Vitamín C v prášku z Dm - dávkovanie podľa hmotnosti

ivina28
11. jan 2017

Ahojte prosím Vás zaujímam sa o to dávkovanie vit. C z dm v prášk.forme podľa hmotnosti, chcem ho podávať dcérke 3,5r.-16 kg preventívne aj počas choroby, len nerozumiem tomu dávkovaniu..koľko odmeriek môžem podať denne počas nejakej virózy a koľko zas, keď ho chcem podať len preventívne na podporu imunity? Pekne ďakujem za všetky odpovede! Iva.

denisa098
11. jan 2017

Tak ja neviem,ale vitamin C,cebium nam odporucala doktorka kupit v lekarni.Mal sa podavat iba pocas choroby.Neviem ci by som preventivne podavala dietatu,asi by bolo vhodnejsie cerstve ovocie,jablcka pomaranc ?Hm?Z dm C nepozname.Ono vraj aj to dlhodobe preventivne uzivanie vitaminov ma i svoje nevyhody.

norulakp
12. jan 2017

A tak dat dietatu radsej kivi, jablko, mandarinku? Je to prirodne, mas tam kopec dalsich podpornych latok, vitaminov, vlakninu... Aky vyznam ma davat umely vitamin C? Ci kvoli tomu, ze reklama tak radi?

3009
12. jan 2017

@ivina28 to kúp deťom radšej rakytníkový sirup, ktorý môžeš deťom podávať priamo alebo robiť z neho malinovku, prípadne dávať do čaju. Určite je to lepšia alternatíva ako C vitamín z DM.

martinabreza
12. jan 2017

Ahoj mi ho užívame už rok .Syn má 3;5 rokov.Je k tomu odmerka ,ja dávam jednu za deň do fľaše z čajom alebo vodou každý deň a keď sme chorý tak dve až tri.Ked sme ležali v nemocnici tak som sa na to pýtala primára a povedal len toľko že v pohode veď céčkom sa predávkovať nedá to čo telo nepotrebujete vicika.

inka04
12. jan 2017

Niekde to tu uz v diskusiach bolo, ze jedna ta biela mala odmerka je 150 g vitaminu C, ale dohladat to neviem. Inak treba si precitat aj nemecky navod, ten je uplne odlisny od slovenskeho. Neviem, ci aj teraz, ale kedysi to bolo v takych tmavomodrych krabickach a tam sa ten navod - popis na uzivanie uplne lisil od slovenskeho, neviem podla coho to prekladali.

alesta
12. jan 2017

my si ho davame tiez, byvali sme velmi casto vsetci chori, odporucali nam dokonca 2 lyzicky KAZDE 2 HODINY a aj malym detom (ja som to nikdy nerobila), ked sme zdravi, staci nam ovocie a zelenina a ked uz sme chori davam nam aj detom 3x denne 2 lyzicky a naozaj sme fit ovela skor, najma nasa 4- rocna, tej to funguje super, ked byva chora, ma aj 40 teploty a s tymto c-ckom naposledy dostala raz paralen a uz nemala potom ani len zvysenu teplotu. Nepamatam si uz preco, ale vraj takyto sypany a konkretne tento ma byt jeden z najlepsich.
A raz za cas si odstavime nejake ovocie, to je tiez C-ckova bomba, len nic netreba prehanat 😉

nyusika
12. jan 2017

z cerstveho ovocia a zeleniny nebude pokryta denna davka vitaminu C.
Navyse, Ceckom sa neda predavkovat, co telo nepotrebuje, vykuci sa mocom.

xinko
12. jan 2017

My ho používame. Vždy ked robím čaj tak ho tam nasypem aby ten caj bol chutný . Dávam ho namiesto citronu. Syn ked býval chorý tak som mu dávala silnešie dávky a rýchlejšie to prešlo. už skoro rok nebol chorý. Veľmi sme si naň zvykli aj v lete ked som robila nejaké nápoje čo si žiadali citron tak som dala toto Cečko z DM. je to koncentrované. čiže obsahuje toho vitaminu dosť . Nemusíš sa báť. Ked budeš robiť dcerke čajík tak jej ho tam nasíp tak aby jej chutil ako ked robíš s citronom. Dokonca mi jede detský pediater vravel že to sám odporúča svojim pacientom. A ked su horúčky tak aj každu hodinku daj odmerku do trochy vody a daj piť. Má to lepší priebeh.
Ano aj ovocie je dobre jesť . ale na potrebné množstvo dávky vitamínu by ste museli toho strašne veľa zjesť a nie každé dieťa je všetko ovocie alebo zeleninu.

nyusika
12. jan 2017

inak, ovocie je velmi precenovane, v skutocnosti neobsahuje vobec tak vela vitaminu C (vynimkou su cierne ribezle, tie vychvalovane citrusy maju polovicne mnozstvo, ako trebar obycajna zelena paprika, jablka by ste museli jest tri kazdu hodinu snad 🙂 )

Najbohatším zdrojom v 100 g čerstvého produktu sú šípky (až 1 250 mg), z ovocia čierne ríbezle (165 mg), citrusové ovocie, jarabiny a jahody (po 45 mg), červené ríbezle (32 mg), lesné plody (12 až 14 mg), jablká a marhule (po 10 mg). Na opačnej strane stoja hrušky, broskyne, čerešne, višne, slivky, ringloty (3 – 5 mg). Zo zeleniny najviac vitamínu C v 100 g čerstvého výrobku obsahuje chren (170 mg), kôpor (100 mg), petržlenová vňať (90 mg), zelená paprika (90 mg), kel hlávkový (48 mg) kapusta červená hlávková (32 mg), paradajky (26 mg), kapusta biela hlávková (18 mg).

martina772
12. jan 2017
ivina28
autor
12. jan 2017

Ďakujem Vám za rady! Samozrejme, že papáme aj ovocie a zeleninku, ale denná potreba vit. C sa tým aj tak nepokryje... Na odporúčanie lekára, aby som malej dávala vit. C som kúpila ten z dm, len je tam slabý popis užívania... veľmi ďakujem za tú tabuľku-tá mi veľmi pomohla, prajem Vám hlavne veľa zdravia!

markinko
12. jan 2017

masi chlapci maju 6 a 11 rokov mladsiemu davam denne od 3 rokov jednu tu mini odmerku a ked zacne zo soplami 2 odmerky denne len kym ustupi choroba potom sa vratim k jednej odmerke a ktomu pridavam vytazok s echinaceii je to bio produkt denne 5 kvapiek do caju dzusu vody cohokolvek je to bez prichute takze dietatku nevadi a povierm vam ze odkedy berie echinaceiu s ceckom s dm bol za 3 roky 1krat chory aj to bez ATB

markinko
12. jan 2017

A ESTE CHCEM POVEDAT ZE VITAMINU C SA NEDA PREDAVKOVAT TAKZE TELO SI VEZME CO POTREBUJE A ZVYSOK VYLUCI MOCOM

dobromila1111
12. jan 2017

Ja ho tiež používam, už dlho. Je výborný. Dávam jednu kupku za deň. Nebála by som sa tak davkovania, vit.C sa len tak ľahko nepredavkujete. Dávam ho do studených či letných nápojov, nie do horúcich. Rozpúšťa sa ľahko.

tutu_1
13. jan 2017

Pokial človek dodržiava pitny rezim je nemozne sa predávkovať vitaminom C, nakolko sa prirodzene nadbytok vylúči mocom. Pre lepšiu orientáciu ohľadom dávkovania vitamínu C by som si stiahla knihu od Petra Tuharskeho "Vitamin C a megaskorbicka liečba"
http://rizikaockovania.sk/dok/Vitamin_C-liecba.pdf

lubodrgan
13. jan 2017

je to pravda ,ze s vitaminom c sa neda predavkovat .telo si zoberie,len tolko kolko spotrebuje .
ale pozor trpia nadoblicky .ak sa rozhodnete pre vitamin c tak odporucam tak pri hmotnosti 50 kg dat 2,5 g max .to je pol kavovej lyzicky ktory romiesame v 1l vody ,dzusu atd a pijeme pocas celeho dna . vtedy je to v poriadku.
info v priebehu 5 mesiacov cena vitaminu c vzrastie asi o 100%..

tutu_1
14. jan 2017

preco by mali trpieť nadobličky ?

lubodrgan
15. jan 2017

Lebo prebytok spracuvaju. A ked je ho viac su pretazovane .

tutu_1
15. jan 2017

Prebytok sa predsa vylučuje mocom, to by ten chudák musel mat odoprety dostatocny prísun tekutin. Všade aj pri megaskorbickej liečbe sa dáva doraz na dostatocny prísun tekutín aby sa prebytok vylúčil mocom. Navyše ak je dávka vitamínu C vysoká človek dostane hnacku, co je zas len signál ze za A treba zvýšiť prísun tekutín za B znížiť dávku vitamínu C. Takze s tými obličkami to nie je take horúce by som povedala.

tutu_1
15. jan 2017

Este otázka ako sa do metabolizmu vitamínu C zapájajú NADoblicky ? Obličky to mi je jasne ale nadoblicky tomu nerozumiem, kedže tie skor riešia tuky, bielkoviny, a kedže su to endokrinné žľazy tak hormony ako adrenalín a pod. Ten menezment vitamínu C mi tam nezapadá, ten skor riešia obličky, kedže vitamin C je vitamin rozpustný vo vode. Ci sa mýlim ?

martina772
18. jan 2017

@lubodrgan odkiaľ info, že cena céčka vzrastie až o 100%?

lubodrgan
22. jan 2017

už som nakupoval a cena išla o 100% hore .a pôjde asi ešte o 50%

meggi0201
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sunset65
Odpoveď bola odstránená
Zobraz