Synechia, zrastené pysky a pošvový vchod u dievčatiek
Ahojte. Zistila som, ze moja 22 mesacna dcerka ma zrasteny posvovy vchod a male pysku priesvitnou blanou. Sla som k pediatricke a ta nas poslala na gynekologiu do nemocnice kde je 2 hodiny tyzdenne detska gynekologia. Doktorka nam predpisala masticku a ze do 3 tyzdnov by sa to malo spravit, ak nie tak sa to musi chirurgicky. Ja som o tomto probleme citala na roznych diskusiach, ale vsade pisali mamicky ze im to bud hned ambulantne odtrhli alebo potom ked sa nedalo tak chirurgicky. No a docitala som sa ze tato masticka co mame obsahuje zensky pohlavny hormon a uz sa neodporuca davat. Mam z toho divne pocity. Dcreka dokonca krici pri cikani ze ma boo. Cikulku ma celu cervenu a aj zadocek. Co doteraz nikdy v zivote nemala, takze ta mast jej len zle robi. Uz to budu 3 tyzdne co natierame a nic, len problemy. mate prosim vas niekto skusenosti s takymto riesenim ze sa to samo odstranilo po danej masticke? Alebo mozte my napisat kto mate s tym dobre skusenosti ze vam to doktor hned odstranil? Sla by som aj do ineho mesta, ak by pomohlo. My sme boli v Martine. Dakujem vam velmi pekne
Inak,bola som s ňou u môjho gynekológa,ktoremu verím na 100percent,ten mi povedal,ze zákrok je zbytočný,pretoze nemá klinické obtiaze- cika riadne,nic ju neboli. Potvrdil mi,ze väčšinou sa to po zákroku aj tak zopakuje. Poradil mi lanolinom to potierať,ale ja som to nerobila, nepotrebovali sme to. A s hygienou to nesúvisí,to viem naisto však to by boli čakárne plné našich spoluobčanov 🙂 a okrem toho,mam dvojicky dievčatá,hygiena samozrejme rovnaká,jedna to mala a druhá nie 🙂
@vrana2 nemusi to suvisiet len s nedostatocnou ale napriklad aj s prehnanou hygienou. Pokozka sa vysusi "nepremazava" prirodzene a zrasta.
@marcelatje viem,ale vravím že hygiena je u nás rovnaká u oboch,takze mne to nedáva zmysel. Ja som čítala,ze to súvisí s tym,ze má mali estrogénu.
@vrana2 kazdy organizmu je iny aj ked ide o dvojicky 😅
@vrana2 Dakujem, vyskusame to! A ako to dalej udrziavate aby sa to neopakovalo? Alebo stale kupete v tom sleze? Tiez si myslim, ze s hygienou to nema nic spolocne. Lekari sami nevedia preco to je a zvalit to na mamicku a hygienu je najjednoduchsie :-/
Takze pokym nema problem s cikanim netreba to velmi riesit? Mam ale obavu aby sa jej to nespojilo uplne....
@lenka_l pozri tie články, čo som linkovala vyššie, napr. odporúčania v UK (NHS) sú, aby sa do toho chirurgicky nezasahovalo, pokiaľ nie sú iné obtiaže, presne ako hovorí gynekologička vrany2, že sa to potom vracia. A inak to mávajú dievčatká už hneď po narodení. A určite to nie je nový problém dnešnej doby, videla som štúdiu zo 60. rokov, ktorá sa tým zaoberala.
@lenka_l práve preto to treba riešiť,ale nie hneď tak drasticky. Uz ju v tom nekupem,resp tam už nesedí,ja som ju dávala sedieť do lavorika. Udrzujem to tak,ze po kúpaní jej to ponatahujem každý den,proste kontrolujem. Ak by som videla,ze sa tam tvorí blanka,tak zase sedavé kúpele. Skus aj ten lanolin,nech sa jej to masti
Ahojte mamicky,idem si k vam po radu. Dcera ma tiez synechiu,samozrejme detsma to nezistila nakolko dceru pod plienkou nikdy nepozerala,prisla som na to sama,dcera ma 1,5 roka. Prosim vas chcem sa opytat predtym ako to zacnem riesit u pediatricky je nejaky sposob domacej liecby? Co by jej pomohlo? Zakrok by som chcela odmietnut ak by mi ho hned kazali,samozrejme ak po vyskusani vsetkeho mozneho nic nepomoze tak zakrok v poslednom rade. Velmi pekne dakujem
@lenicka2609 skus si pozrieť moje príspevky
@lenka_l vám sa ako dari?
@vrana2 no kupeme sa, kazdy vecer v tom macerate, vynechali sme asi 2 dni, lebo mala horucky, ale po kupeli cvicime, natahujem jej to do stran a mierne to zacina povolovat.... od hora sa to mozno niekolko mm uvolnilo, aj jej to kremjem detskym kremom saforelle, aby to mala stale vlhke a nevysusovalo sa.... takze verim, ze postupne to povoli... kazdopadne nezhorsuje sa to, co je podstatne...
@lenicka2609 ja som na to tiez prisla sama, ked mala 1,5 roka... boli sme na zakroku a bol to neprijemny zazitok, dlho sa z toho spamatavala aj mala... u hocijakeho lekara revala a ani za svet vysetrit, ani popocuvat nic.... odvtedy sa jej to zase spaja... najprv sme to sami oddelovali, bol to boj, potom som to nechala tak.... teraz ma 3,5 roka a zase len 1 cm od hora volny, tak skusame kupele v macerate zo slezu lekarskeho, ako som pisala vyssie, povolilo to len velmi mierne, ale podla mna to pojde.... len treba natahovat.... na zakrok by som isla iba, ak by sme naozaj museli...
@vrana2 ahoj,no uz davnejsie som ich pozerala len som chcela vediet ci to este stale plati,ten slez. Chcem sa este opytat musim jej to kazdy den natierat? Ak ano kolko x? Pri kazdom prebalovani?
@lenka_l takze mas pocit ze to pojde teda hej.....hmm rozmysla ze ci ked pojdem k detskej,lebo musim dcera ma vyrazky,ci jej to mam oznamit alebo skusat doma ten macerat.
@lenicka2609 to sa nenatiera,je to sedavý kúpeľ
@vrana2 ja viem ze je to kupel ale xi jej to mam po kupeli aj niecim natierat 🙂
@lenicka2609 ja jej to natieram.... kedysi sme davali lekarsku vezelinu... teraz jej na to davam Saforelle detsky krem, Saforelle mydlo pouzivame aj na umyvanie cikulky...
@lenicka2609 ja som jej nenatierala ničím,ale gynekológ mi odporučil čistý lanolin. Vazelina to ešte viac zlpi.
@vrana2 a prosimta ten lanolin ktory sa pouziva na prsia pocas dojcenia?
@lenicka2609 áno presne ten
Dobrý deň. Žiaľ,dnes sme boli na zákroku(synechia vulvae) s našou 1,5ročnou dcérkou, A doktorka nám dala nejakú zasadito-minerálnu soľ,že ju v tom mám každý večer kúpať,vlastne aby v tom sedávala a framikoin mastičku. No tá soľ sa mi nepozdáva 😐 Nemáte s ňou niekto skúsenosti? Už som zúfalá,od pondelka nás naťahovala staršia lekárka(zastupujúca) so zastupujúcou sestričkou,a až dnes po príchode aspoň našej sestričky nás poslaly už rovno na zákrok 😱 Dokonca bez akejkoľvek anestezy 😧 Išlo mi srdce puknúť. Takže už neverím ani len lekárom a netuším či jej tou soľou ešte viaac neublížim 😖

@lenka_l Leni,ja som písala už vyššie,mam 1,5 starú babenku 🙂 a mali sme presne toto-tak 1,cm od vchodu pošvy volny a zvyšok zlepeny. Robila som jej sedavé kúpele zo slezu kazdy večer a cvičili sme. Oddelilo sa jej to samé a bezbolestne po 3tyzdnoch.