icon

Sú mrle u detí v škôlke bežné?

mia2906
8. nov 2025

Ahojte, v synovej triede v škôlke sa objavili mrle. Syn mal pred 3 dnami svrbenie konečníka, okolie konečníka má doteraz červensie. Pediatricka predpísala Vermox, (1 tbl každému v domácnosti) ...máte s tým skúsenosti? V hovienkach ale žiadne červy nemal, zadok si už neskrabe vôbec, ako ho celý deň sledujem. V noci ho údajne nič tiež nesvrbi, spí celú noc , tak neviem či mu to vôbec máme dávať? Vďaka za skúsenosti

moze
8. nov 2025

Aj u nas v skolke boli. Dcere som jednu nasla, tak nam dr dala Vermox pre vsetky deti. 1 tabletka, po 3 tyzdnoch druha, po dalsich 3 tyzdnoch posledna. Urcite daj. To, ze si ziadnu nenasla, neznamena, ze v nom mrle nie su. Ja myslim, ze mrle ma, ked ho ritka svrbela.

mia2906
autor
8. nov 2025
@moze

Aj u nas v skolke boli. Dcere som jednu nasla, tak nam dr dala Vermox pre vsetky deti. 1 tabletka, po 3 tyzdnoch druha, po dalsich 3 tyzdnoch posledna. Urcite daj. To, ze si ziadnu nenasla, neznamena, ze v nom mrle nie su. Ja myslim, ze mrle ma, ked ho ritka svrbela.

@moze vďaka, čiže aj preventívne ste dali všetkým? Ako si jej našla mrlu? Tie tabletky si rozdrvila, v pohode ich znášali? Aj dospeláci ste si dali?

kvietok173
8. nov 2025

A hlavne spodné prádlo, pyzamko a postelne a uteráky vyprať na min 60 stupňov pripadne aj ozehlit.

anonym_0b5a38
8. nov 2025

bene to nieje..ale sak uz sa objavili treba preventivne dat tabletky vsetkym plus vsetko vyprat na vysokych teplotach ...

chrobak7
8. nov 2025

@mia2906 Bežné to nie je, ale nie je to nezvyčajné, alebo tragické, ak sa objavia.

V stolici mrle nenájdeš, oni sa udržia v tele. V stolici by len laboratórium našlo vajíčka mrlí. Voľným okom ich neuvidíš. Mrle v noci vyliezajú na okraj konečníka, kde kladú vajíčka. Vtedy cítiť svrbenie, inak sú vnútri v tele. Z okolia konečníka sa potom stolicou, bielizňou alebo rukami dostávajú na nového hostiteľa.

Takže aj keď v stolici nevidíš nič, treba dať tabletku.

mia2906
autor
8. nov 2025
@chrobak7

@mia2906 Bežné to nie je, ale nie je to nezvyčajné, alebo tragické, ak sa objavia.

V stolici mrle nenájdeš, oni sa udržia v tele. V stolici by len laboratórium našlo vajíčka mrlí. Voľným okom ich neuvidíš. Mrle v noci vyliezajú na okraj konečníka, kde kladú vajíčka. Vtedy cítiť svrbenie, inak sú vnútri v tele. Z okolia konečníka sa potom stolicou, bielizňou alebo rukami dostávajú na nového hostiteľa.

Takže aj keď v stolici nevidíš nič, treba dať tabletku.

@chrobak7 vďaka, práve sme si dali tabletu, čiže zajtra vymeniť posteľnú bielizeň či už teraz? 😁 Uteráky sme dnes menili

chrobak7
8. nov 2025
@mia2906

@chrobak7 vďaka, práve sme si dali tabletu, čiže zajtra vymeniť posteľnú bielizeň či už teraz? 😁 Uteráky sme dnes menili

@mia2906 To je už jedno, či dnes alebo zajtra. Možno bude treba tabletku opakovane zobrať. Prečítaj si príbalový leták, v akom odstupe treba opakovať liečbu.

moze
9. nov 2025
@mia2906

@moze vďaka, čiže aj preventívne ste dali všetkým? Ako si jej našla mrlu? Tie tabletky si rozdrvila, v pohode ich znášali? Aj dospeláci ste si dali?

@mia2906 Prisla po sprche, ze ju svrbri ritka (znova). A zrovna bola ta mrcha vonku. Tabletky si dali len deti, my, rodicia, nie. Tusim 3-4 dni po uziti tabletky je dieta infekcne, takze zvysena hygiena, oprat vsetko, atd. Nesla ani do skolky. Po druhej a tretej tabletke podobne opatrenia.

oblivian
11. nov 2025

Moj syn ich ma tiez... :/ Mali sme podozrenie, ale v stolici ich nebolo vidiet. Svokra odporucila, aby sme synovi pocas spanku nasvietili do konecnika baterkou, tak sme skusili, a fakt tam vnutri boli malicke mrle... :/ Na svrbenie ritky sa inak nestazoval ani cez den, ani v noci, len mi bolo podozrive, ze si stale pyta jest, stale je hladne, a ze mal silnu chut na sladkosti, co je unho nezvycajne, lebo bezne sa stravuje zdravo...

Dostal teda Vermox a mame ho uzit aj my - cela rodina, 1 tabletku, potom dalsiu po dvoch tyzdnoch a potom este jednu po dalsich dvoch tyzdnoch. Vermox zabija iba vyliahnute mrle, vajicka nie, preto si treba dat tabletku po 2 a 4 tyzdnoch, aby sa usmrtili novovyliahnute mrle.
Inak na prevenciu je dobry aj sirup ParazitEx Junior, a pre dospelych ParazitEx kapsule. Aj tie som si rychlo objednala. Dieta tyzden nesmie do kolektivu (skolka) a rodicia su upozorneni, aby sledovali svoje deti, alebo ak chcu, mozu si dat predpisat Vermox preventivne pre svoje dieta... Neprijemne...

oblivian
11. nov 2025

Existuju vedecke clanky, v ktorych sa pise, ze B12 cyanokobalamin je ucinny pri liecbe, lebo ma inhibicny ucinok na rast parazitov. Okrem toho pisu, ze pri infekciach parazitmi sa zistilo, ze v sére je velmi nizka hladina zinku, magnezia a medi...