Sprievod 15 ročného dieťaťa k lekárovi
Dobrý deň,
spýtam sa, kolegyňa má 15 r.dceru, pomaly 15,5 a dosť často chodí s dcérou k lekárovi. Ide o to že sme len 2 v práci a ja musím potom robiť prácu aj za ňu. Myslím si že to zneužíva.. prosím Vás je to ok chodiť s takto starým dieťaťom k zubárovi, všeobecnému atď?..podotýkam minule išla s ňou na krv a už sa nevrátila, myslím že kedy chcela idú ráno na 7 a o 8:30 je na pracovisku.
Majiteľ to rešpektuje, no naposledy to okomentoval že dieťa je už veľké, hlavne že sa s dcéra po škole fľaka s kamoškami,.poobede po reštauráciách ( keď nebol režim OP) atď...a kade tade,.že cez víkend o nej ani nevie fľaka sa.
Prepáčte že to vyznie že som zlá kolegyňa. Je na to nejaká vyhláška? Ďakujem.
Doprovod do 18 roku. Musíš sa s tým zmieriť.
Čo je často? Veď na doprovod má 7dni v roku čerpanie nie?
obrati sa to proti kolegyni, ked vycerpa vsetky paragrafy .... navyse - standardne sa vysetrenie u 1 lekara uznava na pol dna, nie? pokial teda netreba za dok cestovat 50 km
Dnes si to lekari naozaj vyzaduju. Rodic podpisuje ako zakonny zastupca informacny suhlas. Kedysi to tak nebolo. Na odbery je to az nevyhnutne, dieta moze odpadnut, cize lekar mu ani odber neurobi bez rodica. Ale zas mozno to kolegyna zneuziva tak, ze je cely den miesto nevyhnutne potrebny cas.
Má len 15 a áno matka by mala byť pri každom vyšetrení. Píšeš akokeby chodila s dospelým dietatom
Áno, bez súhlasu a podpisu rodiča ho lekár nemôže vyšetriť. Do 18 rokov je jeho zákonný zástupca
Ďakujem Vám za názor,.ja to v tichosti rešpektujem a teraz keď viem že je to povinnosť, OK.
Ale tiež si myslím že po návšteve zubára čo je teda do 2 hodín tu v meste plus mínus by sa mala vrátiť do práce. Vie že má 7 paragrafov na rok na doprovod plus 7 na seba, plus dovolenka kde tu, raz v piatok, raz v pondelok, tak mám pocit že som stále zavalená aj jej prácou, aj keď teda šéf na mňa tlaky nerobí a občas ma pošle aj skôr domov.
🙂 ty si cerpas predsa to iste, tak uplne nechapem o com je tato diskusia - okej mozno nie tych 7-dni ako sprievod ale inak mas rovnaky narok na dovolenku, rovnakych 7-dni lekara na seba a vtedy predsa ona pracuje za teba a ak mas pocit krivdy, tak ani ty sa uz nevrat od zubara
Raz aj ty budes vyuzivat tieto priepustky ako doprovod. Ci uz so svojimi detmi, alebo svojimi rodicmi. Aspon vies, ze sef to prisne neberie a nabuduce ked pojdes k lekarovi, nemusis s vyplazenym jazykom letiet do prace.
Mam 15 rocnu dceru a k zubarovi chodi uz rok sama. Teraz chofila 2 tyzdne na rehabky, tiez sama. A aj ked s nou sem tam idem k lekarovi na nejake vysetrenie, rozhodne hned po osetreni idem do prace. Je to o cloveku a ludsky ta chapem. Ked je toho vela a zneuziva to. Ale zial ako pisu vyssie ma na to narok. Hlavne ked jej to sef akceptuje. Mne osobne by to nedalo takto vyuzivat. Mozno sa s nou skus porozpravat.
Žiaľ vyhláška na to nie je. Je to jedine o dobrých vzťahoch na pracovisku 🤷. Aj 15-ročné dieťa je stále dieťa. Myslím však, že je obmedzený počet hodín do roka, kedy môže využiť doprovod. Čiže keď si ich minie skôr, bude si musieť vziať na to dovolenku. Ak to šéfovi nevadí, tak ty s tým asi moc nenarobíš...
Ty neries vek dietata. Toto si vybav so sefom, ze nebudes robit za dve.
Ano asi vyuziva legalny sposob uliat sa z prace a co? Nie je ani prva ani posledna.
Ja od 15 som chodila po lekaroch stále sama a to mam len po 20tke takže isto sa to nezmenilo..ako 15 ročná som sama bola aj u gynekologa..
Ja ked som ako 16-rocna kedysi davno sla k lekarke, krivo na mna pozerala, ze kde mam rodicov a ze mam chodit este s nimi. Vysetrila ma, ale nepacilo sa jej to. Taze chodit asi musi. Druha vec je, ze navsteva zubara je mozno hodina dve. Lenze casto je to plus cakanie pred vysetrenim, nevezme ta na presny cas lekar, natiahne sa vysetrenie, cestovanie hore dolu... Mala som dni u lekara, ze som vlastne celý den zabila, aj ked vysetrenie samotne trvalo kratko. Niekedy cakanie na papiere, na predpisovanie liekov, niekedy som sama musela niekde nosit papiere ci vzorky. Jasne, ze vela ludi to aj zneuziva, zase faktom je, ze clovek si nepojde ruky aj nohy dolamat, aby okamzite v dalsej sekunde po vysetreni utekal co najrychlejsie do prace, stresovat sa preto netreba. Pokial to cerpa tak ako zakon povoluje, tak velmi sa s tym nic neda, ona na to narok ma a niektori lekari naozaj vyzaduju doprovod. Poznam to a je tazke, ked niekto z kolektivu ma dieta a ste malo, ale inak to asi nejde. Dieta si samo niektore veci nevybavi. Musis si castejsie cerpat nejake volno aj ty, asi budes mat preto vycitky, ale nemozes sa zase zblaznit v praci a robit za dve. Alebo nech vam sef doda pracovnu silu na vypomoc. Nie je dovod, aby si robila za dvoch, ak teda ti neda plat za dvoch.
@mony232 mam 18 a 20 rocne deti. Vyslovene som sa pediatricky na to pytala, ci musim s detmi chodit. Povedala, ze ak je dieta chore a v cakarni jej odpadne neplnolete dieta, tak ona si to na zodpovednost nemoze zobrat, cize rodic ma prist s chorym velkym deckom. Ak je to nejake potvrdenie, napr. na vodicak, tak to je ok.
To iste som sa pytala u zubarky. Sestricka povedala ze ok, osetria aj neplnolete dieta, ak je objednane, ale preventivku musim prist dodatocne podpisat ako zakonny zastupca. Tak na preventivky som s detmi chodila, lebo by som tam aj tak musela chodit. Mozno to ma kazdy lekar trocha inak, cize treba to odkomunikovat s konkretnym lekarom. Ale kedze su uz dospeli, riesit to uz nemusim.
nuž využíva priepustky, takže divné to nie je......každý má nárok na 7priepustiek na seba a 7 na rodinného príslúšníka.......takže kludne to začni využívať aj ty a ste si kvit.....
Ano je to ok a môže dokonca chodiť aj s dospelým ako doprovod co sa týka toho ze za ňu musis dorabat pracu to rieš priamo s nou alebo nadriadeným lebo to ok nie je.
Má na to právo a keď budeš mať ty deti, budeš takisto chodít s dieťaťom k lekárovi a na ocr a budú robiť za teba ! Čo ale neznesiem a ohradila som sa voči tomu, keď jedna si vzala pondelok a piatok dovolenka, ut, str, stv -lekar celé dni (a bol to akože lekár ako aj neskôr vysvitlo), takže celý týždeň na dovolenke...to je pekná blbosť
Zo zákona je dané koľko môže mať zamestnávateľ vyčerpaných dní na doprovod k lekárovi pre člena rodiny. Keď to nevadí zamestnávateľovi a zamestnanec neprekročí určený počet dní/hodín, tak je to v poriadku. A s dieťatom ktoré je nie dospelé musí chodiť rodič, lebo je to zákonný zástupca. Viem, že 15 ročné dieťa zájde aj samo ale ani lekár nemusí dieťa ošetriť, keď nemá doprovod. Aj ja chodím s dcérou bude mať 15 a povedzme si je to ešte v mnohých ohľadoch dieťa a neviem si predstaviť, že by trebárs išla na odber krvi sama, hlavne keď jej býva zle a odpadáva. A ak ti to vadí skús sa s ńou porozprávať. Neviem, či máš deti, možno niekedy budeš ty využívať priepustky častejšie, nikdy nevieš.
Vacsinou keď idu s detmi ku doktorke v mojom okolí co poznam zeny spravia si v ten den volno. Ja ked som chodila s maminou k doktorke tak sme vzdy zašli do mesta sa najest, sadnut si prebehli aj obchody alebo sme išli ku krsnej…
Prácu za ňu neurob. Keď príde, nájde si ju.
Ok, ja som to brala podľa seba,.lebo ja som chodila k lekárke sama už na základnej škole v 8.rocniku a bolo nás taký h viac čo sme sa chceli uliat. No práca ju počkať nemôže pretože pracujeme s potravinami a musí sa práca spraviť. Je pravda že nie je to zas brutál makacka,..práca pre jednu, ale sme tam dve.
No práveže aj ja mám 13 ročne a 10 ročné dieťa ale viem si to zariadiť, nakoľko pracujem v gastre..a dvom je na prevádzke lepšie ako jednej.
Ved si to zariaduj so svojimi detmi tak isto, ked pojdes k lekarovi s nimi, ber si priepustky na cely den, bude robit zasa ona.
Mam 16-rocneho syna a uz davno chodi sam, ci k obvodnej ked bol chory, angina a pod., na strojcek na kontrolu, nedavno sam u ortopeda, nikde s tym nebol problem a nevyzadovali rodica.
A tiez si myslim ze to tvoja kolegyna zneuziva, ked kvoli tomu nepride cely den do prace.
Pracujem na ambulancii ako sestrička, deti do 18r. sme bez rodiča nevyšetrovali. Za dieťa do 18 rokov rozhoduje zákonný zástupca. Zajednak nemôžeme zmeniť liečbu ak to dieťa potrebuje, nebudeme to mať podpísané, za druhé také mladé dieťa vám toho veľa nepovie (nespomenie si, neprikladá tomu dôležitosť, hanbí sa napr.) A za tretie, dieťa si môže hocičo vymyslieť keď sa mu lekár napríklad nezdá sympatický. Bolo by to potom tvrdenie proti tvrdeniu..A samozrejme tam je ešte ďalších xy vecí. Veď ak máte problém tak si to riešte priamo s kolegyňou.

Je veľké,ale nie dospelé,doprovod rodiča k dr. je nutný,dáva súhlas na výkony,odbery a pod.Chodím so 16r. na kožné,musím súhlasiť s liečbou.Ale zas mi to netrvá celý deň.