mam starsieho syna ako ty, ked ma obdobie, ze vela casu travi dnu (zima, kratky den, vela ucenia) je to horsie. Ked je vela casu vonku, zlepsi sa to. Lekarka mu nakazala kazdy den vonku na dennom svetle aspon 2 hodiny, idealne aj viac.

petronelak
31. máj 2025
@viestta

Som tupozraka a okrem toho, ze nemam uplne najlepsie priestorove videnie ma to nijak neobmedzuje. Nie je to sice nejaka vyhra, ale nic tragicke

@viestta my sme zistili tupozrakost u dcery tiez v 8 rokoch, chodime na konvencne cvicenia do Martina na UVEA Kliniku, lepime oko kazdy den minimalne na 2 hodiny cvicime, zlepsuje sa ale teda veeeelmi pomalicky ale je tam posun oproti tomu ako ked sme zacali posunula ostrost ocka z 10% na 40% za cca pol roka pokracujeme a verim ze sa posunie este dalej trosku je to na dlhe cvicenia ale my robime vsetko preto aby bolo lepsie aj ked postupne, 100% to nebude nikdy ale zial