Soplíky a vylúčenie dieťaťa zo škôlky
Ahojte mamičky. Chcela by som od vás počuť Váš názor. Stalo sa nám toto. Máme 2,5 ročného syna ktorý navštevuje materskú školku. V pondelok ráno išiel do školky ako vždy. Mal trošku soplík, ale žiadna katastrofa. Keď prišiel manžel po neho do školky poobede tak mu povedala učiteľka, že ho vylučuje zo školky lebo má sople. A ešte ho odovzdala pocikaného. Tak na druhý deň som šla s ním k lekárke, že teda že je "chorý" že ma soplíky, nech ho prezrie. Doktorka ho prezrela , povedala, veď je zdravý, že či kvôli soplíkom sa vylučuje dieťa zo školky? Veď mu nič nie je. Tak som v utorok bola s ním doma, nechala som ho pre istotu ešte aj v stredu. Doktorka mi dala papier pre školku, že je zdravý, že može ísť do školky. Dneska ráno keď som ho priniesla do školky, tak ma išlo poraziť. V šatni boli minimálne 3 deti, ktoré soplili a kašľali. Ako som vošla do triedy učiteľka ma už vítala zo slovami, "už ste dravý?"..poprosím Vás papier. Do mňa vošli nervy, za prvé už len pre tie deti v šatni ktoré mali sople, kašľali...a tie do škôlky môžu ísť. Po druhé ma dožrali jej reči či sme zdravý. Tak som na učiteľku začala, veď on ani chorý nie je, neviem prečo ho vylučujete kôli sopľom, máte papier od lekárky že mu nič nie je. Proste vymenili sme si zopár viet, dosť som bola vytočená aj ja aj učiteľka.A keď som jej povedala, že ho odovzdali pocikaného, tak len povedala, veď nemôže chodiť za všetkými deťmi a skúsať ich že či nie su pocikané. Že tu nemá len 1 dieťa. Tak som jej na to povedala, že poobede o 16-tej tu má len dve deti a to naše a ešte jedno chlačiatko. Tak akú celú triedu? Tak potom ostala ticho a povedala, že ona tam vtedy nebola...Proste s tými sopľami ma tak vytočila že až. Takú výmenu názorov som nečakala...Teraz sa bojím toho, že keď dneska prídem po syna do školky, v akom bude stave. Určite ho nechá sedieť celý deň pri okne len aby nachladol...proste ja sa neviem sustrediť ani na pracu...lebo stale myslim na to, co tam s nim robi. Ešte som sa nezabudla opýtať učiteľky, že prečo stále len náš syn...prečo tie ostatné deti, čo majú sople neposiela domov?..prečo má v triede sopľavé deti?...tak len zahovárala ...že pani ovládajte sa...a nezvyšujte na mna hlas...už som sa proste nedala...totiž to je to tá istá učiteľka ktorú mala aj dcéra keď chodila do školky a tiež na nás skúšala rôzne páky..a teraz to začala pri synovi praktizovať tiež. Teda sa o to pokúša...len teraz neviem, ci som zareagovala dobre..ale jednoducho mi už pukli nervy...ako by ste to riešili vy a ako by ste sa vy zachovali v takejto situacii? A este jedna otazka..kedy je podla vas dieta naozaj chore? Chodi vase dieta ked ma trosku soplikov do kolektivu? Dakujem pekne.
nechapem logiku tych potvrdeni od lekara,ze je dieta zdrave..nieje nic lepsie ako cakat v cakarni so zdravym dietatom,medzi chorymi detmi 😝 esteze u nas to nevyzaduju a staci podpis rodica ked pride dieta po chorobe,ze uz je ok. ale tiez sme mali doma od septembra vsetky mozne skolkarske choroby,no niekedy je aj dieta rano ok a cez den sa prejavi choroba,no to uz su bohuzial ostatne deti nakazene.tomu sa neda zabranit
moja dcera mava soplik pri takmer kazdom prerezávajúcom zubku, teraz jej idu posledne stolicky a sopli. povedala som to ucitelke a vsetko ok. neviem si predstavit, ze by som mala s tymto, ked inak je dieta zdrave chodit k doktorke (medzi chore deti) plus po papier, ze sme uz zdravi, ked sme chori ani neboli....
@danculik
No mne vcera povedala,ze ako k tomu pridu ostatne matky. A s triedy som pocula kasel,a smrkanie. Tak neviem kto je chory. Nastastie mala ide ku starkej na 2 tyzdne. Tak uvidim ked pride,ze kto je chory. A potom sa opytam. Lebo mojej malej staci ked ju ofukne a ma kasel,a pritom nieje infefecny.
sopliky nie su dovodom na vylucenie zo skolky....ak si myslis ze len tvoj syn je vzdy "diskriminovany" tak ho skus preradit do inej skolky....
no moja ked ma nadchu a ozaj len malicko a netecie jej z nosteka....tak ju poslem....ona sa vie pekne vysmrkat bez pomoci ...a to nechapem ze ho odovzdala pocikaneho<? maly bol pocikany a dalo sa to vidiet <?alebo len slipky rerspektive pancuchy mal mokre<?to je rozdiel... ucitelka ozaj nemoze skontrolovat ci ma suche spodne oblecenie alebo nie...a nevie to povedat ze sa pocikal<?aj moja sa pocikala niekedy vlastne mala len par kvapiek mocu na nohavickach lebo nevydrzala ,ozaj len minimalne ale museli ju celu prezliect, vlastne len nohavicky,ale nohavicepancusky takisto vyzliect a obliect-lebo to jej tak vadilo.......ale nestalo sa totak casto ..,....ano suhlaSIM so sense ...ak ta uciterlka tak sa spravala uz aj tvojej k dcerke ,a teraz aj k synovi...tak potom problem je inde...mala by si rozmyslat nad tym ze by si ho preradila do inej skolky...ja by som moje deti by tam nenecvhala a uz vobec nie ked by som uz mala take diskusie -vymenu nazorov s ucitelkou...
@stanislavao Verím, že to nie je, s nami rodičmi, až také zlé. Že nehádžeme vždy vinu len na učiteľa, ale dokážeme spravodlivo vyhodnotiť situáciu a aj správanie svojho dieťaťa.
@lorela neverili by ste, aky su rodicia. deti zle, stale robia v skole zle, lieta po chodbe a ziak narazil do dveri, buchol si tvar. siestak. a kto bol na vine? ucitelia, lebo jej uzasne, dobre dietatko neochranili pred tymi dverami a dovolili mu behat po chodbe. pritom je to triedny vykvet zlosti. maloktory rodic si vie uvedomit, ze to jeho dieta je zle, zive, v skole nezvladnutelne. tresty su zakazane. za nasich cias by mu ucitelka taku vylepila, ze by mu stena dala druhu a uzby si to frkan nabuduce rozmyslel.
@stanislavao Verím, že aj takí rodičia sa nájdu. Tiež ich mám možnosť vidieť buď okolo, alebo pri vyzdvihovaní dcérky zo škôlky. Obzvlášť jeden typ rodičov (nevynímajúc ani poniektorých starých rodičov 🙂) je ten, že všetci, ale komplet všetci okolo, ešte aj počasie, sú zodpovední za správanie a móresy dieťaťa, len oni sami nemajú ani minimálny podiel 😅
@stanislavao A už som počula aj taký názor, že "veď 2 - 3 ročné dieťa sa predsa ešte nedá vychovávať, takže sa o to ani nesnažím..." 😅. Netvrdím, že neviem ako 100% áno, ale usmerňovať a vysvetľovať, a čiastočne aj vychovávať primerane veku určite áno.
Neviem posudit ci ucitelka konala spravne - maleho som nevidela, ale ak tam boli ine deti so soplikom a kaslom tak...
Ja z vlastnej skusenosti viem,ze ak pani Ucitelka skusa paky, treba sa voci tomu postavit - ziadne kricanie a zvyseny hlas (ale jasne ze si stratila nervy aj ja by som). lebo to sa pani Ucitelka asi bude len tesit ako ta pekne vyhecovala (ja si myslim ze vacsina uciteliek su zlate stvory ale tie problematicke by mali byt slusne informovane ze ty si po hlave skakat nedas).
Ked nabuduce bude chciet maleho poslat domov zdraveho tak sa slusne ohrad (ale pevne) a poukaz na ine chore deti. Ucitelka ma pravo na papier od doktorky, ak ale znovu bude dieta prehlasene za zdrave, tak to sa mozes stazovat (vymeskany cas z prace a suvisiace problemy, financne naklady na papier). Snaz sa to riestit len s nou, proste jej slusne ale priamo dat najavo, ze si po hlave skakat nedas - ved aj minule sa ti podarilo vysukat z nej dake fakty.
S riaditelkou by som to riesila az v krajnom pripade, ale keby sa situacia opakovala, tak by som pouzila OLOZENE papieriky o zdravi ako dokaz.
@evickapooh ..maly bol uplne pocikany, slipy, pancuchy a aj teplaky...v satni som ho komplet prezliekala.
Takze je rozdiel trosku mat ciknute na spodnom pradle alebo uplne pocikany. Co sa tyka tych soplikov, ucitelka dostala papier. Maly uz sopliky nema je v skolke normalne...a kedze nemozem momentalne zmenit triedu kde maly chodi lebo je len jedna strieda s 2-3 rocnymi detmi, tak najskor to bude mozne az v Septembri. Dovtedy musime len cakat...
@danculik
Mala mi nekaslala od piatku min.tyzdna. Momentalne je u babky na 2 tyzdne. A potom ked pride do jasiel,a bude ucitelka mat reci,tak jej poviem svoje.
Dnes som boka zaplatit jaske,itvorila mi dvera a kuka na mna a vravi: ja ze ste si orisli aspon ore 3 deti.
No vravim jej nech si ich necha. Ja mam svoje a stacia mi.
Podla mna ucitelka nemohla vediet ze vase dieta nie je chore, sople mozu znamenat vselico, aj signalizovat chorobu. Je ale j jej zlyhanie ked jej ostatne deti so soplami nevadia. To by som sa ohradila aj. Zas to ze by maleho nechala sediet pri okne aby nachladol- neviem ci by bola az taky nezodpovedny pedagog, ale ludia su rozni. Ak mate pocit ze sa vyvrsuje na vasom synovi a predtym sa to stalo aj na dcere, zvazte podanie staznosti. Tiez by som si preklepla ci dotycna ucitelka je vobec ucitelkou v pravom slova zmysle a ma adkvatne vzdelanie a schopnosti. Ako poslednu moznost by som uvazovala o zmene skolky. Viem, dnes je to so skolkami tazke... V kazdom pripade vam drzim palce, a pevne nervy.
@stanislavao presne zdieľam tvoj názor, soplík je infekčný, a dieťa so soplíkom nemá čo robiť v škôlke, infikuje ostatné deti, a potom je to ako kolotoč stále dookola má niekto sopeľ, a neverím že by nejaký lekár dal doklad o tom že je dieťa zdravé - bezinfekčné,keď má soplík. A ohľadne učiteliek máš tiež pravdu. Bohužiaľ v dnešnej to nemajú ľahké, ale musím podotknúť aj ja si musím dávať sakra pozor aby som nevyletela na tú našu , ona je fajn ale na mňa má taký zvláštny spôsob vyjadrovania, takže keď nechcem mať konflikt občas si aj zakusnem do jazyka. A to nie kvôli tomu že by som bola zbabelá ale hádky nič neriešia a hlavne deti všetko vidia a opakujú.
No a presne pre toto som ja da kazde dva tyzdne s malym doma, lebo niektore mamicky si povedia, "snad nebudeme s "obycajnym" soplikom hned doma ?!" A nas maly ma kazdu chvilu sople, tyzden je doma, na tyzden-dva ide do skolky a znova sa nieco objavi. Staaale dokola,,,,,, Darmo ho ja nechavam doma doliecit, ked su v skolke deti so zelenymi soplami a ukaslane.... Ja sa len modlim, aby mi to este v robote tolerovali..... Kolegyna ma dospele deti a ta mi rozpravala, ze ked oni boli male a nahodou mali sople, nemala sancu, aby jej ich zobrali do skolky. Vo dverach ju otocili a absolutne si nedovolila namietat. Aj dnes by sa mal v skolke robit tzv. ranny filter, to znamena, ze ak sa im dieta nepozdava po zdravotnej stranke, tak ho mozu otocit alebo poslat k lekarke. Ale nerobia to, nakolko nemaju na to guraz, lebo dnes su taky "tupí" rodičia, že ked im ucitelka povie, ze dieta nepatri do kolektivu so soplikom alebo kaslom, tak sa urazia !!!! A kde je zdravý rozum ?! Ved ide o ich dieta !!!!! Alebo tu ide len o to, aby si dokazovali, kto z koho ?????? Ja maleho so soplom do skolky nedam, lebo by som sa hambila, ak by mi ho otocili a tiez to nemam v robote ruzove, tiez by som sa radsej niekde videla, ked mam sefke volat, ze zasa marodime, tiez to musim potom dohanat, brat si robotu domov a pod. ale niektorí rodicia strcia dieta do triedy a nestacia vyberat zakruty, aby ich ucitelka neodchytila a dieta im nevratila. A vdaka takymto je moj syn kazdu chvilu chorý. A mozete si o tom mysliet, co chcete. Je to len a len o rodicoch !!!! Chudence deti......
@helencek no dcérka ide zajtra do škôlky, už teraz mám obavy. Je pravda že neviem pochopiť maminy čo dávajú choré deti do škôlky, viem že to niektoré majú veľmi ťažké, nie každý má chápajúceho zamestnávateľa a to nemusí byť ani zlý ale proste sú pracovné miesta kde sú ťažšie nahraditeľné, alebo proste nemajú kolegu , ktorý by ich nahradil. Keď nemajú starkých, alebo niekoho kto by detičky postrážil vlastne nemajú iné východisko pokiaľ sú deti neni vážne choré. Dnešná doba je v tomto hnusná. Potom sa donekonečna v kolektíve roznáša choroba. Smutné 😢
@danculik dobré si jej povedala. Ja si to neviem ani predstaviť, ako si to predstavujú v dnešnej dobe aby sme stále behali zo soplíkmi k doktorke. Neviem ako mi to bude dlho zamestnávateľ tolerovať, že chodím s malým doktorke pre soplíky. 🙂
My máme presne takéto isté učiteľky ako píšeš, idú mi na nervy a riadne ukrutne..... 😠
@stanislavao tak mi teda povedz, prečo v jednej škôlke môžu mať soplíky a kašel a v druhej nie?
Podla mna ziadne chore dieta nema co robit v kolektive... ani kasel, ani sopel nie je NIC co by sa tam malo vyskytovat. Mozu tam byt deti so slabsou imunitou, mozu tam byt deti s ktorymi su maminy poctivo doma s chorobou a deti im od "iba trosku soplikovych" hned ochoreju a bacily potom kruzia dokola.... Ako tie potom pridu k tomu, ze niekto si tam nosi chore dieta? Mna ani nenapadne malu ani len zachripnutu niest do jasli, so soplom ani nehovorim, VZDY mi robi vytery a VZDY mame riadnych bacilov, aj ked je soplik priesvitny, niekedy staci cistit a fukat, inokedy pamycon, niekedy nie... Proste jedine dieta co si moze pokaslat, pokychat a posoplit v kolektive je alergik... tot mi potrvdia aj nasa lekarka a som presvedcena o tom, ze je to tak spravne a ohladuplne voci ostatnym rodicom. Jedine co by som si vydiskutovala je ako to je mozne, ze ostatni mozu kaslat a soplit.... a vy nie.
@mecenga a to ja mam odkial vediet.
tak u nás v školke by potom maródil každú chvilku niekto a mohli by to tam zavrieť, tých soplíkových a ukašľaných detí sa tam nájde, ale tiež som si všimla že niektoré detičky tam môžu kašlať aj 2 týždne a nič a my sme upozornený hneď, je jasné že nie každá maminka si môže dovoliť nechať dieťa so soplíkom hneď doma, hlavne v tejto dobe, keď pár krát vymešká v práci a dovidenia, ale keď už dieťa kašle ako krhla a nechajú ho tam 2 týždne tak potom jasné že sa nakazia aj ostatný ...

@janka2501 ...presne tak...aj mi mame mladu ucitelku,nastupila teraz iba 2 tyzdne je tam ...nevie este co to s detmi...ze behat k doktorke koli sopliku...ale ked som si vcera otvorila usta tak len kukala ako vyplasena...dneska tam bude poobede, tak som zvedava, ze ci bude mat nejaky koment, lebo rano bola ina ucitelka a ta nemala nic proti tomu...a papier od doktorky tam maju...tak ich mozem ****