Vidíte tu znaky autizmu?
Ahojte, tak sa tu uz rozbehla tema, ze cim viac o tom citam, tym viac znakov vidim. 🙄 Ujo google nerobi dobre. Napisem vam zopar vlastnosti. Alebo co vacsinou robi
Pozitiva:
#ukazuje prstom na vsetko, co ho zaujima, a co chce aby som mu podala; a kam chce ist;
#na meno reaguje hned, ked nie je zaujaty niecim, ale vtedy ho nevyrusujem
#ked ma nato naladu, je ochotny so mnou aj viac ako 30 minut sediet nad knizkami a ukazovat mi na zvierata/ludi/auta, aby som mu hovorila co je co (on is vyberie knihy a da ich mne alebo hodi na zem, sadne si k nim a poda mi ju) a stlaci na nich prstom aj gombiky;
#dnes si vybral knihu sam, ukazal na mna, ako keby pod, a potom mi v knizke ukazal na gorilu, a pozrel sa na mna, pravdepodobne, bol zvedavy co je to za zvieratko;
#mame taku krabicu, v ktorej su balony, vybral a dal mi ho k mojim ustam, ja som ho naschval skryla, a ukazal na balon, aj ked bol skryty a potom na mna, aby som mu ho nafukala;
#usmieva sa na mna;
#smeje sa;
#je priatelsky;
#je komunikativny
#ocny kontakt ma velmi silny;
#ziada o pozornost, napriklad tym, ze zacne opakovat ako robi rybicka aby sme sa nanho pozreli;
rozumie povelom: daj sem, pod sem, ukaz, daj medvedikovi ochutnat chrumky, atd;
#hraje sa so mnou na kuk (da si ruky na oci) sam od seba (aj takto chce pozornost);
#hraje sa s nami na schovavacku - on nas hlada;
#deticky ma rad, stale ide k nim, ked ich uvidi na ihrisku, a chce sa ich dotknut/pohladkat/alebo len tak sa na nich pozerat z blizka ako sa hraju;
#ak aj sedime v aute, a ukazem mu nieco cez okno - pozrie sa;
#ked vstupime niekde do obchodu/na navsteve - hned ukaze na lampu a potom sa pozrie na mna, aby som ho pochvalila a tesi sa z toho;
#od cudzich sa neboji, ale musim tam byt aj ja, hned sa na mna pozrie, ak ho chcu ini na ruky
#ukazuje prstekom nono;
#zakyve hlavou niekedy na ano;
#opakuje po nas pohyby a zvuky;
#ked pocuje nieco cudne/nove hned sa na mna pozrie. #povie viac slov ako: mama, tata, baba, cica, jej, ham, mnam;
#blaboce vlastym jazykom.
#napodobni rybu, a uz som ako keby pocula aj macku a psa.
#vylezie aj na poschodie po schodoch.
#ked si zuzle hryzatko a je vedla neho macik, tak mu ho dava k ustam.
Negativa:
Hracky:
#napriklad, ak mu ukazem ako treba posuvat auticko, tak sa so mnou hra, posuvame si sebe, ale sam od seba iba zuzle a toci kolesa a skuma ho;
#ked mu ukazem, ze sa kruhy davaju na kuzel, tak to po mne zopakuje; alebo gulicku na gulovu drahu;
#so mnou sa pekne zahraje, ale stale to skonci tym, ze si ich zoberie do ust a potom odhodi.
#ak sa hraje sam, tak vacsinou skuma, zuzle hlavne, bura, robi bordel - takto si zahra aj pol hodinku.
#velakrat sa ale zajra s hrackami, kde su gombiky a vydavaju zvuk
#mava iba ked on chce aj to vacsinou dvoma rukami, robil to aj na povel asi tyzden, teraz uz iba zriedka kedy. #tlieskat netlieska, ale sem tam zabucha hracky o seba, respektive ked ma jednu hracku v ruke tak trepe s nou a + aj druhou rukou ale bez hravky.
#zatial chodi iba s mojou pomocou, ale na par sekund dokaze aj stat sam v priestore.
#nechce nam ani tancovat (mozno sem tam sa pohne ritkou).
#neustale ma hryzie, ked mu idu zuby a potom hlavne vtedy ked je hladny alebo unaveny.
Ja som zo zvedavosti vyplnila aj MCHAT (dotaznik), a za zle body mi zatial vysli 2 a to ze este nechodi sam a ze nehra sa na role alebo nieco take tam bolo. Nesimuluje ako keby telefonoval napriklad.
Uf, vyslo to na dlho trochu. Sorry.
Velmi dakujem.
Nie
Nie su tam ziadne znaky autizmu. Je to zdrave dieta. Na auticku skuma pohyb detailu kolesa. Deti to bezne robia, skumaju predmety tymto stylom. Pretoze ich nieco konkretne zaujme. Toto bude robit aj autista, ale v 10tich rokoch a nie v 13 mes. Chapete ten vekovy rozdiel. To uz vas syn bude uvazovat o soferaku na to auto 😉
Pri autizme je typicke nereagovanie na hru po vyzve ( ako si pustate auticko), rigidne vzorce a ritualy vo veku viac ako 3 rokov (13 mes je to normalne), system hry radenim predmetov, specificke zoskupenia, lipnutie na konkretnom predmete. Narusenie takejto hry vediet casto k zachvatu hnevu. A to tiez plati od 3 rokov. Okolo tohto spravania Vase dieta ani neslo 😉 ved mate normalnu interakciu, ocny kontakt, dieta pozoruje Vas a aj predmety.
Telku urcite nepustat. Ani laptop, ani mobil. Robis vsetko dobre. Venujes sa mu, nechas ho skumat svet, rozpravas na neho a sledujes jeho vyvoj a pytas sa na to co nevies.👍
Nasho syna TV ani nezaujimala. My sme zacali pustat pesnicky v laptope pri cisteni zubov asi ked mal 1. 5 roka... 2 pesnicky denne.
Teraz ma 2.5 roka a pustame asi 4 pesnicky denne pred spankom (co nie je idealne, lebo by mal mat vtedy klud a nie TV) ale odkedy sme sa s nim takto dohodli chodi spat v klude sam. Predtym to bol vzdy boj a plac a nosili sme ho do postele nasilu.
@kiki68 aha, napriklad on nas vyzyva sa stale hrat, ale napriklad nie s hrackami. Na manzela ked sa pozrie, tak ho zacne provokovat usmevom, krikom a zacne rychlo utekat typu - pod chyt ma. A so mnou zas tak, ze si zakryje rukou oci, alebo teraz vo zvyku ma pred oci davat aj hracky, a oci pri tom normalne zatvori 😅 a hraje sa na "kuk", teda vola ma hrat sa. A staaaaale sa pozera na moju reakciu, za kazdu blbost 🙏🏼
@andreatytler poviem uprimne, pustala som sem tam kvoli tlieskaniu take pesnicky na tlieskanie, ale.... Max 5 min a odisiel od nej. 🤦🏻♀️😅 Takze ani preto mi netancuje, lebo pesnicky pustam strasne zriedka kedy. 🤦🏻♀️ Uz som si to viackrat vycitala, ale tak vsade citam, ze telku radsej fakt nie. Ale u rodicov napriklad je stale zapnuta, ale ignoruje ju na 95%.
Ja mam syna autistu, a tieto znaky mi jeho spravanie vobec nepripominaju. Moj nerozumel pokynom, nespolupracoval pri hrani, opakovani , papa, skor igblnoracia atd. Potom zoradovanie predmetov do radu a vyhradeny zaujem o jednu oblast. Ale co autista, to ine spravanie.no co si ty popisala mi pride ako zdrave dieta
Tak este raz mas uplne normalne dieta a ty slate hladas znaky autizmu. Preco? A nie nemusi kazde dieta tancovat. A pesnicky mozes pokojne pustat aj na laptope/tablete/CD...
@makova333 nie nie, Boze chran. 🙏🏼 Nehladam. Len nemam sa od koho pytat, kto sa vyzna. ❤️
@stelahalasova ❤️
autorka: ved si dostala na dvoch stranach ubezpecenie, ze dieta je uplne v pohode, ani len naznak autizmu a stale to riesis.
@makova333 uz som ticho.
Ale to su normalne prejavy vsetko, zdrave intaktne dieta. V jeho veku ani dlhsie ako 5-10 minut ta aktivita nezaujme. Je to pre take deti bezne a hracka je pre neho cokolvek. Za mna je uplne v pohode.
Pustaj radio. Nas syn to mal velmi rad. Uz ako babatko som ho nosila k radiu a pohupovala som sa s nim a on pocuval rock. Normalne sa dalo vidiet ktore pesnicky sa mu pacia a ktore nie. Skusala som aj klasicku hudbu a to bol uplny nezaujem. 🙂
Alebo sme mali taku hracku co hrala pesnicky a on si ich sam pustal a samozrejme musis vela tancovat aj ty sama. Zober ho na ruky (daj do nosica) a ides. Staci aj jedna pesnicka... lebo inac ti odide chrbat.🙂
Ahoj ako ste na tom dnes ? Riešim podobne obavy pri dcérke

@katka533 aha takze az takto, nereagoval, ani neukazoval? Neopakoval po vas nic? Pohyby/zvuky?