icon

Svoja reč, pazvuky, nereagovanie na meno, ťažkopádnosť. Je to retardácia alebo autizmus?

19. máj 2022

Dobry den, kamoska ma syna. Bude mat pomaly 3.5roka,kym sa dostane s nim do CPPaP je to este pol rok pred nami....Je predcasne narodeny...Vsetko vyzeralo akoby doteraz normalne...Az nato, ze syn ma nejaku svoju rec...Svoje pazvuky...Na meno nereaguje...Boji sa mixerov, vysavacov a podobnych hlucnych strojov...Vtedy dokaze byt nekludny, vresti...
Neje normalne...Ziadna polievka druhe...Vybera iba veci co su akoby do hnedej farby, aj to dost zvlastne..Fyzicky je tazkopadny...Ale napr.nohu si vie stocit k sebe...Je dost ohybny...Dalej vycikat pochopi, ze na zachod ale nepodrzi si pipika(na stojaka, pritom mu to dokola bolo vysvetlene)...Vyzut sa vie ale trva mu to, obut uz nie. Vyzliect vobec, obliect vobec.Pripomina Vam to nieco?Niekto kto by mal nejaku vlastnu skusenost s dcerou alebo synom?....Co by to mohlo byt?...U psychologicky bol a ta iba tvrdi, ze oneskoreny vyvin reci...Ale nikomu sa to nezda ok....Ze je v tom viac ako len oneskoreny vyvin reci...Klinicky psycholog by pomohol?..Ci?...

pininka1
19. máj 2022

Si ma rozosmiala ze pipika si nepodrzi. V troch rokoch, to co od neho chcete? Ostatne veci by som riesila cez centrum vcasnej intervencie, alebo neurolog a klinicky psychiater. Ja robim s autistami a tazko takto diagnostikovat, ale nejake autisticke crty tam asi su, podla toho co pises

anjelicek26
19. máj 2022

Ale toto musi riesit jeho mama a nie ty... moj syn bol v tom veku prakticky hluchy a tym podmieneny aj oneskoreny nastup reci (jedno ucho uplne hluche, druhe na 40%) a to on uz rozpraval, lebo odcital s pier, ale nie kazde dieta je take sikovne...pediatricka nas xy krat odbila, ze pocuje, ved s nou komunikuje...ano v tichej miestnosti 1 na 1 s ocnym kontaktom nemal syn problem...ale vsade inde... co sa tyka tej ostatnej samostatnosti, to chce cas... mozno mama prilis pomaha (lebo je pomaly) a potom nema sancu naucit sa sam... kazde dieta je ine takze daj im cas... pediatricka im moze vypisat do tej doby aspon logopeda a neurologa...

maickamf
19. máj 2022

Kamoska vie, ze rozoberas jej syna na MK?
Urcite skusit neurologa, logopeda a nedat sa odradit nazorom jedneho lekara. Podla popisu sa dieta v takom veku nema tak spravat. Samoobsluzne cinnosti by mal trochu zvladat, aj komunikovat, reagovat.. sice vela deti moze mat, aj ma oneskoreny vyvin, netreba to podcenit.
Drzim palce.

nikpa
19. máj 2022

Treba navštíviť neurológa, tiež psychológ a vážnejšie diagnózy sú na určenie pre pedopsychiatra. A treba s ním už určite navštevovať klinického logopeda. Môj syn mal veľa podobných znakov, tiež je predčasne narodeny, má oneskorený vývin reči a mal veľa znakov autizmu, zle porozumenie, problém s jedením, nereagoval na meno, bál sa hlasných zvukov, trval na svojich rituáloch, nechcel sa hrať s deťmi len ich pozoroval... Ale u neho to bolo spôsobené nedozretou nervovou sústavou. Pri tomto sa zvyknú príznaky podobať s autizmom. Niekedy dlhšia trvá aj odbornikom kým stanovia konečnú diagnózu. Dovtedy treba s dieťaťom pracovať, rozvíjať ho, navštevovat pokiaľ možno CPPaP, logopeda, psychológa. My sme chodili tiež na ABA terapie, tie synovi dosť pomohli.

kacena4
19. máj 2022

kazdopadne je to problem matky nie teba, po druhe je predcasne narodeny otazka je ako velmi a ake mal problemy, tieto deti su vyrazne pozadu a "ine"

zuzanauhrinova
19. máj 2022

Určite nepodceňovať 🙏🏻 Ak máte podozrenie na čokoľvek treba sa obrátiť na odborníka . Je pravda že každé dieťa je iné ale ja by som to určite aspom konzultovala s nejakým psychológom .

zuzahajdulka
19. máj 2022

Skus najst pedopsychiatra, ten by mal mat, myslim, posledne slovo pri stanoveni autizmu/retardacie. Tiez asi neurologa. CPPP len dava odporucenie pre lekarske vysetrenie. Okrem mena reaguje na ine slova, trebars ked ho zavolas papat alebo sa nieco opytas? Na vysetreni sluchu ste boli? Skor by som to smerovala najprv na vylucenie zdravotnych pricin u lekarov, az nasledne u psychologov.