Tichý reflux - vaše rady a skúsenosti
Ahojte maminky, hladala som podobnu temu, ale o samotnom tichom refluxe som tu nic nenasla, tak dufam, ze to admini nezamknu.
Mam mesacneho chlapceka, ktoreho kojim a dokrmujem UM. Asi pred tyzdnom sme mu diagnostikovali tichy reflux, na zaklade roznych priznakov, ktore som nasla kade tade po nete. Boli sme u lekarky, a ta to potvrdila, dala nam ARkove mliecko, mame ho polohovat a to je asi tak vsetko. uz papame to ARkove mliecko 5ty den ja nebadam ziadne zlepsenie. Co je najhrosie, budi sa kazdu hodinu s placom, pyta si papat, je velmi nekludny, zaklana stale hlavicku, bublinkuje slinky, s pusinky je mu citit kyselinu. uz neviem co by sme mu dali. Snazim sa ho prikladat na prska, to zaberie tak na pol hodku, UM mliecko mu nechcem davat castejsie ako kazde 3 hodky, ale takto nevieme kolko vobec spapa, ci sa aj neprejeda, ked je stale na prskach.
Privitala by som rady a skusenosti mamiciek s detickami s tichym refluxom, co robit, ako predlzit cas papania, ako ho utisit, co mu dat, aby nemal kyselinu, a aby sa trosku ukludnil. Dakujem
@zuffovaeva @klaram82 Baby prosim vas mozno si spomeniete ako a kedy zacali vase refluxove deticky spavat "normalne" - v posteli, postielke, kociku a pod? Ja mam 4 mes syna, vdaka refluxu sa naucil spat iba v satke alebo na prsku. Zda sa mi ze sa mu reflux zlepsuje no ani za svet nechce spat inak. Uz nevladzem fyzicky a ani doma nic nespravim. Ani ked spi v satke nemozem ani suchnut, inak je hned hore. Horkotazko operiem cez den a navarim. Este mam starsie dieta na ktore nemam cas. Kedy vam drobci zacali spat normalne? Museli ste ich to ucit? Nutit? Lebo mam pocit ze ten moj si mysli ze vsatke a na prsu je to ok, tak co od neho chcem?
@lilitela ahoj. No moj nechcel bytv nosici, satku som nemala. My sme pre dych.tazkosti hned zacali spavat v zysenej polohe, vankuse pod matracom, tak sa naucil a nebol problem ani v kociku, mali sme vankus pod podlozkou. Cez den som polohovala v kresielku, pacilo sa mu tam. Takze my sme skor mali problem s dychanim, a kratky spanok pre reflux, ale poloha mu nejako uz nevadila, zbykol si, len sa mi zosuchaval, to bol problem. Ale urcite to pomohlo. Inak my mame este problem s ger aj teraz v 16 m, aj ked uz ovela menej. ale podla mna uz ked je nauceny ako pises, bude to problem odnaucit a do buducna asi skor teraz ho nechat spinkat sameho, lebo ta to bude limitovat coraz viac a krize budu trpiet...
@lilitela ahoj, no vsetky deti sa tak rodia, ze chcu spat na prsku a v satke pri mame, toto je pre ne normalne, to si ho ty nenaucila, ani to nema kvoli refluxu ;) Naopak, ze to takto robis, to im prave v tom refluxe pomaha. Lepsie mu odchadzaju grgiky, menej grcka, moze si regulovat prijem mliecka (vacsinou potrebuju papat castejsie v mensich mnozstvach). Ako pise luz5, aj po leziacky by ti spal kratko a este by si mala stres ci sa ti nezadusi ked mu pocas spanku vyjde grcik. Co sa kocika tyka, u nas sa mu zacalo pacit ked sa mohol vozit v sportiaku, vo vyvysenej polohe, takze nejakych 6-7 mes ked mal tusim. Ale nespal tam, len sa dal chvilu vozit. Cez den spal do roka v satke, po roku aj po leziacky, ked som ho vyklopila. Ale casto sa budil lebo mu vacsinou po vyklopeni vysla kyselina, takze som si vacsinou lahla s nim. Teraz mam druhe babo, ktore ma tiez mierny reflux. Tiez nosim v satke a tiez ho starsi budi. Ale zistila som, ze sa maly prisposobil. ked sa viackrat zobudi skor, tak na dalsi krat spi tvrdo a uz sa zobudit neda 🙂. Plus pomoze ked pride manzel z roboty a venuje sa starsiemu, to sa maly vyspi. No a o nejaky mesiac-dva ti bude babo byvat dlhsie hore a trochu sa s nim aj starsi bude moct pohrat takze potom budes mat viac casu na domacnost.
@lilitela inak periem vacsinou cez vikend ked moze byt so starsim muz. Co sa varenia tyka, snazim sa nevarit kazdy den (navarim naraz viac aj na druhy den, alebo zmrazim, alebo objednam donasku, alebo ked ideme od babky zoberem od nej varene jedlo, atd.) Starsiemu sa da dobre venovat vonku, to maly spi v satke a starsi sa vysanti. Ale uplne ti rozumiem, obcas to je s dvoma detmi uplny blazinec. U nas najma ked trebalo dat starsieho spat, to boli uzasne sceny vzdycky. Potom sa to utriaslo tak, ze starsi uz cez den nespava, ide potom aspon vecer skor.
@lilitela Ahoj, no ja ta moc nepotesim, moj syn prespal prvu noc ked mal 2.5 roka, a to uz som ho teda davno nekojila,ani nenosila v satke.. my sme boli velmi zufali, na smrt vycerpani aj s manzelom,skusali vselico, aj kontrolovany plac , nic nepomohlo...ale on bol / je celkovo take "narocnejsie" dieta...teraz mame druhe 4 mesacne, a tiez ma mierny reflux (podla mna to ma skoro kazde babo), a napriek tomu spi ovela lepsie ako syn. takze mozno ten spanok ani nesuvisi s refluxom, teda nie vzdy. prajem ti vela vela sil a trpezlivosti. ono to raz prejde, len clovek musi vydrzat.
baby dik
@luz5 Nam naklonena rovina nestacila.
@zuffovaeva Suhlasim, deti lubia prsko, no dcera bez refluxu v pohode spala aj v kociku. Vidim ze malemu sa reflux zlepsuje, ale ani za nic v kociku, pritom ako mesacny tam v pohode zaspal, len bol do 5 minut vdaka refluxu hore. Skoda ze si to nepamata. 🙂
V noci mi uz spi v postielke, naklonenej, vidim ze to ide. Ja kojit v satke neviem, syn je velky a aj prsia mam velke, tazko sa to k sebe napasuje a cez zimu si to neviem predstavit. Uz cakam na prikrmy, myslim ze sa vela zjednodusi.
@klaram82 Poznam, starsia dcera tiez prvykrat noc prespala az daleko po 3. narodkach.
Ale tu som tiez salila vselijak - zaspala na prse a potom som sa odvalila. Ale az omnoho neskor, lebo spociatku kontrolovala situaciu ako teraz syn - raz za cas cuc, ci som este tam. U nej ma ako tak zachranoval kocik.
@lilitela v noci to je iny spanok, hlbsi, akoby aj brusko spalo preto mu to nejde von. A jasne, babatka sa daju naucit na vela veci, ide o to ze nieco je pre ne prirodzene a to potom preferuju. Posielam silu 🙂 A zelam rodinke vela peknych chvil!
@zuffovaeva vdaka, napodobne
baby, ako vam deticky tolerovali prikrmy? ja teda som zacala po lyzicke, ale snad z kazdeho druhu nam grcka. maly uz mliecko negrckal, tak neviem ci to je tym refluxom, skor mi to prijde ako nejaka intolerancia.
Baby tie co ste boli na um ake ste pili? Nasa mala ma reflux tichy a pijeme francuzske a to je dost riedke myslite ze keby dam hustejsie budete to lepsie? Dakujem
@luba41 ja som v pôrodnici mliečko nemala až doma sa mi začalo tvoriť ale po pár dňoch....to bol zvykly na cumlík a bol horor kojit ho...po pár dňoch som to vzdala,nervózna som bola aj ja aj malý.....on stále hladný a ja na pokraji z nervami a ubolena....o je totiž taký malý nervak keď nie je po jeho je zle🥴mne Orave radili datnho do zvýšenej polohy odrgnut aby sa nezadusil ak ju mu to v spánku vyšlo nazad...
@divana AR Nutrilon u nas ovela lepšie
Ahojte maminky. Stará téma, tak ju skúsim otvoriť. Ani neviem kde začať. Mam 4 mesačného syna. Baby, poviem vám, už som sa 3 mesiace fakt vôbec nevyspala, keďže som slobodná mamička. Od 5.tyzdna kedy som ešte kojila mi malý stále plače a grga. Kým som sa dopatrala na internete co by mohla byť príčina a natrafila som na tichý reflux, myslela som si, že si vlasy vytrham. Najhoršie z toho všetkého je, keď vidíte ako sa vám trápi dieťa, zvija bolesťou a vy mu neviete pomôcť. Boli sme 6x v nemocnici, kontaktovala som niekoľkokrát detského lekára, každý má odbil, že som hystericka matka a môjmu decku nič nie je. Pomaly som začala o sebe pochybavat aj ja. Ako som natrafila na tichý reflux, môj lekár usúdil, že najlepšie bude dat zaviesť sondu 😭 idiot 😡 takže sonda na 24 hod. Zaviedli mu ju nesprávne, hlboko do žalúdka, takže výsledky boli skreslené a teda nepresne 😡 ušno nosno krcny tiež nič nenašiel. Pomaly sme na tom tak, že môj syn, ktorý sa narodil s porodnou váhou 4000g odmieta jest, pije 400ml za deň, keď da 600, skáčem od radosti až po strop. Za 3 mesiace pribral ubohych 900g, podotýkam, že sa narodil so 4000 a prvý mesiac pribral 1600 😱 takže je stále v tabuľkách a nikto nič nerieši 😡 trápi sa, plače pri jedle, viac ako 60ml doňho nedám a krmim ho výhradne len keď spi, pretože keď je hore cuca si 20ml a koniec. Jasne, už som skúšala interval 4 hodiny a stále sme boli na 40-60ml. Skúšala som interval 2 hodiny, ktorý máme teraz a stále je to 40-60ml. Keď mi nejedol 22 hod a ja som s tým prišla do nemocnice, povedali mi, že ma 3 mesiace a práve sa mení a preto odmieta jest 😡 už som počula aj zúbky mu idú, aj ze ho prekrmujem, aj ze ho nesprávne krmim, koliky... Počula som už všetko. Tak som povedala, že mám podozrenie na tichý reflux a doktor v nemocnici mi povedal, že to nie je možné, lebo priberá (900g za 3 mesiace) a deti co majú reflux vracajú. Pýtam sa, tichý reflux a doktor ani nevedel o com hovorím 😡 pomaly mam pocit, že sa mu to len horší, stále papa menej a menej, mali sme už ar mliečko, zahustujem aj normálne mliečko, dávam prikrmy, ale stále je to len horšie, strašný boj s jedením a plačom. Odmieta mi ležať na chrbatiku, aj spi na brušku. Už 2x mi vypol monitor dychu, pretože vraj, keď už je reflux v ťažšiom štádiu dochádza k apnoe. Mam strach o malého no už mám strach aj vyhľadať ďalšieho lekára, čo ak aj ten mi povie, že reflux nemá a je zdravý? Posledné sono vyšetrenie na reflux dopadlo katastrofalne. Doktor podľa mňa ani nevedel co pozerá. Prišli sme, bolo mu jedno kedy malý jedol a ci ma ar alebo aké mlieko. Pozrel na pažerák, povedal, že je ôk a poslal nás domov. Tak možno to nie je reflux, možno je to tráviaci problém alebo co ja viem co, ale viem, že moje dieťa plače pri každom súste, grga ako šialený, kyselina mu chúďatku podľa mňa vybieha až do mozgu... Ale jasne, sme nadmerne v tabuľkách, tak načo niečo riešiť? Baby, čo je toto za lekárov? Už som zúfalá 😭😭😭
@denuska28 prosím ta, ubehlo už veľa času. Zistili ste v čom bol teda problém?
@modro_zelena ahoj. Alergia na živočíšne mlieko, vajcia, hovädzie a kuracie mäso, sója + tichý reflux. Má 1,5 roka a stále ho to sprevádza.
@denuska28 och to mammrzi….a nakoniec ti pomohli nejaki schopní lekári alebo všetko si si musela sama zisťovať?
@modro_zelena všetko som si zisťovala sama. Bohužiaľ

@lilitela no ved počas nosenia dieťa "trenuje"..