Slabinová hernia - pruh
Ahojte. Nemate niektora skusenosti s touto diagnozou?
My sme to malemu, ma 3 roky, zistili asi len pred mesiacom, aj ked je to vraj vrodene. Lekari nam odporucaju operovat, resp. jeden chirurg odporuca operovat hned, ze naco cakat, ked operaciu bude musiet aj tak skor ci neskor podstupit... Druhy chirurg nam povedal, ze je to na nas, ale ze nech kludne aspon par mesiacov pockame, aspon maly podrastie a lepsie znesie celkovu narkozu... Ze to zatial staci pozorovat.
Dakujem za vsetky nazory a skusenosti 🙂
Ahojte. Nasmu 2 mesacnemu syncekovi som vcera zbadala slabinovu herniu,boli sme hned na pohotovosti a dali mu to naspat. No ked dovrsi 3 mesiace, tak sa mame objednat na operacny zakrok. Bol niekto z vas v Kosicicach v detskej fakultnej nemocnici? Ako to prebiehalo a ako to babatko znasalo?
Ahojte, aj nas maly ma pruh dole.beha mu raz ho ma nad pipikom a potom je niekedy vo vajkach. boli sme s tym, ale nam povedali, ze mame este pockat. neboli ho to, zatial je to v pohode. neviete nahodou ako to prebieha v Novych Zamkoch, ked nam to budu vyberat? dakujem
@lucia7737 Ahoj Lucia, sú to tri týždne, čo sme po operácii v Ke, na detskej chirurgii...pýtaj sa, čo chceš, lebo neviem, čo všetko Ti opísať....my máme osem mesiacov a som šťastná, že máme po tom...
@majolenka123 ahoj.ako to cele prebiehalo? Co vsetko ste potrebovali vybavit pred hospitalizaciou a kolko dni ste tam boli? Ako to babatko znasalo? Dakujem a ked mi napises aj nieco naviac, budem len rada 🙂
@majolenka123 ahoj.mozes mi prosim napisat ako to je s predoperacnymi vysetreniami? Kolko hodin pred zakrokom nemoze byt dieta kojene? Ako je to so stravou pre teba? Dakujem
@lucia7737 Ahoj, prepáč mi, že až teraz, no akosi som sa skôr k tomu nedostala. Takže na príjem sme prišli v stredu do 10.00 hod. Keďže to bola plánovaná operácia, týždeň pred tým nám detská lekárka urobila predoperačné vyšetrenia a anestéziologické vyšetrenie sme urobili až v tú stredu, u nich v Košiciach. na prízemí. V stredu inak až do večera už sa nedialo nič, bola som sama na izbe - dvojposteľovej, takže pohoda. Ja ako dospelá som stravu nemala, tak si vezmi z domu, alebo ak ti môže niekto nosiť každý deň, tak potom tak. Ja som nevedela, že stravu nemám, tak som si až vo štvrtok bola kúpiť obed a večeru dole v bufete, kým bol malý na operačke. No. Pokiaľ kojíš, tak so stravou nemáš problém. Ja už nekojím, takže som si pre malého robila mlieko sama. Vzala som si z domu konvicu a tajne som si prevárala vodu aj malému a aj sebe kávu. Sestry boli síce milé, ale otravovať ich , aby mi zaliali kávu, čaj a malému mlieko sa mi nechcelo. Ale ani to neriešili....V stredu ešte pán primár malého vyšetril, určil kedy bude operovaný a keďže bol najmenší na oddelení, tak šiel ráno o ôsmej ako prvý. Potom na izbu prišla detská lekárka, urobila so mnou taký pohovor o anamnéze a tak...a do večera už nič. Malý papal posledný krát o tretej ráno, potom už ani vodu, nič...o siedmej ráno prišli sestry, vzali mi ho a zaviedli mu kanylku do rúčky...to bolo zlé, lebo veľmi plakal, ale prestal. Potom mal dostať infúzku, no netiekla mu cez kanylku, tak mu ju sestra pichla lieky priamo do kanylky. Tak som ho odniesla hore na štvrté poschodie na operačku. Stále mi plakal, až kým od vyčerpania normálne neodpadol. Tam som ho vyzliekla, položila som ho do vozíčka a poslali ma preč....operácia trvala hodinu, no ďalšiu hodinu si ho tam nechali, kým sa neprebral z narkózy. O desiatej mi ho doniesli na izbu. Do druhej poobede nesmel nič piť, tak toto boli tie najdlhšie štyri hodiny v mojom živote, lebo namiesto spánku mi neustále plakal na rukách...ako zranené zvieratko...toto bolo to najhoršie, lebo ja som plakala s ním...Potom sa už mohol napiť vody po troškách, tak sa mi ho potom podarilo uhojdať v kočiariku. Kočiare majú vzadu, oni ti ukážu, kam budeš dávať plienky a tam stoja aj kočiare. Tak to mne zachránilo situáciu, lebo v tom kočiari už potom aj spal a aj som ho vozila...do večera mu tiekla infúzka, no a okolo šiestej sme už papali prvé mliečko. Dostával novalgin od bolesti každých šesť hodín, no oni ma presviedčali, že ho nič nebolí...Noc tiež nestála za nič, lebo nemohol spať....on vlastne zle znášal preberanie z narkózy...ale v piatok ráno už bolo v poriadku. Nemal teplotu, nevracal, papal pekne, ráno už aj tuhé, čo som si doniesla, teda príkrmy a okolo desiatej nás pustili domov...behom piatich minút som bola zbalená a utekala kade ľahšie...:D:D:D...o týždeň v piatok sme boli na kontrole, všetko ok....som šťastná, že to máme za sebou..a dúfam, že už to nikdy nebudem musieť absolvovať....ale bol tam asi dvojročný chlapček a deti v tomto veku to asi znášajú oveľa oveľa lepšie, lebo ten hneď po operácii poobede vo štvrtok už behal po chodbe....ja som len gúľaľa očami...sestry ma presviedčali, že ho to nebolí, lebo to deti nebolí, až som mala chuť sa jednej opýtať, kedy naposledy bola operovaná ona, lebo ja to mám čerstvo v pamäti, že rezané brucho ma proste po cisárskom bolelo, a aj injekcia od bolesti len bolesť trochu utlmila, neprestalo ma to bolieť....tak sa radšej priprav na horšie a ak to bude drobček lepšie znášať, bude to ľahšie... najlepšie by bolo, keby ten štvrtok prespal....ale u nás to tak nebolo...takže hádam som napísala všetko, ale ak ťa niečo ešte zaujíma, kľudne sa pýtaj....budem na vás myslieť a držať palce, nech to máte čím skôr a čo najlepšie za sebou....kedy idete? A ešte prostredie je pekné, všetko čisto nové, wc a sprcha priamo na izbe, len si vezmi aj toaletné potreby- teda všetko...ozaj mňa veľmi prekvapilo, že návštevy mohli prísť na izbu, dvaja dospelý ľudia od tretej do piatej každý deň...a to bola super podpora, keď prišiel manžel...takže asi tak...
@majolenka123 dakujem ti velmi pekne, aspon viem na co sa mam cca pripravit, aj ked bohuzial to nieje nic prijemne. ale vy to uz aspon mate stastne za sebou 🙂 ... my este nemame termin, lebo iba minuly tyzden sme boli na pohotovosti a vtedy nam lekar povedal, ze ked bude mat 3 mesiaci, tak sa mame objednat na zakrok. no to bude az 8.12., a dnes vecer mu to zas troska vyslo ale sa aj vratilo. hned som volala lekarovi, ze ci ist do Ke, ale vravel ze ked je maly kludny, tak nech pockame kym zaspi a malo by sa mu to vratit, tak chvala bohu sa to aj vratilo. no a keby ze sa mu to nevratilo, tak mame prist a napravia mu to znova. je to na nervy situacia, hlavne ked je takyto malinky. no snad to bude znasat dobre a nebude to az tak hrozne. este sa ta chcem spytat, ze kam vsade vas poslali na predoperacne? lebo s takym malym babom to tiez nieje jednoduche asi vybavit vsetko.... dakujem este raz 🙂
@lucia7737 ahoj, no nám brali krv v detskej ambulancii, do troch skúmaviek, to sa posielalo na rozbor, doniesla som aj moč v sáčku, ktorý kúpiš v zdravotníckych potrebách, tiež do jednej skúmavky. Prilepila som sáčok ráno o štvrtej a do rána nacikal, tak to stačilo. A keďže my máme šelest, tak aj na kardio sme boli. Inak nič. Vlastne ešte anestéziologické vyšetrenie, ale to až v nemocnici. Potom správu vypíše detská lekárka. Jasne, že je celá situácia na nervy, lebo tam hrozí priškrtenie črievka, ale ak sa to stane, uvidíš zmenu. Mňa poučili, že hrča zmení farbu, nabehnú vysoké teploty a zvracanie, to je znak, že sa črievko priškrtilo a treba hneď utekať na pohotovosť. Inak sa to stále samo vrátilo na miesto. A hlavne mi povedali, že nemám nechať malého plakať....ale to som mala ako urobiť??? Takže hojdania na rukách sme si užili dosť, len aby neplakal....ani odber krvi z rúčky nebol nič príjemné, lebo nájsť žilku takému bábätku nie je ľahké...no závisí od sestričky, aká je šikovná. Keďže mi chodíme na gastro, tam je napríklad taká mladá sestrička, pri MuDr, Olexovej v Prešove, že tá mu vedela napichnúť žilku raz dva, bez problémov, je veľmi šikovná...no u našej detskej to až také rýchle nebolo....chápem ťa a prežívam to opäť s tebou....nie je to sranda....ale vydrž, bude to všetko dobre...kľudne mi píš, povzbudím ťa a podporím, keďže viem, čo prežívate...
Ja mam 6 mes chlapceka. Na operacii sme boli teraz 13.11. V Dolnom Smokovci v Srobarovom ustave. Kojeny bol o 5.00hod rano. Na operacku ho zobrali 8.00hod. Priniesli nam ho 8.45... nesmel hodinu potom nic pit/jest, plackal po tej narkoze 3/4hodinku (dali mu paralen cipok) a potom zaspal. Ked sa zobudil dala som mu mliecko. Potom sme tam este ostali na izbe (manzel bol so mnou cely cas). O 14.30 hod nas prepustili domov v ten den. Maly opat spinkal. Od 16.30hod bol uz usmievavy. Vecer mi anesteziolog volal, ci je vsetko ok. Bolo. Teploty nemal, noc sme mali oka od rana standardny rezim.
@melinocka ahoj, my sme tiež zvažovali Šrobárov ústav, no po konzultácii s kardiologičkou a ostatnými lekármi sme sa rozhodli pre Košice, predsa len je to nemocnica a ak by sa niečo skomplikovalo, tak je všetko tam....ale som rada, že Vám to dopadlo ok a zvládli ste to lepšie...veď vždy ide o bábätko a jeho pohodlie a komfort...
@majolenka123 ahoj. dakujem este raz za vsetko. my sme vcera v noci zas isli do Ke, lebo o polnoci sa nam to vydulo a maly velmi plakal a na dotyk ho to bolelo, tak sme cestovali. no ked sme tam dosli a lekar ho pozrel, tak sa mu to uz vtiahlo, takze mu s tym nic nerobili a isli sme domov. no bol to opät stres.... dnes som volala tomu chirurgovi, ktory tam bol prvykrat, tak ze to je ok, ked sa mu to vratilo a ze mam byt kludna a potom 8-meho mu mam zavolat a objedname sa. chcem sa ta spytat, ako ste sa objednavali vy a na kedy vas potom objednali, ako dlho ste cakali na termin? dufam, ze sa to uz dovtedy nevrati a ze to budeme uz mat co najskor za sebou, lebo je to nanic takto. maleho nosim na rukach, hyckam ho a skusam sa ho zabavit kazdu chvilu, aby neplakal, no to sa neda aby babatko neplakalo mesiac. ako sa ma vase babo? uz je vsetko ok?
@lucia7737 fúúúha, no máte to pestré a je to totálne na nervy...také behanie hore dole, ale radšej takto, ako by malo byť neskoro...no my sme sa objednali asi mesiac dopredu, ale tak sme museli operáciu preložiť a objednali nás už len telefonicky asi o mesiac...oni Ti dajú termín, ale ak by ste nemohli z rôzneho dôvodu, choroba, problémy alebo čo, treba im dať vedieť, oni sú veľmi ústretoví a preobjednajú Ťa...nosenie na rukách poznáme veľmi dobre, my sme nášho takto nosili, len aby neplakal...poviem Ti ale, že my sme mali silné koliky a ešte stále nám bruško robí problém...no po operácii vidím zlepšenie v pohyblivosti, on sa mi prestal dvíhať za rúčky hore, menej sa pohyboval a tak....ale už je to všetko ok, všetko postupne dobiehame...neverila by si mi, ale stále na Vás myslím....
už nech to máte za sebou....držkajte sa a hlavne píš, čo a ako....
@majolenka123 ahoj.dnes ma nas maly 3 mesiace a vcera som volala do Ke, ze ako teda. Tak sme sa dohodli s lekarom, ze zatial ho nebudu operovat, ze to este trocha moze pockat, ale musi sa to zoperovat do pol roka. Vraj to bude lepsie aj z toho dovodu, ze to tkanivo bude uz pevnejsie a aj maly bude silnejsi, takze dakedy v januari tam zavolam, daju nam termin a urobi sa to. To uz bude predsa maly trosku vacsi a uz nebude iba kojeny, tak bude si lepsie, dufam. Inak v poslednom case mame dost placlive obdobia, pruh mu skoro zakazdym vyjde, no nastastie mu to aj vojde ked sa ukludni. Je to stres, ale musime to prekonat..... dakujem za podporu, si zlata 🙂
Ahojte maminky, 5 ročnej dcére som našla slabinovu herniu. Asi to budeme musieť operovať tak sa zaujímam o jednodňovú chirurgiu pre deti nakoľko mám male dvojicky a hospitalizáciu si nemôžem dovoliť 😳. Viete mi poradiť kde by sa to dalo poriešiť? Sme trencin a okolie. Veľká vďaka za každú pomoc
@jovanka81 Ahoj prosim Ta ako ste nakoniec dopadli operovali Vas?Nasej dcerke sme tiez objavili slabinovy pruh a ked sme boli u dr. tak nam povedal,ze to treba sledovat a ak by bola zmena hned prist inak kontrola za 6mesiacov.Co sa nam zda dost dlha doba a zaroven ked sa venuje sportu...dakujem
Pekny den malej sme objavili tiez slabinovy pruh mame ist k dr jej to dat kuk ale ma to take ze pri jedovani a placi jej to vypuci a potom pekne zajde ale dakedy povie boli brusko a ma to vydute ma 2 roky 8 mesiacov...vzdy sa jej to pekne stiahnee ako je to s chirurgiou riesi sa to ako jednodnovka ci viac dni??
Môjho pubiša to čaká. Povedali nám čím skôr, lebo sa to môže zaseknúť a má to už aj v semenikoch, tak som zvedavá čo nás čaķá a neminie

Dakujem tak sa vyskusam aj tam informovat ,mi ju mame na pupku taku malu gulicku vypuklu uz od 18 mesiacou a zabranuje mu vypraznovaniu chodime na gastrologiu a dostava prehanadlo lebo nic ine nezabera a aj odmieta na nocnik a na zachod ,tak sa trapime s plienkami drzim palce