icon

Tupozrakosť u deti

ewwwulka1
29. sep 2013

Dobrý deň mamičky hľadala som niečo na internete o tupozrakosti u deti a tam chválili jeden prístroj z Bieloruska АИСТ-01ЛК. nemáte s ním niekto skúsenosti či to vôbec funguje a ako a kde ho zohnať. Za každú radu alebo skúsenosť vám veľmi pekne ďakujem

Strana
z11
petronelak
30. máj 2025
@evivb

@canany my vlastne k veselemu ideme iba na cvicenia. K lekarke chodime do petrzalky k dr Chytilovej. Ma novo otvorenu ambulanciu. Je mlada, moderna. Snad nam pomoze 🙏 a co sa tyka tej jogy. Ako ste cvivili? Okluzia + okuliare? Nam kazala v okuliaroch ceruzku dat 30cm od oka a pohybovat dolava, doprava.. Sikmo. Ale pozriem aj na youtube.

@evivb ja s malou tiez cvicim ocnu jogu tak ze zaostri napr na bodik nakreselny na vechnaku fixky alebo na vech ceruzky a pomaly pohybujem do lava, do orava, hore, dole, do bokov zkriza, robime maslu, kruhy, 8 cca 10-15 minut to robievame

petronelak
30. máj 2025

robime oboma ocami nema pritom ziadne okolo prilepene

evivb
30. máj 2025
@petronelak

@evivb ja s malou tiez cvicim ocnu jogu tak ze zaostri napr na bodik nakreselny na vechnaku fixky alebo na vech ceruzky a pomaly pohybujem do lava, do orava, hore, dole, do bokov zkriza, robime maslu, kruhy, 8 cca 10-15 minut to robievame

@petronelak ale okuliare mate, ze?

evivb
30. máj 2025
@petronelak

robime oboma ocami nema pritom ziadne okolo prilepene

@petronelak a este sa opytam, ako dlho cez den ste pouzivali okluzor? Ako ste riesili ak ste boli vonku? Mozu mat vonku?

petronelak
30. máj 2025
@evivb

@petronelak ale okuliare mate, ze?

@evivb ano aj s okuliarmi my cvicime

lubka.xz
31. máj 2025

My sme nosili všade okluzor. Robila som minimum prestavok

evivb
31. máj 2025
@lubka.xz

My sme nosili všade okluzor. Robila som minimum prestavok

@lubka.xz takze nebol problem aj vonku nosit? Ja som sa toho bala, ze ked ho ma na sebe, musi iba blizke veci robit.

canany
1. jún 2025
@evivb

@canany my vlastne k veselemu ideme iba na cvicenia. K lekarke chodime do petrzalky k dr Chytilovej. Ma novo otvorenu ambulanciu. Je mlada, moderna. Snad nam pomoze 🙏 a co sa tyka tej jogy. Ako ste cvivili? Okluzia + okuliare? Nam kazala v okuliaroch ceruzku dat 30cm od oka a pohybovat dolava, doprava.. Sikmo. Ale pozriem aj na youtube.

@evivb cvicieval bez okuliarov, aby isli obidve oci, ale ci sa ma s okluzorom neviem. Mali sme ceruzku, kde na vrchu bola taka hlava jezibaby a na to sa pozeral. Isli sme z lava doprava a spat 10 x, potom zhora dole a spat, z laveho horneho rohu do praveho dolneho rohu a spat 10 x, a opacne z praveho horneho do laveho dolneho. Potom kruhy ocami do jednej strany 10 x a do druhej strany 10 x. Na zaver este z dialky sa priblizit k nosu a dozadu s tou ceruzkou. Ja si to cvicievam aj teraz.

evivb
1. jún 2025
@canany

@evivb cvicieval bez okuliarov, aby isli obidve oci, ale ci sa ma s okluzorom neviem. Mali sme ceruzku, kde na vrchu bola taka hlava jezibaby a na to sa pozeral. Isli sme z lava doprava a spat 10 x, potom zhora dole a spat, z laveho horneho rohu do praveho dolneho rohu a spat 10 x, a opacne z praveho horneho do laveho dolneho. Potom kruhy ocami do jednej strany 10 x a do druhej strany 10 x. Na zaver este z dialky sa priblizit k nosu a dozadu s tou ceruzkou. Ja si to cvicievam aj teraz.

@canany ano ano, aj toto nam hovorila lekarka a ze s okuliarmi aby sa ovi vedeli co najviac sustredit.

lubka.xz
1. jún 2025
@evivb

@lubka.xz takze nebol problem aj vonku nosit? Ja som sa toho bala, ze ked ho ma na sebe, musi iba blizke veci robit.

@evivb nebol. Zvykla si

evivb
10. jún 2025
@petronelak

@evivb ano aj s okuliarmi my cvicime

@lubka.xz
@canany
@petronelak
Ahojte este raz, vasim detickam ake okuliare predpisali lekari? Teda rovnaku dioptriu alebo o nieco menej? Dakujem!

lubka.xz
10. jún 2025
@evivb

@lubka.xz
@canany
@petronelak
Ahojte este raz, vasim detickam ake okuliare predpisali lekari? Teda rovnaku dioptriu alebo o nieco menej? Dakujem!

@evivb rozlicne. Mojej vyšlo 7 diopttia dali jej nižšiu. A na zdravé oko 1tku. Aby nezačala skulit

evivb
10. jún 2025
@lubka.xz

@evivb rozlicne. Mojej vyšlo 7 diopttia dali jej nižšiu. A na zdravé oko 1tku. Aby nezačala skulit

@lubka.xz o kolko jej dali nizsiu? Takze nedostala plnu 7 korekciu?

petronelak
10. jún 2025
@evivb

@lubka.xz o kolko jej dali nizsiu? Takze nedostala plnu 7 korekciu?

@evivb moja ma dioptripe presne akomjej namerali, tupozrake ocko +7,5 a druhe v podstate zdrave +2

petronelak
10. jún 2025
@petronelak

@evivb moja ma dioptripe presne akomjej namerali, tupozrake ocko +7,5 a druhe v podstate zdrave +2

@petronelak a na okuliare si zvykla hned bez problemov

evivb
10. jún 2025
@petronelak

@petronelak a na okuliare si zvykla hned bez problemov

@petronelak dakujem 🌷

katka1981
11. jún 2025
@petronelak

moja videla na očko keď sme to zistili ostroť nejakých 10% teraz je tomu cca 7 mesiacov čo cvičime preliepame a chodíme na kliniku a vidíme posun na kontrole pri optometristovi pred 1,5 mesiacom mala ostrosť videnia na 40% ďalšiu kontrolu má o mesiac, nato že moja dcérka ma o 2 mesiace 9 rokov, tupozrakosť sme zistili keď mala viac ako 8 rokov, a na očku ma dioptriu +7,5 tak povedali že napreduje krásne na svoj vek a má sa stále kde posúvať tak sa snažíme poctivo cvičiť a dodržiavať plán a úlohy čo nám zadajú každé dva týždne na klinike, je to tažké kedže má školu, gymnastický krúžok ale vrámci možnosti robíme čo sa dá ešte aspon ako tak zváriť o mesiac by sme mali mať dalšiu kontrolu

@petronelak, kolko cvicite s amblyometrom? My stihame len raz denne 15 minut, dik za odpoved.

petronelak
11. jún 2025
@katka1981

@petronelak, kolko cvicite s amblyometrom? My stihame len raz denne 15 minut, dik za odpoved.

@katka1981 necvicime s nim vobec kedze mame vela inych pomocok a cvikov z UVEA kde chodime cvicit to nam zaberie denne cca 45 minut plus snazime sa popri skole, kruzkom aspon na 2-3 hodiny potom este ocko prelepit a robit veci s jemnou motorikou

katka1981
11. jún 2025
@petronelak

@katka1981 necvicime s nim vobec kedze mame vela inych pomocok a cvikov z UVEA kde chodime cvicit to nam zaberie denne cca 45 minut plus snazime sa popri skole, kruzkom aspon na 2-3 hodiny potom este ocko prelepit a robit veci s jemnou motorikou

@petronelak, cize amblyometer vobec nepouzivate_

petronelak
12. jún 2025
@katka1981

@petronelak, cize amblyometer vobec nepouzivate_

@katka1981 nie momentálne nepoužívame príde mi zbytočne s tým trápiť dcérku lebo každé dva týždne chodíme na kliniku na cvicenia a odtial dostávame domov vždy rôzne pomocky, PC súbory na trenovanie

evivb
12. jún 2025
@petronelak

@katka1981 nie momentálne nepoužívame príde mi zbytočne s tým trápiť dcérku lebo každé dva týždne chodíme na kliniku na cvicenia a odtial dostávame domov vždy rôzne pomocky, PC súbory na trenovanie

@petronelak wau, mohla by si nam cca priblizit ake?

petronelak
12. jún 2025

momentálne mame dva typy 3D okuliarov a k nim rôzne PC súbory, kde trénujeme vnímanie z oboch očí a spojenie do jedného obrazu, k tomu máme fliper ktorým rozbíjame obraz a musí oko zaostrovať z novu, potom máme kartičku kde sú dve akoby oči s číslami a znakmi musí z rôznych vzdialenosti vytvoriť 3 "oko" a v nom trenujeme rozoznanie čo ide z čísiel/znakov do blizka a čo do dialky, každé dva týždne máme iné súbory iné cviky, na začiatku sme dlho cvičili s brokowou šnúrkou s tou začíname vždy cvicenia + potejto seríí cvičení robíme cca 30-45 minút, prelepíme vždy zdravé okolo spraví v tablete aplikáciu annu potom robí rôzne spájanie bodov, výborne je hladanie obrazkov v obrázku, lego sklada, gorálky proste načo ma náladu a na záver každý večer cvičíme ešte očnú jogu
je to masaker popri škole, družine, úlohach 3x do týždna trening ale nejako to dávame mám zachvílu 9 rokov zistili sme veľmi neskoro ked mala niečo cez 8 rokov na kliniku sme začali chodiť cca v januári cvičiť ostroť mala 10 % teraz je niečo cez 40 % čaká ju tento mesiac veľká kontrola po druhej seríí cvičení tak som zvedavá či sme sa pohli a či budeme pokračovať ale má to význam treba byť trpezlivý moja dcéra naštastie spolupracuje a chápe že to robí pre seba nikdy to nebude na 100% nakoľko má už veľa rokov ale my sa tešíme aj z maleho posunu

evivb
12. jún 2025
@petronelak

momentálne mame dva typy 3D okuliarov a k nim rôzne PC súbory, kde trénujeme vnímanie z oboch očí a spojenie do jedného obrazu, k tomu máme fliper ktorým rozbíjame obraz a musí oko zaostrovať z novu, potom máme kartičku kde sú dve akoby oči s číslami a znakmi musí z rôznych vzdialenosti vytvoriť 3 "oko" a v nom trenujeme rozoznanie čo ide z čísiel/znakov do blizka a čo do dialky, každé dva týždne máme iné súbory iné cviky, na začiatku sme dlho cvičili s brokowou šnúrkou s tou začíname vždy cvicenia + potejto seríí cvičení robíme cca 30-45 minút, prelepíme vždy zdravé okolo spraví v tablete aplikáciu annu potom robí rôzne spájanie bodov, výborne je hladanie obrazkov v obrázku, lego sklada, gorálky proste načo ma náladu a na záver každý večer cvičíme ešte očnú jogu
je to masaker popri škole, družine, úlohach 3x do týždna trening ale nejako to dávame mám zachvílu 9 rokov zistili sme veľmi neskoro ked mala niečo cez 8 rokov na kliniku sme začali chodiť cca v januári cvičiť ostroť mala 10 % teraz je niečo cez 40 % čaká ju tento mesiac veľká kontrola po druhej seríí cvičení tak som zvedavá či sme sa pohli a či budeme pokračovať ale má to význam treba byť trpezlivý moja dcéra naštastie spolupracuje a chápe že to robí pre seba nikdy to nebude na 100% nakoľko má už veľa rokov ale my sa tešíme aj z maleho posunu

@petronelak aha, takze taketo specialne. A to je potom nieco podobne ako amblyoplay? Tam tusim tiez si treba okuliare zakupit a 64e stoji mesacne. 😏Brutal.

Hej my zatial tiez cvicime s Annou, koralky, lego, a take rozne farebne aktivity. Pridam fotku. Aj fajn pracovny zosit sme zohnali. Snad pomozu. ☹️Zatial ma zaujem... Ale ktovie dokedy.

V duhovke ktora hodnota je im dolezita. Teda hodnota tupozrakosti? S okuliarmi alebo bez?

katka1981
14. jún 2025
@petronelak

@petronelak, ide vam to super,dievcatko je sikulka, drzim palce, nech ma ocko cim skor fit. KOlko riadkov videla s chorym okom na zaciatku a kolko teraz? Moj videl asi 3 riadky, teraz vidi 8

evivb
14. jún 2025
@katka1981

@petronelak, ide vam to super,dievcatko je sikulka, drzim palce, nech ma ocko cim skor fit. KOlko riadkov videla s chorym okom na zaciatku a kolko teraz? Moj videl asi 3 riadky, teraz vidi 8

@katka1981 tie pokroky sa meraju iba s okuliarom? Iba vtedy vedia zistit tupozrakost?

petronelak
Autor odpoveď zmazal
petronelak
14. jún 2025
@katka1981

@katka1981 DAKUJEME ❤️, bez okuliarov na tupozrake ocko nic na prvej kontrole po 3 mesiacoch s okuliarmi ledva ledva 2 riadok teraz vidi s okuliarmi 5 krasne skusali aj 6 ake vahala a dlho zaostrovala, teraz bola zrovna v piatok na kotrole velkej aj s rozkavapkanim oci, je to uz cca 6 mesiacov co preliepame a chodime 4 mesiacom na cvicenia do Duhovky ide to pomalicky ale my sme stastny ze takto aj ked pomaly napreduje lebo ma uz skoro 9 rokov a nedavali nam velke nadeje ked sme to pred 9 mesiacmi zistili, dioptria sa jej po tych 9 mesiacoch nezmenila ostala rovnaka, ma ponu korekciu nameranu ted +7,5 a +2
Ja verim ze sa este posunieme 🍀

evivb
15. jún 2025
@canany

@petronelak
@katka1981
@lubka.xz
@canany
Zienky, este sa opytam na 2 veci ak mozem.
1. Nosenie okluzora mozem aj rozdelit na 2 cslasti? Napriklad 3 hodiny doobeda a 3 hodiny vecer?

2. Lekatka nam dala nosit 6:1. Teda 6 dni prekryt zdrave ocko a 1 den prekrit tupozrake...... Je to podla Vas v poriadku? Nikde som necitala este o takom prelepovani... 🤔

petronelak
15. jún 2025
@evivb

@petronelak
@katka1981
@lubka.xz
@canany
1. Nosenie okluzora mozem aj rozdelit na 2 cslasti? Napriklad 3 hodiny doobeda a 3 hodiny vecer?

2. Lekatka nam dala nosit 6:1. Teda 6 dni prekryt zdrave ocko a 1 den prekrit tupozrake...... Je to podla Vas v poriadku? Nikde som necitala este o takom prelepovani... 🤔

@evivb My preliepame len zdrave oko, my mame odporucanie z Duhovky po komplexnim vysetreni optometristom preliepat na minimalne 2 hodiny a viac snazime sa v tyzdni splnit to minimum cez vikend mava dlhsiu dobu pokial sme doma

katka1981
15. jún 2025
@evivb

@petronelak
@katka1981
@lubka.xz
@canany

@evivb,zo zaciatku syn nosil 4 hodiny, neskor mi kazali 2 hodiny, ocna povedala, ze dlhsie nosenie neprinieslo ziadny efekt, to su vseobecne vyskumy. Nakontaktuj sa na pani Matuchovu v BB posobi, vydava aj knihy, je uzasna. Moja svokra cvicila podla jej knihy, samozrejme ze ma niektore mudrlantky vysmiali, ale mam v pazi. SVokra nenosi okuliare, mala 7 do dialky, mala aj dioptrie do blizka a rozpadavala sa jej sietnica, hrozila slepota. Nosit tak dlho okluzor nema vyznam.

Strana
z11