Veľa prípadov ovčích kahni
V poslednej dobe tu čítam dosť veľa príspevkov o ovčích kiahňach. Tak len čisto zo zvedavosti ma napadlo pár otázok. Je niekto kto mi vie odpovedať, či je to len zdanie, alebo naozaj je teraz veľa chorých detí? A čím to je? Ja som sa za 6 rokov, čo mám deti, nestretla s nikým, kto by bol nakazený. Na Slovensku sa deti proti o. kiahňam nezvyknú očkovať? Alebo je to v niečom inom?
@annm81 nachladenie? Snáď nie🤣🤣🤣to asi mate celý rok naplesknute na dverách, pripadne v mailoch. Každopádne neviem, či je tak rozdiel medzi at, a de, ale rozhodne tu aj so soplom MUSIA do školy. Celú koronu sa chodilo skoro, akurát deti testovali, žiadna panika so soplov kašľa a bežných detských chorôb. Naopak na sk sa pristupuje teda oveľa tvrdšie. A ovčie kiahne boli rovnako ako vsi a iné vždy v detských kolektívovch
@maciatkolulu Nie, sople a mierny kašeľ sa tu akceptuje a nie je to dôvod ostať doma, ale normálne sa oznam vyvesí na nástenku (nemám ešte deti v škole, takže ostať doma môžu kedy sa rozhodnem, škôlka nie je povinná). Máme presne špecifikované, kedy dieťa musí ostať doma - vysoká teplota (tuším nad 37,5, ale nepamätám presne a veľmi to nesledujem, keďže deti nemávam choré), dusivý kašeľ, silná únava, zvracanie, hnačka, zapálené oči a potom konkrétne diagnózy, ktoré sú podľa mňa už zákonom stanovené a musia sa hlásiť úradom. Inak zaujímavé, že so všami sme sa tiež ešte osobne v kolektívoch detí nestretli, aj keď to sme asi len mali šťastie.
@annm81 no, v at je povinný posledný rok a prísne, v de nie, sa mi nechce veriť a reálne sopel a kašeľ ako na sk nie sú dôvod na stavanie doma 3 dní a musí mať dieťa v predškolskom veku ospravedlnenie od Dr. Žiadne dovolenky atď v júni alebo len tak doma. A opakujem ovčie kiahne boli teda riadne v škole ako je absolútne bežné v kolektívovch mladších deti a nič, žiadna panika nič, 10 dní a koniec a na sk 3 týždne a cirkusy, hysaky.... Deti bývajú choré a ovčie kiahne nie sú žiadna tragédia. Pri normálnom zdravom dieťati, nehovorím o dieťati s problémom. Rovnako očkovací status v at nikoho na zaujíma, či pri vstupe do škôlky, či školy jedine co chcú vedieť, či je dieťa očkované proti tetanus, ale len kvôli prípadnej nehode, ak sa povie nie, len zaskrtnu a ide sa ďalej.
@maciatkolulu Nuž, predškolský ročník nielenže nie je povinný, ale kopec škôlok bohužiaľ úplne kašle na nejakú prípravu do školy - ale tak to je iná téma. Očkovanie je povinné len proti osýpkam, aj keď nepriamo. Potvrdenie o očkovaní sa vyžaduje pri zápise do kolektívu. No a keďže školská dochádzka je povinná (bez možnosti domáceho vzdelávania), tak najneskôr v 7. rokoch musí byť dieťa očkované.
@annm81 @vevesh som tiez v DE a tu je povinne ockovanie len proti osypkam. Ale kedze tu nie je monovakcina na osypky, tak sa ockkuje MMR. Aaaaale su dve: trojzlozkova (MMR) a stvorzlozkova (MMRV)=tato nie je na trhu tak davno ako MMR. A musism povedat, ze v mojom sirokom okoli nepoznam nikoho, kto by mal deti ockovane stvorzlozkovou. Plus mame 5 deti (4-17 rokov) ani jedno nie je proti Varicele ockovane a kiahne nemali. A ani nikoho nepoznam, kto by ich mal (okrem mna a samozrejme hufne deti na Slovensku). A taktiez sa pohybujem v spolocnosti, kde deti skor nie su ockovane.
@maciatkolulu nie, v DE nemame skolku (ani Vorschule, cize posledny rok skolky) povinny. Vdaka bohu. A s tymi chorobami na dverach, su urcite pravidla ale väcsina skolok co poznam, nevycapuje na dvere bezne nachladnutia (kasel, sopel atd. sa neriesi). Vycapene su len infekcne choroby a Meldepflichtige Krankheiten.
@yanni Ja mám obe deti očkované MMRV - jedno v DE, jedno za mlákou. Neviem, ako je to s ostatnými deťmi v okolí, ale ovčie kiahne sme tu nikde nestretli. Inak, nebojíš sa, že sa deti nakazia napr. pri návšteve Slovenska a ako staršie majú pomerne vysoké riziko ťažkého priebehu?
Tak mam rovnakú skúsenosť, ovčie kiahne sa v škôlke šírili suskandou, hoci šarlach visel na stene v podstate cely rok. Chrípka a prechladnutie nie, to neriešil a nerieši nikto. Rubeola bola v škole, tam už prišiel oficiálny mail všetkým učiteľom i rodičom, deti tehotných matiek a učiteľky v druhom stave boli automaticky ospravedlnene. Mumps a osýpky asi rovnako, nevyskytli sa zatiaľ v okolí.
Ja so sestrou sme prekonali min rok. Syn priniesol zo skolky. Vsetci sme ok. Nerobila by som z toho strasiaka
@annm81 podľa mňa to vôbec nie je intenzívnejšie. Keď mala moja dcéra necelé tri roky, teraz má 14, tiež bola takto silná vlna kiahní. V materskom centre, kde sme chodili, sa nakazila väčšina detí. Na pieskovisko skoro každá mama hovorila, že práve mali kiahne. Možno sa to počas kovidu trochu stlmilo, lebo ľudia sa menej stretávali a materské centrá boli zatvorené a teraz to majú aj tie deti, ktoré by to za iných okolností prekonali skôr.
@matabb73 Ja som ich ako dieťa tiež prekonala, aj veľa detí okolo (nie všetci to mali s tak ľahkým priebehom ako som mala ja). Ale myslela som si, že dnes sa s tým už človek úplne bežne nestretne, takže ma nejak zaujalo to množstvo príspevkov. Môže byť niečo na tom, čo vravíš, že menej sociálnych kontaktov znamenalo menej pripadov o. kiahní v posledných rokoch a tak sa to nakopilo teraz. Tiež ma prekvapilo, že na Slovensku očkovanie nie je hradené poisťovňou, čo vysvetľuje tak nízke čísla preočkovaných.
@annm81 na Slovensku sa s kiahnami stretneš bežne stále. Keďže je to vysoko infekčné ochorenie a slovenské deti väčšinou nie sú očkované, často sa nakazia skoro všetky deti v škôlke. Kedy sa za očkovanie neplatilo a bola by možnosť mať to v rámci jednej vakcíny s povinným očkovaním, myslím, že by bolo viac zaočkovaných detí. Moja dcéra mala zlý priebeh kiahní a dodnes ľutujem, že nebola proti nim očkovaná.
@elmivelmi Iste sú riziká, ja dávam na jednu misku váh riziká, ktoré hrozia, ak mi dieťa tú chorobu chytí (mám na mysli choroby, na ktoré sa u nás povinne očkuje, akou sú aj osýpky) a riziká, ktoré hrozia z očkovania. Rešpektujem tvoje rozhodnutie. Len si neviem predstaviť, kam by sme sa dostali postupom, že všetci budú robiť po svojom a vrátia sa nám klasické choroby ako mumps, čierny kašeľ, a pod. Medicína to tiež vyrieši? Zisti si, čo sa teraz deje na východe: máme tu epidémiu žltačiek, z ktorej sračky sa neviem kedy vyhrabeme, nechcela by si teraz bývať v takej Moldave nad Bodvou, kde momentálne nemôžeš svoje dieťa zobrať na mestské ihrisko, niektoré sú aj zatvorené, nemôžeš zobrať choré dieťa k lekárovi, lebo ti pediater rovno povie, aby si si to stokrát rozmyslela, a ako na tom je, lebo vrátite sa domov so suvenírom. Mestá museli prijať mimoriadne opatrenia, lebo infekčné oddelenie v detskej fakultnej nemocnici v Košiciach je preplnené a vyťažené práve deťmi so žltačkou. Mňa desí aj "obyčajná" brušná viróza či salmonelóza, aby sme tam nebodaj neskončili, lebo domov sa bez žltačky nevrátime. Vieš si predstaviť, čo by bolo, keby sa vrátili tie vysoko infekčné ochorenia, na ktoré sa teraz povinne očkuje? Taká epidémia osýpok by spôsobila aké vyťaženie lekárov a nemocníc? Skutočne by to medicína zvládla? V kombinácii s ostatnými chorobami, ktoré máme?
@oblecenie99 Absolutne zbytocne. S hentakymi trubami sa neoplati vonkoncom pustat do polemik. To je ich jedina vyhoda - vsetky argumenty sa od nich odrazaju, to clovek pri nich zhlupne. Doslova.
@oblecenie99 tak ale romovia a im podobne skupony budu stale riziko.Co ja viem radsej zltacku,ci salmonelu ako lupus z ockovania.Salmonelu,ci zltacu preloexis ale Lupusa sa nezbavis uz nikdy.
Momentalne rizika nie su aj kvoli ockovaniu ,uznavam ale stale vaicej ockuje ako neockuje,a myslim ze ti co ockuju su aj o tom presveeceni,nikoho nenutia a tych 5% ci kolko neockuje nieje ziadna hrozba pre zvysok.
@annm81 teraz oveľa intenzívnejšie. Všade. Moje deti majú 4 a 2 roky a doteraz som sa s kiahňami nestretla nikde v okolí. Ani na jeseň vôbec neboli (to som už učila v jasliach). Až okolo marca začali u nás prvé prípady a doslova sa premorili celé jasle a v tom istom čase sa mi ozvali kamarátky, ktoré majú deti v iných rôznych škôlkach v meste a tiež kiahne. Vraj to býva tak každé dva roky mi vravela kolegyňa, ktorá už učí dlho
@annm81 http://www.ockovanieinfo.sk/sekcia-sk-36-ltaka-...
preco sa ti to zda tazke ochorenie?Zltacka tyou A?
Pozri si lupus,s tym by si nechcela zit.
@annm81 len vyssie spominala acko kedze tak na vychode maju s tym problem a salmonelu.Inak B sa donedavna ani neockovalo,len zdravotnici,az v tuchto rokoch 10 -20 r dozadu sa zacalo s tym.
A inak ja som nebolo na B povinne ockovana ani moje okolie a nikoho s B nepoznam.Ty ano? Stretla som sa s tym az neskor v nemocnici ale tych pripadov vela nebolo a ludia ,starsi boli normalne fungujuci.Riziko bolo -transfuzie krvi alebo drogovo zavisli ludia.
@annm81 ockovanie proti kiahnam sa doplaca, je to v ramci MMR vakciny, ktora vyvolala ten neockovaci boom, takze ludia nemaju zaujem doplacat si k tejto vakcine dalsie ochorenie. Registrujem kazdy rok vyskyt v kolektive, su to take vlny.
@elmivelmi Očkovanie je vždy o pomere rôznych rizík. Riziko, že sa nakazíš hep. B a súčasne, že to pre teba bude mať zlý priebeh vs. riziko, že očkovanie bude mať vážnejšie vedľajšie účinky ako je mierna bolesť a jednodňová vyššia teplota. Obdobne s Áckom a akoukoľvek ďalšou chorobou. Ak je nejaké očkovanie odporúčané, je to preto, že riziká sú väčšie na strane choroby. Preto, že situácia sa môže vyvíjať rôznymi smermi, odporúčania sa pravidelne prehodnocujú. Napr. dnes sa už na SK neočkuje proti TBC, lebo riziko nakazenia (+zarátanie závažnosti ochorenia) je nižšie než riziká spojené s očkovaním. V budúcnosti sa to ale môže zmeniť . A nielenže sa zvažujú riziká z pohľadu nejakého štandardizovaného človeka, ale zvažujú sa vždy aj individuálne riziká vyplývajúce zo situácie a zdravotného stavu jedinca. Preto niektoré deti majú odporúčanie neočkovať sa a spoliehať na kolektívnu imunitu a preto sa neočkuje napr. pri dočasnom oslabení organizmu. Preto niektorí ľudia majú odporúčanie očkovať sa aj proti ochoreniam, proti ktorým sa plošne neočkuje. Vychádzať z toho, že práve moje dieťa, ktoré nemá na to žiadne známe predpoklady, bude patriť k tomu malému zlomku populácie s vážnymi vedľajšími účinkami je iracionálne, zvlášť ak zvážime, ako bežný jednotlivec profituje z existencie očkovania.
@senta_sofia Už vyššie som dostala vysvetlenie, že to nie je hradené poisťovňou a tá suma je naozaj taká, že nejedného rodiča odstraší. Máš pravdu, ak sa k tomu priráta tá antivax hystéria, je pochopiteľné, že záujem je malý.
@annm81 a dalsia vec je, nikto ti neda odpoved, kolko ta ta vakcina proti kiahnam chrani
@senta_sofia Áno, také zistenie potrebuje čas. Ale trebárs USA, kde sa očkuje už dlho a prví očkovaní sú už dospelí, majú o. kiahne za zriedkavé ochorenie - vrátane prípadov u dospelých.

@maciatkolulu Úprimne, neviem, či to je nejaká zákonná povinnosť, alebo je to len ich iniciatíva, ale máme to normálne v zmluvách a aj pri iných chorobách nám dávajú vedieť - vrátane bežných infekcií ako chrípka, nachladenie, črevná viróza..