icon

Správa od logopedičky

maminka1983
22. okt 2017

Ahojte maminky synček bol škôlke na logopedickej prehliadke a so správy mám mierny chaos preto prosím o zrozumiteľnejšie a jednoduchiepretlmocenie nakoľko sú podľa mna aj latinské výrazy, syn mal v tím čase 3r 11mes, prvý rok 2 súkromnej škôlke. Ďakujem alebo čo mám robiť alebo za kým ísť nepoznám nikoho.
Správa:
Nadvezovanie kontaktu s dieťaťom prebiehalo spočiatku ťažšie ,dieťa bolo ostichave, neskôr sa osmelilo a spolupráca s ním bola dobrá. Diagnosticke sedenie bolo vyčlenené kontextu hrovych činnosti, prácou s obrázkovými kartami, bublifukom,artikulacnym testom a prstovymi bábikami.
Dieťa splnilo zadané inštrukcie a ochotne maninipuloval s bankami podľa pokynov, občas vo viacerych zadaných zadaniach inštrukcie. Ukladal ich do dlane podľa zadaných pokynov a dokázal splniť jednoduché 1-krokové inštrukcie za sebou.
Porozumenie dieťaťa nie je na veku primeranej úrovni-jemierne oslabené. Počas hry bolo udržiavanie a iniciáciá očného kontaktu mierne oslabené, tak isto aj ako ajstriedanie rolí na verbálnej neverbálnej úrovni.
Spontánna rečová produkcia je menej zrozumiteľná. Dieťa používa jednoduché viacslovné vety. Slovná zásoba je v oblasti pasívneho a aktivnehomslovnika mierne oslabená,často používa odpoved"neviem" avšak po nápovede odpoved pozná.

Jazykový cit nie je veku primeraný,v tomto obdoby je vetná syntax a morfológia na veku neprimeranej úrovni. V reči sú časté zámeny hlások alebo ich vynechavanie. V reči sa objavujú časté dysgramatizmy. Narativa dieťa tvorí, hlavne co pozorujem pri spontánnej recovej produkcii. Fonematicka diferenciácia je na dobrej úrovni. Tempo reči je primerane, bez prvkov dysfluencii v reči.
V jednotlivých subjektoch správne odvodzuje žensky a mužský rod podstatných mien. Po názorovej ukážke dokáže s pomocou dospelého odvodzuje prídavné mena od podstatných mien. Primerane zvládol tvorbu minulého času primpomenivani činnosti počas dňa. Rody podstatných mien v danom subteste tvorí. Zdrobneniny slov dokáže vytvoriť pri všetkých zadaných slovách. Artikulacia dvohlasok,samohlasok a ostatných hlások(PBM,FV,TDN,ŤĎŇ,G,H,CH,J,ŠŽČ) je správne v artikulacnom teste aj spontánnej produkcii. Hláska R je vyvodena, avšak dieťa ju používa len v artikulacnom teste. Hláska L je artikulovana na nesprávnom mieste pre oslabené svalstvo jazyka. V spontánnej produkcii má dieťa tendenciu nesprávnej interdentalnej výslovnosti. Hlas je tvorený primeranou intenzitou ,čistý hlas šelestu, dýchanie je správne- s nádychom nosom.
Jazyk je primeranej veľkosti s mierne oslabenou motorikou. Poloha ,pohyblivosť a veľkosť pier je v norme,v kludovej tvoria pevný uzáver. Myofunkcnu poruchu nemá. Pozornosť dieťa je primeraná počas riešenia všetkých úloh.

katulienkax
•
22. okt 2017

Kokos tak ja som s dcérou k logopedička chodila ale takúto správu mi v živote nikto nedal citat🙂 jedine co mi vzdy povedala ze treba chodit, dala mi nejake cvicenia na doma , co este nevie, co už vie a podobne, ale normálnym rozhvorom

bbbarunka
•
22. okt 2017

Ahoj. Na takejto správe sme mali kontakt. Ak ho tam máš, tak zavolaj, mala by ti to vysvetliť.

maminka1983
autor
•
22. okt 2017

@katulienkax
Sak to sama som s toho bola akože blbá nakoľko som to 3x čítala aby som aspoň coto pochopila

@bbbarunka
Skúsim lebo mám v tom úplný chaoz

jatva
•
22. okt 2017

podla toho co pise, mala by si s nim zacat chodit k logo. Zajdi si k vasej detskej lekarke nech ti da odporucanie na logopediu a niekam sa objednaj. Zober tuto spravu. Logopedicka si spravi aj svoje vysetrenie (budes mat viac nazorov) a bude vediet co s nim precvicovat.
Nez sa k nejakej dostanete skuste viacej citat, u nas sa osvedcilo malovane citanie.