Surová strava od narodenia
Baby som šibnutá ja ,alebo rodičia(matka).Moj zážitok,o ktorý sa musím podelit....Ako ja nechcem na nikoho nič zle ,ale dnes som ostala šokovaná, zaskočena a neviem čo ešte...Bola som s kamaratkou a detmi v jednom detskom kutiku a prišla kamarátkina kamoška s dcerou...sedeli sme asi pol hodku všetky spolu, deti sa hrali ..mala chcela lízatko...maju ich vo vitrínke , tak jej vravím nech vypýta teda od tety 3 lizátka ,ked su spolu 3 deti,aby nebolo zle , že jedno ma , dalsie nema....ked prisla mala s lizatkom a podala ho kamoskinej kamosky dcere,tak zhukla na nu nech jej to lizatko nedava, že ona take nemoze..mala sa rozplakala,nechapala tak som ju utešila a isla sa hrat..potom vravim tej babe, ze nech sa akoze nehneva, ze som nevedela , že ma cukrovku alebo nejaky problem , že nemoze sladke....No tak začala po mne hukat, že kto mi povedal , že ma jej dcera cukrovku, že jej nič nie je , ona je zdravšia než akekolvek ine deti,a vzdy bude ,lebo na rozdiel odo mna ,nepcha decku lizatka a ine sračky do huby..nech sa nečudujem ,ked budem mat chore decko a tak....A tak sa jej pytam ,co su podla nej tie sračky čo pcham do ust svojej dcere??lebo ja sa naozaj snažim celkom zdravu stravu davat celej rodine,ale vsetko...ovocie, zeleninu ,masko ,sladke zdravšie kolace a samozrejme nemam nič proti a ked si raz za čas to lizatko,čokol.zmrzku daju...no a mamička mi povedala, že jej dcera je vitariánka(ona sa za nu rozhodla)
či čo a ona jej dava len surove ovocie,zeleninu,orechy,vykličene strukoviny,semena ci co a nič tepelne spracovane..Baby je to podla Vás normálne??? to decko bude mať 5 rokov a nič normalne nejedlo...podla mna je to chore..A mám zvážit ,že či by som nezmenila stravovacie návyky ,lebo podla mna som chora ja 🙂 normalne mi je tej malej luto...Vy ako tiež nedovolite občas deťom maškrty??alebo som ozaj vadnaaa
toto všetko je dosť relatívne, všetko je uhol pohľadu...my máme záhradu so zeleninou a ovocím a chováme doma všeličo...moja dcéra domáce vajíčka ani žiadne iné nemá rada, kuracie mäso aj králičie ofrfle, v lete máme papriky a paradajky, ktoré síce zje, ale viac jej chutia tie z obchodu...na dvore ju to nebaví, na našej dedine by radšej chcela niečo aktívne zažiť, napríklad nákupné centrum jej chýba 😉 ona by chcela bývať v meste, kde je všetko dostupnejšie...ja bývam na dedine od narodenia, aj moji rodičia, aj rodičia mojich rodičov a mojej dcére sa tu nepáči 🙂
čo sa týka bio kvality našich zelenín a ovocia, neverím, že na naše jablone nič z oblohy nepadá a nič škodlivé v zemi nie je...
@argyro ale ved slo o lizatko, nie kokain 😀 😀 😀 😀
Stačí, ked ti dieta pojde na skolsky vylet...tam ho ponukne ine dieta cukríkom... tak čo spravis?
vezmes dieta zo skoly a das ho do specialneho ustavu vitarianov? prave v tomto su tie sektarske prvky...
znama mala v triede tiez vitariana...obedy mu davali rodicia v skatulke... myslis si, ze dieta si nedalo aj nieco ine?
spoluziaci sa nad nim rozlutostili a dieta sa islo zadrhnut za kelovym prívarkom, za segedinom... doslova to "zralo"....
@aanetkaa1 hahaaaa dieťa sa ma rozhodnúť samo? A tvoje dieťa sa rozhodlo vari samo ako sa bude stravovať? ešte niečo vtipné napíš 😀
inak čo ťa toľko trápi či to dieťa bude chrúmať mrkvu a ako sa bude cítiť?
dnes je trend taký že je celkom možné že tvoje dieťa sa bude cítiť trápne ked bude lízať lízatko a ostatné deti budú chrúmať mrkvu 😀
a celkom úprimne sa čudujem tej mamičke že sa ti vôbec zdôverovala s tým vitariánstvom. nič v zlom, ale toto nikdy nerobím, načo hádzať perly sviniam ako sa vraví - t.j. vysvetľovať veci ľuďom, ktorí očividne nemajú kapacitu to pochopiť
a zabudla som, že dcéra napriek bio strave a napriek kojeniu je často chorá...
@argyro
ale je rozdiel fungovat na nezdravej strave a rozdiel sem tam si dopriat aj nieco, co nie je idealne... Nehovorim tu o fasfoodovani..ale o tom..ze clovek si sem tam da aj tu sladkost a nema z toho psychicku ujmu... toto urcite mu neznici zdravie... Skor vie, ze moze, ma v tom slobodu...
@mima4 "ale je rozdiel fungovat na nezdravej strave a rozdiel sem tam si dopriat aj nieco, co nie je idealne... Nehovorim tu o fasfoodovani..ale o tom..ze clovek si sem tam da aj tu sladkost a nema z toho psychicku ujmu... toto urcite mu neznici zdravie... Skor vie, ze moze, ma v tom slobodu..."
- ano, je to rozdiel. ale znova trošku od temy sa mi zda, toto som tu ja určite neriešila, či je nejaký rozdiel občas si dopriať alebo denno denne fičať na lizatkach
@oskvarka keby jej chutilo tak by som jej to v obmedzenej miere dovolila...je mi jasne aj to ze skor al. Neskor sa aj k tomu dopracujeme...babka jej raz dal brumika odporucila jej to predavacka ze to je dobre pre male deti ...mala si to vzala chcela odbalit tak som odbalila ovonala a viac sa toho nedotkla, ked jej kamaratka doniesla kindervajce tak kusla vypkula a viac ju cokolada nezaujimala...moj nazor je ze ziaden extrem nie je dobry.... ale na druhej strane keby jej ponuknes platok slaniny alebo parku tak to si urcite s radostou vezme a tiez to nie je zdrave...ale ked to nevidi to nepyta, ked to vidi tak jej to od ust neodtrhnem samozrejme s mierou
@argyro ja si dam kludne aj ,,Mekdonalda,, ked mám chuť a citim sa fajn... 🙂 a to FLurry ...hmmmm...
A to ze sa deti budu citiť trapne s lizatkom je ešte utopia aspon na 50 rokov minimalne...šalaty ,,naše,,detičky hadzu sviniam...lutujem tie kucharky načo sa s tým babrali. Z 25 detí ked si ponukany vezmu 4....ostatní si ,,neprosia,,.
@argyro no hahaa moja...ty si presne ten typ človeka,kt.sa tusim rad hada v diskusiach a podobne..uz len podla tejto reakcii...Nemyslim si , že som jedine ja pohoršena tymto spravanim...Ako som uz pisala moje dieťa neje lizatka každy den...a to ,že mu ho občas dovolim si myslim , že je v poriadku...Pokial viem napisala som ,že dieťa ked bude dospele nech sa rozhodne same ...ja ako matka, ty ako matka sa mozes postarat o to aby dieťa dostalo pestru stravu,bohatu na zeleninu,ovocie ,maso,ml.výrobky....Všetko zle sa sa nahradit zdravou verziou...,ALE aj vsetkeho moc škodi...A aby tu isiel niekto riešiť neviem akou hysteriou , že ja si dovolim dat cudziemu decku lizatko ,a ze som to prehnala a snad to bol zlocin,že ako som si to mohla dovolit...Preboha,čo sme jedli my???? behali sme po vonku ,mamy, babky nam piekli kys.kolace,buchty, kt.boli posypane kilom prašk.cukru a sme tu...
@salamistka no ja uvidim este len ako to bude vnimat v puberte .. ja som nasu zahradku v zahradkovej osade vnimala zle... mozno sa katra obrati ale teraz si to uziva aj on aj ja .. tak sa tesim z toho co je... ale to s tymi kupovanimi paradajkami sa mi fakt nechce verit zatial nepoznam nikoho takeho komu by kupovane paradajky bez chute chutili viac ako tie domace... to je asi jedina vec chutovo na ktoru ja nedam dopustit.. domace paradajky... mnaaaam.... moj maly nema rad zltko len bielko tak aspon to zje ked uz.. no aj ked zltko je zdravsie no nepresvedcim ho... ked je varene vajce tak len bielko chce... 🙂
to s tym ze uz nic nieje take zdrave ako dakedy to si aj ja zial myslim... ale s tym nic neurobime.. ludia palia v kureni plasty a neviem co... co dakdey nebolo obliekaju sa do umeliny jedia hormony a stabilizatori ale tak treba zacat od seba aj ked vieme ze to nieje take top ako dakdey aj to jablko zo zahrady aj tak bude asi lepsie ako z obchodu kde maju vsetky zahadne rovnaku velkost a farbu...
@aanetkaa1 mala si dotyčnej povedať nech sa ,,neposserie,, z jednho lizatka .....ako ja ta vo vysledku chapem, ja tiež idem občas do detskeho kutika a to si človek ani neuvedomi proste automaticky mysli aj na tie ine deti s ktorymi sme spolu tam ze ved ,,kupim aj im,, ale za dobrotu na zobrotu ako sa vravi..A kamaratke by som povedala, že ak chceme byt spolu tak nech hentu ochechulu už nevola - ak ju teda nestretla náhodou - mne by po takomto incidente dvihala adrenalin len svojou pritomnosotu a nech si myslí kto chce čo chce.... 🙂
ja vidim jediny problem - a to je iba to, ako dotycna zacala hulakat.
aj ked sa druha strana nespyta a rovno ponukne (ved ako deti nas ucili, ze sa mame delit), tak sa to da povedat pokojne a zdvorilo, ze lizatko teda nie.
@sense chichi tak slaninova.. no nas je sunkovy tak velmi ze sme sunku prestali kupovat lebo ked to videl niekomu na chlebe tak odmietol jest cokolvek ine.. ako pises ked to nevidi.. al enas zase cokoladku to ano.. zial... nastastie ne kazdy obal vie spravne zhodnotit 🙂...
brumik to je kapitola sama o sebe...
@aanetkaa1 ved ako v pohode stane sa kazdemu ze sa neopyta stava sa to .. ked sa to kazdemu raz za cas stane tak uplna pohoda svet sa nezruti... len je to fakt lepsie ked sa spytas... treba si dat na to nabuduce pozor lebo aj alergie a chorobi vedia potrapit ... no aj tak ako nemusela besniet zrovna ta maminka no .... mas stastie ze ti dieta olyzne 5 krat lyzatko do kosa a uz ho nechce .... ja by som ho v tomto podporovala 🙂
@ria88 suhlasim, dietatu spravi vacsiu skodu svojim spravanim, lebo dieta berie rodicov ako priklad ako nejake poondene lizatko. Nech si da to lizatko teraz ako po par rokoch ked si ho da v skole na tajnasa ( prichadza doba ked budu deti jest na tajnasa sladkosti, niekedy sa tak deti schovavali s cigaretami :D ) a potom dostane nebodaj zaludocny zachvat alebo uz nikdy nebude jest nic ine a este aj bude klamat.
1. Pytaj sa pred ponukanim
2. Akceptuj nazor inych. Napr moj syn papa vsetko. No sladke nikdy nie pred obedom. V skupinkach kam s nim chodim kazdy o tom vie a akceptuje to. Vtedy sa ponuka len ovocie a zeleninka. Ak pekne spapa obed moze troska sladkeho . Podla svokra som krkavcia mat,lebo do roka a pol nepoznal lizatko....
3. Si urcite normalna a v pohode tak hlavu hore a matky premudrelky si nevsimaj. Z vlastnej skusenosti ti poviem. U nas ked som bola mala boli sladkosti vzdy. Nejedla som vela lebo vzdy som mala ich na ociach. Aaaale moji kamarati na ne chodili ako supy kedze doma nemali.... hadaj kto mal problemy s obezitou a pod.?
@aanetkaa1 je to len ukážka netolerancie k iným veciam, javom. Keby tá pani svoju rodinu kŕmila aj červíkmi, tak ťa do toho nič nie je a nie ešte aby si ju rozoberala na verejnom fóre. Ale tu bude riešiť každý každého a ako tak pozorujem, "čudné" stravovacie návyky vedia ľudí rozčúliť ako máločo 😀 Fakt nechápem prečo. To ti nie je jedno, čo kto je??
tiez mi je fuk co kto je, ale ak sa tu najde niekto so skusenostami, cisto z praktickeho hladiska (alebo som proste len zvedava 😀) sa zaujimam o tu surovu stravu v babatkovskom veku, ci je to vobec realne a mozne takto stravovat dieta. ved mnohe druhy zeleniny neviem dietatu tak malemu v surovej podobe podat a svoje decka od malicka zvykam aby papali uplne vsetko a neohrnali nos nad nicim, tak toto by som videla trochu ako prekazku. mozno sa mylim...
vau, super, že v tejto téme sa človek dozvie, že tím, že býva v paneláku, v meste, nemá záhradu, vlastne deťom škodí a uberá im zo zdravia, vy ste normálne?
Na mna tiez vsetcinpozeraju divne ked nedavam v 2 rokoch dietatu lizatka, cokolady, a ani brumikov. Postupne dovolujem domace kolace ci lupacku. Nechcem ju drzat od sladkosti na vzdy, ale chcem ju viest k tomu, ze sladkosti budu vynimocne, nie kazdodenna zavislost.
Vitarianstvo mi pride velky extrem pre male dieta, ale zodpovedny je rodic. Snad to robi aspon pod dohladom lekara.
vidím, že názory na zdravú stravu sú tu na MK ešte stále riadne skostnatené. no tak len teda dávajme našim deťom papkať chlebíky, rožky, knedle, mlieko, jogurtíky a samozrejme sladké a potom sa stretajme v čakárňach u pediatrov a čudujme sa, čo to naše malé zase má. fandím každej žene, ktorá si vie nastaviť stravovanie zdravím spôsobom a vie to aj striktne dodržiavať

@worker_falcon
ja som nepisla ze strava nie je dolezita, ja sama sa snazim jest zdravo a povazujem to za dolezite...
ale VACSINU civilizacnych chorob sposobuje STRES - to je fakt! to ti potvrdi hociktory lekar... Neustale napatie, nahananie sa, vztahove problemy, nenaplnene veci v zivote...atd... toto vsetko je uzko prepojene s telom...
Napr. vacsina problemov s chrbticov vznika zo stresu.... a x dalsich veci v zivote cloveka....
Dnes nezijeme v súlade s prírodou... sme uvazneni v open oficoch... v uzavretých, neraz klimatizovaných priestoroch... mame uplne iny sposob zivota ako nasi predkovia...ktori fungovali v prirode, na poli, pri fyzickej praci...