icon

Štvorročný synček odmieta jesť

lucinkabs
12. feb 2018

Mamičky chcem sa opýtať či aj vy máte skúsenosti s nejedenim u dieťaťa. Je to doslova boj, prosby, vydieranie aj hodinové aby zjedol napríklad polievku v škôlke už na neho nemajú nervy každý deň len počujem že nič nejedol iba sem tam sa stane že mu niečo zachutí a zje to už som zúfalá ☹️ u doktorky som bola výsledky z krvi má vporiadku dala nám vermox 3mesiace dozadu na črevné parazity no nič sa nezmenilo....ja už neviem však to aj vitamíny mi budú chýbať vkuse je chorý berie aj tbl na imunitu. Ďakujem za každú radu.

zuzta1
13. feb 2018

Ahoj my to máme tiež, malý začal zle jedávať asi v 2 rokoch keď sa nám narodilo druhé bábo, syn má teraz 8,5 roka ale je to čistá katastrofa, toľko nervov a stresu čo pre to celá rodina prežíva je hrozné, nevieme si rady, tiež to skúšame rôzne. Má neskutočne obmedzený jedálniček v tom čo mu chutí, zo zeleniny zje iba surovú mrkvu a šalátovú uhorku, ovocie lepšie, to čo mu chutí zje aj duplu ale toho je tak málo. Nezje žiadne varené jedlo kde je zelenina. Polivky robím zásadne krémové, tie zje aj brokolicovú, cícerovú, hokaido a podobne. Je to neskutočný boj a o to viac, keď mladší zje všetko - úplne všetko. Chce to pevné nervy, u nás to trvá už 6 rokov vždy si vravím, že bude starší a zmení sa to ale neviem, neviem 🙂 V škole neje polievky a druhé ak mu nesadne za celý deň je schopný zjesť na raňajky niečo a v škole prípadne desiatu a tak vydrží aj do 16 hod. 😢 Je to na zúfanie, ale stále verím že sa to raz zmení 😉 už občas máme s manželom také drobné fígle na neho, tak sa učíme ďalej na tom pracovať 😀

ivanka12311
13. feb 2018

@meggyinka vyskusajte uvidite 🙂 ...popucte do poharika kde je trosku cajiku a po lyzickach.Spominam si ze ja som si aj poplakala ked som videla ze nechce nic jest....zo strachu som pochodila odbery, gastro detske, dokonca aj detskeho psychologa :D ....sice sama by som vtedy tu pomoc potrebovala to boli nervy :D ...Mne to svagrina vysvetlila tak ze je to dobre pre nejedakov, ked si predstavim kolko penazi sme dali na vsetky pripravky ktore slubuju chut do jedla u deti uplne zbytocne...vela sa o tych kvasnickach pise postudujte.My mame osvedceny aj pangamin aj pargavit+vitaminy 🙂 super su

katkabalon
13. feb 2018

@lucinkabs 🙂 ja by som to až tak dramaticky nevidela, pokial viem na Slovensku ešte žiadne dieťa od hladu neumrelo a pokial doktorka urobila vyšetrenia a povedala že je všetko vporiadku tak sa netráp. Ja mám doma už 9 r. syna ktorý odkedy si pamätám veľmi slabo jedol a tiež len veľmi obmedzeny jedálniček ,ale poviem ti pravdu postupne sa to rozširuje. Keď ja som bola malá tak tiež som veľmi málo jedla naozaj veľmi málo, moja mamka je fantastická kuchárka aj desiate mi robila také, že kažky chcel zomou vymnienať a ja som to všetko nosila domov :D Teraz mám172cm mám 52kg nikdy som nemala problém s nadváhou ani nikdy som nechudla a naozaj možem zjesť čokoľvek. Môj syn nap. tiež sme prv sním veľmi bojovali, ale potom som stým prestala, jednoducho mu varím to čo má rád, ale stále mu ponúknem aj niečo nové aspoň jedno sústo.V podstate tiež je veľmi dietne suchu ryžu - neznáša omáčky a šťavy ked je niečo namočené v omáčke už sa toho nedotkne ,ale vobec neje sladkosti ani koláče len výnimočne bábovku. cestoviny len s maslom, zemiaky, mäso grilované ale ja vyprážané ma rád ako samozrejme chutia mu aj hranolky. Polievky zje len slepačiu,paradajkovú a juchu.Nedávaj mu žiadne pochutiny a tiež sleduje koľko mlieka za deň vypije, môj syn niekedy dokázal byť celý deň len na mlieku konkretne on pije len acidko vanilkové 🙂 a ked sme to obmedzili začal viac jesť. Hlavne s kľudom a netráp sa vyrastie s toho pozri sa v škôlke koľko deti máš už obéznych a rodičia si to často neuvedomujú, že stým su často spojené zdravotné komplikácie v dospelosti. tak prajem pevné nervi 🙂

meggyinka
13. feb 2018

@ivanka12311 dakujem este dnes pojdem kupit. Clovek fakt zo zufalstva uz nevie co. Dakujem este raz a verim ze to pomoze

ivanka12311
13. feb 2018

@meggyinka urcite to pomoze skuste najskor jednu maximalne 1,5 🙂 neublizi to je to B-vitaminova bomba len riadne popucte 🙂 uvidite...ja som sa veeela natrapila pri dcere stym papanim...je to rozdiel oproti tomu aka bola, teraz ma 98cm a rovnych 20kg 🙂 nevyzera byt tucna podla mna je akurat lebo vela zohrava aj vyska.Velmi nam pangamin pomohol, som rada ze take nieco vobec existuje

janickacrazy
13. feb 2018

@ivanka12311 kde sa to dá kúpiť v lekárni normálne?

meggyinka
13. feb 2018

@ivanka12311 uz kupil manzel v davkovani pise ze pre deti od 3r 3x denne po 2 tabletky tak ale asi najprv skusim popucit ako pisete. Nasa ma rok a pol a 9kg . Uz mala 10.5 no schudla a do dost.

ivanka12311
13. feb 2018

@janickacrazy ano v lekarni 🙂

janickacrazy
13. feb 2018

@ivanka12311 No musím to vyskúšať aj ja, lebo teda u nás ani nutridrinky nepomohli ani vitamíny rozne, tak som zvedavá.

ivanka12311
13. feb 2018

@meggyinka ano ti pisu aj na pargavite aj pangamine stym ze deti nevedia zapijat tabletky dusili by sa preto je tam pisane az od 3r.Moja bude mat 3r a bala by som sa dat jej to zapit aby sa nedusila tiez pucime do cajika tak mam istotu ze to zje 🙂 Mne poradila svagrina fakt len popucit.Skuste no uvidite na zaciatok 1-1,5- potom casom pridajte 2 uvidite ze jej zachuti budete mat doma aj vy malicku bublinku 🙂

ivanka12311
13. feb 2018

My mame tento, kazdy den ma 1x denne 2popucene do cajika tento obsahuje aj vitamin c, vapnik, horcik, zinok.Mali sme aj original pangamin s pupalkovym olejom 🙂

ivanka12311
13. feb 2018

@janickacrazy nutridrinky sme mali aj my 🙂 ja jej kupila banove...skusila 1PL vygrckala...ja som potom skusila sama ten nutri drink tiez mi to nechutilo..vyskusajte kvasnicky 🙂 nie je to drahe vela sa o tom pise na internete

ivanka12311
13. feb 2018

@ivanka12311 bananove preklep 🙂

janickacrazy
13. feb 2018

@ivanka12311 no len neviem, či mne to malý zje, lebo on čaj vobec nepije, takže to budem musieť dať do mlieka, tak neviem ako to bude chutiť

ivanka12311
13. feb 2018

@janickacrazy do mliecka som to neskusala davat :( len do cajiku a po trosicke lyzickach podavat 🙂

ivanka12311
13. feb 2018

@janickacrazy ono to chuti ako drozdie.

janickacrazy
13. feb 2018

@ivanka12311 no ved práve 😂😨

lucinkabs
autor
13. feb 2018

Dnes kúpený Pangamin 😉 prvá tabletka úspešne prehltnuta s tým už môj synator problém nemá lebo je stále chorý tak vkuse nejaké lieky berie... Dám info či badam nejakú zmenu po čase

ivanka12311
14. feb 2018

@lucinkabs vas syncek ma 4rocky kludne mu dajte aj 3za den neublizi to 🙂 urcite sa vam rozje 🙂 ..ja musim pred mojou pomali schovavat lebo nevie kedy dost :D ona by bola schopna vsetko nacat..

ivanka12311
14. feb 2018

@lucinkabs ono je to dobre aj na imunitu...mne dcerka byvala stale chora odkedy ficime na tom a na probiotikach bola mi odvtedy chora len raz v januari aj to mala len sopliky a slaby kaslik za dva dni nemala nic 🙂

maca3003
14. feb 2018

@lucinkabs ...zaujíma aj mňa táto téma kedže mám doma uplne to isté...moja ma ale 5 rokov v máji bude mať 6 rokov ....tiež mi neje skoro vôbec nič ...polievky absolutne to do nej nenapcham ani za nič maximalne jednu lyžičku povie síce že dobra je chutí mi ale nechcem a nezje...kaša zemiaky absolutne ....z prílohy navela špagety a ryžu a knedlik inak nič ale aj toto len suche žiadna omačka nič ....mäso mala rada na šťave na prírodno ale už ani mäso vôbec...pizzu by jedla každý deň ale asi tak mesiac dozadu sa už aj to zmenilo aj to už nieje dobré a aj atom hladamé chyby s ovocia jedine jablko nič iné....oblubené boli z času opekace s makom piekla som doma skoro každý deň ale už ani tie niesu dobré už ich ani na vianoce nechcela ....nas to drží od mala od 2 rokov...akurat tak párky zje suche s rožkom suchým ....chleba suchý zo šumkou ....maslo neexistuje ani len trochu to ak jej dam už nezje ani za nič ...ešte zje gríz ..milovala nutelové palacinky ale už 1 rok nechce ani tie :D takže ja ked mám niečo navariť tak ma ide poraziť že sa snažím navariť tak aby aj ona jedla ale márna snaha môžem aj vytvoriť niečo čo mi radili mamičky ako urobiť niečo pekné z toho zvieratka a tak srdiečko ....skušam skušam ale nič...veru ani vyhražanie ani to že zoberiem odložím že nič nedostaneš tak ona ani nepyta vôbec je schopna od ranajok do večere nič nezjesť a isť tak spať ale to už ja jej dačo dam stoho čo ma rada lebo mi to príde už ako týranie ..:( vela krat som si poplakala do škôlky chodila na 3 hodiny lebo obedovať tam ani za nič to mala rano zachvat plaču ked som povedala že ostane papať lebo tam su polievky každý den...teraz je týžden tomu čo mi sama povedala že maminka chcem ostavať papať s detičkami....a to som ju nenutila len som ju oto prosila ...prehovarala a vravela že tak jej bude najviac chutiť ...ale postrašila som ju stým že ked nebude všteko jesť bude musieť isť do nemocnice kde jej budu davať cez žilu a ihlu jesť....tak zato zrejme i ked nezje vela že len kus ale apson všteko skusi doma ani len skusiť nechce dopredu kričí toto nemam rada...toto mi nechutí toto je hnusne ...

zuzta1
14. feb 2018

@maca3003 Úplne ťa chápem, my máme to isté, je toho síce trošku viac čo syn zje ale ten istý scenár ako u vás 😀 ani u nás nezaberá aranžovanie, to je podľa mňa riadna hlúposť. Môj malý nejedol v živote pizzu - hnusí sa mu. Miluje špagety s omáčkou s mletým mäsom, miluje bryndzové halušky 😨 čo máloktoré dieťa zje. Ale pizzu, párky čo ľúbia všetky detí ani do úst. Včera bol u kamaráta a maminka im spravila hotdog a dala mu tam aj párku aj kečup (ktorý mimochodom neznáša, síce ani nevie ako chutí, ale neznáša ho) ale zjedol z neho skoro trištvrte🙂 s takým nadšením mi to hovoril keď som po neho prišla😀 ale povedal že už to nikdy jesť nebude 😂. Asi len chcel byť slušný ani sám nevedel čo je😂 Inak tiež sme sa dohodli že vždy aspoň vyskúša nové jedlo, iba trošku, trošičku. Keď nechce zjesť doma obed, od stola sa nepohne kým ho nezje. Trvá to síce občas aj hodinu a pol ale naje sa. V škole je to horšie... obed neviem odkontrolovať, ale poprosila som aj vychovavateľku nech na neho dohliadne - je veľmi zlatá. Ak zje aj polievku aj druhé dostane doma 2 + + ak nezje nebude ani jedna a za určitý počet plus bude odmena 😉 je tam samozrejme zahrnuté aj správanie a tak ale tie plusky musí zbierať. Skúšame proste všetko, občas sme z toho riadne unavení, ale na konci tunela vidím svetlo 😀😉 veľa síl všetkým ktorí majú takéto trápenie s deťmi, pretože je to trápenie (určite sú aj horšie a ťažšie) ale každý kto to prežíva so svojím dieťaťom vie o čom píšem.

alby2014
14. feb 2018

Sestra to mali s malou, psychologicka poradila toto.

- jeme vsetci pri stole, nejde telka, rozrpavka nic...
- polozit, ak nezje, kym ostatny plus minus nejaka minuta, v klude zobrat, ignorovat, povedat, ze bude napr. olovrant.
- nerobit okolo jedla caviky, netlacit, enriesit, nerobit sceny, neprosit. Chces jedz, nechces...ok vziat bez komentarov a naslednych komentarov - akychkolvek.
- medzi jedlami nic, len cista voda
- sladkosti vobec
- klud ziadne dieta s pravidelnou ponukou jedla od hladu este neumrelo.

- deti na 99% jedlom vydieraju a bojuju o zaujem, 1% ma zdravotni problem.

Zabralo. Do tyzdna.

yanni
14. feb 2018

My see mali toto s najstarsim. ja som s nasr.... a urobila ako hettinka. Nechces, nemusis ale ine nedostanes. U nas sladkosti nie su, za odmenu uz vobec nie. Mlieko cez den som mu zatrhla. Po case sa rozjedol, ma 12 rocou, sice stale nezje vsetko a nove jedla pokym sa gauchi jest je jedna hroza ale uz davon nie je boj. Druhy si to od neho doslova odkukal ale asi mo cvaklo samemo a prestal s divadielkom sam od seba, çize bojovat sme nemuseli: Treti doslova zozer.... vsetko co neje jeho ale je straaaaasne pomaly a to ties nie je nejaka vyhra. Najlepsia je najmladsia. Ta bola prve tri mesiace jej pivota straaaasne zly jedak. Bola plne kojena, prvy mesiac nepribrala ani gram, potom trosku a rozbehlo sa to az po troch emsiacocch. Teraz ma 2,5 a je najlepsi jedak zo vsetky. Zje take veci, co sa ani niektorym dospelym o tom nesnivalo. Ani skolka a nase caste cestovanie a stravovanie sa v hoteloch a v restikach to nepokazilo. Taketo dieta by som zeeaal kazdej mamicke 😉

Apropo vitamniky atd. NIC. Ak z lekarskeho hladiska je dieta zdrave, nic by som nedavala. Deti vymyslaju, roba divadlo, skusaju to na nas, hraju sa s nasimi nervami. Nevsimat si ich, ignorovat, nehovorit o jedla. Ranajky, obed, vecer. Staci povedat: Ranajky, ku stole. POmedzi to jedno velke NIC: Na pitie len cistu vodu. Nas vydrzal 4 dni len na vode. Na 5ty den sa z vody pogrcal. V sobotu rano si sadol s nami ku ranajkam a zrazu si pytal syr. Dostal ho, a odvtedy pomalicky jedol.

@ivanka12311 No ja si myslim, ze na 98 cm je 20 kg dost. Daj pozor s tymi kvasinkami. Aby si potom nemala opacny problem.
Nasa najmladsia ma 2,5 roky, 95 cm, a medzi 12,8 a 13,2 kg. A vobec by som nepovedala, ze je vychrtla. Uplne normalnu psotavu ma. Beha, skacc, ma vrtulu v zadku. A je aj za troch. Keby ale mala aj o tych 3 cm viac alebo zase o 7 kg viac, tak si myslim, ze by uz bola riadna gulka. Od ca. dvoch rokov sa zacina postava menit z babätkovskej na detsku. V troch rokoch uz tam nema babätkovky spek co robit.

Ono vyssi prisun vitaminov (bez zjavneho a dokazaneho nedostatku vitaminov) moze byt aj kontraproduktivny.

janickacrazy
14. feb 2018

@alby2014 Ja všetko toto robím už dlhé mesiace, ale malý aj tak nechce jesť takmer nič. Má podváhu, v karte napísané podvýživený, krvné testy v poriadku.

yanni
14. feb 2018

@zuzta1 Ked miluje jedla, ktore ine deti nezjedia, tak skus mu navarit nieco "exoticke".
Nad nasou najmladsou vsetci len hikaju. Ze co ona vsetko poje. Ja som je od prvych prikmov "strkala" vsetko mozne. Tiez zje halusky, bryndzu aj "suchu", olivy, humus, kyslu kapustu len tak, kapustnicu jeme cely rok, gulas, zeleninu si ide sama vytiahnut z chladnicky, ze uhorku si prosim, spenat miluje, uz si aj pesnicku vymyslela😂

Kolko ma rokov? SKusta varit spola. Nech si vymysli jedlo, sam ochuti, pomiesa. Od 4-5tich rokov pod dozorom je vsetko mozno. nas druhy tak vyvara.

yanni
14. feb 2018

@janickacrazy Aky je stary a kolko meria a vazi? My zijeme v zahranici a tu (okrem babätiek) velmi vahu neriesia ak samozrejme vylucili veskery zdravotny problem.
Ono jest a jedlo je kapitola sama o sebe.
Uplne ignoruj jeho divadielko. Nenut, nedaj nic okrem vody.

janickacrazy
14. feb 2018

@yanni Má 2roky a 4mesiace, meria 84 cm a váži 11kg. On žiadne divadielko nerobí, on proste bud nezje vobec nič, aj ked jeme všetci pri stole, alebo 1-2lyžičky a dosť. Vydrží dlhé hodiny bez jedla a je spokojný, ale to robil aj ako bábatko, napr. ako 7mesačný vypil mlieko večer a na druhý den až o 11na obed, medzitým nič.

zuzta1
14. feb 2018

@yanni No ono je to trochu komplikovanejšie, on nemá práveže rád netradičné jedlá, malý má 8,5 roka, tiež to trvá od 2 rokov. Zeleninu nechce žiadnu, okrem šalátovej uhorky a mrkvy a ešte čerstvého hrášku - nič, varenú už duplom. Robím rôzne krémové polievky tie miluje, tie vymýšľam také rôzne ani nevie z čoho sú 😀 kyslú kapustu nikdy nedal do pusy... Do školy len maslový chlebík so syrom, žiadna šunka, saláma, alebo to obmieňame nejakým koláčom (makovka a pod.) Čo má rád toho sa naje aj duplu si dá... len je problém stále vymýšľať niečo aby to aj on zjedol 😒 Darmo miluje rezne - mal vždy zvýšený cholesterol, pritom je chudučký má 135 cm a 30kg (je to asi tak akurát) takže musíme prihliadať aj na to aby nejedol mastné jedlá. Miluje prívarok s fašírkami, ale ja ich pečiem v rúre, snažím sa čo najmenej vyprážať. V škole je schopný nič nejesť celý deň. Snažím sa aspoň raňajky nech má doma aspoň ako tak sýte. V škole nezje polievku vôbec a niekedy aj celý obed a veľakrát aj desiatu donesie 😒 občas je to na zúfanie. Potom mu je zle. Lebo domov sa dostane okolo 16 h. Prechádzame si tým už 6 rokov, je to možno trošku lepšie ako na začiatku. A stráááášne dlho mu trvá jedenie. Pije iba čistú vodu nič iné, sladkostí minimálne.

zuzta1
14. feb 2018

@yanni a máme aj 6 ročného, ten keby môže zje aj nás 😂 sú to také extrémy že neskutočné - toho musíme krotiť, pretože bude ako guľa 😀 ten nemá problém ochutnať všetko... a boli rovnako dokrmovaný stravovaný... od malička.