Syn sa sťažuje na bolesti brucha. Išli by ste na pohotovost?
Ahojte, naš syn sa stazuje na bolesť brucha, ale vždy po pár sekundách bolest zmizne. Bolest je intenzívna, skrci sa do krca a počká pár sekúnd kým bolest prestane. Máva to tak raz za dva týždne. Bolest je v okolí pupku, bojím sa ci to nemôže byť niečo vážnejšie. Dnes ho to zasa bolelo asi 3x. Mam ísť na pohotovost ci počkať do pondelka? Mávali to aj vaše deti?
Už davno si mala snim ist k pediatričke...To akože načo si dva tyždne čakala???Veď ide o zdravie! Ak aj nahodou snim teraz cez vikend pojdes na pohotovosť,tak tie dva tyzdne ani nespominaj lebo ťa tam zdrbu jak kona
@vahcaac Rozumiem. Su pripady a pripady, aj ked teda ja by som dva metre do vysky neskakala, keby mi za dva dni ozarovali babatko rontgenom 2x a este aj CT. Hlavne ze je babo v poriadku.
@katuskamala1 Ty sa uvedom. Blokovanie urgentu a APS nie je ziadna sranda a uvaha “ved si za to zaplatim” je kompletne scestna.
@drahomirrra Ani ja som neskákala, ani žiadna matka, ktorej by sa takáto vec stala. Niekedy v živote sú situácie, kedy si musíš vybrať medzi zlým a horším.
A tu má veľa z vás aj odpoveď na to prečo sa na pohotovosti a na urgente platí.Pretoze ľudia dlhodobé problémy neriešia so svojim dr.ale radšej čakajú a idú cez vikend
Pochopila som, že tento problém pretrváva dlhodobejšie, nielen 2 týždne. A že bolesť je v intervale možno raz za 2 týždne. Ak som si to dobre vysvetlila, nebude to slepak. Mohlo by to byť SIBO, helikobakter, intolerancia laktózy,... jednoducho nejaký gastro problém. Ale kŕče okolo pupka najskôr SIBO. To sa zväčša začína prejavovať v 8-12 rokoch, zriedkavo od 6.
Ak, prvá pomoc - dlhodobo zrušiť čo najviac sladkého, sacharidov.
@drahomirrra ja vnimam blokovanie uplne inak. Pravdepodobne Slepe crevo blokovanie istotne nie je. Blokovanie su sopliky, horucka prvy den, alebo navstevy lebo cez tyzden sa mi nedalo.. Ale ze dieta a pravdepodobne slepak je blokovanie? 🤦🏻♀️ Mas uz s tym skusenosti?? Vies az kam to zrazu moze zájsť???
Tak ja by som šla určite,
@att123 presne o tom vravim!
@drahomirrra čítaj prosím ta koment vyssie co pise att123
Proste niekedy mama čaká ze bolest prejde, alebo ze co sa z toho vykluje, ale ked uz cíti (materinsky inštinkt), ze to neni dobre, treba ist, lebo o 5min uz moze byt zle..
@katuskamala1 Mam skusenosti s tolkymi situaciami v zdravotnictve, ze by si to ani nespocitala. Stav dietata by som sledovala, pripadne na APS zavolala a poradila sa. Urcite by som nestresovala tak, ako ty.
Tak u nás je pohotovost detská...
Pre dospelých
Chirurgia a urazova
Urgentná (interné,gynek,neuro atd)
To znamená,že ja keď idem s dieťaťom na pohotovost neblokujem nikoho...tak isto keď idem so sebou a podobne....A navyše infarty,embolie atď vezie poväčšine sanitka ,či vážne stavy a tie berú automaticky...
Ak som správne pochopila bolest bola 1x za 2 týždne...to sa obcas stane hoc komu, že dostane kŕč a zrazu je dobre...to znamená,že ťa bolest sa viac neobjavila ani v ten den a ani v priebehu iných dní...tu nevidím dôvod ísť hneď k dr
No dnes sa objavuje opakuje ....takže by som išla
...
Islq by som na pohotovost aspon mu tqm urobiavsetko naraz..povec ze to ma dlhsie ale ze si si myslela ze sa len prejefol ale dnes to ma intenzivne a bojis sa...neodmietnu ta.nenehaj sa odbit.ja by som to tqkto riesila a neh si mysli kto co chce.ked vedia fetakov a alkoholikov osetrovat a posielat sanitky tak musia aj dieta osetrit.neplatime malo do zdravotky.netreba sa bat
Nielen lekári sú naštvaní. Ja som bola so synom na pohotovosti raz. Poobede zaspal a zobudil sa podvečer biely ako stena, obliaty studeným potom a plakal, že ho bolí brucho. Na pohotovosti asi sedem ľudí pred nami: chlapec čo mal teplotku 37°C, ale ráno bol v škole tak ho matka vzala na pohotovosť. Ročné dieťa čo sa povracalo, ale veselo behalo v čakárni a jedlo, čo mu matka dala do ruky a nebolo toho málo ( zvracalo z prejedenia som o tom na 100% presvedčená), ďalšie deti so splíkom, teplotkami, ale pracujúce matky predsa nemajú čas chodiť po lekároch cez deň. Jediné choré dieťa tam bol náš syn!!! Sedela na mne zavesený a plakal, že ho to bolí. Vyšetrenia zistili mega zápal močového mechúra. Vďaka hlupaniam sme tam čakali nekonečné dve hodiny kým sme uprosili jednu fuchtlu nech nás pustí s ozaj chorým dieťaťom pred seba! Ešte bola zdutá, že musí so svojím zdravým deckom čakať o pár minút dlhšie 👹
ja len žasnem, ako niektoré čítate. a potom ju zdrbete. ona nepíše, že syn to má 2 týždne, ale že to má raz za 2 týždne.
autorka: ako odporúčala prvá diskutujúca, skús mu dať miernu diétu a rieš to potom s lekárom. môže ísť o vetry, miernu zápchu, ale i chronický zápal či podráždenie slepáku. rozhodne je potrebné dať mu urobiť vyšetrenia, aby sa nič nezanedbalo. ak by sa mu náhodou stav rapídne zhoršil - bolesti by stúpali, boli intenzívnejšie, intervaly by sa skracovali, prišla by hnačka, zvracanie alebo horúčka, tak určite bežte na pohotovosť. tento stav, čo opisuješ, na pohotovosť nepatrí. sleduj ho, daj mu diétu - suchár a čaj a čím skôr potom k pediatrovi....
@katuskamala1 no, to máte divných zdravotníkov v robote, keď nevedia ako to chodí. Tí lekári, ktorí sú na pohotovosti, sú po dennej smene. Či čo si myslíš? Že deň pred nočnou službou si vezme dovolenku? Takto je tam lekár od rána až do druhého dňa , čiže viac ako 24 hodín. A teda, je prirodzené, že keď je voľno, že si ľahne. Nám sa stalo, že o 2hej v noci prišiel pán na pohotovost, lebo ma 2 mesiace bolesti chrbta. A takýchto je niekoľko.....no neviem, neviem...potom sa niekto divý, že je lekár nepríjemný, keď nespal xy hodín a niekto tam príde s niekoľkodňovými bolesťami brucha ...
@panelacikova a keď to ma raz za 2 týždne....takže, toto musí byť aspoň 3-ti atak, keď už vie odsledovať periodu....čo vychádza viac ako mesiac.....
@hipuska áno, presne tak. osobne si myslím, že je to niečo chronického pôvodu, či už zápchy, zástavy prdov, intolerancia na nejaký druh potraviny či mlieko... v každom prípade toto by mala autorka riešiť s pediatrom. len v prípade nevyhnutnom, ako uvádzam vyššie, utekať na pohotovosť.
@henka123123 Praveze do zdravotky plati stat za take ako si ty zalostne, zalostne malo. Dalsia, co nevie, ako fu guje system, ale prve co vidi su fetaci a alkaci.
@hipuska To proste nevysvetlis. Nech si na instagrame herecky precitaju Sasu Mamovu - doubletrouble, ako vyzeraju urgenty.
Tri bolave hrdla, styri svrbiace vaginy, pat soplikov a bolavych chrbatikov a osem bolesti bruska.
A potom picung jak hovado, ked si nahodou dovoli vrtulnik doviezt cloveka po tazkej autonehode a oni chystaju salu na resuscitaciu, a mile bolave hrdielka musia cakat o dve hodiny dlhsie, co je nepredstavitelne.
Pritom by stacilo proste len rozmyslat. Normalne hlavou. Lebo Slovensko vobec nema zly system, len ho treba pouzivat a nie zneuzivat.
Vieš čo? Počkaj ešte do štvrtka, to bude veľký sviatok Panny Márie ... Podľa mňa lepší čas na návštevu pohotovosti už nebude. 🤷
A je to po jedle, pred jedlom? Nemôže to byť helicobacter alebo vred? Mala som a kŕče som mala pred jedlom. Akonáhle som sa najedla, mala som pokoj na pár hodín.
@strudlikmalicky Pane na nebi! Tvoje vyjadrovanie a "diagnostikovnie" všetkých okolo je úplné dno. Ani troška vďaky, pokory žene, ktorá vás pustila pred seba. Nabudúce ťa nepustí nik. A právom. Ako ty vieš aké boli diagnózy iných detí? Ako vieš, ako to prežívali tie matky? Všetky! Si neempatická a zlá osoba. Kks. Dávno som sa tak nerozčúlila! Nikdy by som si netrúfla hodnotiť zdravotný stav detí v čakárni a ani motiváciu ich rodičov. Sama som zažila, že na mňa zazerali ženy tvojho typu, že dieťaťu nič nie je. Podľa ich laického pohľadu. Po prvotnej prehliadke dieťa okamžite hospitalizovali. Bolo to ltt.
Bolest okolo pupka moze byt aj z parazitov. Nasa lekarka povedala, ze je to typicky priznak. Nam dala tabletky na parazity, uvidime ci to prejde. Môžu sa užívať aj preventivne. Riesim to iste.
@1fifinka1 áno súhlasím mne sa staršia často sťažovala na bolesť bruška a nakoniec jej zistili mrle, po liekoch prešli aj bolesti
@strudlikmalicky no ja neviem, kde ste boli na pohotovosti ale väčšina tak funguje, že majú kamery, resp.chodi sestrička robiť "prieskum" a selektuje pacientov. Neverím tomu, že tvoje dieťa bolo v ohrození života a oni vás nechali čakať, lebo pred vami boli deti so soplikmi. Zjavne, vás vyhodnotili ako nie život ohrozujúci stav.
Dieťa sleduj, nasad diétu, daj probiotika. Ak sa bude skrcat od bolesti nonstop, z vracať, mat teplotu, byt Malatíny alebo sa inak jeho stav zhorší tak potom chod na pohotovosť. Ak nie tak v pondelok k pediatrická.
Môže mať aj len zastavené vetry, skus mi po masírovať brucho ako sa masíruje bábätkam.
A ak si si nie istá predtým ako pôjdeš na pohotovosť si zavolaj oni ti určite poradia.
Ja by som pre občasné pichnúť ie v okolí Pupka raz za dva týždne nešla na pohotovosť aby som tam strávila 2-3hodiny keď sa to dá po riešiť aj v týždni s pediatrom.

Zeny kokos sa kusok uvedomte. Ved ked pride urgentny pripad na pohotovost, beru ho dnu okamžite a necaka v rade kym niekto pride kuknut hrdlo dietata! Urcite v napr takej BA ako som pocula je pohotovost na dlhe cakanie, takze asi okrem nej.. ale mensie mesta ako napr my - lekarky su nasrate, ze prideme lebo SPIA! viem velmi dobre ako to tam chodi, kedze mame zdravotnikov v rodine. Sluzbu na pohotovosti maju krasne platenu a su dni, kedy tam niekto ledva pride...
A okrem toho, si i ty za vysetrenie zaplatis. Ak citis, ze treba, chod. Ja si tiež myslím, ze slepak, rovno si zbalte veci do nemocnice. Prajem vela zdravia!