Sú to osýpky alebo kiahne?
Každý deň sa objavujú nové nevieme čo to je môžu to byť osipky alebo kiahne.

Kiahne
@januska12323 neviem či mám ísť na pohotovosť ale asi áno že ?
na pohotovosť sa s kiahňami nechodí... v pondelok k lekárovi.
osýpky sa nevyskytujú už min. 20-30 r, a v slove osýpky je Y nie I. 😉
Na pohotovosť určite nie
V pondelok zavolaj pediatričke, prípadne pošli foto. Ona rozhodne či a kedy máte prísť.
S kiahňami sa zvyčajne nechodí, len zapíše do karty
@daniela20676
@daniela20676 nie, načo? Chceš to roznášať ďalej? Potlačujú sa príznaky a v pondelok sa ohlásiš pediatrovi.
@daniela20676 urcite na pohotovost nie a ani len tak k pediatricke... zavolat pediatricke a vam povie, kedy mozete prist.
@daniela20676 nie, načo? Chceš to roznášať ďalej? Potlačujú sa príznaky a v pondelok sa ohlásiš pediatrovi.
@januska12323 ale ja som není doktorka aby som vedela že to sú kiahne to musí lekárka potvrdiť či sú alebo nie.Z nikým sme v kontakte neboli
Na pohotovosť určite nie
V pondelok zavolaj pediatričke, prípadne pošli foto. Ona rozhodne či a kedy máte prísť.
S kiahňami sa zvyčajne nechodí, len zapíše do karty
@daniela20676
@patka06 lebo cez týždeň sme boli u lekárky bola chorá mala teplotu ,kašeľ ,sopel tak neviem že si to není aj náhodou ťa 5 choroba preto neviem či mám ísť alebo nie ale radšej tam najskôr zavolám
@januska12323 ale ja som není doktorka aby som vedela že to sú kiahne to musí lekárka potvrdiť či sú alebo nie.Z nikým sme v kontakte neboli
@daniela20676 počkaj do pondelka, na pohotovost určite nie aby si to zbytočné nerozsirovala. Dr bud pošleš foto alebo prídeš do karanténnej miestnosti, poprípade keď už nebude mať poradne a chorých.
@daniela20676 Nemusíte vedieť, že ste boli v kontakte. Kiahne sú vírusové, môže ich chytiť kdekoľvek.
Pošli v pondelok lekárke foto a potvrdí alebo povie kedy máte prísť, aby ste neprišli do kontaktu s inými pacientmi
Chápeš že s týmto typom infekčných ochorení sa len tak nechodí na pohotovosť ani k dr? Najskôr sa telefonuje a dr povie či a kedy prísť. Chodí sa mimo hlavných ordinacnych hodín. Na 99% sú to kiahne. Normálny priebeh. Najskôr respiračné príznaky, teplota a potom vysyp
@patka06 lebo cez týždeň sme boli u lekárky bola chorá mala teplotu ,kašeľ ,sopel tak neviem že si to není aj náhodou ťa 5 choroba preto neviem či mám ísť alebo nie ale radšej tam najskôr zavolám
Teplota, kašeľ, nádcha cez týždeň pokojne mohli byť začínajúce kiahne - je to bežné
Určite to nie je na pohotovosť a myslím, že tam aj volať budeš zbytočne - odporučia na pediatričku
Vo všeobecnosti je úplne jedno či sú to kiahne alebo 5.choroba, prípadne iná viróza - stále liečiš príznaky.
Ešte mi napadlo, ak by malo teplotu nedávaj Nurofen
Teplota, kašeľ, nádcha cez týždeň pokojne mohli byť začínajúce kiahne - je to bežné
Určite to nie je na pohotovosť a myslím, že tam aj volať budeš zbytočne - odporučia na pediatričku
Vo všeobecnosti je úplne jedno či sú to kiahne alebo 5.choroba, prípadne iná viróza - stále liečiš príznaky.
Ešte mi napadlo, ak by malo teplotu nedávaj Nurofen
@patka06 nedávať nurofen ? Prečo,lebo mám doma aj nurofen aj čipky paralen
@daniela20676 Pretože Nurofen sa nemá dávať pri kiahňach, je to napísané aj v príbalovom letáku
Ak by bolo treba dáj Paralen
@daniela20676 na pohotovost nechod v pondelok volaj lekarke kup si panadol ak nemas a tannum lotio na kiahne alebo betadine a mozes potierat
a osypky to nie su
Velmi zlá fotka. Kiahne sú vodové pupaciky, vnútri je zltkasta tekutina, okolie červené, vyvíjajú sa v čase, teda začervenanie - pupacik - chrasta
@deti95060810 osýpky sa nevyskytujú? A čo tá epidémia v Čechách r.2019? Vyskytujú sa, lebo klesla zaockovanost detí.
@deti95060810 osýpky sa nevyskytujú už 30 rokov? Dva mesiace dozadu mi volala dr,že syn nie je preočkovaný a sú rozšírené
Za mna ak ide o ruky, nohy a tvar, tak ruka-noha-usta, aspon mne to pripomina to. Alebo potom kiahne. Osypky maju iny vysyp a ten postihuje hlavne trup. Kiahne podobne postihuju akonprve krk a trup.
@deti95060810 osýpky sa nevyskytujú už 30 rokov? Dva mesiace dozadu mi volala dr,že syn nie je preočkovaný a sú rozšírené
@deti95060810 pred pár rokmi. Ja píšem situáciu z pred dvoch mesiacov
@daniela20676 z týchto fotiek sa absolútne nedá určiť či to sú alebo nie sú kiahne ...
Uvidíš do pondelka
Alebo poprípade pridaj foto s lepšou kvalitou😉
Volať dr. S podozrením na kiahne sa nechodí do čakárne medzi iné deti. Dr. Povie kedy a ci máš prísť bud sa pôjde pozrieť do auta alebo povie ze kedy prísť a pôjdete izolačnej miestnosti.
Kamarátka mala poradňu s novorodencom asi 4 boli v čakárni a po asi 15 min zahlásila mamička asi 5 rocneho dietata ze asi majú kiahne. Sestrička skoro odpadla jej povedala ze ci je normálna a nevidí ze tam majú novorodencov.
@daniela20676 velmi zle fotky a velmi netradicne miesta pre zaciatok vysevu pri akejkolvek chorobe. To moze byt kludne len nejaka dermatitida
Ked kazdy den pribudaju a nalievaju sa,su to kiahne. 6.choroba vyzera uplne inak. Tomu,ze ste s nikym neboli v kontakte neverim. Nechodite ani do obchodu,na ihrisko,do lekarne? Ste len doma izolovani? Lebo iba vtedy sa da povedat,ze ste s nikym neboli v kontakte. S virusmi sme v kontakte denne a vsade.
@daniela20676 kiahne sú vysokoinfekcne a netreba byť s niekym v kontakte, aj tri týždne inkubacna doba, kým vyrasia. Navyše teraz je toho plno.

Kiahne