icon

Soplíky a vylúčenie dieťaťa zo škôlky

danculik
16. jan 2014

Ahojte mamičky. Chcela by som od vás počuť Váš názor. Stalo sa nám toto. Máme 2,5 ročného syna ktorý navštevuje materskú školku. V pondelok ráno išiel do školky ako vždy. Mal trošku soplík, ale žiadna katastrofa. Keď prišiel manžel po neho do školky poobede tak mu povedala učiteľka, že ho vylučuje zo školky lebo má sople. A ešte ho odovzdala pocikaného. Tak na druhý deň som šla s ním k lekárke, že teda že je "chorý" že ma soplíky, nech ho prezrie. Doktorka ho prezrela , povedala, veď je zdravý, že či kvôli soplíkom sa vylučuje dieťa zo školky? Veď mu nič nie je. Tak som v utorok bola s ním doma, nechala som ho pre istotu ešte aj v stredu. Doktorka mi dala papier pre školku, že je zdravý, že može ísť do školky. Dneska ráno keď som ho priniesla do školky, tak ma išlo poraziť. V šatni boli minimálne 3 deti, ktoré soplili a kašľali. Ako som vošla do triedy učiteľka ma už vítala zo slovami, "už ste dravý?"..poprosím Vás papier. Do mňa vošli nervy, za prvé už len pre tie deti v šatni ktoré mali sople, kašľali...a tie do škôlky môžu ísť. Po druhé ma dožrali jej reči či sme zdravý. Tak som na učiteľku začala, veď on ani chorý nie je, neviem prečo ho vylučujete kôli sopľom, máte papier od lekárky že mu nič nie je. Proste vymenili sme si zopár viet, dosť som bola vytočená aj ja aj učiteľka.A keď som jej povedala, že ho odovzdali pocikaného, tak len povedala, veď nemôže chodiť za všetkými deťmi a skúsať ich že či nie su pocikané. Že tu nemá len 1 dieťa. Tak som jej na to povedala, že poobede o 16-tej tu má len dve deti a to naše a ešte jedno chlačiatko. Tak akú celú triedu? Tak potom ostala ticho a povedala, že ona tam vtedy nebola...Proste s tými sopľami ma tak vytočila že až. Takú výmenu názorov som nečakala...Teraz sa bojím toho, že keď dneska prídem po syna do školky, v akom bude stave. Určite ho nechá sedieť celý deň pri okne len aby nachladol...proste ja sa neviem sustrediť ani na pracu...lebo stale myslim na to, co tam s nim robi. Ešte som sa nezabudla opýtať učiteľky, že prečo stále len náš syn...prečo tie ostatné deti, čo majú sople neposiela domov?..prečo má v triede sopľavé deti?...tak len zahovárala ...že pani ovládajte sa...a nezvyšujte na mna hlas...už som sa proste nedala...totiž to je to tá istá učiteľka ktorú mala aj dcéra keď chodila do školky a tiež na nás skúšala rôzne páky..a teraz to začala pri synovi praktizovať tiež. Teda sa o to pokúša...len teraz neviem, ci som zareagovala dobre..ale jednoducho mi už pukli nervy...ako by ste to riešili vy a ako by ste sa vy zachovali v takejto situacii? A este jedna otazka..kedy je podla vas dieta naozaj chore? Chodi vase dieta ked ma trosku soplikov do kolektivu? Dakujem pekne.

Strana
z3
ivetlo
4. mar 2014

Dobre si spravila že si sa nedala. Ja som sa už tiež dočkala toho, že mi mal malý sople a učiteľky mi odporučili si ho nechať doma. Sople mal ale vyše týždňa bol doma, nič sa nezmenilo tak som sla k doktorovi. Jeho verdikt bol: SOPLE NIE SÚ CHOROBA. Dal nám aj papier do škôlky o bezinfekcnosti. Porom to na mňa ešte skúšali a použili aj vetu: veď ste doma na materskej, nechajte si ho doma.
Mám na to rovnaký názor. Niekedy sa treba ozvať. Všetko s mierou ale netreba si všetko od nich nechať.

svetllana
4. mar 2014

Asi každý pozná prezývku pre decká "sopláci"..No prečo asi práve takto? Žeby preto, lebo malé deti majú furt nejaké sople? 😉 Priesvitný sopel rozhodne neni nákazlivý a nepoukazuje na chorobu.

sirinka
4. mar 2014

@svetllana asi tak 😀 gratulujem k tehulkovaniu!

ivirk
4. mar 2014

Nečítala som všetky príspevky, no aj tak mám pár slov. Keď bude mať vaše dieťatko soplíky, nádchu alebo niečo podobné, čo sa spočiatku môže aj zdať zanedbateľné (rovnako to platí na dospelých - v práci v kolektíve, v obchode, v autobuse,...) skúste sa na to pozrieť aj očami ľudí, ako som napríklad ja. Nemám imunitu, som po onkologickej liečbe, k tomu ďalšie diagnózy súvisiace s tým. Na pohľad by ste ma na to určite netipovali a ani netušíte koľko takých ľudí je. Od istej doby som na to totiž až prehnane alergická keď niekto prskajúci, kašľajúci, zasoplený si chodí akoby nič. Zakaždým skutočne vždy keď takého človeka stretnem v obchode, v autobuse, aj v práci pravidelne si to odbijem minimálne mesačnou maródkou. nemám na výber, sú to pre mňa obrovské komplikácie, nevyhnem sa antibiotikám a priebeh je vždy desný!!! Zdraví človek to ťažko pochopí a sú ľudia čo to proste nerešpektujú. Mám takú švagrinú - dcérku má nonstop chorú nikdy ju nedolieči a všade ju vláči. Zo škôlky ich x krát poslali domov oprávnene, bola do špiku kosti urazená, že ona doma byť nemôže.... radšej nech sa nakazia ostatné deti. nehovorím o tom že vie o mne a vždy príde chorá! Dokonca sa za mnou takto dotrepala do nemocnice a mala ešte aj tú drzosť, že mi povedala že je chorá má kašeľ a horúčku ale aj tak prišla!!!
Tak len aby ste neboli takýto bezohľadný, niekedy si to uvedomte. Ja viem že ostať doma z práce dnes jednoduché nie je, ale zdravie máme všetci len jedno, neuvedomte si to keď bude neskoro a berte prosím ohľad aj na iných! Ďakujem.

svetllana
4. mar 2014

@sirinka Veľmi pekne ďakujem! 😵 😵 😵

misinka26
4. mar 2014

Ja viem, že tu niekto napíše dieťa má ,,len sople,, . Aj u nás v jasliach mal chlapček len sople a nakoniec z toho bol pneumokok v nošteku a ochoreli všetky deti do jedného ... Pozrite sa nie každé dieťa má dostatočnú imunitu .. my sme napr. dali malého do jasiel, zdravé dieťa, do vtedy nikdy nebol chorý ... bol v jasiach 5 dní a dostal črevnú virózu ale takú, že sme boli dva týždne doma, ok vypiplala som si ho nešla som do práce nech sa prelieči, potom išiel na 4 dni do jasiel, začal soplíkovať a bum zápal horných dýchacích ciest + pneumokok od spomínaného chlapčeka, tri týždne doma, zasa som ho vypiplala, zasa som nešla do práce, potom sme ho dali na 2 dni do jasiel a od vtedy máme hnisavú angínu, 5 dní sme bojovali s 40 C teplotami ... bilancia za dva mesiace bol jasliach 11 dní a platíme ako by tam bol stále, ja nemôžem ísť do práce, platíme za nič a malý je stále chorý ... a teraz mi povedzte kto za to môže ??? moje dieťa bolo do vtedy úplne zdravé !!! do jasiel už nepôjde to viem, ja som sa do práce ani nedostala a vďaka čomu, či komu, vďaka nezodpovedným rodičom, ktorý nosia do jasiel choré deti, či deti so soplíkami ... môžem im len poďakovať...

Strana
z3