icon

Surová strava od narodenia

aanetkaa1
19. okt 2015

Baby som šibnutá ja ,alebo rodičia(matka).Moj zážitok,o ktorý sa musím podelit....Ako ja nechcem na nikoho nič zle ,ale dnes som ostala šokovaná, zaskočena a neviem čo ešte...Bola som s kamaratkou a detmi v jednom detskom kutiku a prišla kamarátkina kamoška s dcerou...sedeli sme asi pol hodku všetky spolu, deti sa hrali ..mala chcela lízatko...maju ich vo vitrínke , tak jej vravím nech vypýta teda od tety 3 lizátka ,ked su spolu 3 deti,aby nebolo zle , že jedno ma , dalsie nema....ked prisla mala s lizatkom a podala ho kamoskinej kamosky dcere,tak zhukla na nu nech jej to lizatko nedava, že ona take nemoze..mala sa rozplakala,nechapala tak som ju utešila a isla sa hrat..potom vravim tej babe, ze nech sa akoze nehneva, ze som nevedela , že ma cukrovku alebo nejaky problem , že nemoze sladke....No tak začala po mne hukat, že kto mi povedal , že ma jej dcera cukrovku, že jej nič nie je , ona je zdravšia než akekolvek ine deti,a vzdy bude ,lebo na rozdiel odo mna ,nepcha decku lizatka a ine sračky do huby..nech sa nečudujem ,ked budem mat chore decko a tak....A tak sa jej pytam ,co su podla nej tie sračky čo pcham do ust svojej dcere??lebo ja sa naozaj snažim celkom zdravu stravu davat celej rodine,ale vsetko...ovocie, zeleninu ,masko ,sladke zdravšie kolace a samozrejme nemam nič proti a ked si raz za čas to lizatko,čokol.zmrzku daju...no a mamička mi povedala, že jej dcera je vitariánka(ona sa za nu rozhodla)
či čo a ona jej dava len surove ovocie,zeleninu,orechy,vykličene strukoviny,semena ci co a nič tepelne spracovane..Baby je to podla Vás normálne??? to decko bude mať 5 rokov a nič normalne nejedlo...podla mna je to chore..A mám zvážit ,že či by som nezmenila stravovacie návyky ,lebo podla mna som chora ja 🙂 normalne mi je tej malej luto...Vy ako tiež nedovolite občas deťom maškrty??alebo som ozaj vadnaaa

inull5
20. okt 2015

Ja som tiež veľmi rázne proti sladkým sračkam a moje deti to nejedia. Občas sa stane,ale to beriem. Namiesto chrumiek im dám napr. cícer ktorý jedia iba tak uvarený a trochu osoleny. Naši to beeu,mama im miesto sladkosti radšej dá ovocie. Dcéra do 3 rokov nemala v puse kravské mlieko, aj teraz ho má max v polievkach. Veľmi majú radi vseliake semienka. Aj mne už bolo povedané že odopietam deťom sladkosti a normálne jedlo.lenže ti co mi to povedali pre nich je normálne jedlo kebab, McDonald's,hranolky,každý deň mäso,fuj. Ja kuracie vôbec nevarim keď si predstavím čo Di toho pchaju..A lizatka? Viac krát sa mi toto vonku stalo,že maly mal asi 10 mesiacov a už mu to strkali do ruky bez opytania. Povedala som ze to nemôže. Každý sa jasne ze staral prečo a fakt sa mi nechcelo pokazde vysvetľovať že bol 4 krát operovany,museli sme dávať pozor na stolicu a takéto sladkosti a pečivo boli pre nás neprijateľné.

oskvarka
20. okt 2015

@katrin21 je to mozne prepac.. ja vnimam taketo veci dost citlivo lebo moja mama mi dnne vykrika ze moje dieta ma akutny nedostatok cukru.... a to mu dva krat do tyzdna minimalne robim sladku veceru... (aj ked dam minimum alebo ziadny cukor)

sardinka335
20. okt 2015

@oskvarka tak samozrejme ja mam 2 deti už staršie a malinka pije len mlieko...takže neriešim. Snazime sa kupovat mäso od ,,preverených,, chovatelov, svagor ma obchod so zdravou vyzivou a on ma nejake kontakty, on je extremne ,,fajnovy,, štylom cukor - muka ,,smrrrrrť,, takze verim ze od koho on nam odporuči mäso tak snad je dobre...a ked sa stane z času na čas ze nemame už v mrazaku a museli by sme par dni čakať no tak kupim kusok aj v Bille...zase ,,nepototo,, sa koli tomu. Všetko s mierou.

mima4
20. okt 2015

@argyro podla mna je chore riesit lizatka...

volakedy decka boli na dvore a ked ich susedka zavolala na kysnuté domáce koláče...šli sa "zabiť" za nimi....
Deti boli cele dni na vzduchu, hybali sa.... tesili zo zivota...

dnes by naskocili mamičky... "moj syn je vitarian"... "moja Anicka neje bielu muku, iba neviem aku rakusku" 😀

z prirodzeného spravania ludia prechadzaju na obmedzene... vytracaju sa vztahy, prirodzene veci... viac sa ludia zameriavaju na stravu a veci, ako na ludi a vztahy.....

v minulosti ludia neriesili... zili prirodzenejsie, zdravsie....

PS: civilizacne ochorenia su sposobene hlavne stresom a znecistenym zivotnym prostredim, strava sa na tom podiela podstatne menej

katrin21
20. okt 2015

@oskvarka ja cukor tiez obmedzujem, to je OK..
bola som na paleo, potom na GAPS ( kvoli traviacim problemom) takze ziadna muka, cukor .... nejaky cas a celkovo sa treba stravovať striedmo a hlavne pestro. 🙂

worker_falcon
20. okt 2015

@oskvarka a ako sa prejavuje "akútny nedostatok cukru"? 😀 dieťa je v ketóze?

mima4
20. okt 2015

@oskvarka je pravda, ze tradicna slovenska kuchyna nie je velmi zdrava, ale napr. vela ludi ani nevie, ze do tradicnej kuchyni nepatri az tak maso...ale skor rozne obilne kase na x sposobov....
Co sa tyka tepelenj upravy u nasich predkov... aj teple jedla mali vyznam v tom, ze cloveka zahriali... ale hlavne, varilo sa jednoduchsie, z toho co sa dochovalo, dopestovalo... a ludia nesedeli na riti ako my 😉

worker_falcon
20. okt 2015

@mima4 "civilizacne ochorenia su sposobene hlavne stresom a znecistenym zivotnym prostredim, strava sa na tom podiela podstatne menej"
na toto si prišla sama, alebo ti niekto pomáhal? vieš, to je alibistický prístup. A využívajú ho tí, ktorí majú problém s druhou stranou. Napr. keď mám problém ustrážiť si stravu, tak sám seba presvedčím, že stres a životné prostredie sú vážnejšie, strava vplýva okrajovo. Najľahšie je to zvaliť na niečo, čo nemôžem ovplyvniť. A veď na niečo musím zomrieť. A o pár rokov určite svet zmetie nejaká atómová bomba, tak šup do mekáča...

A ako vysvetlíš štatistiky, že veľká časť slovákov zomiera na srdcovo-cievne ochorenia? Pozri si lekárske štatistiky. Samozrejme, že za to môže prostredie a stres 😀 a človek to nedokáže nijak ovplyvniť, tak prečo by sa mal snažiť...

argyro
20. okt 2015

@mima4 vidíš, podľa teba je choré riešiť lízatko, podľa mňa je choré riešiť mamičku, ktorá mala tú drzosť, že si dovolila odmietnuť lízatko odo mňa na nete. Skôr by som čakala, že sem napíše práve ta druhá mamička o tom, akí sú ľudia netolerantní. Veď nech si každý je čo uzná za vhodné, jeden lízatká, ďalší hovädzie vývary a tretí ovocie a zeleninu. Čo vás tak trápi, čo jedia iné deti?

A s tým zvyškom nesúhlasím, ja mám vzťahy v okolí v poriadku, moje deti lietajú celý deň po vonku. Každý to má tak ako si zariadi, nadávať apriori na nejakú abstraktnú "dobu" je smiešne, veď tu dobu tvoríme my, každá jedna z nás.

argyro
20. okt 2015

@worker_falcon na tie civilizačné ochorenia od mimy som ani nereagovala, každý nech si žije so svojimi výhovorkami 😀

oskvarka
20. okt 2015

@worker_falcon ze ked mu ukazes sladkost tak ma o nu zaujem a citujem "svietia mu ocka" a s chutov sa do nej pusti... no ako no coment

kaja73
20. okt 2015

len okrajovo..najzdravsi narod su japonci..maju najvyšsiu dlzku prezitia,nejnizsie mnozstvo civlizacnych chorb a najnizsiu mieru obezity..a co papaju...ryzu,ryby,zeleninu,ovcie...pecivo takmer vobec-to maju o obchodoch hlavne pre cudzincov,mlieko takmer vobec,jedia fermentovanu soju..a jedia polovicu z toho co my..male misky to istia.
Nekupuju mrazene polotovary,nejedia hranolky,kupuju len cerstve potraviny....to je cca vycuc z vyskumu co nam ukazali na kurze vyzivy....
V podtstate lepok z obilnin a kazein z mlieka maju takme na nule-to su u nas potraviny cislo 1..mlieko,pecivko,buchticky......takze co je sparvne..nech si robi kazdy po svojom....
Inak vitarianom hrozi hlavne vysoka hladina homocysteinu..je to bielkovina ktora je tzv.cholesterolom 3 tisicrocia...a v norme ju drzia vitamin -B6,B9 a B12...to je v zelenine a ovoci malo obsianute.Homocystein a jeho vysoke hladiny sa povazuju za cislo jeden vo vyskyte civilizacnych ochoreni....teda ani vitarian ak nesuplementuje b vitaminy tak nema vyhrate nad civilizac.chorbami.
A tiez sa v surovej strave nenachadzaju niekotre antioxidanty ktore sa aktivuju teplom...napr betakaroten z mrkvy ci lykopen z rajcin...

inull5
20. okt 2015

Mne stačí keď stojím pri pokladni a vidím čo ti ludia majú v kosikoch...samé sracky,dieťa sedí v nákupnom koši,v jednej ruke gumové cukríky,v druhej slaninove čipsy,v košíku 7 days,jupika,coca Cola,kuracie parky,no mam dosť.a keď ma môjmu očistíme ruky a dám mu trebárs surový karfiol tak na nás zazeraju ako na debilov...minule sme sa bavili vonku kto ideme vo variť,a ja ze hokaido tekvicu a baby že a kde je mäso,vravím my robíme keď tak jedine cez víkend,aj to najskôr divinu a čudovali sa co vlastne jeme a čo chudák môj muž,z čoho sa naje..

horana
20. okt 2015

😀 schvalne si treba dat do googlu vplyv stravy na civiliazcne ochorenia, hned prvy link:
"Zdravotný stav obyvateľstva v našej krajine sa z roka na rok zhoršuje. Dnes stojíme na špičke krajín s najvyšším počtom civilizačných chorôb.Mnohé štúdie presvedčivo dokázali, že za explóziou výskytu týchto ochorení stojí nesprávna výživa,..."
dalsi link:
"Pojmom civilizačné choroby označujeme také ochorenia, ktoré sa v ľudskej ... Sú to ochorenia spôsobené (a ovplyvnené) civilizačnými faktormi: hlavne stravou,.. "
dalsi link
"Nezdravé jedlo, nepravidelná strava a málo pohybu. To sú hlavné dôvody, prečo ustavične pribúdajú civilizačné ochorenia"
dalsi link
"Správna výživa sa podieľa na zdravotnom stave človeka a je nevyhnutným predpokladom pre správny a zdravý vývoj jedinca a hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení...Choroby z nesprávneho stravovania, civilizačné ochorenia, výživa ako prevencia ..."
"Civilizačné ochorenia...tieto ochorenia .... vylúčenie nežiaducich zložiek potravín, na vitamíny bohatá strava. "
mam pokracovat?

oskvarka
20. okt 2015

@worker_falcon no k civilizacnym si niesom az taka ista ze naprikad tato nasa nadmerna konzumacia sladenzch vod a horaliek a masneho masa nesposobuje cukrovku.. co podla mna civilizacna choroba je

worker_falcon
20. okt 2015

@oskvarka myslel som to ironicky. samozrejme, že strava má na civilizačné ochorenia asi najväčší vplyv. A potom stres.

oskvarka
20. okt 2015

@worker_falcon aha to bola citacia tak pardon ... ved sa mi to zdalo divne..

@mima4 ano ano pohyb na cerstvom vzduchu a vseobecne pohyb a menej cumenia do bedne tiez urcite velmi pomaha.. to som za.... ani televizor doma nemame... ano aj za to si moji rodicia myslia ze sme divny - alebo lenivy zarobit s nan... neviem :D

kaja73
20. okt 2015

@worker_falcon a zrychleni japoncici,ludi hlava na hlave,vzduch asi tiez nie moc cisty a ziju jedna rodost najdlhsie a najzdravsie...asi to len tym ovzdusim a stresom nebude.

worker_falcon
20. okt 2015

@kaja73 asi ten smog prospieva zdraviu 😀

kaja73
20. okt 2015

@worker_falcon jednoznacne....

oskvarka
20. okt 2015

@argyro ja som vzrastla v panelaku a nikdy som nechapala ako nam oco vravel ze na dome by sme mali lepsie dectvo a tak... az teraz si to uvedomujem ked moje dieta ma len 2 roky a vybhne z domu ide kuknut susedou . aj ked samozrejme so mnou vv zavese.. ku babke do susedou zajace na vedlajsi pasienok kone ... a mi sme mali pred domom horenosove panelakove deti co len tak sa vonku hrat bolo pre nich trapne... a stavat snehulaka tiez a aj ine aktivity a to uz mam dost rokov a etste teraz si to pametam.... ako som teraz naozaj rada ze vydem z domu anemam hlavnu cetusu ale prirodu a malu prijazdovku s jednym autom za den... som velmi rada ze si to osud pre moje dieta takto zariadil (naozaj osud dom zdedil muz zasluhu na tom ktovie aku nemame aj ked sme museli vyplatit kopec ludi... tak to povazujem za nahodu) inak by sme isto skoncili v panelaku... ale tak prezili by sme samozrejme clovek sa prisposobi a aj tu cestu do pirody si najde ale teraz s malim si to velmi vazim ze v tej prirode priaomo uz byvam... 🙂

oskvarka
20. okt 2015

@kaja73 ale dost vytrhnute s kontextu ci vies viac o japonskej kulture?... ako ja taketo kulturne veci rada ale fakt o tom moc neviem .. teda o japoncoch...

argyro
20. okt 2015

@oskvarka ja si nemyslím, že to bola náhoda, ale že ste si to zaslúžili a malo to byť presne takto a teším sa s tebou 🙂 k panelákovým deťom - aj ja som bola, ale mala som aj starých rodičov na vidieku, a ako panelákové dieťa som sa domov chodila len vyspať, celé dni sme behali po vonku rovnako ako deti vidiecke. na vidieku som to milovala tiež, ale deti sú bytosti skromné, stačí im aj máličko, napr. my sme sa v meste hrávali na stavenisku, čo za sebou zanechali robotníci (bolo to nové sídlisko). deti žijú tak ako ich rodičia, ak rodičia berú deti cez víkendy von, do hôr, na túry, ráno odídu a večer sa vrátia, budú mať túlavé topanky aj deti, a nebudú cítiť potrebu presedieť hodiny pred pc či tv.

oskvarka
20. okt 2015

@argyro no mi sme mali v zahradkovej osade 2 km od bytu elku zahradu nasi nas bravali tam... ale tam ani deti nebolo a bolo treba matakt tak sa nam to dost zhnusilo...
babku som mala jednu panelakovu a tu v dome tak ta byva 80 km za prahov tak sa slo raz za rok zial... ako v dome sme si aj s mm mali na zaciatku trochu problem zvyknut preca len aj mm vyrastol v panelaku dom je stary aj ked prerobeny prerabka nedokoncena a robena svojpomocne takze ma svoje muchy a musky takze roboty vela ale traz ako mam maleho to neuveritelne ocenujem... fakt ked vidim ze svagrina kocikovala maleho po chodniku dokoliecka kolo bytovky no normalne sama sebe zavidim ze ja som si mohla po prijazdovke aj psa zobrala aj som vzdy odbocila na inu stranu no relax...

inull5
20. okt 2015

@oskvarka no ja si tiež neviem predstaviť bývať s našimi deckami v paneláku..presne,ako píšeš,vybehne pozrieť zajace. Naši síce prebehnú cez ďalší pozemok pozerať sliepky🙂 mala im trhá travicku,malý zbiera fo košíka vajíčka a tie vajcia sú neporovnateľne s tými z obchodu i keď je to chov z výbehu..moja tiež ma iné starosti ako tablet, x boxy a čo ha viem vo ešte,niežeby dom ich izolovala od techniku,aké radšej sa výškach v trampolíne,alebo vojde do voliery k papagájom,ideme si nazbierať k lesu orechy..nedokázala by som sa promenadovat s deckom v značkovým kočíku pi nákupnom centre každý deň,nechať ho pekne v kočíku a kavickovat..moje deti prezliekam mam pocit ze stále..lebo sa proste zaspinia. Na jednej strane mi je ľúto že moja dcéra si nevie dávať pozor na oblečenie, že do 15 minút je to špinavé,či roztrhané, ale na druhej strane som šťastná jej je pohodlné,že môže v tom liezť po stromoch.

oskvarka
20. okt 2015

@inull5 ja neprezliekam pokial nieje mokry ked je zima... :D.. mame poklu veci permanetntne spinavych urcenych na von.. trhat zatial netrhame.. sem tam nejake to koleno ale aj to isto pride :D

kaja73
20. okt 2015

@oskvarka mali sme o tom prednasku od lekarky na certifikovam kurze vyzivy.... ...jasne ze som sem napisala len par info.. este snad ze ine maso ako ryby tiez moc nejedia...a maju ostrovy kde si pestuju zeleninu,chovaju zvierata, podporuju male obchody,velke retazce su skor pre cudzincov ,dbaju aby bolo jedlo ozaj cerstve atd..je toho vela..

oskvarka
20. okt 2015

@kaja73 znie to dobre a zaujimavo... 🙂 ... a toto by bezny slovak povazoval za divne.. a nenormalnu stravu a pre nich je to "normalne" preto nemam rada to normalnizovanie... ja tiez velmi rada ryby len ku nam sa viac dostane tych ortutovych a tazko sa v tom trhu orientuje a clovek nevie ani comu verit a comu nie.... ale zitie hlava na hlave ako sardinky v smogu je podla mna nezdrave aj tak.. uz len tie male prietory na byvanie...maju tam prietor na vetranie ci rekuperaciu... ja nerada smog a vela CO2... a myslis ze tiez ziju tak nezdravo "rychlo" ako v europe?... urcite na nich nieco je mame sa co ucit ...

alaguema
20. okt 2015

@kaja73 tu sa vrátim k tej tepelnej úprave, lebo práve aziati upravujú zeleninu presne tak, ako sa má. Veľmi rýchlo vo woku tak, aby ostala chrumkavá, alebo veľmi šetrne v pare. Zelenina takto upravená, je lepšie stráviteľná, ako surová a zároveň si uchováva vitamíny a ostatné dôležité látky.

aanetkaa1
autor
20. okt 2015

Och baby dakuejm za nazory...Ako som už pisala ,ani moje dieta nie je na sladkostovej výžive..ani tie lízatka nema tak často ...aj tak oliže 5x a odlozi ho...ale neslo ani tak o to lizatko ako o to , že prečo ho ona krmi tak ako krmi..ja som pracovala kedysi v bio obchode a naučila som sa zdravšie varit ..aj kolace robim zdravee a bla bla...jednoducho nie je to ako kedysi , že sme jedli vsetko z bielej muky
,cukor a podobne veci..ale podla mna na hentaku stravu sa ma dieta rozhodnut same,ked bude dospelejsie...a ano mohla som sa spytat..ja som tiez zakazala nasim kupovat sladkosti deckam,obcas mozu nikomu to neublizi...som zvedava co bude jedavat dieta v skole ,a ako sa bude citit,ked bude mala chrumkat surovu mrkvu a deti budu jest ine veci..