Úpal u 5-mesačného bábätka
Pekný deň, maminky poraďte prosím. Malá 5 m má úpal, horúčka sa jej drží celý deň 39 nejde vôbec dole, lekárka zakázala podávať lieky proti teplote, len chladiť koža na kožu , vôbec to ale nepomáha, čo môžem ešte urobiť aby horúčka klesla?
@dadis určite je to úpal, aj lekárka to potvrdila. Teplota, suchá pokožka a vôbec sa nepotila.Dnes máme už len 28-29 včera 32 - 34, noc bola tiež teplá 29 sme mali v izbách
@dzulli1980 vieš čo je úpal? Presne to čo píšeš prehriatie organizmu, zlyhanie termoregulacie .
@maryetta to je úžeh. Síce podobné, ale nie to isté. Aby si dostala úpal tak sa nemusíš piecť priamo na slnku.
Maminky, tie čo ste komentovali k veci, veľmi pekne vám ďakujem , hodinku sme posedeli v aute a už teplota začala mierne klesať. Dnes to ešte dobojujeme zabalmi, zajtra budeme musieť niekam odísť kým tú klímu nespravia, je to tu ako skleník.
Pri upale/uzehu treba chladit vlaznymi obkladmi na hlavu a telo, to je zaklad. Pokial nezvracia tak podavat tekutiny (po troske) a aj rehydratacny roztok je fajn.
Ja viem tak ze antipyretika su pri upale akurat tak neucinne, ze by mali byt nebezpecne neviem, idem studovat teda 🤔
Ano ospravedlnujem sa! Ja mam len panicku hrozu z horucky u takych malych deti. Jednej kamoske fibrilne krce sposobili epilepsiu. Kamosovej dcere sa po nich spustil autizmus. Dovtedy to bolo zive dievcatko, hovorilo, spolocenske. Od tych krcov to slo dole vodou. Tak so reagovala preto tak neprijemne.
Nevedela som, ze pri upale sa to tak nesmie.
NIE. tak male dieta nema dostat ako upal ani v takychto horucavach. >ty ako matka mas davat na dieta pozor. My sme zili v krajine, kde sa v lete splha teplomer nach 50 stupnov. Deti my tam varastali od anrodenia a NIKDY nemali upal ani vo veku tvojho dietata a ani neskor. Ako si prisla na to, ze ma upal? Dr. to potvrdila?
@yanni Načo si pod týmto príspevkom? Prišla si mi dať pocítiť, že si lepšia matka lebo tvoje deti nikdy nemali úpal? Gratulujem si skvelá, môžeš ísť. Nemám náladu sa tu doťahovať s takými ako si ty . Ja som nič nezanedbala, nevystavila som dieťa slnku, ani horúčavám schválne, nezabudla som ho v aute na parkovisku, nenechala ho o smäde v dusnom prostredí. Urobila som maximum v danej situácií.
No ja sa strasne tiez cudujem, jasne, ze ma matka strach. Ale my byvame na 6.poschodi, byt na juznu stranu a pecie tam od 11 do 20, kym nezajde slnko, v horucavach som mala cele dni zatvorene okno, zatiahnute zaluzie, teplota okolo 29-30 stupnov, vetrala som po par minut na chvilku, nech sa vymeni vzduch, ked nechas rozcapene, tak to razom je tam 35 ako v speniku..., prve dieta mi ani nechcelo okrem prsnika nic pit, len po lyzickach kusok vody, flaska nic...a nikdy sa nam taketo nestalo. A to potom ako je zateplena strecha??? Vetrali sme potom sice krizom, lebo druha strana bytu je je na SV, takze kusok sa schladilo, ale pod 26 to neslo, nemohol zase spat v prievane. Klimu sme nemali nikdy. A to mam takto 6-8 mesacne deti v takychto horucavach 3 a jedno malo takmer rok.
Ale je prada, ze boli nonstop na prsniku, voda po lyzickach, kupanie vo vanicke, aby sa ochladili.
A tiez som teda netusila, ze sa nemozu lieky proti teplote pri takomto, mala som to len ako mala skolacka parkrat. Jedenkrat, ked som brala antibiotika a len som presla po slnku po zahrade a jedenkrat, ked sme boli na kupku zo skoly, ale to bol aj ten uzeh. A s tymi ATB som mala pluzgiere po kozi, ako spalena od vriacej vody som bola. Ale nepamatam si, ci mi mama davala nejake lieky, len smotanu kysnu ci kysle mlieko na mna a zabaly, to ano.
No drzim palce, aby sa malinkemu polepsilo cim skor. Nech ste fit.
@beata_k @martul mne to schválila pediatrička. Bola som vtedy príšerne vydesená, výčitky svedomia, že toto sa môjmu dieťaťu stalo, takže som okrem toho aj googlila ako divá a nadobudla som pocit, že je to veľmi nejednoznačné. Niekde som našla, že antipyretiká nedávať, inde, že pokojne dať. Nie v diskusiách, ale normálne články k téme. Odborné štúdie som ale nečítala.
@nevenka toto je podkrovný byt. Sme rovno pod plechovou strechou, celý deň tu pečie na strechu, na okná, žalúzie nemáme,horúco je tu proste aj bez toho aby som sem pustila teplý vzduch , bez klímu sa tu ťažko funguje. Cez deň som deti chladila, kúpali sa, boli na podložke ale v noci som ju nebudila, zrejme sa prehriala vtedy . Dojčená nie je a 50% tekutín čo príjme kvôli refluxu vygrcne, takže sa stane, netreba sa čudovať. Ale už je to ok, teplota šla počas noci dole, akurát musím na pár dní s deckami niekde do hotela kým spravia klímu .
@jarnajar Ja som ako dospela raz mala a dala som si proti teplote s bolo mi lepsie. Rovnako by som teda postupovala u dietata. Lebo ako som uz pisala, za mna je 39 nebezpecna teplota. Zazila som si 40 a bluznila som. Plus febrilne krcne moze dostat. Nooo, veru neviem co by som robila.
Termofolie sú dobré na okná, alebo aj keď nič aspoň mokrú plachtu dať za okno, na radiátory mokré osušky, kamarátka púšťa vo vani sprchy..Tak už to bude snáď dobre.Tiez som nevedela, že lieky sa nedávajú.skor to bolo tým, že vygrcne a málo pije, lebo takú teplotu sme mali v paneláku bežne.Male dieťa sa rýchlo dehydruje.
Nepicha sa v tom prípade aspoň infuzia?

Tak ja som zila v tom ze upal je ked je clovek vystaveny priamemu slnku. To co ty pises je skor prehriatie organizmu. Ale taka teplota?
Skusaj ozaj ten kontakt koza na kozu. Navlhc uterak alebo bavlnenu plienku a potieraj vlaznou vodou.