Surová strava od narodenia
Baby som šibnutá ja ,alebo rodičia(matka).Moj zážitok,o ktorý sa musím podelit....Ako ja nechcem na nikoho nič zle ,ale dnes som ostala šokovaná, zaskočena a neviem čo ešte...Bola som s kamaratkou a detmi v jednom detskom kutiku a prišla kamarátkina kamoška s dcerou...sedeli sme asi pol hodku všetky spolu, deti sa hrali ..mala chcela lízatko...maju ich vo vitrínke , tak jej vravím nech vypýta teda od tety 3 lizátka ,ked su spolu 3 deti,aby nebolo zle , že jedno ma , dalsie nema....ked prisla mala s lizatkom a podala ho kamoskinej kamosky dcere,tak zhukla na nu nech jej to lizatko nedava, že ona take nemoze..mala sa rozplakala,nechapala tak som ju utešila a isla sa hrat..potom vravim tej babe, ze nech sa akoze nehneva, ze som nevedela , že ma cukrovku alebo nejaky problem , že nemoze sladke....No tak začala po mne hukat, že kto mi povedal , že ma jej dcera cukrovku, že jej nič nie je , ona je zdravšia než akekolvek ine deti,a vzdy bude ,lebo na rozdiel odo mna ,nepcha decku lizatka a ine sračky do huby..nech sa nečudujem ,ked budem mat chore decko a tak....A tak sa jej pytam ,co su podla nej tie sračky čo pcham do ust svojej dcere??lebo ja sa naozaj snažim celkom zdravu stravu davat celej rodine,ale vsetko...ovocie, zeleninu ,masko ,sladke zdravšie kolace a samozrejme nemam nič proti a ked si raz za čas to lizatko,čokol.zmrzku daju...no a mamička mi povedala, že jej dcera je vitariánka(ona sa za nu rozhodla)
či čo a ona jej dava len surove ovocie,zeleninu,orechy,vykličene strukoviny,semena ci co a nič tepelne spracovane..Baby je to podla Vás normálne??? to decko bude mať 5 rokov a nič normalne nejedlo...podla mna je to chore..A mám zvážit ,že či by som nezmenila stravovacie návyky ,lebo podla mna som chora ja 🙂 normalne mi je tej malej luto...Vy ako tiež nedovolite občas deťom maškrty??alebo som ozaj vadnaaa
@alaguema ano viem, ale to je jedno... tie samiacka a orechy tiez nemaju v sebe vsetko. surove strukoviny naklicene, no to, je uz len parada pre detske teličko....
prepac, proste nesuhlasim, dietatu proste NIE.
A s tym vstrebavanim je to pravda... mam to od odbornika a lekara . hovoril o tom.
mozno som to zle nazvala. ze sa vstrebavaju , mozno sa skor uvolnuju z tej potraviny az tepelnou upravou tak, aby ich telo vedelo spracovať .. tak nejako.. kazdopadne, je to fakt.
http://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/2...
citaj druhy resp. treti odsek. to som len tak hodila do uja googla....
ja nikdy nepisem nieco, co je len tak do vetra. peace 🙂
@alaguema
ja neviem, ale mne niekedy niektori ludia pripadaju ako psychiatricki pacienti patriaci do nejakej sekty....
Je super snazit sa jest dostatok ovocia, zeleniny, klickov... ja osobne velmi rada nakupujem zdrave a kvalitne veci v bio obchodikoch, ci DMke... ale je chore mat strach si dat aj nieco "nedokonale" raz za cas..pripadne nedopriat dietatu teplu polievku, bezne jedlo....
surova strava moze byt velice fajn, ale clovek potrebuje prijimat aj teple jedla...
co poznam vitarianov, vyzeraju obvykle mdlo, maju neraz problemy s koncentráciou.... a ich deti su dost nepokojne, maju problemy fungovat v kolektive, lebo su slabucke..
@alaguema k tym strukovinam ... surovym:
Strukoviny
Fazuľa, zelená fazuľka, šošovica, hrach, sója obsahujú v surovom stave jedovaté lektíny, ktoré zabraňujú vstrebávaniu živín a spôsobujú tráviace problémy (zvracanie, hnačku), môže dôjsť k poškodeniu pečene a obličiek.
fakt by si to dala dietatu??
@alaguema Našťastie nemám žiadne "dietologické" vzdelanie, myslím si, že na takéto niečo špeciálne vzdelanie netreba ... A neopieram sa ani o žiadne výskumy. Ty si dospelý človek, ktorý má už vývin za sebou, ale malé dieťa, ktoré sa vyvíja - prepáč, ale potrebuje úplne niečo iné, čo sa týka výživy. Neviem, či máš deti, ale stravovala by si takýmto spôsobom svoje dieťa? Niektoré názory /česť výnimkám/ na zdravé stravovanie vnucované médiami sú len obyčajnou reklamou, na ktorú sa chytia niektoré "slabšie povahy" - no a už je z toho vynikajúci biznis. Takže tak - toť môj názor - ale nikomu ho nevnucujem.
moj skromny nazor- hukat po ludoch je neslusne. Nas ma 4r a lizatko este nemal. Nie ze by ho sladkosti nezaujimali, ale on je skor na cokoladu, hlavne na vajicka s prekvapkom. Pre tych, kt. nejedia maso- maly detail napr. stitna zlaza potrebuju hlavne vid. A, D, B12. Nedostatok sa nemusi prejavit hned, ale mozno za 15- 20 rokov. A este ked namiesto masa ludia jedia len soju, no tak (ako hovorieval moj otec) daju tomu zlatu korunu. 😉
nechcem byt zla, ale ja si myslim, ze za taketo stravovanie dietata by mala matku socialka aspon preverit, podla mna ohrozuje zdravy vyvoj a rozvoj svojho dietata
Moj muž varí taku hovädziu polievku že tá ,,píše,,...papre sa s tým niekolko hodín a ma svoj presný postup, ktorého porušenie sa trestá ,,smrťou,. Teraz v týchto sychravých dnoch ten vyvar prehreje cele telo a ma neskutočnu zleninovo - mäsovu chuť. A to mäsko jemnučné..natrhá ho aj vidličkou.... 🙂
Tanier takej polievky by som nevymenila za ziadne semiačka ani kličky... 😎
@sardinka335 😋😵
@katrin21 lektíny sa eliminujú namáčaním a nakličovaním, konkrétne mungo fazuľa, asi najviac používaná vitariánmi, sa ich v tomto procese zbavuje úplne. Antinutrienty sú aj v klasickej strave - napr. fytáty v chlebe. O tom, čo za jedy obsahuje mäso sa ani nerozpisujem.
Čo sa týka uvoľňovania minerálov počas tepelnej úpravy, u niektorých druhov zeleniny to platí, u iných nie. A samostatnou kapitolou by bola tepelná úprava samotná, od tej totiž záleží, či sa namiesto uvoľňovania nezničia úplne. Ale o tom inokedy 😉 Vzhľadom na množstvá zeleniny a ovocia vo vitariánskej strave, obavy z nedostatku minerálov by som fakt nemala. Vadia mi tam iné veci.
@sardinka335 dala by som si aj ja 😉
veru, kvalitny domaci vyvar ma blahodarne ucinky na ludske telo a mysel
@aanetkaa1 ta zena musela byt blaaaaznivaaaa eko bio raw matka, mala by sa dat liecit a nenicit zivot svojej dcere...viac by som sa s nou netsretla, by ma to vytacalo ze sa takto sprava 🙄 😠
Je mi jedno kto si cim krmi dieta...ale ak ta dotyvna mamicka naozaj zacala hukat a vrieskat tak to mohla aj slusne povedat otazka je ci naozaj hukala kedze vidime pohlad len z jednej strany...lizatka nekupujem hoci moje dieta ma len 2.5 roka...sladke nezakazujem naco aj ked jej to aj tak nechuti...vynimocne zje kusok domaceho cheescakeu..al. doma robeneho kolaca....ja ako matka by som sa ale spytala najprv ostatnych ci to ich deti fiez mozu...a nas sa tiez vzdy pytaju ci moze dcerka to al. Ono
@katrin21 nie. U mungo fazule sa eliminujú úplne. Je to veľmi staré jedlo, robilo sa to dávno, dávno, v časoch, keď ešte ľudia mali len svoju intuíciu a žiadnu vedu, ktorá by nakazovala čo jesť...my sme tu teraz neobjavili spolu s vitariánstvom ameriku. Niektoré mamy dávajú svojim maličkým deťom v príkrmoch mäso z veľkochovu, ktoré je plné podobných jedov ako napr. chlórdan, heptachlór, toxafén, benzén, aldrín, dieldrín, pohlavné hormóny, dusičnany, dusitany...a pod. To nepoburuje nikoho, lebo toto robí väčšina a tým pádom je to asi ok.
@sardinka335 presne... preco asi na nachladnutie sa ma jest vela polienky- ci uz hovadzej alebo kuracej.
@nuk v Holandsku sa to uz stalo. Bolo aj v spravach. Dieta od 5r. jedlo len surove ani len ohriate nejedol. Podla maminy zdravy sposob, podla doktorov dieta malo priznaky podvyzivy. Takze dr. zavolala kontrolu. Vysledok- dieta ma jest VSETKO. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/d...
@katrin21 ako dieta potrebuje normalne veci je podla mna velmi vseobecny pojem..... to je co normalne???.. ale zase tak ked uz niekto chce taketo extremi - vegetarian vegan vetarian a ine aj pre svoje dieta musi minerali a vytaminy ktore v takejto strave chybaju alebo su inak rozlozene mat uzasne dobre vypocitane.. preto si aj ja myslim ze je to pre deti nebezpecne lebo vela ludi... napriklad aj moj bratranec je vegetarian neje meso a riesi to len tym ze ved si dam jogurt syr alebo fazulu .. neriesi mnozstvo ani ci ma dostatok vsetkych zivin... ale zase to neriesia ani ti co davaju detom kopec sladkosti hranolky a neviem ake ine somariny ci ich stava je rozmanita dostatocne... kde ty rodicia riesia ci cih dieta zjedlo za den 200 gramou ovocia a 300 gramov zeleniny ako sa odporuca (niekde a niekde inde zase inak + kazda zelenina ma ine vyzivove hodnoty) .. plus k tym vyzivovim prvkom moje dieta ma rado ovocie... zje aj viac ako mu treba - vyzivovo ... a to ovocie tiez obsahuje kopec cukru nehovoriac o inych zlozkach stravy ktre tiez obsahuju cukor... tolko ze ked to naratas vzdy ti to prekroci odporucenu dennu davku.... cukor nieje pre telo vobec potrebny city obycajny biely uz vobec nie a moj nazor je ze pokia je to na mne nevidim dovod preco taketo nieco dietatu davta... apropo vela aktualnych zdorojov ti dokonca uvadza ze je to nie len nezdrave ale este aj NAVYKOVE... a takuto normalnu stravu mam ja dopriat svojmu dietatu aby bolo zdrave... no zial to je v rozpore s mojim presvedcenim a je to podla mna na mne a volat socialku na matku ktora dava svojmu dietatu raw stravu ?... preco nevolame socialku na hranolcekovych maniakov... hmmm
strukoviny sa podla mna surove jest nemaju lebo obsahuju jedy ... ale mozno to bolo myslene tak ze jedia len tie klicky ktovie... niesom vetarian ... a pochybujem ze niekto konzumaciu surovych strukovin odporuca..
@nuk ak by mal niekto preverovat zdravie oho dietata a davat v pripade potrebi nejake podnety na socialku tak by to mala byt podla mna jeho podiatricka ktora by si mala urobit obraz o tom co a ako dieta je ci neje.... a nie maminka z ihriska ktorej sa zda nenormalne ze dieta sa stravuje raw...
@oskvarka presne tak. mali by sme volať sociálku na rodičov 5r. dieťaťa, ktoré denne vypije 2l coca coly, liter mlieka, a zje iba to, čo samé chce - čipsy, atď. Normálne dieťa. čo na tom, že s určitosťou bude mať za pár rokov cukrovku a obezitu...
Ale niekto sa tu bude diviť, keď matka nechce ísť takouto cestou a ubližovať svojmu dieťaťu "normálnou" stravou. To mu má ubližovať len preto, aby nebola "divná"?
Nie som za extrémy. ale bolo by tiež dobre naštudovať, čo to vlastne znamená, taký spôsob stravovania. Zadávateľka otázky sa namiesto urazenia mohla popýtať, že ako to vlastne funguje, čo to dáva dieťaťu jesť, či má všetky živiny. Dozvedela by sa pravdepodobne, že matka má naštudované neskutočné veci a o danom spôsobe stravovania vie úplne všetko.
a áno, cukor je najhoršia droga, najviac rozšírená. a zomiera naň najviac ľudí. s obrovským náskokom pred inými návykovými látkami.
@sardinka335 vidis a v bukovskeho knihe o priprave jedal pre male dieta by asi jednotku s * takato polievka nedostala.. aj ked aj ja by som si dala a aj tak sa podla tej knihy riadi aktuaplne polka ludi.... ja nie stopercentne ja som maskova... ale zase tiez otazka znie nieje na tom nieco ked to uz tak propaguju.. je to len nazor nejakeho sialenca co tvrdi ze nieco nieje zdrave... asi by to chcelo skorej si o tom nieco precitat ako hodnotit hned druhu stranu ze je chora lebo dita je len ovocie a zeleninu...
worker_falcon ja mam pocit, ze to tu do tych extrémov ide....
na jednej strane totalne sracky ako hranolky, sladkosti, vyprazane polotovary, coly.... nic ine...
na druhej strane zelenina, ovocie, orechy, klicky..a nic ine..
ako keby neexistovalo nic medzi tym...
aj varene jedla su zdrave a dobre...
a tak ako cloveku neuskodi dat si raz za 2 tydne pizzu, tak pre typického žráča fasfoodov neurobi zazrak dat si raz za dva tyzdne zeleninu... 😉
@worker_falcon
@sense no a co by si robila keby dcere chutilo.. nas ma rad hlavne cokoladu.. najradsej mliecnu ale ani horkou nepohrdne.. davam mu 75 percentnu - raz za cas... alebo na kolac ci palacinky podla mojej mamy je to sibnute... nekupim dietatu ziadny ochuteny jogurt ani iny tvarohovy dezert .. do tvarohu na palacinky dam 2 lizycky domaceho dzemu v ktorom je cukor .. robia ho rodiacia je tam urcite dost vela cukru ... ja napriklad nemam ani rada ked sa maminky mna pytaju ci dieta moze takym stylom ze uz danu vec mojmu synovi drzia pred nosom... niesom s tych co robia sceny a zakazuju ale uprimne ma vzdy zamrzi ked moje dieta smaozrejme ked vidi ine deti hned prejavi zaujem a da si... nezoberiem mu ani nepoviem ze nemoze.... spytam sa ho ci mi to nechce at alebo ci mi neda ochutnat a pomozem mu s tym aby mal co najmenej... ale zase tak aby mu ostalo.... nastastie mam susedovcov ktory vedia ze ked sa pytam ci nieco dieta moze mam to robit tak aby to to dieta nevidelo lebo to je potom len otazka akoze.... lebo tak co uz matka spravi ked dieta vie o co ide... pokial nechce sklamat dieta tak nic...
ale pristup je to prirodzeny a dobry podla mna... samozrejme.. riesit to individualne od dietata ak nema rado sladke tak sa to v podstate skoro riesit nemusi.... lebo je to v podstate prenho prirodene.... to plati aj v inzch veciach, ze submisivne dieta podporujeme v kolektivnych veciach .. sutaziva radsej obmedzujeme v sportovych sutaznych cinnostia a tak .. to je jasne... 🙂
@mima4 len vieš, niekomu to ako extrém nepripadá, a niekomu pripadá ako extrém normálna vec. ono je to totiž relatívne. Vieš, aký extrém by bol pre mamu spomínaného dieťaťa (čo vypije 2l koly denne), keby mu tú kolu nemala dať? brutálny extrém... Mali sme tu mamičku, ktorej dieťa vypije cez noc liter mlieka. Ľudovo povedané: WTF? Pre ňu je to normálne.
máš pravdu, varené jedlá sú zdravé a dobré. keď sú zdravé a dobré. Paušalizovať to? Závisí to od surovín - množstva použitej soli, cukru, dochucovadiel, atď, atď. A drvivá väčšina pečených "jedál" - nie mäso samozrejme - je nezdravé (aj keď chuťovo super).
@aanetkaa1 ako sa vraví, keby sa každy staral o seba, bolo by o všetkých postarané. nechápem tvoje pohnútky kupovať lízatká iným deťom, keď o lízatko ťa žiadalo len tvoje dieťa. ak by dalšie dieťatko požiadalo či zatúžilo, určite by som to riešila najskôr s jeho mamou. nečudujem sa negatívnej reakcii ženy ktorú tu ohováraš, keď si jej dieťa za odmietnutie lízatka hned označila za cukrovkára 😕 ale presne preto, že netušíme, akú diétu,t.j. štýl stravovania majú jednotlivé deti, nikdy cudziemu malému dieťaťu neponúkam jedlo, pokiaľ sa nespýtam rodiča. Dnes má alergiu každé druhé dieťa, na to treba dávať pozor.
A čo sa týka vitariánskej stravy, je absolutne 100% vhodná pre každého človeka od narodenia. Treba si o tom aj niečo preštudovať a potom mať názor, a nie zavrhovať len preto, že je to niečo nové. Dnes tu máme tzv. civilizačné ochorenia, detí bez alergií môžeme zrátať na prstoch jednej ruky, autistov, atď. tak asi logicky nie je uplne všetko v poriadku so stravou, ktorá sa považuje za štandard, či normu. Lebo tá sa na ochoreniach pripisuje veľkým dielom.
@mima4 ako nic co nemas navyk ze to jes pravidelne a das si to fakt raz za cas ti neuskodi.. pri dukre je ale problem s tou navykovostou... ze to potom clovek nevyrdzi... a k raw strave...nasa tradicna kuchyna velice preferuje varenu a k tomu aj teplu stravu ale odornici na vyzivu zial pripisuju uz dost maly vyznam tomu aby bolo jedlo take super teple ako ho mi jeme.... aj detom malym sa nema davat tepla strava len 30s tupnova.. dospelakovi je to studene... moj maly ale napriklad ani sam teplejsie nechce.... nehovoriac o tom ze o netepelne upravenych veciach pripadne nerozvarenych len mierne upravenych zeleninach sa tiez vela aktualne pise .. co tiez slovenskej tradicnej kuchini moc nenahrava... aj ked vseci vieme ze niektroe veci po uvareni maju uplne ine super vyzivove hodnoty takze nieco je jednoducho fain uvarit.... ako napriklad mrkvu ;)

Ja se vzdy zeptam ci muzu nabidnout neco..nemuzu vedet ci papava sladke nebo ma nejake omezeni a podobne...no podruhe ta druha ti to mohla rict normalne a nemusela tak vyvadet..co se tyka stravy nezajimam se ototo nevim co to obnasi ani ci to je nebo neni zdrave pro dite...ale neresila bych to je to jejich dite a kdyz se tak rozhodli ty to nezmenis..