Syn má kiahne. Môžem ich prenášať aj ja?
Ahojte moj 4,5ročny syn ma od dnes ovčie kiahne. V sobotu mam prednašku zo sociologie na ktorej bude asi 60 mojich spolužiakov.Nerada by som niekoho nevedome ohrozila (spolusediaca sa snažia o dietatko) nemate niekto skusenost s nepriamym prenosom?Dakujem
Ahoj, co ja viem, tak ked uz si kiahne prekonala, mas celozivotnu imunitu, tak by si nemala byt prenasackou. Pretoze sa na teba tie kiahne neprenesu a nepreziju na tebe. Aspon tak to chapem ja.
NIE. Ak si kiahne v detstve prekonala, tak nemala by si sa ani nakazit, ak si kiahne nemala a od syna sa nenakazis, inkubacna doba je 14 - 21 dni. Ak ma dieta od dnes kiahne, v sobotu nikoho nenakazis.
Ked si ich uz mala tak nie a aj keby si nemala, kiahne su prenosne len uplne tesne pred vysevom a potom pocas neho kym su nezasusene pupaky. Ked ich tvoj syn dostal dnes, infekcny mohol byt snad vcera...skor nie...keby ich aj na teba preniesol, co sa nemusi stat hned prvy den, ale aj keby, tak najskor 10 dni (priemer 2 tyzdne, ale kludne aj vyse 3..), po ktorych by sa prejavili tebe a opat infekcna by si bola tak den pred vysevom...cize este v sobotu urcite nie. Mozes mat uplne kludne svedomie.
Nie nenakaziš v sobotu nikoho😁,ale ty kludne kiahne môžeš dostať znova.celoživotná imunita uz neplatí.protilatky po prekonaní máš,ale nakaziť kiahňami sa klusne môžeš,ale už s ľahším priebehom

Podla mna nie. Pokial tie kiahne nemas ty tak nemas ako preniest.