Veľa prípadov ovčích kahni
V poslednej dobe tu čítam dosť veľa príspevkov o ovčích kiahňach. Tak len čisto zo zvedavosti ma napadlo pár otázok. Je niekto kto mi vie odpovedať, či je to len zdanie, alebo naozaj je teraz veľa chorých detí? A čím to je? Ja som sa za 6 rokov, čo mám deti, nestretla s nikým, kto by bol nakazený. Na Slovensku sa deti proti o. kiahňam nezvyknú očkovať? Alebo je to v niečom inom?
Malá tiež dostala, presne v posledný deň prázdnin jarných. To bol štvrtok, v sobotu bolo z 18 detí tušim v skole 8 😀 malá mala fajn priebeh našťastie
@annm81 ja som citala, ze kiahne sa vyskytuju v cca 3rocnych cykloch. My sme dali obe deti ockovat v tej "pauze" medzi dvomi vlnami covidu. Moja nocna mora bola, ze by to chytili naraz. A ked sa mensi vratil po druhom prekonani covidu do skolky, druhy den mali oznam o vyskyte kiahni v jeho triede. Fakt mi velmi odlahlo, ze bol zaockovany. Usetrila som si velmi vela stresu. A tocili sa tam tie kiahne velmi, velmi dlho, ked ze je dlha inkubacna doba.
@elmivelmi nieje je nebezpečné? Moja dcéra skončila s encefalitídou a cerebelitidou (zápalom mozgu a mozočku) spôsobených kiahnami na infekčnom. Ležali sme tam dva týždne a ďalších 6 týždňov ocr. Priebeh varicelovej encefalitídy je ozaj hnus - tras tela, končatín, najskôr úplná neschopnosť sedieť a chodiť, potom neschopnosť sedieť či chodiť bez trasu, trás rúk, hlavy, opitá chôdza, zlá reč, atď ... Takto skončila aj dcérina spolužiačka, s ktorou sme boli naraz v nemocnici. Čiže dve z jednej triedy. Proste vychytali príliš veľkú nálož vírusu zrejme. Takže si prešli lumbalnou punkciou, a prvých 7 dní im tiekli 24hodin denne infúzie (antibiotiká, antivirotika, kortikoidy, hydratačne roztoky, vitamíny,....). Keby som vedela, že kiahne môžu mať napríklad aj takýto priebeh, dala by som dcéru zaočkovať, lebo jedna vakcina je nič oproti tomu, čo do nich museli liať, aby ich dali dokopy.
@luliu Pokiaľ viem, ukazuje sa, že vakcína je účinná 10-20 rokov a je vhodná aj pre dospelých. Nie je teda dôvod, aby sa dospelý človek nemohol preočkovať.
@elmivelmi Pre väčšinu je len vrcholne nepríjemné, ale existuje aj nie malá skupina detí, ktoré majú veľmi vážny priebeh s dlhodobými následkami.
@vevesh Tiež som v Nemecku a nepoznám nikoho okrem dospelých, čo ich prekonali.
Pred týždňom som dala zaočkovať obe moje deti, majú 5 a 6 rokov, dúfam že mi to ušetrí pól hlavy šedivých vlasov, syn mal v septembri impetigo ale hrooooozne, doteraz má jazvy, tak sme radšej neriskovali, a to tiež je len “taká” choroba, nakoniec skončil na celkových atb, ale taký stav ako mal on ešte dr nevidela…
Podľa mňa si tie choroby teraz ľudia viac všímajú a preto máme pocit, že je toho viac ...
Moje obe deti prekonali kiahne v škôlke (nie obidve naraz), vždy mali kiahne rundu v celej škôlke, očkované boli pri dcére jedno a u syna dve deti (u dcéry viem, lebo zo bola dcéra mojej kamarátky a dostala kiahne tiež. Mama hromzila ako pohan. U syna vraj dve deti nedostali, lebo boli očkované). Takže očkovanie mi vychádza ako neveľmi rozšírené (viem, mala vzorka, nema to vypovednu hodnotu), nie na SK.
@livuska124 To pocujem prvy krat.A nasledky maju ake?Dolezite je ze ich lekari podchytili.
Ja som chodila k pacientke na infuzii,ktora po ockovani zasa dostala astmu ale rozviki sa u nej 4 autoiminitnr ochorenia,probrala 35 kg a je odpisana.
Takze ja by som zvazovala kazde ockovanie,kiahne alebo rotavirusy urcite nie,ani osyoky za mna nie su vhodne,ja vkastne 4r dievcata este nemam zaockovane.Tam rozmyslam neskor,ak
@elmivelmi Na jednej strane sa bojíme očkovania, ale nebojíme sa osýpok? Nepovinné až na nejaké výnimky nemá ani môj syn, ale osýpky? Nebude to skôr tým, že ľahko sa neockuje a neriskuje, ak iní si dajú zaočkovať a je teda minimalna možnosť, že moje dieťa to schyta....? Nech iní teda "obetujú" svoje ak chcú a ja sa poveziem práve na tej vlne ochrany od ostatnych? Ale už to nebude takto dlho, lebo konkrétne na osýpky u nás kleslo očkovanie pod hranicu kolektívnej imunity.
@oblecenie99 osypok sa nebojim,ani moji rodicia nie su,a bralo sa ro ako vysyp,len malo percent ma nu.
V afrike inak kto prekona osypku ma lepsiu imunitu ,tie deti lepsie odolaju malarii napriklad.
@elmivelmi Mám švagrinú, ktorej dieťa má vážne zdravotné problémy, od narodenia, preto je u nich očkovanie objektívne vylúčené. Jej malá by také osýpky asi nerozchodila a musia zhodou okolnosti chodiť do školy v Michalovciach, kde je to na krásnom vzostupe. Oni až tak v pohode nie sú.
@oblecenie99 mozno aj mas pravdu s tym
povezenim,len ja mam zvysene protilatky a teda nejeke riziko vzniku autoim
ochorenia a nechcem preto ockovat deti ,pretoze ako je zname aj ockovanie ma vplyb na vznik alebo zhorsenienautoimunit ochoreni,nedavno o tom aj pisal reumatolog v sme alwbo dennik N.
A v zahranici napr kde je ocko dobrovolne,imunologobia taketo deti odporucaju ockovat az neskor po 5-11roku az,kvoli predispozicii.Na jednej strane je tu zaockovanost ale aj so vzostupom ockovania narast tychto ochoreni -cukrovka a ine,i ked sa to nejako neskuma. Napr manzel ma klientku 74r ktora po ocko na covid v 74 r dostala diabetes 2 stupna,ten sa zriedkakedy vyskytne v takomto veku.Cize sucis to bude mat len to nikoho netrapi
@oblecenie99 no tak domace vzdelavanie-moja sestra zasa robi v specialnej triede a ma 2 surodencov co po ockovani skoncili na voziki,sli na vys do Brna kde im zistiki nejaku mutaciu a 3 dieta maju zakaz ockovat.Takze tak Su dva pohlady,nielen jeden.
@elmivelmi osýpok by si sa mala báť. Môžu byť po nich veľmi vážne následky, až smrť. Prečítaj si niečo o tejto chorobe. Ty sa vezieŝ na vlne kolektívnej imunity, pretože väčšina je zaočkovaná a osypky sú tu len výnimočne. Chcela by som vidieť či by si bola taka hrdinka keby sa tie choroby začali zas šíriť a hrozilo by, že sa ti deti nakazia nielen osypkami, ale aj čiernym kašľom, zaškrom alebo rubeolou. Tie očkovania nezaviedli len tak zo srandy, každé má svoje opodstatnenie. Keď bol môj syn malý, ešte nebolo očkovanie proti pneumokokom a pamätám si prípad chlapca, ktorému kvôli ťažkému priebehu choroby museli amputovat časť nôh. Inak by zomrel na sepsu. Treba veriť lekárom a nie pochybným článkom na nete.
@elmivelmi našťastie následky nemajú, ale ostať im mohli (napríklad tras rúk, tela, hlavy, u niekoho sa vyvinie epilepsia...).
@elmivelmi inak moja kolegyňa zase dostala diabetes po prekonaní covidu, dostala ho, kým ešte nebola zaočkovaná.
@livuska124 tak vidite medicina si to vie liecit,pretoze naozaj co ja poznam kiahne kazdy presil bez ujmy,kedze sa jedna o neskodne ochotenie na kt ani nieje povinne.Inak aj tie osypky co boli na vychodr polovica zaockovanych ich mal ale nepisalo sa o ziadnom vaznom nasledku.
Vie mi niekto vysvetliť, ako a prečo sa dajú pomýliť ovčie kiahne a osýpky? Ide o úplne iné ochorenie, iné príznaky, totálne iný vysyp, iny priebeh choroby... A fakt si to niektorí ľudia pletú. Nechápem prečo.
@annm81 no moja dcéra chodí do škôlky, pred 6 týždňami ich tam kiahne doniesli súrodenci, jeden k mladším a jeden k starším deťom. V dcérinej triede ich nedostali 4 z 24 detí. Samozrejme kiahne dostala aj moja 7 mesačná dcéra, ale obe mali našťastie ľahký priebeh a už to máme za sebou.
@palicka Fakt nemyslím osypky, ani pravé kiahne ani žiadnu inú chorobu ale práve ovčie kiahne. Keďže nepoznám jediného človeka, ktorý si tým v posledných rokoch prešiel, tak mi udrelo do očí, že každý deň tu pribudne nejaký príspevok o tejto chorobe.
A ako píše @matabb73 (ďakujem), väčšinu času trávim mimo Slovenska (naposledy som tam bola vo februári). Deti sú tu často očkované a v kolektíve mojich ratolestí sa žiadne prípady nikdy nevyskytli. Pritom povinné je len očkovanie proti osýpkam a aj to prakticky až vo veku 6 rokov.

@annm81 a dokedy sa vyhnes, to očkovanie nie je na celý život, budeš sa musieť preockovavat