Som jediná, ktorej vadia sladkosti?
neskutocne ma to vytaca... ☹ 😠
@lavanta prekazalo mi to najma,kym boli uplne malicki.. Teraz som uz tolerantnejsia, nemam vsak rada,ked kazdu chvilu ktosi cosi da- vela deti po sebe ma sviatok,do roho rpidu moji rodicia a teda hned u starsieho aj haslerka,uu malej zelatinovy cukrik, casto este ja horalka (asponze im to rozdeli tak,ze kazdy ma polovicu). Mam je v tomto ina,viac respektuje,ze vela sladkosti nie,sama ma nabeh na cukrovku a prave obmedzenie cukru (ked,tak zdravsi ) xylitol,stevia) a cvicenie jej pomaha zostat len v stadiu nabehu na nu a aj nam donesi skor domace kolace ako obchidove sladkosti. No otec je pomaly urazeny,ked na to frflem.
Nastastie decka su celkom rozumne,najma maly a sam si zacina uvedomovat,ze vela sladkeho nie je dobre jest,pozeraval ci uz tu rozpravku o Kralickovi v kralovstve zubkov ci Bol raz jeden zivot,tak ak aj ma tendenciu pytat viac,tak mu to len pripomeniem.
No fakt,daktori prosto nepochopia a nedaju si povedat.
Aj mna to vytáča, neskutočne, toto nerešpektovanie želania rodiča. Keby to boli aspoň nejaké kvalitné sladkosti a nie také, čo sú napchaté tukmi, bielym cukrom, arómami, .... Radšej ani nepokračujem 🙂 .
@monikaparson u nás v škôlke sa to v blízkej dobe meniť nebude..od novembra by mal nastúpiť syn a tomu budem musieť stravu asi nosiť,alebo neviem ako to bude..keďže má za sebou operacne zákroky,kde sa hýbalo aj s crevami,skolkarsky jedálniček nie je to práve orechové preňho.neviem,mne stačí v obchode pozrieť niektorým do košíka,prípadne na tovar vyložený na pokladňu..A to nehovorím iba o sladkostiach..
No hej, to sú veci, čo si radšej nevšímať. Aj my si raz za čas dáme niečo, čo bežne nejeme, ideme na pizzu a dáme aj malej, ale nemáme to teda každý deň, často ani každý týždeň. Ak ideme napr. von, tak väčšinou berieme so sebou ovocie, nejaké keksíky, najradšej mám z DM drogérie, špaldová múka, žiadne cukry, často agávový sirup a tento obchod je hlavne super dostupný. Čo nebývam v meste do obchodov chodí muž a toto má vždy po ceste. 🙂 Najradšej máme vodu, ochutené malinovky nekupujeme, uvaríme si čaj, zalejem vodu s citrónom, robíme si kaše, ak mám chuť na sladké, malá zatiaľ potom neprahne. Všetko sa dá, ak sa chce a ak sa nechce, tak na čo to riešiť. Ja poznám toľko ľudí, čo neriešia, čo deti jedia. Je to ich vec, aj tak si nakoniec ľahnú ako si ustlali. Ja som to spoznala sama na sebe, že tá moja životospráva ma skoro stála život a nebola to teda sranda, tam som si reálne mnoho vecí uvedomila a najviac, keď prišla malá na svet. Sú ozaj ľudia, čo sa môžu celý život stravovať nezdravo a len majú nejakú tú reumu, osteroporózu a iné a jasné, nemá to nič s tým jedlom spoločné. No, kto chce kam, pomôžme mu tam.
@lavanta nie si jedina...ja mam este len 4-rocnu a tolko zazitkov co mam ohladom nie len sladkosti, ale stravovania celkovo, to by vydalo na roman...a to teda sa nestravujeme nijako specialne, len proste nerada do deti pcham hala-bala akykolvek synteticky "bordel", lenze starym rodicom to nevysvetlim, lebo moji rodicia nas napchavali doma lansmitom a sackovou polievkou, moja mama si mysli, ze "zdravy" kolacik sa upecie tak ze namiesto bielej muky das spaldovu...a pod. :D kamosku mam jednu taku, co by dietatu nikdy nedala jedlo z restauracie (lebo nevie co v nom je), ale hippku z plastu jej kludne ohreje v mikrovlnke a s Horalkami si tiez nerobi vrasky....zato kvalitna cokolada je pre jej dieta tabu (lebo je to cokolada)...no a ked som na baby plavani povedala ze moje (vtedy 11 mesacne dieta) este naozaj neochutnalo Pribinacika, vsetky matky na mna pohrdavo skrikli: Preco?? Vy neviete ake je to dobree?? :D proste ludia maju na to co je zdrave a vyzivne naozaj taaak rozne nazory...co spravis? minule tiez dostala dcera na tanecnej od lektorky lizatko (vsetky deti dostali)...no uz jej ho nevytrhnem z ruky, lebo to by ma asi naozaj znenavidela. 😒 este ze aspon skolku mame relativne normalnu v tomto...
@canama booože brumík, ja neviem, čo s týmto sajrajtom všetci majú 😀 najviac sa mi páči tá ich reklama. My teda tv nemáme, ale bežalo to u našich.
@monikaparson no ta reklama je masivna, ja to vnimam dost v obchode...a holt ludia asi stale necitaju etikety...spoliehaju sa na to ze ked je to "keksik specialne vyvinuty pre deti" tak je zdravsi. 😒
Ja sa nestaram čo žerú iní,tak proste nech ti iní neriešia čo dávam deťom prípadne čo jeme my..jeme mäso raz za dva tyzdne,to ked som povedala vonku,tak reakcie že čože??a čo je tvoj muž,deti??alebo že by som nezjedla kuracie mäso v testuje,či z,obchodného reťazca tak veľa ľudí nechápe prečo.alebo že deti sa z ovsenej kaše nenajedia..že mrkva je pre zajace..A že nenatastu a takéto stupidne názory. Mám bylinkový záhon,deti cestou okolo neho chytia mätu potom medovku na druhý deň zase rukou,vňať z petržlenu a chuti im to.a zuju to ako žuvačku🙂
Nečítajú etikety, to je jasné. Stačí, keď to u nás poviem a ešte sa osopčia, že dávam decku gebuziny, no čo už s nimi. Potom to s tým ich zdravým vyzerá, tak ako to vyzerá.
Bohužiaľ ľudí, s ktorými človek prichádza do styku si často nenavyberá. My tiež toho veľa nejeme, mäso mi nikdy nechutilo, už ako decko som div nerevala, keď som hu musela jesť a večne tie reči ako ho potrebujem na kosti a pod. Doteraz sa mu radšej vyhýbam. Malá ma teraz také obdobie, že celkovo veľa toho nezje, už si začína vyberať, občas je to dosť o hubu sa jej utrafiť, ale tak verím, že postupne sa naladíme na nejakú spoločnú vlnu. 🙂
@monikaparson poznáme..ja mam este všetky zajace z veľkej noci..lebo každý musel dať malemu,aj malej do ruky zajace..A to ani nebol šibat,ale proste návštevy,známi tak chlapcovi treba zajace čokoládové..pritom každý vie,že nemôže čokoládu hlavne tak nekvalitnu,proste musím dávať pozor aby nemal zápchu.A nevysvetlis to..ešte bude fo mňa hucat že sak raz môže jedného zajaca zjesť..
Máme v rodine toto, teda v mužovej, malý mal nejaké diéty nastavené, vážne chorý bol chalan, povedali to babke a nie, ona ti mu dala zjesť, ale 3 horálky, chalana div nevystrelo. Len o čom už je toto? Akože vážne tomu nerozumiem. To, že si niekto nedá povedať, lebo je tak blbý? alebo má tú matku, otca, totálne na háku je jedna vec, ale ak decku ide doslova o život, lebo áno aj to sa stáva, tak to už kde sme toto? Mňa vie ozaj dopáliť ako som u našich vnímaná kvôli tomu jedlu, stále si ma prehadzujú medzi sebou, stále na mňa po rodine kydajú ako ja jej nedám, ako ja jej nedoprajem, vedia čím som si sama prešla, ale nie, to nemalo s jedlom nič spoločné, to nemalo spoločné nič s ničím. To mňa ozaj neštve, že nejaká moja známa alebo kamoška ide svojmu decku dávať to a ono, to je mne hlboko u riti aj to ako sa na mňa pozerajú a keď jej decku ponúkneš doma upečenú sušienku a ona hneď povie, že to nebude jesť, no čo už s ňou a teda hej, neje to, ale ak vlastná rodina ide do mňa vkuse hustiť čosi ohľadom toho jedla a to my ozaj nie sme ani vegáni, ani vegetariáni, ani nič iné. Jeme ozaj všetko, len teda nie v takých množstvách na aké sú ľudia zvyknutí, lenže to nikto nevidí. Oni vidia len to, čo my nedáme decku a sebe. A to, že som si prestala sladiť čaj, tak to bolo také haló u nás a vraj ako som chudá a z čoho chcem pribrať (áno, chcem pribrať asi 😀), keď nejem sladké. 😀
@lavanta tak takto..nase dieta 3 roky poznalo akurat tak detsku piskotu alebo kolac, co som upiekla (aj to od dvoch rokov), ziadne kinderka a podobne..na ulici som povedala, ze nie, starym rodicom tiez..
na ulici som hned povedala, ze nie..
ale! dieta prislo do skolky, a tam sa tomu nevyhnes..piju sirupovu vodu, jedia pribinackov, marina kekse, termixy atd..ked som na rodicovskom povedala, ci by nemohli pit aspon vodu, tak povedala riaditelka, ze mozme hlasovat..no...jedina ja a este edna mamicka sme zdvihli ruku..
tak nic...🙂
ja som avisla na sladkostiach..fakt ze zavisla..a nechem aby bolo aj moje dieta..
takze teraz sladkosti ano, ale s rozumom
@asocial Na to je ľahká odpoveď. Nejedz ty a potom zakazuj dieťaťu.
@juhseverzapad ved to...ze zakazovat deťom to čo sam robíš - to je pokrytectvo a dieta to vidi a vie a časom ti povie ,,ze ved ty to aj tak robíš,,. 3 ročne...ha ha...to je drobizg, ktory je viac menej lahko manipulovatelny. Povieme si to o 10 rokov.... 😀 😀
@sardinka335 Presne! Môjho mm neter ako 4-ročná mi dala prednášku, keď som jej ponúkla kúsok čokolády aké je to nezdravé a bla, bla.. Teraz má 10 a chodí si potajme kupovať sladké, len aby to jej pripečená mater nevedela.
@asocial moja si v škôlke vodu vydobila sama..žiaden plač,žiadne vyhrážky..A tiež ostatné deti pijú sirup,a to sladké mlieko..ona to skrátka odmietla..v našej škôlke som ešte termix a pribinacik na jedálničku nevidela..ale zato majú chlieb s umelým maslom..preto moja často ranajkuje doma.
Deti samé dospejú do štádia, že budú skúšať, ochutnávať, niečo im chutí, iné im nechutí. Povedzme si to takto, hádam každému chutí sladké, je to logické. Však tie sračky sú práve na to vyrábané, aby sme na tom závisláčili. Nebudem decku zakazovať niečo, čo sama robím. 😀 Ani nebudem čakať, že moje dieťa nepodľahne tlaku okolia, ale ani sa nebudem tváriť, že je mi to u prdele, čo je, ako sa chová a pod. Všade má byť zdravý rodičovský vzťah a ak sa decko musí schovávať, ak niečo chce, kupuje si a pod., tak niekde to neni úplne ok.
@juhseverzapad ako ja osobne tiež nie som nadšená ked sa to u nás doma začne so sladkým prehanat a deti si samé berú a nepytaju sa. To stopujem - musia sa pýtať. Treba im to rozumne davkovat. A snažím sa piect - nedela bez koláča je smrrrt....V škole naozaj neriešim - na desiatu dostavaju pečivo - maslo, šunka, syr. atd. ..a kusok ovocia, ak dostanu cukrik alebo im kamoš kupi Brejk tak nehysačím, su to deti a aj ja rada mlsám. Deťom posielam do školy to velke balenie gumakov z Lídla kde su tie mini balíčky v tom velkom vrecku - asi 2 eurá to stoji. To nech rozdaju ked maju narodeniny, meniny. Kto chce nech si da kto nechce nech si trhne nohou. Odmietam riešiť 25 detí a čo kto moze, chce, lubi a ake su predstavy rodičov. Som neni ,,serpeníz,, aby som kupovala celej triede raw tyčinky, kvalitne čokolady by tam zrejme nikto nejedol, je to dost horké a jablka a ovocie dostavaju k obedu. Takze ja sa tým nezaťažujem.
Ja sa vobec cudujem, co vas bavi na tom spehovat a sledovat, kto ma co v kosiku 😀 je to fakt trapne, sledovat a odsudzovat ludi na zaklade kosika, ale co sa dalo cakat od tejto temy, vsakze?
@moni244 nikto tu netvrdí že spehujeme a nazerame do košíkov,ale keď si to niekto vykladá predo mňa na pult,asi že nie som slepá..nikde sa tu o oddudzovani ľudí nepíše,evidentne nemáš čím prispieť,tak prekrucas...apropo,prečo by sme my nemohli riešiť iných,keď oni riešia to co jedia naše deti alebo my.A keď ťa táto téma nezaujíma,neviem načo ju aj otváras a reagujes..
Je úplne jasné, že sa nikto nikomu nepozerá do košíka, na to čo ma oblečené, na to, čo pije vedľa pri stole, ako sa chovajú cudzie deti a pod. 😀 Len potom nechápem prečo je MK, tak neskutočne populárne, keď vlastne nikto nič nerieši a nikoho, nič nezaujíma.
A teda dnes som robila svoj prvý raw koláč, som naň neskutočne zvedavá. Zjedla bych aj ten korpus úplne samostatne. 😀
@monikaparson milé ako si nenápadne vopchala svoj koláčik do tejto témy 🙂 Aspoň si mohla hodiť foto 🙂
@0silvia0 Ešte nie je hotový, ale ak sa vydarí, tak môžem kludne hodiť. A to len tak, aby reč nestála. Je to moja prvotina, tak som zvedavá, pečenie ma veľmi nebaví, toto bolo o niečo lepšie. 😉
@nell77 k tym zubom, ja doteraz v mojom veku, brat 32 r sme obaja bez jedineho kazu doteraz, a ladovali sme sa sladkostami jedna radost, takze tym to nebude. Mamina je zubarka, to je druha vec, a takze "zhnite" zubh a spol su prioritne dosledkom nedostatocnej ustnej hygieny... nic viac nic menej. Zuby sa kazia od sladkosti je ako zhodit to na ´ mame to v rodine", aj otec / mama ma take... atd 🙂
ach @lavanta zda sa mi, ze ty by chcela by na mojom mieste 🙂 ja mam opacny problem. moj 3 rocny nezje hocijaku sladkost ci cokoladu, nevypije dzus ci sladky caj len vodu chce a to sam od seba, sice ked bol babetko som mu nedavala sladeny caj a ine veci nevzhodne veci, ale ziadny extrem som nebola, ale teraz aj ked v tom lepsom pripade ochutna nieco sladke, tak to vypluje a povie, ze hnusne.. jedine zje horku cokoladu a kinder surprise ( aj to chvilu trvalo kym sme ho naucili, lebo dovtedy sme my museli jest coko a on len hracku chcel)) a inak ochutna sladke bez komentara len ked je vyhladovany.. tiez to nie je vyhra. teraz sme boli u svokry a kupila tortu. maly odmietol vobec vyskusat.. ja uz si tiez divne pripadam, ked sa ma pytaju ci mu mozu dat a ja im len hovorim, sak skuste, ale asi to jest nebude, a oni na lyzicke mu to davaju do ust a on ani usta neotvori, sa tvari, ze ho idu otravit.. tiez na velku noc, so vsetkym sa len hral, poodbaloval, nakoniec tie lepsie cokolady zjedol muz a ostatne slo do kosa.. clovek ho chce obcas potesit, odmenit drobnostou a vlastne neni s cim..najlepsia je stredna cesta..ked ti to tak vadi, tak ty im doma nedavaj, ked im inde daju tak prehliadni, nestoji to za rozculovanie..
nie ste jedina.mne to neskutocne vadi,ked davaju detom sladkosti...este tak piskoty...ale naco im je cokolada,nutela,presladene caje a dzusy? ja som hotova z toho ked toto vidim....
@kale13 ved to je super,ze vam neje tie sladkosti..naco su prospesne? a neucte ho ich ani jest...ja tiez svojho maleho ucim na ovocie a zeleninu....odmenit mozte aj jablckom, alebo hroznom..ci inym ovocim..nie cokoladou

@monikaparson tak ona si povie🙂 aj učiteľke minule povedala ze by mohli niečo už tvoriť,lebo ze jej sa nezdá že stále im len dáva maľovať do zošita..