Svalový hypertonus u 14 mesačného dieťaťa

tamiajoy
1. aug 2020

Ahojte Mamulky !Máme 14 mesiacov a ešte nechodime iba popri nábytku aj to úplne na vankusikoch prstekov. Na poradni v 12.om mesiaci doktorka povedala ze ešte ma čas do 15.ho a potom to budeme riešiť. Mne to však nedalo a šla som s nou na odborné vyšetrenie kde nám diagnostikovali svalový hypertonus. Teraz cvicime Vojtovku. Na neurologicke vyšetrenie ešte čakáme. Máte s tým niekto skúsenosti?Inak je to malý sibel

lilke
1. aug 2020

@tamiajoy dcéra tiež bola hypertonicka. Ale vojtovala podstatne skôr, od začiatku 4. do konca 6. mesiaca. To sme boli 2 týždne na pobyte v Dunajskej Lužnej, tam 2x denne s ňou cvičili rehabilitačné sestry. Hneď po pobyte asi 2 týždne stvornozkovala, potom sa postavila a začala chodiť. V 7 mesiacoch dostali sme sa do opačného extrému, keď neurologička zakazovala ešte chodiť, no dcéra už behala sama bez pomoci.
Ale dcéra je vynikajúca športovkyňa, každý šport jej ide okamžite, doma plno medailí. Možno pomohla vojtovka, lebo po nej mala pevné svalstvo. No cvicila u pani, ktorá študovala priamo u Vojtu.

jeanne14
1. aug 2020

Nám to zistili už v 3. Mesiaci .. čiže podstatne skôr. Do roka sme chodievali k fyzioterapeutke, ukazovala nám cviky na doma. Na vojtovku to až nebolo. Stvornozkovat začal skoro, ale chodiť v 14.mesiacoch.

tamiajoy
autor
1. aug 2020

@lilke my tam chodíme ku sestricke Katke B.2x tyzdenne. Veľmi si vycitam ze som to neriešila skôr. Mala stvornozkuje od 10.ho mesiaca. Doktorka nikdy nič nepovedala na to keď som jej vravela a ukazovala ako napätí drží nozicky. Mám veľký strach pretože ešte nemáme neurologiu a všade čítam že sú to príznaky DMO 😥

tamiajoy
autor
1. aug 2020

@lilke a čo Vám neurologicka povedala?Aké vyšetrenia robili?Takže nemu si to byť prvy priznak DMO?

jeanne14
1. aug 2020

@tamiajoy no ešte dodám, že u nás si to všimla hneď pediatrička, keď nepasol koníky, a neskôr sa nevedel dať z bruska na chrbátik.

dominka63
1. aug 2020

My sme to mali od narodenia a aj sme cvičili a všetko fajn doadlo
Držím palce

clarissa96
1. aug 2020

@tamiajoy hlavne nepanikar 🙂 moja ma tiež hypertonus, cvičili sme vojtu od 4 mesiacov do roka, začala chodiť v 14 mesiacoch, dovtedy po špičkách okolo nábytku, ako ale chodí sama, vôbec to nerobí. Nečítaj internet, nebude to DMO. Pocvicite a o chvíľku bude behať. V 14m ešte nemusia chodiť ani úplne zdravé deti.

tamiajoy
autor
1. aug 2020

@clarissa96 ďakujem pekne za podporu ❤

sima1970
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petronelka47
1. aug 2020

Mojej bola v 4 mesiaci diagnostikovaný hypertonus, pediatrička nas posla hned neurologovi len preto lebo ja som DMO. Cvičili sme vojtovku skoro 4 mesiace, poctivo aj doma 4x denne. Presne na narodeniny začala sama chodit,teda snažila sa. O mesiac má 2 roky a je nazastavitelná 🙂 len uteká. Vela detičiek teraz cvičí vojtovku a sú potom v pohode 🙂 Držím vam palce🍀

lilke
1. aug 2020

@tamiajoy jediný dcerin pohyb v 3 mesiacoch, že sa prepinala ako luk, robila akési mostíky na hlave a špičkách nôh. Inak bola v štádiu novorodenca. Takže neurologička nás okamžite hnala rehabilitovať. Každý jeden pohyb bol vydrety vojtovkou. Ale hovorili nám, že hypertonia sa cvičením pekne eliminuje, no hypotonus celý život. Hypotonik zas starší syn, ten chudák stále rehabilituje, dcéra už 11 rokov terapeutov nevidela.
Priznám sa, o DMO som vtedy nevedela, aspoň som nepanikarila. 🙂

thami
1. aug 2020

@tamiajoy ahoj, my sme zacinali ako hypertonus a teraz uz mame vraj DMO... Tiez sme zacali cvicit az po roku, co bola nesmierna chyba... Keby cvicime skor, urcite by maly nemal v papieroch dmo, kedze je dost sikovny... Kazdopadne ti poradim, cvicte co najviac to ide, s neurologiou by som mozno aj pockala, kym to trochu rozcvicite, lebo zbytocne ta tam budu tou dmo strasit... Ak by si nieco potrebovala, kludne napis spravu 🙂