icon

Veľa prípadov ovčích kahni

annm81
29. apr 2023

V poslednej dobe tu čítam dosť veľa príspevkov o ovčích kiahňach. Tak len čisto zo zvedavosti ma napadlo pár otázok. Je niekto kto mi vie odpovedať, či je to len zdanie, alebo naozaj je teraz veľa chorých detí? A čím to je? Ja som sa za 6 rokov, čo mám deti, nestretla s nikým, kto by bol nakazený. Na Slovensku sa deti proti o. kiahňam nezvyknú očkovať? Alebo je to v niečom inom?

Strana
z6
gypsomilka
29. apr 2023

Kiahne su tu kazdy rok. Podla mna vacsinou jesen a jar. Nevidim v nich problem. Boli tu vzdy. Da sa prezit. Je aj ockovanie ale nie povinne

marylynn
29. apr 2023

@annm81 očkovanie proti kiahnam nie je povinne, teda ho má len minimum deti. Cez kovid sa asi šírili menej a teraz prvý rok bez opatrení sa to asi dobieha 😔

petamich
29. apr 2023

kym som nemala dieta nejako som to neriesila, aktualne to sledujem kusok viac a tu a tam sa v nasom okoli objavia, nic dramaticke

ockovanie je na Slovensku nepovinne, cize len kto chce dava ockovat

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
doriiis
29. apr 2023

Asi to vyznie nenormálne,ale ja by som bola rada,keby aj k nám zavítali. Mam dve deti (12 a 7 rokov) a kiahne ešte nemali.Takze očkovanie bude musieť byť u nás.Lebo čím staršie,tým horší priebeh

marylynn
29. apr 2023

@kittykat22 náhodou ja ti tiež zhruba sledujem, lebo deti ešte nemám zaočkované (čakáme na zelenú od imunológa) a ozaj ich je teraz všade plno...

kiki68
29. apr 2023

Ja som dala zaockovat, toto naozaj nechcem riskovat, ze zdedi moj priebeh a je ich dost. Zacina tomu sezona vo velkom

katarinamamina
29. apr 2023

@doriiis ja mám 4 deti, prekonal ich len najstarší syn. Deti 13, 8 a rok ešte nič.

doriiis
29. apr 2023

@katarinamamina ...zaujímavé.Pred troma rokmi mali kiahne v synovej triede.Len tri deti ich nedostali.Dve už mali kiahne predtým a môj.🤷

annm81
autor
29. apr 2023

@kittykat22 Úplne normálna otázka. Nik ťa predsa nenúti odpovedať ani čítať ostatné odpovede, ak ťa neuzaujíma. A nie, fakt tým nemusí prejsť každý - ako vravím jediné prípady, ktoré poznám a viem, že si tým prešli sú dospelí z dôb, keď nebolo očkovanie, ani jedno súčasné dieťa.

marylynn
29. apr 2023

@annm81 hmmm, ale nemylíš si to s osypkami? Lebo kiahne sú naozaj bežné.

oblecenie99
29. apr 2023

Potvrdila to aj naša pediatricka. Akurát uvažujem nad očkovaním, len náš musi vyzdravieť, ma teraz nejakú virózu. A keďže sme z KE, tak pre istotu riešim aj očkovanie proti žltačke, nebudem riskovať

alenamihal
29. apr 2023

V synovej triede kde ich je 22,tak za posledne 2mes.prekonalo 5 deti ,dalsie 3 sa doliecuju a moj syn to schytal tento tyzden...riaditelka a ani ucitelky ani muk o tom,ze cela skolka frci na kiahnach brrr ..rodicia by boli aspon pripraveny na to...mne povedala pediatricka,ze dobre ,ze to dostal..ja som tiez s tym v poho...zaockovat by som ho nedala,nikto mi neda 100% zaruku na vakcinu ,ze to bud nedostane alebo bude mat lahky priebeh,...teraz ma aspon celozivotnu imunitu...

annm81
autor
29. apr 2023

@marylynn Nie, mám na mysli ovčie kiahne. Ale viem, že s osýpkami je to tak zlé, že viaceré krajiny, ktoré nemajú povinné očkovanie ho nepriamo povinným spravili (podmienka pre prijatie do škôlky a školy).

oblecenie99
29. apr 2023

@annm81 Tu je očkovanie proti ovcim kiahnam skôr raritné, väčšina sa spolieha na prekonanie..
Osýpky sú však späť a na SK základné očkovanie kleslo pod hranicu kolektívnej imunity

matabb73
29. apr 2023

@annm81 na Slovensku nie je očkovanie proti kiahňam povinné, preto sa väčšina deti nakazí. Väčšinou bývajú dve väčšie vlny ročne. Moje obe deti si tým prešli v ŝkôlkarskom veku. Dcéra mala dosť ťažký priebeh, doteraz ľutujem, že som ju nedala očkovať.

milanemila
29. apr 2023

@annm81 my sme dali starsiu dceru zaockovat teraz tesne pred narodenim maleho, lebo ako pises je teraz relativne vela kiahni. Ockovanie je nepovinne a plati za za neho, tak ja sa ani necudujem, ze je zaockovanych minimum deti. Na slovensku maju ludia taku mentalnu uroven a vybavu, ze nam kleslo % povinneho ockovania proti osypkam atd pod kolektivnu imunitu 🤦🏼‍♀️

milanemila
29. apr 2023

@matabb73 ja som mala ako dieta tiez extremne zly priebeh, tak sme malu dali zaockovat a dame aj mladsieho syna. Stryko ich dostal odomna v 40ke a skoro zomrel.

annm81
autor
29. apr 2023

@milanemila Takže dokonca ho neprepláca poisťovňa? To asi zohrá dosť veľkú úlohu.

matabb73
29. apr 2023

@milanemila moja dcéra sa z nich dostávala mesiac. Vychytala to v zlom čase, po dvoch chorobách, tak asi mala oslabenú imunitu. Keby som vedela, čo nás čaká, dala by som ju očkovať. Syn mal bežný priebeh, tak ma to predtým nenapadlo.

thoughtfulweirdo
29. apr 2023

U nás za posledné 3 mesiace dve kolá kiahní v škôlke a dve kolá na krúžku, dcéra zatiaľ nedostala 😁

miriamamama
29. apr 2023

@annm81 Kazdy rok je vela pripadov na jar a na jesen

luliu
29. apr 2023

@annm81 asi si mýliš kiahne s inou chorobou, pretože kiahne sú každý rok v škôlkach, je to úplne bežné detské ochorenie, ktorým si prejdú takmer všetky deti v škôlke. Nechcela si písať o osypkach?

milanemila
29. apr 2023

@annm81 ja som platila za 1 davku (su 2) normalne v lekarni okolo 40e, ale mozno sa spatne da poziadat poistovnu o preplatenie, to som uprimne nezistovala, ale nie automaticky to nepreplaca. Plus teda u lekarky nejakych 5e bol poplatok za zaockovanie.

annm81
autor
29. apr 2023

@milanemila 90 eur je dosť vysoká cena, aby to mnohých odradilo :(

ivanka0603
29. apr 2023

@annm81 v našom okolí už mali kiahne asi všetky deti, len našich to nejako obchádza. Moji majú 7 a 4 roky. Keď som sa o tom s Dr rozprávala, povedala mi, že deti staršie ako 13 rokov už odporúča očkovať protoi kiahňam. Ja som mala ako 11 ročná a tiež som mala dosť ťažký priebeh. Bola by som rada, keby to už máme aj s deťmi za sebou.

spadnutaslivka
29. apr 2023

@annm81 ja som rada, že moji ich konečne chytili. Keď som ja bola malá, chodili sme ich "naháňať" k chorým deťom, aby sme sa prirodzene "zaočkovali" - proste aby sme si tým prešli a mali pokoj. Dnes sa práveže dosť veľa detí očkuje a tým pádom je ťažšie ich normálne u niekoho chytiť. Ale moji to doniesli zo školy. Konečne 😀 som rada.

luliu
29. apr 2023

@annm81 kiahne je lepšie prekonať v detstve ako očkovať, vôbec nejde o peniaze

annm81
autor
29. apr 2023

@luliu No to neviem. Mne vychádza lepšie očkovanie - vyhnem sa nie úplne malej pravdepodobnosti ťažkého priebehu, všetkým nepríjemnostiam so svrbením, bolesťou a vyrážkami na citlivých miestach a ešte aj riziku pásového oparu.

lauriik
29. apr 2023

Tiez vidim v nasom okoli, ze je vela pripadov. Mali nasi dvaja bratranci a jedna sesternica a aj nejake deti v skolke. Uz som pripravena, ze aj u nas zavitaju. 🤷🏼‍♀️

Strana
z6