Veľa prípadov ovčích kahni
V poslednej dobe tu čítam dosť veľa príspevkov o ovčích kiahňach. Tak len čisto zo zvedavosti ma napadlo pár otázok. Je niekto kto mi vie odpovedať, či je to len zdanie, alebo naozaj je teraz veľa chorých detí? A čím to je? Ja som sa za 6 rokov, čo mám deti, nestretla s nikým, kto by bol nakazený. Na Slovensku sa deti proti o. kiahňam nezvyknú očkovať? Alebo je to v niečom inom?
kym som nemala dieta nejako som to neriesila, aktualne to sledujem kusok viac a tu a tam sa v nasom okoli objavia, nic dramaticke
ockovanie je na Slovensku nepovinne, cize len kto chce dava ockovat
Asi to vyznie nenormálne,ale ja by som bola rada,keby aj k nám zavítali. Mam dve deti (12 a 7 rokov) a kiahne ešte nemali.Takze očkovanie bude musieť byť u nás.Lebo čím staršie,tým horší priebeh
@kittykat22 náhodou ja ti tiež zhruba sledujem, lebo deti ešte nemám zaočkované (čakáme na zelenú od imunológa) a ozaj ich je teraz všade plno...
Ja som dala zaockovat, toto naozaj nechcem riskovat, ze zdedi moj priebeh a je ich dost. Zacina tomu sezona vo velkom
@doriiis ja mám 4 deti, prekonal ich len najstarší syn. Deti 13, 8 a rok ešte nič.
@katarinamamina ...zaujímavé.Pred troma rokmi mali kiahne v synovej triede.Len tri deti ich nedostali.Dve už mali kiahne predtým a môj.🤷
@kittykat22 Úplne normálna otázka. Nik ťa predsa nenúti odpovedať ani čítať ostatné odpovede, ak ťa neuzaujíma. A nie, fakt tým nemusí prejsť každý - ako vravím jediné prípady, ktoré poznám a viem, že si tým prešli sú dospelí z dôb, keď nebolo očkovanie, ani jedno súčasné dieťa.
Potvrdila to aj naša pediatricka. Akurát uvažujem nad očkovaním, len náš musi vyzdravieť, ma teraz nejakú virózu. A keďže sme z KE, tak pre istotu riešim aj očkovanie proti žltačke, nebudem riskovať
V synovej triede kde ich je 22,tak za posledne 2mes.prekonalo 5 deti ,dalsie 3 sa doliecuju a moj syn to schytal tento tyzden...riaditelka a ani ucitelky ani muk o tom,ze cela skolka frci na kiahnach brrr ..rodicia by boli aspon pripraveny na to...mne povedala pediatricka,ze dobre ,ze to dostal..ja som tiez s tym v poho...zaockovat by som ho nedala,nikto mi neda 100% zaruku na vakcinu ,ze to bud nedostane alebo bude mat lahky priebeh,...teraz ma aspon celozivotnu imunitu...
@annm81 Tu je očkovanie proti ovcim kiahnam skôr raritné, väčšina sa spolieha na prekonanie..
Osýpky sú však späť a na SK základné očkovanie kleslo pod hranicu kolektívnej imunity
@annm81 my sme dali starsiu dceru zaockovat teraz tesne pred narodenim maleho, lebo ako pises je teraz relativne vela kiahni. Ockovanie je nepovinne a plati za za neho, tak ja sa ani necudujem, ze je zaockovanych minimum deti. Na slovensku maju ludia taku mentalnu uroven a vybavu, ze nam kleslo % povinneho ockovania proti osypkam atd pod kolektivnu imunitu 🤦🏼♀️
@matabb73 ja som mala ako dieta tiez extremne zly priebeh, tak sme malu dali zaockovat a dame aj mladsieho syna. Stryko ich dostal odomna v 40ke a skoro zomrel.
@milanemila Takže dokonca ho neprepláca poisťovňa? To asi zohrá dosť veľkú úlohu.
@milanemila moja dcéra sa z nich dostávala mesiac. Vychytala to v zlom čase, po dvoch chorobách, tak asi mala oslabenú imunitu. Keby som vedela, čo nás čaká, dala by som ju očkovať. Syn mal bežný priebeh, tak ma to predtým nenapadlo.
U nás za posledné 3 mesiace dve kolá kiahní v škôlke a dve kolá na krúžku, dcéra zatiaľ nedostala 😁
@annm81 Kazdy rok je vela pripadov na jar a na jesen
@annm81 ja som platila za 1 davku (su 2) normalne v lekarni okolo 40e, ale mozno sa spatne da poziadat poistovnu o preplatenie, to som uprimne nezistovala, ale nie automaticky to nepreplaca. Plus teda u lekarky nejakych 5e bol poplatok za zaockovanie.
@milanemila 90 eur je dosť vysoká cena, aby to mnohých odradilo :(
@annm81 v našom okolí už mali kiahne asi všetky deti, len našich to nejako obchádza. Moji majú 7 a 4 roky. Keď som sa o tom s Dr rozprávala, povedala mi, že deti staršie ako 13 rokov už odporúča očkovať protoi kiahňam. Ja som mala ako 11 ročná a tiež som mala dosť ťažký priebeh. Bola by som rada, keby to už máme aj s deťmi za sebou.
@annm81 ja som rada, že moji ich konečne chytili. Keď som ja bola malá, chodili sme ich "naháňať" k chorým deťom, aby sme sa prirodzene "zaočkovali" - proste aby sme si tým prešli a mali pokoj. Dnes sa práveže dosť veľa detí očkuje a tým pádom je ťažšie ich normálne u niekoho chytiť. Ale moji to doniesli zo školy. Konečne 😀 som rada.
Tiez vidim v nasom okoli, ze je vela pripadov. Mali nasi dvaja bratranci a jedna sesternica a aj nejake deti v skolke. Uz som pripravena, ze aj u nas zavitaju. 🤷🏼♀️

Kiahne su tu kazdy rok. Podla mna vacsinou jesen a jar. Nevidim v nich problem. Boli tu vzdy. Da sa prezit. Je aj ockovanie ale nie povinne