icon

Synovia nedostali ovčie kiahne

kati1303
10. máj 2023

Ahojte, boli sme v blizkom kontaktne s dietatom co malo ovčie kiahne, teda šli sme sa zamerne nakazit a synovia vobec kiahne nedostali. Ubehlo uz 23 dni a nic. Je to mozne zeby ani jeden ich nedostal? Cim to je? Mate niektora takuto skusenost? Dakujem za odpovede. 🙂

Strana
z3
zooeynka
10. máj 2023

Skvela imunita,co ine povedat

7miriam77
10. máj 2023

@kati1303 moja dcerka, bude mat 8, ešte nemala. V skolke kiahne boli, vacsina sa nakazila, ona nie, aj ked bola v priamom kontakte. Asi dobra imunita.

pribinak
10. máj 2023

@kati1303 možno ich dostanú až ako dospeli, aj take prípady sú

elviku11
10. máj 2023

@kati1303 možno to nimi prešlo, ale bezpriznakovo. Aj to sa stáva

maryetta
10. máj 2023

Moj uz bude mat 9 rokov. Mal aj v triede. Aj v druzine a on nechytil.

diablikovci
10. máj 2023

Ja som tiež bola v tom prostredí a aj ma dávali ako dieťa aby som chytila tie kniahne a nic. Až brat dostal keď ma 14 rokov a ja som to dostala od neho a mala som 18 rokov. :(

katie25
10. máj 2023

Moj starsi syn doniesol kiahne zo skolky, cakam kedy sa nakazi mladsi (tiez skolkar) a nic.... nedostal to zatial v skolke, nedostal to od brata, co su doma stale spolu, hraju sa, jedia po sebe, spia pri sebe... a nic.. nechapem!! :D

anjelicek26
10. máj 2023

Sli sme sa zamerne nakazit, to vazne este niekto robi... horucky, bolesti, svrbenie, mozne jazvy...

Kazdopadne predpokladam, ze dieta, u ktoreho ste boli, uz nebolo infekcne a malo vyrazky v stave, ze uz zasychaju... o imunite to nie je, ci dieta schyti/neschyti kiahne, len o priebehu...

slavomira236
10. máj 2023

@kati1303 u nas som mala kiahne len ja aj to ako 35 rocna nemala mama ani brat40 rocny ani mje deti najstarsia ma23

slavomira236
10. máj 2023

@anjelicek26 ja tiez nepochopim ako sa niekto chce zamerne nakazit...mam dostat dostanem nemam dostat medistanem . Ale aby som zamerne deti davala nakazit sa..naco je to dobre?

staleja
10. máj 2023

U nás som ešte nemala ani ja, ani moji synovia. Mám 41, a chalani 13 a 10. V škôlke, škole na tréningoch boli kiahne xyz krát...

ivik4
10. máj 2023

Ja som nedostala niekolko x ako decko. Az v tehotenstve
Normalka

annm81
10. máj 2023

@anjelicek26 Veď je to "len dieťa", tak prečo by malo záležať na tom, že bude pár dní trpieť nepríjemnou chorobou (v tom lepšom prípade neskončí v nemocnici), ktorou by nemusel, keby boli rodičia rozumnejší. Tak sa to predsa robilo v minulosti, prečo by sme mali niečo vyťažiť z pokroku, keď môžme žiť ako pred sto rokmi.

matullienka
10. máj 2023

Ja som tiež od sestry nedostala a to som bola už dospelá

matullienka
10. máj 2023

@slavomira236 tak dieťa má poväčšine ľahší priebeh, no ja hovorím z vlastnej skúsenosti dostala som ich po 30 - tke od dcéry a teda bol to riadny masaker. Horúčky cez 40 viac ako týždeň a celé telo dom mala samy pľuzgier. Už mi hrozilo, že skončím na infekčnom v nemocnici

mamula20
Odpoveď bola odstránená
knaza
Autor odpoveď zmazal
amonet
10. máj 2023

prekvapkoo: zijeme v civilizacii 21.storočia existuje ockovanie
potom ich nemusi mat vobec a vyvaruje sa komplikaciam a pasovemu oparu.

h2
10. máj 2023

OMG! Radšej daj deti zaočkovať. Že "zámerne nakaziť", ja odpadnem! 😨

jamimo
10. máj 2023

@slavomira236 môj chlap dostal kiahne vo veku 28 rokov, skoro umrel. Kamarátka vo veku 50 rokov, bolo to s ňou fakt zlé. Tak asi radšej v tom detskom veku...

kluska
10. máj 2023

@kati1303 neboj sa, ono to pride, u nas dosli nedavno na dovolenke, starsi ma 9 a mladsi 7. Starsi to musel doniest zo skoly a kedze mal plesen na nohe a znizenu imunitu, tak to dostal a mladsi od neho neskor. Ale ja deti vobec neizolujem od seba. A som velmi rada, ze uz to maju za sebou. A ano je lepsie ich dostat prirodzenou cestou a v detsom veku ako potom sa bat v dospelosti ci nahodou nedostanem..

jamimo
10. máj 2023

@amonet očkovanie má aj kontraindikácie 🤔

kluska
10. máj 2023

@amonet ockovanie nie je to iste ako prekonanie choroby prirodzenou cestou. Pri ockovani nemas celozivotnu imunitu, to by si sa musela preockovavat stale a tiez ma aj svoje neziaduce ucinky. Takisto ta neochrani pred chorobou. Je to detska choroba a ma sa prekonat v detstve, v dospelosti robi velke problemy.

pbra40
10. máj 2023

Doktorka vravela, ze ak neprekonaju kiahne do puberty, odporuca, hlavne chlapcov, pred pubertou, ockovat.

beata_k
10. máj 2023

@slavomira236 Ja som za ockovanie. Ale cisto teoreticky chapem u dievcat, aby ich urcite v detstve prekonali. Pocas tehotenstva to moze mat fatalne nasledky.

sono2
10. máj 2023

Ako zámerne nakazenie je určite lepšie očkovanie.
Akurát si ho treba zaplatiť

annm81
10. máj 2023

@kluska Ja som tu pred pár dňami mala diskusiu, kde som sa podivovala, koľko detí má o. kiahne na Slovensku, lebo z okolia (mimo SK) nepoznám jediné choré dieťa ani dospelého. Za celé roky, čo mám deti v škôlke som nepočula o žiadnom prípade.

Nateraz sa nikde, kde sa dlhšiu dobu očkuje významná časť populácie, nepotvrdilo, že by u dospelých stúpol výskyt o. kiahní. A ak by sa také čísla začali objavovať, nie je žiadny problém obnoviť očkovanie aj v dospelom veku. Účinnosť je veľmi vysoká a ak sa očkované dieťa nakazí, sprevádza ho max. pár vyrážok (doslova dve, tri, štyri) a jednodňová zvýšená teplota. Okrem toho, síce ten kto prekoná o. kiahne v detstve, ich nechytí v dospelosti, ale má šancu na pásový opar, čo je ochorenie, ktoré očkovaný proti kiahňam nedostane. Vážne vedľajšie účinky očkovania sú zriedkavejšie ako vážny priebeh choroby samotnej.

mucuinka
10. máj 2023

@amonet vies co, chcela som dat dceru ockovat. Ma 8. Kiahne xkrat nedostala. A nebavi ma trpnut pred dovolenkou, letom atd. o pasovom opare neskor ani nehovoriac. A 3 lekari nezavisle od seba (pediatri) neodporucaju. A nie je to ani stara garda....potom je tazke sa v tom vyznat. Vraj pokial nie je imunosuficientna, tak ich ma radsej prekonat

annalena
10. máj 2023

@kati1303 ked mala najstarsia dcera kiahne , mladsia vtedy 1,5rocna ich od nej nedostala. a to sa spolu cele dni hrali, naozaj uzky kontakt. doktor vtedy vravel, ze mozno ich prekonala a ani sme si nevsimli, ockovanie nam vtedy prave pre toto uz neodporucal.
mladsia ich ale nakoniec dostala az teraz ako 8rocna, nakazila sa v skole a aj to uz ako jedna z poslednych, uz som bola fakt presvedcena, ze ich vtedy ako mala musela prekonat, par dni predtym ako ich dostala mala virozu, tak asi sa jej oslabila imunita a vtedy ich dostala.

kati1303
autor
10. máj 2023

@elviku11 to fakt? O tom som nikdy nepocula. Ja som len citala ze kiahne su vysoko nakazlive, ked si v kontakte s nakazenym tak je 95% sanca ze to urcite chytis. Preto mi to je cudne ze to nechytili.

Strana
z3