U 12-mesačného syna máme podozrenie na autizmus
Dobrý deň, mám 12mes.syna a obavy či neni autista.
Pozorujem uňho príznaky ako behanie dokola štvornozky od jedného konca izby na druhý, nereaguje moc na meno,strašne nervy pri prezliekani a prebalovani- celý sa napne a zovrie pästicky,kričí, plače,,, niekdy si sadne k stene a búcha si hlavu zozadu,,, hračky rozhadzuje a ,,zameta" rukami,,, zaujímajú ho hlavne kable,gombíky,nie klasicke hračky, rad otvara a zatvára dvere,,,škrabka prstami,štípe prstami iných ľudí... myslíte že je to autizmus ? Je možné ho diagnostikovat uz v 1r.? Dakujem za nazory...
@katsk dobrý deň, kontaktujte sa na centrum včasnej intevencie. Ak to tam je treba w tým čo najskôr pracovať ak nie sledovať a podporiť vývin. Toto centrum vám pomôže... odkiaľ ste? Centra včasnej intevencie sú v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Košiciach, Prešove, Lučenci, Žiline. Verím že vám pomôžu a všetko dobré
@marzii35 moj 3,5r do 3r neukazoval prstom. Iba mi dal ruku, zacal chapat vela veci az teraz. Nechaj, nenut ho. Ja cim viac nutim je to horsie, krici, zlosti sa, lebo to asi nevie povedat. Robim iba veci dovtedy dokedy chce. Vsetko sa postupne zlepsuje a to je podstatne starsi ako tvoj
@noemi125
Za chvilku ma maly 5r ale stale este mame problem so spravanim. Boli sme u roznych dr no jednoznacne sa nevedel nikto vyjadrit, ma nejake autisticke prvky no je sikovny a je mozne ze z toho vyrastie este kym pojde do skoly. Takze musime zatial stale cakat. No rozpravat uz zacal,uz si vie povedat aj pomenovat, ukazat. No ta narusena komunik.schopnost je este citit, nerozumie este vsetkemu
@kythos21 dobry vecer no nas maly ma zstial udane iba oneskoreny vyvin a oneskoreny vyvin reci. Teraz ma 5r 4m a uz asi 2m hovori slova, takze sme z toho uplne vsetci stastni, viac rozumie, lepsie sa sprava, este ma problem v skolke ked sa ma pracovat, ze niektore veci nevie ale kazdy rok sa zlepsuje
@kythos21 no on nereagoval ani na meno plus slabsi ocny kontakt. Teraz uz reaguje aj na meno, pride ked ho zavolam, ked rozprava uz aj ocny kontakt sa zlepsil. Je to os 100% lepsie ako bolo. Obcas este su veci co nerozumie ale je to lepsie aj s porozumenim. Obcas mava nejake este divne stavy,ale vela z nich sa uz stratilo.
Nam aj psychologicka povedala ze niektore prejavy mal skrz toho ze nerozumel plus oneskoreny vyvin. Ma 5r no vyvinovo je tak na 3r teraz
@kythos21 chodi do normalne skolky a ma asistenta. Ale tento rok uz vraj neni problem a ucitelky chvalili ze sa s nim da. Saem tam potrebuje aby mu niekto vysvetlil, korigoval ho lebo nevie ze ak sa niekde ide musi tam proste byt a nie si chodit kam chce on.
No toto ma napisane ako zaver, klinicka psychologicka aj neurologicka mu davaju cas do 7r ze vidia zlepsenie a ze napreduje dalej. A hlavne nevedeli sa vyjadrit k nejakej diagnoze, pretoze niektore veci ktore vie nespadaju do ziadnej, kedze ani autisti ani asperger sa tak nespravaju.
Ziadne specialne pracovanie, aj ked minuly rok sme chodili 3m na aba terapie.
@kythos21 no nasa pediatricka nam dala odporucanie na klinicku v michalovciach a neuro vranov. Neboli smd u zisdnej nejakej speci.
Chodit zacal normalne ked mal rok, jediny problem mal iba ako babatko ze zaklanal dlhsie hlavku dozadu a narodil sa s krivym krkom kde to asi tiez mohlo nieco zavazit, ze ma teraz stale problem s recou.
Inak bol od mala zivy, na prechadzkach sme s nim behavali, bol vsade a aj teraz je vsade a to ma 5r uz. On ma take vseliake napady, vystraja stale. Obe moje seti su zive, skacu,behaju. No pri druhej vidim co moj starsi v jej veku nerobieval. Ale zase pri nom nebol problem s odplienkovanim a tak. Je velmi sikovny v niektorych veciach, vie vela slovicok po anglicky pocitat. Cisla aj vysoke vie pomenovat,co niektori jeho rovesnici nevedia. Ma super pamat, bavia ho puzzle. Bol s nim tazsi zivot asi do 4r teraz je to fakt sikovny a zlaty chlapec ak neplace za somariny