icon

Synechia, zrastené pysky a pošvový vchod u dievčatiek

mojkokolja
22. júl 2012

Ahojte. Zistila som, ze moja 22 mesacna dcerka ma zrasteny posvovy vchod a male pysku priesvitnou blanou. Sla som k pediatricke a ta nas poslala na gynekologiu do nemocnice kde je 2 hodiny tyzdenne detska gynekologia. Doktorka nam predpisala masticku a ze do 3 tyzdnov by sa to malo spravit, ak nie tak sa to musi chirurgicky. Ja som o tomto probleme citala na roznych diskusiach, ale vsade pisali mamicky ze im to bud hned ambulantne odtrhli alebo potom ked sa nedalo tak chirurgicky. No a docitala som sa ze tato masticka co mame obsahuje zensky pohlavny hormon a uz sa neodporuca davat. Mam z toho divne pocity. Dcreka dokonca krici pri cikani ze ma boo. Cikulku ma celu cervenu a aj zadocek. Co doteraz nikdy v zivote nemala, takze ta mast jej len zle robi. Uz to budu 3 tyzdne co natierame a nic, len problemy. mate prosim vas niekto skusenosti s takymto riesenim ze sa to samo odstranilo po danej masticke? Alebo mozte my napisat kto mate s tym dobre skusenosti ze vam to doktor hned odstranil? Sla by som aj do ineho mesta, ak by pomohlo. My sme boli v Martine. Dakujem vam velmi pekne

hanelka1
24. máj 2016

@evkazarka vždy keď prebaluje s miesto pudru alebo rybilky das vazelinu, len trošičku premastit, nie veľa,,,, moja je veľká, tiež si to nechce dať natiahnuť, tak vždy keď sa kupkame a umývam ju vtedy jej to trochu natiahnem,v tej vode to asi necíti až tak a potom natriem,,,,teraz sa jej to už menej robí a oveľa pomalšie, možno je to už aj vekom., mala dva roky,ťažko povedať, príčina zväčša neznáma, výlučne hygienou to nie je,,,na toto som zase pedant,,, vraj hormonalna záležitosť,,, vyrastú z toho, musíme vydržať

moja72
31. júl 2016

dievčatá @denkabenka @daandra @domi1911 prosím vás mám, dcéra bude mať v auguste 3 roky a tento týždeň nám detská Dr. povedala, že dcéra má synechiu a máme ísť na detskú gynekológiu. Dala nám zatiaľ mastičku DERMAZULEN, že jej to mám krémovať, natieram len tretí deň a dcéra už od včera večera nechce cikať...strašne plakala a kričala, že je to bolí, páli, štípe. Mali ste aj vy takéto problémy? Ďakujem

domi1911
31. júl 2016

@moja72 my sme nemali ziadny krrm,ale pravdepodobne jej to asi rozdeluje ked ju stipe pri cikani. Vsak skus pozriet co sa s tym deje ci sa to oddelilo alebo co.

simonkaa5
1. aug 2016

@moja72 veľmi dobre viem ako ste na tom.my sme pre necikanie skončili v nemocnici na cievke.tak musíte cikat nasilu skús v sprche, drz ju tam nech aj plače sama sa pocika😂pravdepodobne sa jej to rozdeľuje možno nebude už potrebný ďalší zákrok doktora.odporúčam močiť sa v repiku to rýchlo zahojí alebo v nemocnici maštali klasickým framykoinom ten hojí určite.držíme palce ✊💐

simonkaa5
1. aug 2016

@simonkaa5 nieee maštali ale mastili samozrejme

denkabenka
1. aug 2016

@moja72 ak ju to tak velmi stipe,ze zadrziava moc,tak by som prestala kremovat..ja jej davam ten hormonalny krem Ovestin,ked to ma zrastene..kazde 4 mes. sa jej to zrasta znovu a znovu..pritom to mala.uz raz chirurgicky oddelovane.Ak pojdes na oddelovanie na gyn.tak nedovol aby jej to bez "umrtvenia" robili..kup krem Emla a natri jej pred zakrokom cca 20min.

moja72
1. aug 2016

tak dievčatá, dnes sme museli ísť na detskú gyndu a hneď jej to dr. rozrezala. Povedala, že už to mala tak zrastené, že moč jej vytiekal do pošvy a odtial ho vytláčala von. Preto ju to tak pri cikaní bolelo, štípalo, pálilo ☹ ☹ ☹ Dr. jej to umrtvila nejakou mastičkou ale malá aj tak strašne kričala a mali sme čo robiť aby sme ju udržali ☹

daandra
1. aug 2016

@moja72 ach chudatko, tiez sme si tym presli...len pozor na recidivu..stale to kontroluj a roztahuj,ked inak neda, tak v tvrdom spanku...

evkazarka
1. aug 2016

hlavne ze uz to mate za sebou,treba to uz len sledovat a preventivne roztahovat ako uz vyssie pisali...a teraz v najblizsom ibdobi venovat tomu zvysenu pozornost a starostlivist:.,dobry je aj kamilkovy kupel a hypermangan z lekarne...(staci minimum zrniecok-vida musi byt uplne svetlulinkoruzova)drzim orsty nech uz sa to nevrati!🙂

zrn
8. aug 2016

Ahojte, stretli ste sa niekto s tým, že by lekári odporúčali riešiť zrast len v symptomatických prípadoch (pri pridružených komplikáciách ako problémy s močením, infekcia, atď) a inak to ponechať tak? Napr. anglická NHS má k tomu takéto vyjadrenie:
http://www.nhs.uk/conditions/labial-fusion/Page...

"A labial fusion or adhesion usually separates naturally without treatment.
Treatment for labial fusion isn't recommended unless there are other symptoms, such as dribbling after urination, which may cause problems or discomfort.
Treatment is with oestrogen cream or ointment applied daily or, very rarely, surgical separation."

Čiže primárne počkať, a až v druhom pláne liečba hormonálnou resp. steroidovou masťou, a až ako posledné riešenie mechanické oddelenie zrastu. (V oboch prípadoch je pravdepodobnosť, že sa to vráti.)
Tento článok sa vyjadruje podobne:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1576/toag...

"Doctors must (...) resist any temptation to treat the condition unless the child is clearly symptomatic. Recurrence is common and all treatment options have potential physical or psychological adverse effects. There are no large randomised trials on management of labial adhesions that clearly clarify the ideal treatment."
Zhodujú sa teda oba v tom, že netreba v tých bežných prípadoch medicínsky zasahovať a treba nechať nech sa to upraví samo. Tiež je tam predpoklad, že sa odstráni príčina podráždenia či zápalu, ktoré mohli k zrastu viesť.

daandra
8. aug 2016

@zrn nas apediatricka mi vravela, ked na to malej prisla v polroku, nech to nechame tak, ze sa to moze same oddelit, ked sa zacne viacej hybat...ked som s tym zasla za urologom,okamzite kazal oddelit mechanicky, lebo ze zrastie otvor mocovej rury, taktiez gynekolog mal nazor ako urolog...tak sme oddelovali

zrn
8. aug 2016

Jo, a spúšťačom zápalu či podráždenia, ktorý mohol byť príčinou zrastu, môže a nemusí byť hygiena (aj prehnaná hygiena môže byť problém), ale aj kopec ďalších dôvodov ako plienka (po odplienkovaní sa veľa prípadov upraví samo), agresívny prášok na pranie, mydlo, prísady do kúpeľa alebo aj premnožené kvasinky. V tom nemal jasno žiadny z tých lekárskych článkov, takže hádzať to a priori na hygienu sa mi zdá veľmi krátkozraké.

zrn
8. aug 2016

@daandra hej presne, stále narážam na túto rozdielnosť názorov. Že či nejde len o nejaké skostnatené liečebné preferencie v týchto našich krajoch. Držím palce nech sa to u vás už nevráti, keď už ste to podstúpili.

evkazarka
10. aug 2016

Mamicky je to ok ak ma 1,5r dievcatko trosicku zo spodu zrastene male pysky s velkymi?oddeli sa to neskor alebo ako neviete?dakujem za odpoved

hanelka1
11. aug 2016

@evkazarka ahoj, treba si prečítať túto diskusiu,,, samé sa to určite neoddeli.opytaj sa pediatricky, ona posúdi, či s tým treba ísť na detskú gynekologiu,kde určia postup,, niekedy stačí iba natierať a pozorovať, aby sa ten zrast nerozširoval, ale to už malej musí zhodnotiť odborník, my ti tu neporadime.

tarniah
11. sep 2016

@evkazarka ahoj nasa mala bude mat 5 mesiacov a tiez ma zospodu trosku zrastene male pisky s velkymi ak si to riesila s dr ako ste prosim dopadli?

evkazarka
11. sep 2016

neriesila som to zatial..kazdy den jej trosku prejdem s olejcekom okolo nich aj ponatahujem...je to v stariu pozorovania..mne sa zda ze som niekde citala ze to je u takych malych dievctaok bezne..treba to sledovat..

tarniah
12. sep 2016

@evkazarka ok dakujem ;)

evkazarka
12. sep 2016

Za malo🙂

vrana2
25. sep 2016

@domi1911 prosim ta poslala by si mi link na tie cviky? Dik

vrana2
25. sep 2016

@domi1911 prosim ta poslala by si mi link na tie cviky? Dik
@mimma2011 chcela by som sa spýtať,pomohol ten slez?

daren1
25. sep 2016

@vrana2 aj ja poprosím.Dakujem

mimma2011
25. sep 2016

@vrana2 ano slez pomohol, behom týždňa denno denného cvičenia 1 až 2x denne sa to krásne rozlepilo. Cvičila si s tým sama počas sedenia v tom kupeli a potom sme to ešte ponaťahovali aj po kupeli a krásne to povolilo. No teraz po pol roku sa v sleze kupeme opäť kedže sa jej to zas na kusku zlepilo ( v lete sme to zanedbali a nekontrolovali to).

domi1911
25. sep 2016

@vrana2 juuj uz ani neviem kde to bolo. Palce das medzi male a velke pysky a do stran natahujes. Raz v lavo raz vpravo. Cvicime sem tam a nezlepuje sa zatial. Iba asi 3 mm ma ale to sa nam raz uvolni raz zasa zlepi. Podla mna to prejde casom ale pre istotu natahujeme po kupani.

vrana2
25. sep 2016

@mimma2011 prosim ta,napises postup ako pripravuje ten kúpeľ,resp. ten macerat? Pripadne link kde kupujes ten slez.dakujem

vrana2
25. sep 2016

@domi1911 dakujem

mimma2011
25. sep 2016

@vrana2 ten slez je bylinka,presný názov sypaného čaju je slez nebadaný, ja som ale napr zohnala iba českého vyrobcu pod názvom sléz přehlízený ňať. Kupujem ho v BIO obchode v petržalke v poliklinike. A pripravujem ho tak že si uvarím podľa návodu asi pol litra čaju, luhuje sa to 15-20 minut, potom precedím do lavora cez látkovu plienku lebo cez sitko prejde veľa zmesi, doplním teplou vodou tak aby mala dcerka ponorený zadoček ked si do toho sadne a sedí v tom aj 10 minut, kým je to teplé, aby nesedela v studenom.No ona má 5 rokov takže takto už obsedí, menšiemu dievčatku by som to zarobila normálne do vane, urobila by som viac čaju aby po zmiešani vodou vo vani tam aj bola nejaká tá koncetrácia toho slezu, nechať posedieť, nech sa trošku pohrá z hračkou napr a potom po kupeli leží pred rozprávkou a ja jej to naťahujem (cvičím s tým) tak že jej rozťahujem pošvový vchod do strán 1-2cm. To cvičenie je presne také ako píše domi1911.

vrana2
26. sep 2016

@mimma2011 ďakujem. Ja som kúpila.v babickinazahrada

lenka_l
13. nov 2016

@domi1911 moja bola v latkovych plienkach, od 14-mesiacov uplne bez plienok, kojena 28 mesiacov a stale s tym mame problem. Prvy krat som na to prisla, ked mala 1,5 roka, to sme boli na zakroku, kde jej to nasilu oddelili, mna sprdli, ze je to zlou hygienou. Cikulu som jej vzdy umyvala, dokonca sme pouzivali uspesne bezplienkovu metodu, takze nikdy nebola v pocikanom. Odvtedy sme jej to pravidelne mazali lekarskou vazelinou, ale aj tak sa to spajalo, oddelovali (samozrejme z hysakom a revom) az som to nechala tak, lebo mala normalne traumu, ked sme chceli aby si lahla.... Obcas som jej to pozerala a postupne sa jej to zase spaja. Teraz ma 3,5 a znova riesim, co s tym.... ci ist na zakrok z ktoreho sa bude zase pol roka spamatavat alebo ako to odstanit, kedze ma od hora volny tak max 1 cm, aby sa jej to nezrastlo uplne. Prijala by som nejaku neinvazivnu metodu, nemas s niecim dobru skusenost? Bud s tou hormonalnou mastou alebo som tu citala nieco o kupeli v Sleze Nedbalom?

domi1911
13. nov 2016

@lenka_l juuj to mi je luto..my si doteraz trocha kazdy den natahujeme aby sa nezrastlo,no vidim ze kusok stale ma zlepeny a nejde nam to oddelit,kupem od narodenia kazdy den jak besna a aj tak sa nam to stalo... ja som iadne masticky ani nic nepouzivala nikdy iba ked nam to nasilu oddelovali vtedy ar dni som natierala na zrasty nejaku mast ale tu nam zarabali v lekarni neviem aka o bola. Mozno niekto iny poradi.