Slabá forma autizmu/Aspergera
Ahojte velmi rada by som si precitala od mamiciek ktore uz maju diagnozu v nejakej lahsej forme ako vase deti vystupuju, chovaju sa atd... My uz sme objednany k psychologicke, sama si raz poviem ze je v poriadku a raz ze zrejme tam bude nejaka diagnoza. Skoro 4 rocne dieta, na jednej strane je velmi sikovna, nadana, komunikativna, posledny rok uz ma aj rada ine deti a rada sa hra aj hry akoze atd...cize z tohoto hladiska to vobec na diagnozu nevyzera...na druhej strane mava velmi zle obdobie, nezmyselne hystericke zachvaty ktore dlho trvaju, stava sa ze sa zobudi v noci a krici dlho aj pol hodinu z cesty kym ju nejak dostanem do reality, ked ma horsie obdobie uz sa bojim aj s nou niekam ist z domu. Plus teda ma svoje navyky ktore sa menia ale vzdy dlhu dobu sa musia dodrzovat, musi veci spravit rovnako, musi byt rovnaky scenar rano, rovnake veci jej musim povedat a to viac krat dokola, rovnakymi slovami ju ukludnovat, a aj ona ma svoje frazy ktore musi povedat yo iste dokola par krat...preto ma velmi zaujima ci ma niekto dietatko ktore na jednej strane je velmi sikovne a posobiniekedy uplne ok, na druhej strane teda ma taketo podobne problemy a nejaku diagnozu
Tak len dobrý odborník. Ten to zhodnotí najlepšie. Určite tam nejaké znaky sú, ale môže ísť aj o nezrolosť nervovej sústavy. Aspoň sa tým nebude trápiť a budete vedieť na čom ste.
@nikuskakri ano vsak uz sme objednany...len som chcela vediet zo skusenosti mamiciek ci maju deti ktore na jednej strane teda vedia posobit niekedy uplne ok, sikovne a vsetko a na druhej strane maju taketo problemy a bolo im nieco diagnostikovane....ocividne su take pripady celkom bezne 🙂 pridu mi uz celkom velka nato aby v tomto veku.mala stale tieto zvlastnosti, mozno z toho este vyrastie uvidime
@julka828 ja mám takto dcérku, že v škôlke to je v poriadku a doma vidíme problem… ešte som ju nedala diagnostikovať , ale časom dam. Ja už mám doma syna AS aj manžela. Takze väčšinou to zvládam, ale niekedy aj nie… asi tak ako všetci. Dcérka má tiez tie veci čo musím hovoriť dookola a úplne presne, aj obliekame 3 týždne to iste, nesprávne otočená stolička a podobne. Syn má aj ADHD a tiky a pokial je jeden na jedného tak je len ukecaný… on bol take to dieťa za odmenu a az okolo 5 rokov sa to začalo prejavovať. Jedným z najťažších prejavov je že je úplne doslovný. Takze sa stalo že odisiel z družiny…volala nam naštvaná jačiacia vychovavatelka že svojvoľne opustil školu… bohužiaľ az o 2 týždne sa mi podarilo rozlúsknuť, čo sa stalo a to už boli prázdniny- syn mal ťažkú chvíľu a plakal, že on nikomu nerozumie, že veď aj ta vychovavatelka mu povedala že môže ísť a on si vyložil aj stoličku … doslova mu povedala: Ak sa ti nepáči, môžeš odísť. A jemu sa nepáčilo…
No dievcata, radsej hamujte, ako banujte, mojej dcere diagnostikovali AS v 14. Prave kvoli vysokemu IQ sa maskovala, az sa z toho v puberte zrutila. Len ja som vedela, ze cosi nie je v poriadku, len teraz sa tomu trochu viac venuje. Mna vsetci odpisovali, ze furt cosi vymyslam, hladam, spekulujem. Ak mate blby pocit, ze nieco nepasuje, tak sa nemylite.
Zdravim ako ste na tom dnes ?
@noemi125 zdravim, dcerka ma diagnostikovane As od minulej jesene, a musim povedat ze sa vo vela veciach zlepsila, fungovanie je ovela lepsie, hodinove xachvaty uz nema. V skolke funguje absolutne bez problemov, aj tam spavala, kamaratov ma no zntohoto hladiska by nikto nepovedal ze dg ma ani to bezne nevedia ti kamarati a ich rodicia. Ma lepsie a horsie obdobie, horsie bolo na vianoce ked bolo toho na nu vela, ked mali mat vystupenia v skolke a podvedome z toho bola asi nervozna. Teraz som az ja nestastna ze zacali prazdniny ale preto ze jej ten rezim v skolke naozaj prospieva, podla pani Lazikovej prosts ako Aspergery jej vyhovuje ze je tam vsetko nalinkovane - teraz su ranajky, ide sa von, robi sa toto hento. Teraz sa zvykne prejavovat hlavne ritualmi, ale nie su uz take neznesitelne ako boli, niektore sme aj nasilu zacali na radi Lazikovej rusit aj ked to bolo tazke. A este co ja na nej hlavne vidim ze si stale rozprava posepky pre seba, ale v skolke to nespominali tak si to asi nikto nevsimol 😆
Tak a co brani v tom, ze budete mat nalinkovany program stale aj doma? Pekne nalepit na stenu ( chladnicku) obrazky s cinnostami, zmenu hlasit vopred obrazkom a komentarom. Spravit rozpis. Moj muz to pri mne pouziva cely cas, hlavne dovolenky. Mame rozpis od rana do vecera. Funguje to super uz roky. On je taky ten typ, co to chce mat ucelene a mne zase vyhovuje, ze viem co kedy bude. U nas je napr na ranajky vzdy to iste, lebo to tak vyhovuje. I nas som ja As, on je NT
@kiki68 nemyslela som teraz take bezne zvyky zeby sme jej rusili, ale len take co obmedzuju bezne fungovanie. Napriklad jednu dobu robila to ze cez vikend sa zobudila sama (oproti tomu ze do skolky ju budim ja ) a to uz bola zmena a koncilo to dlhym zachvatom. A nedalo sa zeby som ju zobudila aj tak, pretoze raz sa zobudila 6:30 , inokedy 5:50, 5:40 , to hy som ju musela preventivne budit o 5tej aby sa nahodou nezobudila sama a nebol hysak. Riesili sme to s Lazikovou a ona ze taketo ozaj obmedzujuce musime zastavit, pretoze ona si len nabera zvyky (a je pravda ze cim viac jej nechame tim viac sa snazi pridavat nejake), a ze sa strasne zacykli a nebude sa dat normalne fungovat, ze ma chlapca s as ktory sa tak zacyklil ze je problem chodit do skoly. Ked sme jej to rusili tak sedela na wc rano s muzom a drzala si zakryte oci akoze spi a vrieskala ze ona chce aby bolo vsetko rovnake 🤦 ale spracovala to a teraz si uz nato ani bespomenie. Lebo to boli tiez hrozne nervt strhnut sa vzdy rano cez vikend na jej hystericky rev ktory neslo aspon hodinu zastavit len preto ze sa zobudila sama. Takze sme rusili len take na priklad tohoto, alebo co obmedzovalo moc v skolke a podobne, a take neskodne nechavame. Teraz napr sedim rano v obyvacke na gauci a tam musim byt ked vstane a pride sa poobimat, ale to je ok.

@lubka261 ano v skolke moze byt spinavy od kolaca nevadi. Jedlo zje uplne vsetko vzdy. Tam mu nevadi ze dostava aj modru plienku z balika je to uplne ine dieta