Už od narodenia veľmi zle priberá

leho29
12. mar 2009

Maminky, máme problém už od narodenia. Veľmi zle priberá a od roku už veľmi málo rastie. Lekáry ma upokojovali že nemá po kom, ale teraz už mi dali za pravdu. Veľmi zaostáva. Pochádza s jednovaječných dvojičiek mak 44cm a 2060g.
Keď sa narodil, mal problémy s cukrom, veľmi málo, dodávali mu ihlami, a potom aj železo, to sme brali 3mes. Od troch chodíme aj na gastro, tam nám zatiaľ nič nepovedali, ešte sme teraz nemali kontrolu, ale dnes na perinatálnom, nám oznámila, že ak o pol roka nebude žiadny pokrok musíme ísť na endokrinológiu.
Poradíte ak má niektorá s týmto skúsenosti.. Prosím 😒

alon111
12. mar 2009

leho ja som na tom horsie i ked je moj oliverko zdravucky tak ma len 9,5kg a 88cm a to ma tri roky on sa narodil v 33tt a mal len 1700g a 41 cm .je sikovny a vsetko vie ako jeho rovestnici len je chudicky a malicky a starsia bola tiez velmi malicka a tiez to pekne dobehla.

petrahy
13. mar 2009

Ahoj moc ti neporadim, ale ja som tu zalozila temu spomaleny rast prip. zastavenie rastu je to v teme skolkari a skolaci. Ak ti to pomoze precitaj si aspon to. viem ze sa neda porovnavat kazde dieta je ine. ked tak napis mi IP

leho29
autor
13. mar 2009

ikke ďakujem , tie dvojročné deti som čítala, to nepotrebujem vedieť to už viem, že je krpatý, ale ten prvý blok, ten áno, ďakujem za info už kukám ...
a to tretie je zamknuté pa

ivka144
13. mar 2009

ahoj Leho, ja Ti sice neporadim, nemam skusenost, ale chapem, ze sa trapis. Zaujimalo by ma, ako je na tom druhe dvojca. Lebo ked su jednovajecne a druhe je na tom vyrazne lepsie, je to zvlastne, nie? Inak robili vam aspon zaklade hormony SZ u lekarky? THS, T3, T4 daco take..., to vie spravit aj pediater, nemusis ist hned na endokrinologiu...
Zaujimave, ze na gastre nic... a ake testy mu robili? Nieco na vstrebavanie bielkovin?

leho29
autor
13. mar 2009

Ahoj Ivka, nie ono ja od narodenia kričím že mi dieťa nenapreduje, ale každý nemá po kom a tak. A už je to tu.
Moja pediatrička to nerieši, ona skôr špecialistov, a ak mám byť úprimná ani s exémom mi nepomohla, ba im to iba zhoršila, a potom na kožnom iba krútila hlavou.
Na gastre nám v roku robili základné vyšetrenia, a aj na alergii, tam sa shodli s takmer 0 imunitou u obidvoch.
Vždy sme boli na úplnej hranici, ale vraj je to výškou a tak... No mne sa to nikdy nezdalo.. uvidíme čo nám povedia teraz na gastre, boli sme tam 14.10.2008, a v tedy sme mali váhu 8100g a nejakých 75cm.
Teraz ( včera ) , má 8350g a 78,5cm , takže žiadny pokrok.
Ale tie hodnoty THS,T3,T4 ja si to kuknem v karte, mám doma ... sú tam všetky výsledky..
Jakubko je chlapík : má cez 10,5kg a výšku 85cm.
Aj ja vždy vravela, že jednovaječné dvojičky a úplne s inými hodnotami, to dvojvaječné sú viac vyrovnané, ani nožičku nemajú rovnakú, o číslo menšiu..

ivka144
14. mar 2009

Mne idu lekari na nervy! Bud Ti vymyslia diagnozu alebo castesie opacne - tvaria sa, ze vsetko je OK a ze matka je ta divna stresula histericka... Niektori doktori mi pridu, ze ked niekto nema rakovinu alebo daco podobne, tak ani nemoze byt chory. Oni by mali mat vela skusenosti, ale niekedy mi to oza pripada, ze su otupeni k menej vyraznym odchylkam a nedostatkom. A ked vedia napisat nieco zo svoho zoznamu, hned mas nalepku na cele a ked nevedia, tak nic, treba pockat, kazde dieta je ine, uvidime, to su len hranicne hodnoty a pod.
Ale fakt si nemyslim, ze ked nevedia, o co ide, tak nejde o nic.
Samozrejme, nechcem Ta plasit, ze daco strasne, alebo co, alenech sa netvaria, ze je to OK.

Ale zaujimave, ze pises o ekzeme. Uz inak neviem co v krvnom obraze (leuko a erytro -cyty?) a potom rozne vysledky na alergo a gastromozu potvrdit "malabsorbcny syndom", napr. aj celiakiu. Alebo neaky typ alergie a intolerancie, co ked mate ekzem je pravdepodobne. Ale aj tak si neviem predstavit, ze by slo o nejaku vrodenu vadu (typu celiakia), kedze su chlapci jednovajecne dvojcata. (Aj ked ja teda fakt neviem, ci maju taketo dvojicky rovnaku gen.vybavu, dokonca ani neviem, ci su z ednej alebo 2 spermii a aku maju DNA..., taze len mudrujem naprazdno).
Mne je ozaj divne, ze na nic neprisli... Inak na Tvojom mieste by som vyhladala aj nejaku alternativnu medicinu, lebo tito doktori, ked na nic nepridu, tak bohvie co zacnu robit, aby Lukasko pribral a rastol...
Drzim palce.

leho29
autor
14. mar 2009

Ahoj, no veď práve preto, že nič neviem, chcela som najprv zistiť niečo od mamičiek s podobným problémom.
Ono, moji chlapci sú jednovaječný z jednej sprermie, až kolo 12tt. vôbec zistený...
Takže podľa mňa by genetika mala byť rovnaká, ale neviem, tiež si to iba myslím...
Ono, všetky problémy majú rovnako, exém, reflux,ten už nemáme, nulovú imunitu, teda na to už berieme, a aj kakajú rovnako, vždy sme sa smialy,že sú fakt jednovaječný, ešte aj zuby im šli presne rovnako... a aj chorý sme vždy rovnako, len jeden sa cíti tak a druhý onak.
Budem čakať čo nám povedia na tom gastre, tam ich tiež stále váži, a už si budem pýtať nejaké vitamíny na priberanie, vraj to existuje, lebo od narodenia sú papkáči, len to nie je vidno.
Ale u nás je aj v tom problém, že mi od narodenia zle spia, a to trvá už 2 roky, teraz im dávam Sedaliu, tá pomohla, a momentálne majú od nej pauzu.
A dokonca som spravila zásadnú zmenu asi v roku, obed papajú rovno pred spaním, to aby mi šli hneď spať a nie aby mi to všetko vybehali. Ale ani to nepomáha, tak ja už neviem.
Tak zatiaľ, pa ....
Len akosi na naše gastro sa nemôžem už týždeň dovolať, už zase...
pa