icon

Treba bábätku preťahovať predkožku?

9. dec 2022

Ahojte, pozerala som seriozny kurz o starostlivosti o deti a tam vraveli ze chlapcom babatkam sa nema natahovat predkozka, lebo sa im tam nieco potrha, potom zrasty atd...a zas doktorka (starsia skola) mi vravi, ze musim natahovat....tak co? Vy mate ake skusenosti prosim?

petamich
9. dec 2022

nie, moja lekarka je starsia pani a napriek tomu nam na kazdej poradni opakuje, aby sme nic nestahovali - maly ma 1.5 roka, ze mozeme opatrne trosicku potiahnut, ked mu umyvam spicku ale ze ta fimoza je u malych chlapcov bezna a riesi sa to neskor ak sa neuvolni, dnes je na to tolko relevantnych studii, ze neviem preco ti pediatri zastali v case - oni sa nepotrebuju vzdelavat alebo skratka maju svoj nazor a bodka 🤷‍♀️

lenuska9999
9. dec 2022

Naša lekárka nám tiež vravela, že nemáme sťahovať

luliu
9. dec 2022

Nikdy sme nestahovali, pipík sme neriešili a nikdy nemal problém. Všetko šlo postupom času tak ako malo

annnna18
9. dec 2022

Od narodenia, sme trosku stahovali pri kupani, nenasilne jemne. Tak dr. kazal, a to mame mladeho dr. Inak tie nazory sa velmi lisia. Jeden dr. povie tak druhy tak 🤷Teraz ma 2 r. Krasne mu ide dole cela, ziadne problemy.

andrea169
9. dec 2022

@luliu postupom času znamená kedy asi

svetlonos
9. dec 2022

@andrea169
kamaratkinmu synovi v 10 rokoch bez problemov. Najneskor potom v puberte pri “ samomasazi” 😉.

trgypadl
9. dec 2022

Ja sa na to pozeram tymto sposobom pri kupani nasmu vzdy vyskusam kolko ide opláchneme cistou vodou, ale nie nasilu..... Kolkokrat sa poserka, ze ma okakaneho aj pinda a gulky, a logicky mi vychádza, ze je fajn ho sem tam oplachnut pod cistou vodou... Plus sa tvori maz, ma cely den plienku . Beriem to ako u strasich chlapcov, chlapov... Viete si predstavit, zeby si pri umyvani nepretiahli predkozku?? A neumyli si ho?? Bleeee

luliu
9. dec 2022

@andrea169 chlapci keď sa odplienkuju sa väčšinou stále chytajú, naťahujú a pod. Oni si to sami uvoľnia postupne a nenasilne

maxi2
9. dec 2022

Pri staršom nám doktorka kázala až od roka. Pri druhom synovi od narodenia. Pediatričku máme tu istú

anjelicek26
9. dec 2022

Stahovat a pohybat predkozkou v ramci hygieny su dve totalne odlisne veci... stahovanie - na to, aby to celkom preslo cez zalud - ma este roky cas.

maminkadeticiek
9. dec 2022

Jezus maria jozef,3milionta tema na tuto temu.To je ako ockovat/neockovat.

sisaka
9. dec 2022

Nestahovať, syn ma pomaly 15 rokov a už pred 15. Rokmi boli v zahraničí lekári za jedno, že nestahovať. Len na Slovensku to bude ešte ďalších 20 rokov dilema.

sisaka
9. dec 2022

@maminkadeticiek kým lekári pôjdu na školách podľa učebníc z čias Marie-Terézie, kým budú ženy počúvať svoje matky a svokry, ako to robili za starých čias ony a kým budú počúvať názory susedy z 5. poschodia dovtedy sa to bude na Slovensku robiť a dovtedy tu budú tieto témy.

maminkadeticiek
9. dec 2022

@sisaka Ale blbost,to nie je o tom.

maryetta
9. dec 2022

Mam dvoch synov. Uz pri prvom mi kazala dr. Ale nie nic nasilu. Len kolko islo. A vzdy postupne.
S druhym-ani rok nemal uz sme boli u urologa a on ze tiez vlastne ze okej. Ze mohlo to byt aj lepsie ale ze len vzdy postupne kolko ide.

ivanabat
9. dec 2022

Prosím Vás nič nesťahujte, ono sa im to samo postupne uvoľní a stiahnu si to sami, keď bude treba. Ako píše @petamich, mnohí (nielen) pediatri zastali v čase. Penis má u chlapcov teraz len jednu funkciu a to je cikanie.

zorkahorka
9. dec 2022

Moja svokra tvrdi,ze od narodenia.lebo tak ju inatruovala jej dr vtedy.moja mi nic take nevravela.ani si neviem predstavit,ze mu mam oo narodeni toho mini pinda natahovat... okolo roku mal predkozku velmi zuzenu,ale podarilo sa mi ju cez zalud pretiahnut.ale ma ju nalepenu k zakudu este.isli sme k uroligovi,povedal,ze na ten vek to je postacujuce.
Vela postupov sa pomenilo. Ale ked mu ju budes natahovat pomaly od par mesiacov, nic nepokazis. Krd si predstavis,ze to robili kedysi od narodenia a tym chlapcom to neublizilo...

zorkahorka
9. dec 2022

@ivanabat no samo nie. Ked prides so zuzenou predkozkou k urologovi, tak ti povie,ze pretahovat,pretahovat,pretahovat.mojmu synovi sa ani v 5 rokoch s pretahovanim nedokazala uvolnit od zaluda,museli mu to robit nasilu,lebo sa mu tam tvorili zapaly. Takze preťahovať treba,ale nie hned

ivanabat
9. dec 2022

@zorkahorka no ja neviem, či neublížilo. Ja som toto riešila dosť intenzívne kvôli synovi, lebo pediater nám kázal od narodenia sťahovať, na urológiu nás poslal, lebo mu to nešlo a v dvoch rokoch mu tam predkožku uvoľňovali a má z toho dodnes traumu. Pomaly každý jeden chlapec si týmto procesom prešiel, pretože sa tým nič nestane predsa, keď budeme sťahovať. Ale čo doktori už nepovedia, že práve tým sťahovaním vznikajú mikroranky, ktoré časom vedú k vážnej fimóze a následnej obriezke. Robila som si o tomto obrovský prieskum, ako to je nielen u nás na Slovensku, ale aj inde vo svete. Nie je to sťahovanie vôbec v poriadku a tým chlapcom to možno niektorým neublížilo fyzicky, ale rozhodne si to násilné sťahovanie pamätajú. Môj syn rozhodne áno, a vždy keď tu vidím túto tému, nedá mi nevyjadriť sa. Málo osvety je ohľadom penisov.

ivanabat
9. dec 2022

@zorkahorka skúšali ste najskôr hormonálnu mastičku pred takým zákrokom? Tá totiž 90% chlapcom pekne predkožku uvoľní a netreba žiadne násilné sťahovania u urológa

boldo87
Odpoveď bola odstránená
zorkahorka
9. dec 2022

@ivanabat ano, mal ju 2x, ale davnejsie. Mimochodom,i ked ju pekne pretiahne,stale ju ma zuzenu.urolog nam dal rok na to,aby sa to zlepsilo.ak nie,pojde na chirurgicky zakrok a nareze ju. a za ten rok to mame kazducky den pretahovat bez kortokoidovej masticky.

ivanabat
9. dec 2022

@zorkahorka úprimne ma to mrzí,že toto musíte riešiť. Fakt je, že ste ojedinelým prípadom, kedy je tá predkožka od narodenia takáto. V drvivej väčšine prípadov však za vzniknuté problémy s predkožkou môže práve to predčasné a zbytočné sťahovanie.

lypka
9. dec 2022

Nám dr. kázala sťahovať, lebo ak nie tak nás pošle na urológiu, ja som z toho bola nešťastná, tak som kázala chlapovi, nech to on vybaví s chlapcami a tak to vybavil. Mne povedal, že oni si s tým poradia, keď im to bude treba a na preventívke povedal dr., že už im to ide dobre.

amelie2017
9. dec 2022

Zijem v zahranici, len umyvat, nic nestahovat, nesilit. Ak ma byt problem, bude, nareze sa. Inak to same povoli v puberte vplyvom hormonov.

11iva11
9. dec 2022

@svetlonos Samomasáž...umrela som práve 😂😂🤣

0silvia0
9. dec 2022

@amelie2017 presne, ty si to najlepsie zhrnula. Ked ma byt problem, tak bude problem, riesit sa bude neskor.
Ja zijem na Slovensku a nasa pediatricka tiez radila nestahovat, cize som nikdy nic nasilu nestahovala. A to syn ma uz 21 rokov. Cize nebolo to kedysi automaticke odporucanie vsetkych pediatrov. Zalezalo od pediatra. A asi aj zeraz zalezi

svetlonos
9. dec 2022

@11iva11
😁 chcela som to pekne napisat