Úplné odmietanie potravy a tekutín u 18 mesačného dieťaťa
Prosím o pomoc, dcérka odmieta jedlo aj tekutiny. Nechutenstvo trvá dlho. Od 5. mesiaca neprospieva, boli sme už u všetkých dr. Zistili jej alergiu na BKM a vajcia. Ako náhle sme však mlieko vysadili, prestala úplne jesť. Dovtedy zjedla aspoň niečo. Toto bol jej jedálniček, ktorý koľko-toľko akceptovala: jogurt 120 ml, ovocie 120 ml, polievka 150 ml, druhé a olovrant úplne odmietala, ptm sa až navečerala a aj to s nechutenstvom kaša max. 120 ml. Vyhladovanie nepomáha, ani formou hry a ani vonku. Jedáva so starším synom za stolom a aj keď on je, ona odmieta. Väčšinu jedla sme jej museli dávať striekačkou, nič okrem uvedeného nechce. Teraz už neje ani striekačkou. Pevnú stravu rozžuje a vypľuje. Je atopická, trpí zápchou, objavili sa jej kvasinky. Vypije max 500 ml za deň a aj to nasilu. Má 18 mesiacov, 80 cm a 9600 g, je kojená, ale už nemám mlieko. Vytiahne max 80 ml. Užíva peritol, ale nepomáha. Ďakujem za každú radu, som zúfalá, už neviem, čo s ňou.
@janickacrazy tak chceli sme skúsiť tie nutridrinky, ale obsahujú mlieko
@majka2510 kedy jej zistili tu alergiu? Teda odkedy tak malo je? Lebo v prilis nizkom veku by som psychicky dovod vylucila. Take polrocne babatko si este situaciu v rodine az tak neuvedomuje, aby prestalo jest. V tak nizkom veku to bude skor biologicke. Ako sa spravala po jedle? Nebola nepokojna, mrzuta, podrazdena? Tu zapchu mala stale? Aj to moze byt dovod.
@majka2510 este ma napadlo... Pises ze poobede uz jedlo uplne odmietala, tzn ze nieco z toho, co zjedla doobedu jej nerobilo dobre. To mohol byt ten jogurt. Ak ma zapchu stale, dostante do nej nejako probiotika, aby sa jej ulavilo. A mozno by som skusila sa vratit na chvilku k jogurtom s tym, ze by som ich miesala s vyzivou. A pridavala stale viac vyzivy a upustala od jogurtu. Az by sa mozno podarilo ostat na vyzive.
@majka2510 nič konkrétne som nerobila,hlavne som naňho netlacila tak,že no pod,je obed,musis jesť.Snazila som sa ho unavit,vybehať,veľa pomohlo,keď začal chodiť do škôlky a v škole na obedy,videl iné deti atd.Stale ho zabavat,chodit s nim kade-tade,hrať sa, kresliť,aby sa odreagoval.A vždy popritom si nieco hodil do ust ani si neuvedomil.Po byte som nechávala misky s niečím malým, kolieska rožkov,chlieb,piškóty a začal si bravat.Nevedel a nechcel dať najavo co ho trapilo.
@majka2510 myslím, že nejaké boli aj také ako džús a tie neobsahujú mlieko, no pozerala som to na nete a neviem sa dopátrať, lebo nie je tam uvedené podrobné zloženie, pre deti sú Fortini a tie obsahujú síce laktozu, ale minimálne množstvo, môjmu malému nevadili, ale veľmi ich piť nechcel a rýchlo sa to kazí, takže som to nechala tak
@majka2510 uz existuju aj nutridrinky pre alergiu na bkm. Treba sa informovat na gastre. Mojej dcere sa z alergii na mlieko a vajce vyvynula mentalna anorexia, ked mala 5mesiacov. Pomohlo neustale nutenie do jedla. Vypila 30ml, vyzvracala 40... vodu vobec, prikrmy po lyzickach, trvalo to 3/4roka. Krmila som ju v spanku, za bdela len pri youtube, to zjedla tak 2-3lyzicky...ked mala 1,5roka a uz zjedla aspon 400ml potravy denne, dala som ju do jasli, ci sa nerozje, mala uzasnu vychovavatelku. Nalyzickovala do nej denne aspon 200-300ml vody + trochu jedla. Teraz ma 4,5 roka 14kg, v roku mala 8kg,doteraz pije mlieko neocate. Aj teraz je to boj, obed je aj hodinu, ale to je jedno... Jej vadia aj stopy alergenov, takze bolo dolezite prestat kojit, pretoze zenske telo tvori laktozu.kludne mi napis,ak by si chcela nejake info.
@majka2510 mrkva ,zemiak ,telacie,dobre povarit cele jej to rozslahaj tycovym mixerom nech tam nejsu vlasy,bude to krem,posol a take polievkovo kasove jej daj,do toho par kvapiek olivoveho nech sa jej dobre kaka a sol,mala to lubi,ak strajkovala tak sme pustili rozpravku aj ked to neni celkom dobre riesenie s telkou.Mozes do toho aj ine co lubi.
@majka2510 ahoj preslo to u vas? Ako dlho ste brali prosim peritol a v akej davke?
@perdiem dobry dem mozem sa spytat ako s aVam podarilo znova papat? Mam 15mesacnu dcerku aktualne 7,7kg kojenu 6mesiacov, potom lekaraka kazala davat nutrilon mala vobec nepriberala dostala hnacky a atopicky ekzem. Na alergologiu sa nam podarilo dostat v 13mesiacoch cakacka v TN pol roka ☹ . Potvrdili nam alergiu na bkm aj vajecny bielok. Predpisany neocate junior po ktorom sa 7tyzdnov pribrala 200g . Ekzem zmizol aj hnacky. Ale dcerka treti tyzden odmieta jest predtym zjedla co videla uz neviem ako na nu. Za cely den 3flase mlieka a ovocie. Ani jogurty ani kase nic. Dr vravela ze ju nemam nutit nechat tak a mame sa objednat na gastro aby nam predpisala ine mliecko. Pomoze ine mliecko zacne priberat? Pozerala som jej aj pusinku ma naliatych 8zubkov , zatial mame iba 2 vonku neviem ci to moze byt aj zubkami alebo vsetko dohromady. Uz som na nervy kazde krmenie placem
@julia204 chodili sme aj po gastro, všetky možné testy jej robili, tiež vraj alergia, ale tú má pomaly každé druhé dieťa a vyrastie z toho. Na gastro som prestala chodiť, keď sa nič vážne nezistili, stále nám robili nové a nové testy, sono, diéty a pod. Nakoniec jej Dr. chcela dať vyšetriť hlavu, a strašila ma, že to môže byť problém s nervami či čo. To som už povedala dosť a sekla som s vyšetreniami. Našťastie detská doktorka sa k tomu postavila dobre, a dala tomu čas. Dcéra bude mať 11 rokov, vytiahla sa, ale až okolo 4-5 rokov, dovtedy bola drobná. Chudá je doteraz. Málokedy vidím takú vychtrlinu. Už má cca 25 kg. Po normou stále, ale dôležité je, že jej váha neklesá. To by bol problém. Máme chvíle, kedy toho veľa nenájde, a zasa chvíle, kedy je normálne.
@julia204 keď hovoríte o tých zuboch, my sme mali to isté. Iné deti plná pusa a my skoro nič. Prvý zub v prvom roku. Dlho dlho sa jej pretláčali. Možno aj tam bol problém. Tiež som jej natierala ďasienka kadečím, ale prišiel čas, kedy vyšli, a bolo to lepšie. Veľký jedák stále nie. Aj stále zuby nastúpili neskoro. Mladšia dcéra má vymenený rovnaký počet ako staršia 😁 No natrápili sme sa. Keby som vedela, že to chce čas, a to, že pokiaľ dieťa nechudne a aspoň kedy-tedy priberie, (nemusí každý mesiac) nestresovala by som toľko. Ešte treba vziať do úvahy genetické predispozície. Aj my s mužom sme boli v detstve malí a chudí. Nikdy nie až tak, ale asi sa to na dcére zdupľovalo.

@kubkovamama a ako ste to ptm riesili, ked to bolo psychicke?