Teratóm na synovom semenníku
U syna (11) objavili náhodne útvar, predpokladá sa že ide o teratóm. Zatiaľ mu zobrali krv, s najväčšou pravdepodobnosťou podstúpi jeho chirurgické odstránenie. V horšom prípade ak to bude zhubné, mu budú musieť odstrániť celý semenník. Máte niekto skúsenosť? Som úplne hotová a vydesená. Je veľmi citlivý a úzkostlivý. Neviem ako to zvládne a ako zvládnem ja, pripraviť ho na to a podržať 😢 Pozitívom je, že sa na to prišlo úplne náhodne. Nie je to hmatateľné, takže to bolo viditeľné len sonom.
Píšem pre ten horší prípad: Rakovina semeníkov je jedna z najjednoduchších foriem, ak je zachytená v rannom štádiu (teda ak je napadnutý len semeník), tak pravdepodobnosť vyliečenia je takmer 100%. Samozrejme bude absolovovať kopu kontrolných vyšetrení, ktoré môžu trvať roky. Môže to ovplyvniť jeho vývoj počas puberty, ale celkovo by to mal zvládnuť bez väčších problémov.
Neboj sa s konzultovať to so psychológom, je to taka citlivá téma, určite ti pomôže, ako efektívne zvládnuť svoje obavy (alebo držať ich na uzde) a ako pristupovať k synovi (niekedy co si myslíme ze pomáha, skôr ešte uškodí, čiže podľa mňa je dobre mať nejaký odborný návod, ako s tým pracovať so synom)
Píšem pre ten horší prípad: Rakovina semeníkov je jedna z najjednoduchších foriem, ak je zachytená v rannom štádiu (teda ak je napadnutý len semeník), tak pravdepodobnosť vyliečenia je takmer 100%. Samozrejme bude absolovovať kopu kontrolných vyšetrení, ktoré môžu trvať roky. Môže to ovplyvniť jeho vývoj počas puberty, ale celkovo by to mal zvládnuť bez väčších problémov.
@sevrin ďakujem. Áno, takú informáciu zatiaľ máme. V útlom detstve a predpubertálnom období je vraj navyššia úspešnosť. Napriek tomu, je to obrovský šok. Zo dňa na deň sa nám všetko pretočilo. On zatiaľ o ničom nevie. Nemáme ešte výsledky, nechceme ho stresovať zbytočne.
@sevrin ďakujem. Áno, takú informáciu zatiaľ máme. V útlom detstve a predpubertálnom období je vraj navyššia úspešnosť. Napriek tomu, je to obrovský šok. Zo dňa na deň sa nám všetko pretočilo. On zatiaľ o ničom nevie. Nemáme ešte výsledky, nechceme ho stresovať zbytočne.
@anonym_autor na aké výsledky čakáte? Čo skúsiť sono u iného lekára?
@anonym_autor na aké výsledky čakáte? Čo skúsiť sono u iného lekára?
@1andrea111 na krvné testy. Potom MR, a plánovanie operácie. Prečo iné sono? Tento lekár je veľmi skúsený a má naozaj kvalitné sono. Nevidím dôvod. Aj tak sa to musí upresniť na MRku.
@1andrea111 na krvné testy. Potom MR, a plánovanie operácie. Prečo iné sono? Tento lekár je veľmi skúsený a má naozaj kvalitné sono. Nevidím dôvod. Aj tak sa to musí upresniť na MRku.
@anonym_autor v rodine mám rakovinu semenika. Vedeli to už na sone, na druhý deň nasledovala operácia. Onkomarkery v krvi napriek tomu neboli. Držím palce nech vám to celé dobre dopadne.
@anonym_autor držím palce a aké mal problémy, keď ste išli na sono
@anonym_autor v rodine mám rakovinu semenika. Vedeli to už na sone, na druhý deň nasledovala operácia. Onkomarkery v krvi napriek tomu neboli. Držím palce nech vám to celé dobre dopadne.
@1andrea111 aký veľký bol nález?
@1andrea111 aký veľký bol nález?
@anonym_autor už si nepamätám ale malý, v začiatkoch, bola len operácia a potom časté kontroly.
@anonym_autor už si nepamätám ale malý, v začiatkoch, bola len operácia a potom časté kontroly.
@1andrea111 koľko mal rokov keď to zistili?

@anonym_autor V prvom rade sa musíš prestať báť ty. On cíti tvoje obavy a potom je ešte viac úzkostlivý (tie pred nim neschovas, deti vedia city citat lepsie ako dospeli). Ja viem, že sa to ľahko povie, ale musíš to proste brať, že super, že to našli skoro. Takže buď skôr rada. Všetko bude v poriadku a nič to nie je. Lekár vie, čo robí, a tvoje obavy a strach celú situáciu len zhoršujú. Tak ich zahoď pre dobro tvojho syna, bude lepšie jemu aj tebe. Načo to držať v sebe? Jeho obavy vytvárajú stres v dieťati a potom ide jeho imunita dole a to teraz nechces. Takže: zahoď strach. Robíš všetko správne, tak sa nemáš čoho obávať. Uvidíš, o rok si na to ani nespomeniete...Nech vsetko dobre dopadne